Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród japoński w Pisarzowicach 18:08, 08 cze 2011

Do góry
Ogród znajduje się przy szkółce Pudełków, jest nieduży, ale śliczny, byłam w niedzielę, niestety pogoda nam nie bardzo dopisała.
Jest w nim pawilon herbaciany, gdzie podają pyszną herbatę.
Hidcote Manor Garden Anglia 18:02, 08 cze 2011

Do góry
Hidcote Manor Garden Anglia 17:58, 08 cze 2011

Do góry
Wielokrotnie opisany, również przez Danusię, wzór do naśladowania, tym razem moje zdjęcia:

Great Dixter - Anglia 17:51, 08 cze 2011

Do góry
Great Dixter - Anglia 17:46, 08 cze 2011

Do góry
To ogród bardzo znanego, nieżyjącego od dwóch lat ogrodnika Christophera Lloyda. Położony w hrabstwie East Sussex ogród jest bardzo oryginalny, strzyżone topiary rosną na ... łące, to ogród gdzie rośliny często sprawiają wrażenie posadzonych przypadkowo, ale tworzą przepiękne, harmonijne kompozycje.
W domu,w którym mieszkał, starym, drewnianym, przy kominku stoi fotel na którym siadywał przy kominku i wgniecenie w miejscu gdzie siedział. Od jego śmierci nikt nie usiadł w tym fotelu. Christopher Lloyd wydał wiele książek o ogrodnictwie, był ikoną ogrodnictwa w Anglii.

U Justyny 17:36, 08 cze 2011

Do góry
Zbyszku, mój perukowiec też na początku nie kwitł....
nie wiem, co to znaczy, że przemarza, u mnie i u dwojga sąsiadów nie przemarza.... czasami kilka cienkich gałązek suchych po zimie się znajdzie jeśli ketmia nie przemarza, to ja juz nie wiem, o co chodzi......?
Sebastian, kompozycje w donicach jeszcze nie dokarmiane, a w gruncie też - ja ich nie chcę jeszcze karmić, dostały na początku dobrą ziemie i tyle....rosną jak szalone...raz podlałam te kompozycje w gruncie magiczną siłą do róż, bo mi zostało w konewce, może to właśnie to

w tym roku tylko musiałam się zająć bukszpanami, szt. 5 i są po rehabilitacji ( nawóz i opryski wszelkie)...a wyglądały naprawdę biednie.....
teraz odbiły, i będę je niedługo ciąć...
Myszorku, bladoróżowa to petunia...
masz jeszcze raz moją parę:
Coton Manor Garden - Anglia 17:25, 08 cze 2011

Do góry
Coton Manor Garden - Anglia 17:21, 08 cze 2011

Do góry
Coton Manor położony jest w hrabstwie Northamptonshire. Ogród został założony w 20 latach XX wieku przez dziadków obecnego właściciela Iana Pasleya-Tylera, zatem uprawia go już trzecie pokolenie ogrodników. Koło ogrodu jest szkółka w której sprzedają mnóstwo rozmnożonych u siebie bylin. Często są u nich kręcone odcinki "Gardener's World", znany angielski serial o ogrodach. Moim zdaniem, to jeden z piękniejszych angielskich ogrodów, mnie się podobał najbardziej z wszystkich widzianych w Anglii.
I słuchajcie, we wszystkich ogrodach które widziałam obok trawników i rabat jest zawsze piękna, dzika łąka. Postanowiłam nie napinać się na trawnik, w moim półhektarowym ogrodzie to bez sensu i będę miała kawałek łąki! Kto może niech zakłada, choćby dlatego, że to takie modne!
Parę zdjęć:

Ogród w Sissinghurst - Anglia 17:06, 08 cze 2011

Do góry
Ogród w Sissinghurst - Anglia 17:00, 08 cze 2011

Do góry
Danusia go opisała tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/32-ogrody-angielskie-sissinghurst-castle-garden
A ja wklejam kilka moich zdjęć z końca maja tego roku:

Chelsea Flower Show 2011 16:49, 08 cze 2011

Do góry
Tam wszystkie rośliny są niezwykle piękne i dorodne, niesamowite są stoiska Austina i Harknessa z różami, ten zapach, te kolory, dla miłośnika róż - raj. Zdjęć ogródków nie wklejam, bo zrobiła to Danusia, a ja się na nich troszkę zawiodłam - maleńkie są przeważnie, na zdjęciach robią wrażenie dużo większych i spodziewałam się że jest ich więcej. Zdjęć mam mnóstwo, wszytkich nie dam rady wkleić. Warto było to zobaczyć.
A poniżej jest Szpital dla Weteranów Wojennych w Chelsea, na terenie którego co roku odbywa się ta wystawa. Weterani chodzą po wystawie w charakterystycznych czerwonych mundurach, bo oczywiście ten szpital, a właściwie po naszemu dom opieki - działa. Zdjęcia weteranom niestety nie zrobiłam.

Chelsea Flower Show 2011 16:26, 08 cze 2011

Do góry
Chelsea Flower Show 2011 16:22, 08 cze 2011

Do góry
Chelsea Flower Show 2011 16:18, 08 cze 2011

Do góry

Chelsea Flower Show 2011 16:13, 08 cze 2011

Do góry
I kolejne:
Ten piecyk żeliwny do wytwarzania węgla drzewnego też zdobył nagrodę:

Chelsea Flower Show 2011 16:08, 08 cze 2011

Do góry
Byłam na wystawie dzień przed Danusią, 26 maja w czwartek. Nie będę tu zamieszczać zdjęć ani opisywać ogrodów pokazowych, tylko tak ogólnie - atmosferę, sklepiki i rośliny.
WEjście na wystawę

Alejka pełna sklepików z narzędziami, nasionami, ozdobami, itp.

Sklepik

Niesamowity okaz hortensji, która zdobyła pierwszą nagrodę

Cudowne mekonopsy, "niebieskie maki"
Symbol tegorocznej wystawy - ten różanecznik

Korytka z roślinami skalnymi, śliczne kompozycje:

[img size=640x480]
PROSZĘ o pomoc .... brak pomysłu 15:56, 08 cze 2011

Do góry
Zakochany jestem w tym ale podkłady kłócą się z przebywaniem dzieci )

Zapożyczone z Murator sierpień 2008 strona 73
Ogród muzy czyli kaliope z motyką w dłoni 15:08, 08 cze 2011

Do góry
Sprawozdanie z ostatnich akcji ogródkowych.
W chwili wolnej między walką z mszycami, a pielęgnowaniem powojników z uwiądem powstał kolejny kawałek rabatki.

Dalej ma być Tsuga canadensis Jeddeloh, jeszcze nie wiem czy sama czy z czymś, a dalej wrzosowisko, raczej z przewagą wrzośców. Czy do sierpnia, kiedy będą wrzosy, mam tą część przykryć agrowłókniną? Zwariuję z tymi chwastami, codziennie latam z motyką, a perz rośnie jak głupi. Może ja nie umiem plewić, bo już zaczynam wątpić i przerażenie mnie ogarnia, że nie będzie mnie przez 2 tygodnie i ogród mi zarośnie kompletnie.

Cały czas mam problem z odległościami między roślinami. Część znajomych twierdzi, że za dużo roślin jest inni że za mało.
Kiedy mogę przyciąć tawuły, żeby były kuliste bardziej? Czy to wymaga poznania jakiś sztuk tajemnych, czy po prostu tnę?
Na końcu tej rabatki, na końcu działki ma być kompostownik, właśnie się robi rękami mojego ślubnego. Jakieś pomysły na przysłonienie? Może postawić kratkę i coś szybko rosnącego, wykluczam perz
Za wierzbą chciałam dać jakieś krzewy, trzmieliny, może jaśminowiec, zastanawiam się czy tam nie dać też iglaków, jakie 2-3 tuje.

Kubusiowo 13:25, 08 cze 2011

Do góry
A to różności reszta

Kroplik mojego M.

Wdzięczny przypołudnik....

I przeróżne lobelie

Kubusiowo 13:21, 08 cze 2011

Do góry
Zrobiłam dzis pare fotek z mojego balkonowego ogródka wiejskiego

Nemezja okazała sie byc rośliną niezwykle wdzięczną a do tego zaskakuje kolorami Nie znalazłam dwóch takich samych kwiatów

Od bieli począwszy....

...przez żółty

..pomarańcz z czerwienią

....pomarańcz z brązem

..po czerwień

..i różne odcienie różu i fioletu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies