Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku Martki 21:09, 19 lis 2021

Do góry
Rabata z Annabelle i ambrowcami

Do góry
Warzywnik

Do góry
Hortensjowa

Grabowo-cisowo-hakonechloa-owa (tej ostatniej lekkie niedobory...

Do góry
Frontowa, która stała się niespodziewanie ... różanką

Do góry
Słowa słowa, ale teraz czas na obrazki i ostre "PRZED i PO"
Grabowa

Ogród... 21:01, 19 lis 2021

Do góry
beamilusia napisał(a)
/

Liście z trawnika zebrałam kosiarką, to szybszy i łatwiejszy sposób, niż machanie grabiami.

Podziwiam, ogród perfekcyjnie przygotowany do nowego sezonu

Czy na tym drzewie z tyłu za cyprysikiem nutkajskim widać jemiołę?
Ścinasz ją i wieszasz pod sufitem na szczęście?
Ogród prawie wymarzony … 19:55, 19 lis 2021

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Nowa rabata -nic specjalnego teraz Dwie hortensje Pink Diamond-przesadzone z rabaty z brzozami-źle tam rosły, z brzegu sesleria -ta , którą zakupiłam, w drugim końcu dwie róże po przekątnej- szkoda mi ich było bo miejsca dla nich nie mogłam znaleźć-i chyba zobaczę na wiosnę jak to będzie wyglądało ale korci mnie aby tam dać lawendę i przy hortensjach i przy różach jako łącznik rabatyalbo jakąś lekką trawę -może ostnicę ?

Hortensje w połączeniu z lawendami zły pomysł. Jedne lubią półcień, wilgoć i kwaśnawo, drugie kochają słonko, sucho i zasadowo.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:34, 19 lis 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)

U Kapiasa takie mają, specjalnie zrobiłam latem fotkę- po prawej stronie ławki utrzymują na niedużej wysokości.
Lubię je bo mają takie miękkie igiełki.

Oooo ciekawe ile lat maja te choiny. Ale przynajmniej dzięki Tobie wiemy, że się da, nie wiadomo jeszcze która to odmiana.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:51, 19 lis 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A dałoby się je utrzymać w wysokości max do pasa???

U Kapiasa takie mają, specjalnie zrobiłam latem fotkę- po prawej stronie ławki utrzymują na niedużej wysokości.
Lubię je bo mają takie miękkie igiełki.

Za drzwiami do ogrodu... 18:46, 19 lis 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Zbyt droga ta nasza inwestycja i pewnie bezzwrotna... Ale swoje pomidorki najlepsze i najzdrowsze takie swoje warzywka Oby w tunelu udało się bardziej uniknąć tej zarazy, która je atakuje w gruncie. Ostatnio zbyt krótki zbiór A tak może będą wcześniej i dłużej
Bardzo jestem ciekawa tych nowych dla mnie doświadczeń tunelowych
Ogród nadal czeka na mnie, liście niedograbione, wycinanie bylin nie skończone trawy nie powiązane, cebule też jeszcze czekają, a ja kuruję zatoki, oprócz pracy dodatkowo babciuję na pełen etat, bo wnuki też na razie nie w przedszkolu
Cóż- życie! Mam tylko nadzieję ,że pogoda jeszcze trochę wytrzyma i da jeszcze porobić co zaplanowałam?! Ale przebieram łapkami niecierpliwie!
Jesień pięknie malowała ogrody,łysawo już, ale coś tam jeszcze nawet kwitnie

Aniu drowa żywność w obecnych czasach nie do przecenienia To już się zwraca ten wydatek Namawiam na posadzenie w kwietniu karłowej odmiany pomidorków, one kwitną najwcześniej i już w maju mieliśmy pierwsze dojrzałe owocki w inspekcie To nie są pomidory koktajlowe tylko normalne pomidorki troszkę mniejsze na krzaczkach osiągających ok 40 cm wysokościOne kończą zaczynają te inne duże odmiany. W ten sposób sezon pomidorowy sobie wydłużysz Do tego możesz wczesną wiosną posiać sałtkę, rzodkiewkę, koperek
Ja zimowity lubie bardzo, ale tylko te pełne, bo one ładnie stoją, nie kładą się I lubie liście zimowitowe, są ładne i zdobią od wiosny do lata
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 18:23, 19 lis 2021

Do góry
Wiann, myśle, ze ostateczna koncepcja wyklaruje mi sie dopiero wiosną, gdy zaświeci słońce.
Teraz powoli zapadam w sen zimowy. A mam jeszcze do posadzenia ok. 30 cebul tulipanów. Liście wciąż zalegają na rabatach, ale nie mam ani ochoty, ani siły sie nimi zająć.
Poza tym od tygodnia całą rodziną jesteśmy na izolacji i nasza jedyna aktywność to praca zawodowa (lub zdalne lekcje w przypadku dziecia) i oglądanie seriali oraz czytanie, a jedyne spacery to te od biurka do kuchni po kolejne porcje napojów oraz batoników . Bardzo to rozleniwia...

Bierzemy przykład z piesa

Ogród hortensjowo różanecznikowy 18:07, 19 lis 2021

Do góry
Niger Christmas Carol.

Krokus jesienny Ochroleucus.

Speciosus.
Ciemiernik - Helleborus 17:39, 19 lis 2021

Do góry
Niger Christmas Carol.
Ogród prawie wymarzony … 17:07, 19 lis 2021

Do góry
Posadzone. Na dobre. Rezygnuje z kolumnowych bo uważam , że te pasują tu rewelacyjnie. Koniec do wiosny. Jeszcze tylko jutro paliki i gotowe. Na wiosnę agrowłóknina i kamyki .
Trzeba wzrok wytężyć aby je teraz dojrzeć ale myśle , że na wiosnę będzie widać efekt.

Ptasi gaj 16:48, 19 lis 2021

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
ELU- no popatrz, Ty w moim mieście, a ja jeszcze w lesie Szkoda, bo może mogłybyśmy się spotkać...
HANIU- teraz jak będę przechodzić obok Gutenberga, to chyba siłą rzeczy pomyślę o Tobie i Twoim zięciu.
Kiedy pojawiły się smoki na kamienicy? Może w 2019?

Aniu to wycieczka z dziećmi dużymi niepełnosprawnymi. W Łodzi byliśmy zaledwie 2,5 godziny później do Piotrkowa Tr. tam na godz 14,30 mieliśmy zajęcia w manufakturze bombek choinkowych.
Ten poniedziałek był bardzo chłodny zmarzłam. Na Piotrkowskiej wiało z bocznych uliczek. Łódź piękna, ale trzeba bardzo bardzo dużo inwertorowe aby te piękne domy, zakladziki ceglane nie popadły w ruinę całkowita. Byłam pierwszy raz w życiu w Łodzi. Już podobno dużo zrobiono "Manufaktura" przepięknie odnowiona, ale to kropla.....

takie bombki pomalowałam potem musiałam pomagać innym

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:46, 19 lis 2021

Do góry
Listopadowa wjazdowa

I okienna

Jest tak zimno, wietrznie i deszczowo, że zdjęcia robiłam przez okno haha.

Pozdrawiam piątkowo
Za drzwiami do ogrodu... 15:31, 19 lis 2021

Do góry
anpi napisał(a)
Basiu, to nie są zimowity, tylko krokusy jesienne Myślę, że lepiej je posadzić od zimowitów, bo stoją przynajmniej sztywno a nie pokładają się jak zimowity i nie mają ogromnych liści wiosną, które zajmują miejsce w rabacie. Szczególnie jak u mnie go mało. Ja zamierzam dosadzać jesienne krokusy do wiosennych i będą ozdobione brzegi rabat na początku i końcu sezonu
Po za tym zimowity już dawno przekwitły, u mnie kwitną na początku jesieni.

Mam nadzieję, że nie będę żałować wydanej kasy na tunel, że zbiory wynagrodzą choć trochę

Dziękuję za podpowiedź a już sobie cebulki zimowitów oglądałam w necie, no ale te krokusy będą napewno lepsze
Ptasi gaj 15:20, 19 lis 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu jesteś w dobrej sytuacji, że palenie chwastów nikomu nie przeszkadza.

Ja co roku z duszą na ramieniu na wiosnę palę po trochu ścięte trawy. Kilka lat temu sąsiadka mnie opierniczyła i chciała wzywać policję.
Wczoraj jej mąż palił suche liście zaraz za płotem. Cały dym szedł do mojego domu i na moje podwórko.

Maja na każdym zdjęciu ładnie wygląda

Piękne są te bombki ręcznie zdobione

Ja tylko pale suche. Mam składzik przykryty i tam zbieram wszystko do spalenia więc szybko się pali bez specjalnego dymu.
Najpierw rozpalamy ognisko z drewna musi być duża temperatura aby się nie tliło. Biały dym jest wtedy jak mokre palisz. Liści nie pale.

Palę wtedy jak wiatr wieje w stronę pola a nie domów.

Mam taki składzik

Nerium - oleander 15:12, 19 lis 2021

Do góry
Dzień dobry, dostałem oleandra z trzeciej ręki. Jaki jest, widać na zdjęciu. Chciałbym go trochę ogarnąć, żeby nie rósł tylko do góry. Czy mogę go wiosną przyciąć w zaznaczonych miejscach?
PS Wątek czytałem, ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie wypowiedzi.

Sezon 2017 u Hanusi 15:07, 19 lis 2021

Do góry
Haniu a ja to zdjęcie wstawię u ciebie na pamiątkę, chyba że masz.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies