Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:32, 31 sty 2022

Do góry
Mój plan ochrony hortensji jest prosty.
Mam kilkadziesiąt takich worków po kawie, rozprułam ich dno aby uzyskać tunel. Dopóki ziemia nie jest zamarznięta wbijam bambusy, trzy, cztery (kiedyś mnie mrozy zaskoczyły i nie dałam rady wbić), hortensje wiążę i nasuwam z góry workowy tunel. Dołem podsypuję korą, a górę wiążę swobodnie do bambusa. Dopóki nie jest zbyt zimno. W krytycznym momencie do tunelu wsypię suche liście, które mam przygotowane, możliwe, że sznurkiem zawiążę górę worków.

Taki mam plan i lepiej żeby wypalił, bo mam wiele ukorzeniających się hortek.

Ogród bez reguł 23:28, 31 sty 2022

Do góry
To jeszcze na dobranoc, żeby sny były kolorowe

Storczyki to kompletnie nie moja bajka, ale mojej Mamie udają się cudnie

I jeszcze amarylis na dokładkę

Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 23:27, 31 sty 2022

Do góry
Rabata przy tarasie - Owsica wiecznie zielona

wiosna

lato

jesień

zima

Ogród bez reguł 23:04, 31 sty 2022

Do góry
Ciemierniki nie są zbyt wyrywne, ale może wynika to z ich młodego wieku. Gdzieś czytałam, że potrzebują kilku lat od posadzenia, by pokazać, na co je stać. Wydaje się, że to możliwe, bo w ub. roku ich kwitnienie było co najwyżej symboliczne, a w tym zapowiada się nieźle

Oczar Feuerzauber w rozkwicie

Wędrując po internetach natrafiłam na oczar wiosenny Amethyst, kwitnący na fioletowo (jak sama nazwa... ) Oczarował mnie, jak to on. Na razie niedostępny
Ogród bez reguł 22:58, 31 sty 2022

Do góry
W ogrodzie po wichurach istny armagedon. Wszędzie pełno połamanych traw i gałązek z metasekwoi, bałagan nie z tej ziemi Ale niektórym to wcale nie przeszkadza

Przebiśniegi już w blokach startowych. Ogromnie je lubię i zawsze czekam na nie z niecierpliwością.
Pozostałe cebulowe też się nie ociągają

Ogród bez reguł 22:53, 31 sty 2022

Do góry
Wydaje się, że zakończyłam zakupy pomidorowe... Chyba...

Z wielkoowocowych wybrałam:
- Hector
- Corazone
- San Marzano 3
- Marmande
- Malinowy Bosman
- Lubań
- Red Pear
- Green Zebra

Nowości to Marmande i Red Pear. Reszta sprawdzona i lubiana bardzo. Może się wydawać, że dużo ich, ale mam plan, żeby część posadzić w gruncie. W okolicy brak upraw ziemniaków, zresztą nigdy (tfu! tfu!) nie było u mnie zarazy.

Jeśli chodzi o koktajlowe:
- Sungold
- Black Cherry
- Tiny Tim
- Chocolate Cherry

Siewy zaplanowałam na połowę marca. Wcześniej nie ma sensu, chyba że mają iść do ogrzewanego tunelu. Pomidory potrzebują 2 m-cy, by można je wysadzać. Inne psiankowe trochę dłużej, m.in. bakłażany i papryki
Przerwa na kawę... 22:49, 31 sty 2022

Do góry
inka74 napisał(a)
Trzmieliny i żurawki jak w lato. Przynajmniej niektóre

Zima bo zima ale te limonkowe żurawki biją normalnie po oczach! Wręcz nieprzyzwoicie dobrze wyglądają .
O ciemiernikach i oczarach nie mówię bo to ich czas ale żeby żurawki tak wyglądały???

Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 22:43, 31 sty 2022

Do góry
Miscant chiński - pisało że Sinensis

wiosna niestety tylko taka fotka

lato

jesień

zima

Przerwa na kawę... 22:18, 31 sty 2022

Do góry
Johanka - no lato to to nie jest ale oczar mnie po prostu rozczulił. I ten ciemiernik, i kilkanaście innych...
Pachnący różami, malowany bylinami 22:01, 31 sty 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)

Agnieszko działkę mam taką wystarczającą, trochę ponad 1000 m.

To teraz mój hortensjowy przesmyk, żeby nie było, że mam tylko róże.

Co to za piękna trawa? Chyba wysoka, bo wygląda na to, że hortensje znajdują się poniżej
Wszystkiego po trochu 21:42, 31 sty 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)

Musiałam zacytować, bo takie zachwycające widoki trzeba powtarzać.
Twoje rodki są przepiękne, podziwiam.
Muszę zacząć bardziej dbać o moje roślinki, oglądanie Twoich motywuje do pracy.
Zieleń, drewno i antracyt 21:30, 31 sty 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Dzisiaj mam kryzys zimowy...już bardzo bardzo mi się wiosny chce.

Ależ piękne zdjęcia, mnie też bardzo już brakuje takich widoków. Chciałabym już pogrzebać w ziemi, poszukać wychodzących z ziemi roślinek, pierwszych kwiatków.
Zimowe widoki z Krynicy przepiękne, świetny miałaś wyjazd, ale tęskni się za zielenią.
Ogród Małej Mi 2017 21:29, 31 sty 2022

Do góry
Kordina napisał(a)

Lankony gdzieś w dżungli przetrwały, ale po tylu latach cebulki pasuje przesadzić, ale u mnie wszystko rośne jak chce i gdzie chce.. ogólnie trwają i są .. Niestety foty mi zjadło i chyba nie zajadę w jakim stanie były ostatnio. By sie cebulki mnożyły pasuje dać im do tego warunki, a u mnie zostały pożarte przez sąsiedztw
Na fotach z odzysku telefonicznego w 2020 jeszcze były W 2021 nie robiłam zdjęć.
Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 21:17, 31 sty 2022

Do góry
Rabatka z dereniami trawa - kostrzewa sina .

wiosna

lato

jesień

zima

Ogródek z futrzakami i kamieniami 21:13, 31 sty 2022

Do góry
Ewik napisał(a)

Teresek mam chyba z 7 a ze juz minął mi etap posiadania wszelkich nowości różanych , to sadzę te co lubię i którym pasują warunki u mnie .

Moje Tereski to są byle jakie badyle z kilkoma listkami. W porównaniu d Twoich to jak kopciuszki przy królowej Moje dostają nowe donice i szansę na drugie życie
Przerwa na kawę... 20:16, 31 sty 2022

Do góry
jolanka napisał(a)
O kurcze, już masz tak zielono i kolorowo?
ano mam )) zaczynam doceniać moje usilne wyszukiwanie odmian, które u mnie się dobrze czują i są atrakcyjne w różnych porach roku. I utykanie je między innymi roślinami

Te zdjęcia dziś robiłam
Przerwa na kawę... 20:12, 31 sty 2022

Do góry
Srebrne liście na tym zdjęciu to nie lawenda ale równie aromatyczna roślinka. To kocanka włoska czyli carry. Wrzoścce też dobrze wyglądają.

I zaczyna kwitnąć oczar Arnold Promise. Jeszcze nieśmiało ale kolor już widać. Diana nadal ma frędzle schowane
Przerwa na kawę... 20:08, 31 sty 2022

Do góry
Trzmieliny i żurawki jak w lato. Przynajmniej niektóre

Marmelade trochę gorzej. Żurawka Southern Comfort lepiej. A kalina Eskimo nadal ma liście, tylko ona z kalin.
Bawarka 19:54, 31 sty 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)
Pada, wieje...Nastrojowo robimy sobie w domku...

cudnie .....ciepło się robi na serduszku
Przerwa na kawę... 19:50, 31 sty 2022

Do góry
Wilczomlecz purpurowy wygląda nieźle. A to sadzonka z podziału zrobionego na jesieni.

Azalie też bardzo fajnie trzymają liście. W dolnym prawym rogu inna odmiana wilczomlecza i ta już nie wygląda ciekawie

Ostrogowiec, i podobnie wieczornik, mają zielone kępy.

Kiścien też zielony...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies