Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:56, 13 lis 2021

Do góry
Grab Frans Fontaine

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:53, 13 lis 2021

Do góry
Dorii napisał(a)
No wiesz, żeby taki ogród w listopadzie mieć. Foch

Nie fochaj! Dla Ciebie też mam

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:47, 13 lis 2021

Do góry
Joann napisał(a)
Trawy są zachwycające u Ciebie!

Bardzo Ci dziękuję
Zachwycają i mnie tej jesieni

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:43, 13 lis 2021

Do góry
Agi2006 napisał(a)
I kto to powiedział ze listopad jest najgorszym miesiącem w roku? ??? Asia cudne tonacje poznojesienne! !!!!

W tym roku jest przepiękny!
Zobacz jak hakone Beni Kaze pięknie się przebarwiła

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:41, 13 lis 2021

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ostatnie kilka kwiatów, Cafe au lait, zebrałam dziś rano. W nocy był już mały przymrozek - rano lód na szybie w aucie. Ciekawe czy postoją ze 2-3 dni chociaż.
Teraz już tylko myśleć czy kupować nowe bulwy czy nie... no i przygotować te do zimy. Krzaki lekko ucierpiały, więc się wstrzymam ze ścinaniem.

Piękne . Moje jeszcze kwitną. Jeszcze nie wykopałam. Mam je przed ogrodzeniem w połączeniu z rozplenicami i tojescią orszelinową. Gdyby nie fakt , że bulwy dalii się wykopuje to miałabym je w moich rabatach na stałe
W ogródku emerytki 20:33, 13 lis 2021

Do góry
gogo napisał(a)
2020, rabata z rowerem.

2021

Cudna przemiana Zachwyciło mnie to miejsce Ale kącik wypoczynkowy z okienkiem bardziej do mnie gadał niż po zmianie Teraz też ładnie, ale wtedy mega swojsko i romantycznie było
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:31, 13 lis 2021

Do góry
Helen napisał(a)
Te zachody słońca u Ciebie są rewelacyjne.

Miło mi Helen
Zaraz załaduję pozostałe zdjęcia z czwartku.
Będą zachody

Voila!

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:22, 13 lis 2021

Do góry
Judith napisał(a)
No to wymodzilam... Kształt zbyt geometryczny - na pewno do zmiany, nie podoba mi sie, ale w kwestii roślin jest już - dzięki Wam (!!!) -jakaś koncepcja .
Zapraszam do komentowania i wszelkich krytycznych uwag. Ten rysunek w żadnym razie nie jest wynikiem mojej jasnej wizji (bo takowej nie ma ) zatem mówcie proszę nie przebierając w słowach, co sądzicie .

1 - dużo redbaronów (zawsze chciałam mieć, a nie miałam dla nich słonecznego stanowiska)
2 - berberysy Admiration i molinie Heidebraut
3 - roze okrywowe (hihi) i stipy
4 - pasek szafirków

Za mało miejsca na tyle dobra O red baronie w masie też marzę i też nie miałam miejsca do tej pory, myślę czy w duecie z truskawkami na przekładkę nie dać....i może z hakone.....kto powiedział, ze nie mogą truskawki robić za ozdobę
Grab - Carpinus 20:20, 13 lis 2021

Do góry

Bardzo proszę o radę.
Co posadzić pomiędzy płotem a grabami?
Rabata ma 2,70 m szerokości,
Za grabami planuję berberys przebarwiajacy się na bordowo, dalej rosną rozplenice halmen.
Grab frans fontaine posadzony jest w odległości 1m od płotu.
I w tym miejscu, między płotem a grabem potrzebuję czegoś zimozielonego.
Miejsce cieniste, gleba wapienna, nawadnianie automatyczne.
Obok rosną tuje, przed tujami będzie żywopłot z cisa, przed cisami trzy stożki grabowe.
W pogoni za wymarzonym ogrodem 20:05, 13 lis 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Skoro to hakuro to jedyne co mam do dodania do poprzedniego posta to nie celować z drzewkami pomiędzy hakuro .
Rabaty nie musisz mocno powiększać - limki zamiast przed możesz posadzić między drzewami .

A jakbym śliwy posadziła przy samej siatce? Wokół nich miskanty i Limki przed trawami?
Nie chcę przesadzać Hakuro bo pewnie padną.

Tak jak u olcimanolci? Mam szerszą rabatę i może trawy posadziłabym dookoła tych śliw, a przed trawami Limki? Rabata ma szer. 180-190
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 18:54, 13 lis 2021

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ostatnie kilka kwiatów, Cafe au lait, zebrałam dziś rano. W nocy był już mały przymrozek - rano lód na szybie w aucie. Ciekawe czy postoją ze 2-3 dni chociaż.
Teraz już tylko myśleć czy kupować nowe bulwy czy nie... no i przygotować te do zimy. Krzaki lekko ucierpiały, więc się wstrzymam ze ścinaniem.

Ładne te ostatki
Ja dzisiaj zarezerwowałam sobie kolejne 2 odmiany. Zrobiłam sobie limit na jeszcze max 3
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:53, 13 lis 2021

Do góry
Dwie godziny dziś spędziłam robiąc porządki na ogrodzie, a efektów prawie nie widać. Pozbierałam dwa wory liści, przycięłam kosaćce pokładające się na ziemi, zrobiłam porządek w bodziszkach, hostach. Czekam na kolejny ciepły dzień, bo trochę roboty jeszcze zostało.

Czy ktoś wie czy powinnam przyciąć przetacznikowca wirginijskiego i sadziec plamisty Atropurpureum do zera? Bo zostały mi tylko suche wiechcie? Ten pierwszy chyba wypuszczał liście wiosną od podstawy jeśli dobrze pamiętam, ale sadźca nie miałam wcześniej.

W pogoni za wymarzonym ogrodem 18:37, 13 lis 2021

Do góry
A dwie śliwy znowu wyglądają chyba dziwnie

W pogoni za wymarzonym ogrodem 18:30, 13 lis 2021

Do góry
Jak blisko traw można posadzić śliwy Nigra?
Chcę je wcisnąć między trawy które na wiosnę będę przesadzać, a przed nimi i trawami posadzić Limki, bo tak mi się marzy.
Na rabacie po zewnętrznych obu stronach mam wierzby Hakuro. Zostaje mi jakieś 6 metrów na te wiśnie. Zmieszczą się 3? Czytałam że korony są duże po jakimś czasie.

Pamiętajcie o ogrodach 17:50, 13 lis 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
No i uporałem się teraz już raczej wichry mi nie groźne. Na jego miejscu chyba posadzę berberysy kolumnowe erecta i rozszerzę grządkę z funkiami.

Świerki ładne, ale jak wyrośnie to trzeba niestety ściąć bo i dach jak i korzenie mogą uszkodzić budynek.
Dobrze wam poszło.
Pamiętajcie o ogrodach 17:24, 13 lis 2021

Do góry
Obok płynie kanał jako odpływ Odry, który w 1997 roku wylał z wałów i zalał prawobrzeżne Opole, te bloki w oddali były zalane do prawie pierwszego piętra, wiem bo sam to przeżyłem.

Pamiętajcie o ogrodach 17:22, 13 lis 2021

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 17:21, 13 lis 2021

Do góry
Jest jaśniej, korzeń będę karczował wczesną wiosną, posadzę tam moszenki południowe (na dzień dzisiejszy), niestety tylko część na razie posprzątałem bo.... tata wylądował w szpitalu, serce się zatrzymało i był w śpiączce, na szczęście obudził się sprawny umysłowo i ruchowo ale.... wykryli nowotwór jelita grubego Stres ciśnie.
Wczoraj byliśmy na spacerze po opuszczonym cmentarzu w Opolu, gzdie leżą powstańcy śląscy oraz wiele niemieckich rodów.

Różaneczniki - choroby i szkodniki 16:51, 13 lis 2021

Do góry
Witam
Znowu ja
Wiosną kupiony piękny krzew. Ładnie kwitł, wypuścił mnóstwo młodych pędów, zawiązał nowe kwiaty. Ponieważ w doniczce było mnóstwo nawozu granulowanego, więc w tym roku nie nawoziłam go.
Teraz widzę marniejące liście. Co moźe być powodem?
LeŚnicZaNka 16:41, 13 lis 2021

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

takie jeżówki będę kupować w najbliższym sezonie i jeszcze też czerwone...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies