Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Dobra rada. 21:15, 10 gru 2010

Do góry
Ja trzymam się takiej zasady:
3 drzewa jednakowe sadzę na zasadzie trójkąta nierównoramiennego nie wiem czy to po polsku, ale wiecie o co chodzi.
Stosuje też zasadę sadzenia nieparzystej ilości roślin, jeśli są sadzone swobodnie, a nie w rządkach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:04, 10 gru 2010

Do góry
Będę się do Was śmiała, od ucha do ucha...)))
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:50, 10 gru 2010

Do góry
Podaję informację z oficjalnej strony "Maja w ogrodzie": cytuję:

"Jak pewnie wiecie, wielkimi krokami zbliża się wielki jubileusz "Mai w ogrodzie" - to 300. odcinek programu, który po 6 latach tworzenia pojawi się na antenie już 12 grudnia 2010 r.

Z tej okazji 12 grudnia (niedziela) na antenie TVN Meteo zamieni się w Dzień na żywo z "Mają w ogrodzie".

Dzień z "Mają w ogrodzie" na antenie TVN Meteo rozpocznie się o godzinie 9:05, emisją jubileuszowego, 300. odcinka programu.
W odcinku pokażemy radosny, kolorowy ogród na Śląsku i jego pozytywnie zakręconą właścicielkę, która z wielką pasją pracuje i aranżuje zielone zakątki. Pani Mariola ma niezwykły talent do komponowania roślin, barw i aranżowania przestrzeni.

O 9:35 na antenie TVN Meteo rozpocznie się cykl spotkań Mai Popielarskiej i zaproszonych na tę wyjątkową okazję gości. Spotkania, prezentacje i rozmowy potrwają do 12:00, a potem, po przerwie Maja wróci na antenę jeszcze między 14:00 a 15:00. Całość poprowadzi Jarosław Kuźniar.

W tym czasie Maja rozmawiać będzie m.in. z Piotrem Galińskim, a także ekspertami: Katarzyną Goller (specjalistką od roślin tropikalnych i doniczkowych) i Jolatną Więsyk (specjalistką od chorób i szkodników oraz uprawy roślin ogrodowych), szkółkarzem Jackiem Grąbczewskim, projektantką zieleni Agnieszką Duc oraz Leszkiem Pełką z firmy Duet, który opowie m.in. o wyborze drzewka na choinkę.
Ponadto producentka roślin Izabela Kaszuba zdradzi nam, jakie są trendy kwiatowe w tym roku, Wojciech Śliwerski i Małgorzata Śliwerska przedstawią najciekawsze odmiany gwiazdy betlejemskiej, spotkamy się też z architektem krajobrazu i twórcą karmników w jednej osobie - Przemysławem Miączyńskim. Odwiedzą nas również państwo Marta i Wiesław Jakóbczyk, pani Danuta Kwiatkowska i projektantka Danuta Młoźniak, u których Maja gościła w ogrodach."

Nasz przydomowy ogródek 20:46, 10 gru 2010

Do góry
Żurawki lubią żyzną ziemię, nie gliniastą po padają w podmokłej, ale też nie suchą.
Napisałam jeszcze o tym obszerny komentarz pod artykułem, poczytajcie.
A rysuj i nie wstydź się, ja też bazgroły zrobione naprędce opublikowałam. Jest mi trudno każdemu rysować, a musicie sami się też troszkę ćwiczyć w tym. Zaczynaj więc i już.
Odnośnie nóg, nawet nie myślę o tym. Twoja postać jest taka pozytywna, dodaje mi humoru, bo dużo jej wszędzie. Dziękuję.

Jak chcecie mnie zobaczyć w najbliższej "Mai" to oglądajcie 300 - tny odcinek w niedzielę o 14 moje wejście.
A w następnym tygodniu ma być zbiór wszystkich wejść przez cały dzień. Taki specjalny odcinek. Będę się uśmiechała właśnie do Was.
Żurawka - Heuchera 20:37, 10 gru 2010

Do góry
Olga, poczytaj komentarz pod artykułem dotyczący stanowiska, akurat miałaś pecha z tym.

Zbyszku, postaraj sie nasypać ziemi dobrej pod świerka, ale wydaję mi się, że spadaające igły będą źle wyglądały na liściach żutrawek, bo musiałbyś je otrzepywać. Lepiej posadzić hosty, pachysandrę i te hortensje. Chyba że żurawki po brzegu, albo koło tych begonii.
Antyki i starocie w ogrodzie 20:33, 10 gru 2010

Do góry
Bogda, a czy wiesz jak wygląda wrotycz?
Nasz przydomowy ogródek 18:58, 10 gru 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Zbyszku, obiecaj, że nie zmienisz tego zdjęcia na leżaku, tak mnie cieszy za każdym razem, jak na Ciebie patrzę. "Gęba" mi się śmieje od ucha do ucha.

Możesz dać tego dużego rododendrona i dosadzić ze trzy małe np. R.yakushimanum (ten z omączonymi liśćmi) one mniejsze i zwarte rosną.
Jeszcze wrzośce można dać tylko sporo, co najmniej 15 szt i tylko w jednym kolorze. I dopiero begonie.
Spróbuj narysować kolejną propozycję. Uczysz się projektowania.

Cieszę się bardzo i obiecuję że zdjęcia nie zmienię- niektórzy żartowali że mam brudne nogi na tym zdjęciu.Ale to nie jest prawdą.
A dzisiejszy artykuł o żurawkach to jest to na co czekałem. Wymieniasz tyle różnych rodzajów i podajesz nazwy ! Super. Narysuję narysuję ale trochę się wstydzę. Robię to na zdjęciu w programie do obróbki zdjęć. Jak coś wydumam to wstawię nową wersję. Czy żurawki wolą ziemię kwaśną czy zwykłą ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:23, 10 gru 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Kochani oglądajcie koniecznie jubileuszowy 300-tny odcinek "Mai w ogrodzie" w niedzielę na żywo, wejścia cały dzień. Będę podobno o 14 tej.
Boże, jak ten czas leci, policzyłam i nabiło mi blisko 30 odcinków z Mają. Cudowne czasy, człowiek dojrzał, wie co chce robić dalej i na pewno łączę swoją przyszłość z Ogrodowiskiem.

A na jakiej stacji będzie emisja programu ? Bo ja zawsze oglądam TVN 8.00, i wiem, że są powtórki na TVN Meteo. Czy chodzi o TVN Warszawa ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:51, 10 gru 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Kochani oglądajcie koniecznie jubileuszowy 300-tny odcinek "Mai w ogrodzie" w niedzielę na żywo, wejścia cały dzień. Będę podobno o 14 tej.
Boże, jak ten czas leci, policzyłam i nabiło mi blisko 30 odcinków z Mają. Cudowne czasy, człowiek dojrzał, wie co chce robić dalej i na pewno łączę swoją przyszłość z Ogrodowiskiem.

mam nadzieję, że dziecioki mi tym razem pozwolą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:47, 10 gru 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Heuchera Citronelle, a Hosta nie Patriot, ta jest większa, muszę sprawdzić.

Moim zdanie to jest hosta Fire and Ice.
Maję w ogrodzie oglądam w każdą niedzielę o poranku, popijając kawkę ))
Teraz będę wyczekiwała ze szczególnym zaciekawieniem.
U Justyny 14:09, 10 gru 2010

Do góry
Poszukamy w wolnej chwili innych gotowców. Narazie szyjkuję się do 300 odcinka Mai, niedziela moje wejście o 14. Zapraszam. Będzie o stylach ogrodowych. mi.in, mój ogród, ale również inne.
Żurawka - Heuchera 13:47, 10 gru 2010

Do góry
Wrzosy powstawiałam w doniczkach tak dla zdjęć tylko, ale efekt wyszedł super. U mnie są zestawione z czarnym konwalnikiem (Ophiopogon). Ale przyznasz, że super?
U Justyny 13:37, 10 gru 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Pod różanecznikami sadzę także żurawki, zwłaszcza żółte i cytrynowe, chociaż one lubią zupełnie inną glebę. Po prostu dla rododendronów daję w doły kwaśną, a żurawki rosną sobie w normalnej z przodu.

Normalnie jak "gotowiec", że tak powiem...

PS. Dziękuję wszystkim Ogrodowiskomaniakom za zaangażowanie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:34, 10 gru 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)

Święta, Nowy Rok niedługo, jakie fajne podsumowanie)...i już postanowienia noworoczne.... Żałuję, że nie będę mogła oglądać tv....
Pelargonie 13:16, 10 gru 2010

Do góry
Szukając, kto produkuje tę pelargonię natknęłąm się na fajną stronkę z odmianami pelargonii. Może się przydać przy rozpoznawaniu.
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 13:12, 10 gru 2010

Do góry
Ja kupiłam gotowego starca na giełdzie kwiatowej. Z nasion? czy ja wiem, nie baw się bo raczej szklarnia jest potrzebna żeby zimą wysiać, a na parapecie nie zdąży zakwitnąć.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:08, 10 gru 2010

Do góry
Heuchera Citronelle, a Hosta nie Patriot, ta jest większa, muszę sprawdzić.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:05, 10 gru 2010

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:02, 10 gru 2010

Do góry
Jeszcze sadzę żurawki niedaleko od Rh.

Antyki i starocie w ogrodzie 13:00, 10 gru 2010

Do góry
No proszę, jakie cenne informacje, wszak gotówka jest nam najbardziej potrzebna na zakup cennych okazów. Będę się tego trzymać. Dziękuję.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies