Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:57, 03 maj 2011

Do góry
Martek napisał(a)

Wróciłam właśnie z kawy u Greglis czyli Kasi i Grzesia
A Kasia i Grzesio wracają teraz ode mnie do domku.
Cd w wątku Greglis również.

Tutaj pamiątkowe zdjęcie moich dzisiejszych Gości

Ładna Para

Urocza para a w tle przecudny ogród
To będzie zaczarowany ogród 19:50, 03 maj 2011

Do góry
śnieg to takie biale paskudztwo, piekne na Boże Narodzenie ale nie w czasie kiedy każdy porządny człowiek odpala grilla i siedzi w kostiumie kąpielowym
o takie coś
Sosnowo 19:48, 03 maj 2011

Do góry
U mnie dziś słońce ładnie świeciło, więc zrobiłam kilka zdjęć

kolorowa rabatka

berberys orange rocket

pierwsze kwiaty RH Cunneningham`s White

urocze bratki

miniaturowa kolekcja żurawek do posadzenia
Sposoby zagospodarowania wody deszczowej 19:34, 03 maj 2011

Do góry
u mnie też był problem z nieestetyczną rynną/rurą spustową. Ale zrobiłam w tym miejscu skalniak, więc postanowiłam wodę odprowadzić na trawnik w inny sposób. Wykorzystałam do tego starą konew do transportu mleka, którą "zorganizowałam" od rolnika i którą "podłączyłam" do rynny. Całość zamaskowałam kamieniami i wkomponowałam w skalniak. W innym miejscu (mniej widocznym) a bliżej ogrodu warzywnego pod rynnę podstawiłam duży zbiornik służący kiedyś do transportu gnojowicy (nieużywany!!) Korzystam z deszczówki do podlewania warzyw oraz niektórych roślin wrażliwych na chlorowana wodę z wodociągu (np. hortensje). Uważam że zbieranie deszczówki, to oszczędność i samo zdrowie dla roślin
To będzie zaczarowany ogród 19:27, 03 maj 2011

Do góry
greglis napisał(a)

Anielski ten bobasek ,ale na widok rzygadełka nie tyle mnie mdli ile się go boję !!!!!!Brrr

fakt jest nieco demoniczny , szczególnie w nocy

Ja tak samo się boję
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:24, 03 maj 2011

Do góry
Hostowisko z orlikami zabezpieczone - praktyczne zastosowanie agrowłókniny )) (zdjęcie z komórki)

Petunie, surfinie 18:54, 03 maj 2011

Do góry
Podpatrzone wczoraj

Petunie, surfinie 18:53, 03 maj 2011

Do góry
U mnie muszą być do roku obowiązkowo jednak w 2010 nie kwitły tak obficie jak w 2009. Ciekawe jak udadzą się w tym ?
Petunie, surfinie 18:53, 03 maj 2011

Do góry
Petunia jedna z najczęściej sadzonych roślin jednorocznych w kompozycjach tarasowo-balkonowych.

Petunia Carnaval Red

Petunia Calibrachoa Mini Famous Perfect White

Petunia Surfinia Pink Vein

Petunia Sufrinia Princess

Petunia Fame Sky Blue

Petunia Fame Salomon Pink

Petunia Fame Lemon Yellow

Petunia Fame Violet Dark Eye

Petunia Fortunia Burgundy

Petunia Fortunia Burgundy Picotee

Petunia Fortunia Purple Picotee

Petunia Celebration Lemon Zest

Petunia Sun Spun Yellow

Petunia Sun Spun Silver

Petunia Glow Double Pink

Petunia Glow Purple Picotee
Tu na razie jest ściernisko, ale będzie... 18:51, 03 maj 2011

Do góry
Witam wszystkich serdecznie

Jakieś dwa tygodnie temu odkryłem tą stronkę, szukając pomysłu i inspiracji jak stworzyć swój wymarzony ogród. Od tamtej pory nie było dnia, abym nie przesiedział paru godzin dziennie na czytaniu tego forum. Po prostu wpadłem Tu i się UZALEŻNIŁEM
Atmosfera fantastyczna, wszyscy są dla siebie wręcz przemili, chętnie dzielą się doświadczeniem, wiedzą i pomysłami, co w obecnych czasach wiecznej rywalizacji jest mało spotykane. Po tych dwóch tygodniach obcowania z Wami, wydaje mi się, jakbym już niektórych znał od lat

Patrząc na Wasze piękne ogrody, lub na projekty i realizacje Danusi, stwierdzam, że jednak sam sobie z zaplanowaniem ogrodu nie poradzę. I tu moja wielka prośba, czy znajdziecie chwilkę swojego cennego czasu, aby mi w tym projekcie pomóc?
Samej pracy z tym związanej tak się nie boję, jak odpowiedniego rozmieszczenia rabat, krzewów, drzew (w szczególności tych dużych). Coś już mamy porobione w ogrodzie, ale po lekturze forum, widzę, że popełniłem już sporo błędów, których chciałbym uniknąć w dalszej realizacji ogrodu

Może określę w wielkim skrócie, do czego dążę. Podoba mi się uporządkowany styl angielski, oczywiście przystosowany do polskich warunków. Będę raczej chciał unikać roślin lub ograniczyć, które wymagają częstej pielęgnacji, z powodu braku czasu w sezonie wiosenno-letnim, późno wracam z pracy, a nie chcę już tymi obowiązkami obciążać żonki. Planuje w całym ogrodzie założyć automatyczne nawadnianie, to chociaż podlewanie będę miał z głowy.

Myślę, że łatwiej mi będzie Wam przedstawić ogród i otoczenie, za pomocą zdjęć i szkicu działki z domem. Przy prezentacji zdjęć, napiszę co i gdzie bym widział.

-----

Ponieważ nie zrobiłem tego wcześniej, chciałem się przedstawić. Mam na imię Jacek i mieszkam wraz z żonką i córeczką w urokliwiej wsi Knybawa (koło Tczewa) w województwie pomorskim. Zamieszkaliśmy tu od listopada 2008 roku. Co prawda z miejscem tym, ja jestem związany już od prawie 25 lat, ponieważ rodzice tu mieli przedtem gospodarstwo ogrodnicze i uprawiali tu głównie warzywa. Nasz dom przerabiałem z budynku mieszkalno-garażowego, który był do tej pory wykorzystywany tylko do przechowywania narzędzi, ponieważ mieszkaliśmy w innym miejscu. Powiem szczerze, że jestem zadowolony i dumny z osiągniętych efektów, tym bardziej, że przed przebudową na budynek ten mówili moi sąsiedzi "Domek Baby Jagi"

Widziałem tu, że paru forumowiczów, również przerabiało swoje domy i bardzo fajnie wyszły.
Załączam poniżej zdjęcie przed i po przebudowie.

1. Tu już właściwie w trakcie przebudowy, wylany balkon i dobudowana weranda.

2. Stan obecny. Pozostało, tylko dokończenie elewacji, wstawienie bram i aż się prosi o piękny ogród

Z posiadłości rodziców wytyczyłem sobie działkę około 2000m2 i to właśnie ten teren chcę obecnie zagospodarować zielenią. Później przedstawię resztę zdjęć, tylko muszę je obrobić do wymaganego formatu, a to kilka minut mi zajmie. Zaraz się odezwę

Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 18:47, 03 maj 2011

Do góry
Witajcie Kochani Dzisiaj 3 maja, a na Opolszczyźnie spadł śnieg i to całkiem sporo - ok 15 cm. Gałęzie się łamią pod jego ciężarem, aż się boję co zastanę w ogrodzie po jego stopieniu się. Na razie zdjęcie z ubiegłego roku - już niestety przekwitająca kompozycja - nawet nie pamiętam z jakich kwiatów. Pozdrawiam więc zimowo/majowo??
Ogród na skraju sadu 18:37, 03 maj 2011

Do góry
No to już trudno nic się nie dowiedziałam i swoje zrobiłam

1. Bukszpan - kulka
2. Bukszpan - żywopłot
3. Thuja Smaragd
4. Dereń Elegantissima
5. Żurawka odmiana żółta potem podam nazwę bo mi uciekła ale nie citronelle bo ją na słoneczku przypali.
6. Hortensja Anabelle
7. Hortensja Różowa
8. Hortensja Niebieska
9. Miskant Zebrinus
10. Lawenda wąskolistna
i jeszcze nie opisana roślina to wierzba Hakuro Nishiki - znajduje się w zawijasie bukszpanowym obok 9
W cieniu - zacieniona 18:30, 03 maj 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Wsadziłam tytoń -chyba się pospieszyłam.
Jak wrzucę zdjęcia swojego tytoniu to się uśmiejesz )) Duże masz te sadzoneczki .Nie mam wiedzy na temat tytoniu ,pierwszy raz będę gościć go na rabatach lub w donicach ,nadal nie mam pomysłu z czym go zestawię .Mam wysoki i niski w odmianie ...Może okazać się ,że ciut za wcześnie wystawiłaś ,przykryj włókniną i będzie pewnie bezpieczny
To będzie zaczarowany ogród 18:17, 03 maj 2011

Do góry
Martek napisał(a)
Anielski ten bobasek ,ale na widok rzygadełka nie tyle mnie mdli ile się go boję !!!!!!Brrr

fakt jest nieco demoniczny , szczególnie w nocy
Ogród minimalistyczny 18:13, 03 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Z takim apetytem oglądam po raz enty ten wątek ,a te "strudle makowe"po prostu wymiękam !
To będzie zaczarowany ogród 17:38, 03 maj 2011

Do góry
greglis napisał(a)
Zaczęły powstawać pierwsze zarysy ścieżek

i zaczynaja pojawiać sie pierwsze roślinki

I nawet aniolek na chwilę przysiadł, nawet wśród chwastów uroczo wyglądał

Aleja z drzew w ogrodzie 17:34, 03 maj 2011

Do góry
Moja aleja już zasadzona, tworzy ją 16 drzewek głogu dwuszyjkowego "Paul's Scarlet", posadzonych co 3 metry ( po 8 z każdej strony). Poniżej zdjęcia z "placu budowy", sadziliśmy 9 kwietnia, w okropny, wietrzny dzień.
Acha, i jeszcze informacyjnie, alejką się będzie chodziło po to, żeby na końcu usiąść sobie na ławce, która będzie stała na małym placyku, dookoła na pewno będzie coś ładnego, z tyłu już są krzewy liściaste. Cała aleja będzie trawiasta, żadnej kostki ani żwiru nie przewiduję tutaj, tylko obramówki kostkowe dookoła głogów w kształcie kwadratu, w których coś tam sobie będzie rosło zielonego.
To jest teren, na którym została wytyczona alejka, widać wbite kołki w miejscach gdzie miały być wykopane dołki pod drzewka:

A tu to samo "z profilu"

Sadzimy z panem Staszkiem, bez którego pomocy żyć niepodobna:

A tutaj już posadzone, mocuję osobiście taśmami do palików, widać wykopane rowy pod nawadnianie:

A tu zdjęcia zrobione wczoraj - już się zazielniły wszystkie ( oprócz jednego, chyba będę musiała reklamować, chociaż na pniu odrosty puściły, zobaczymy):

A tu z bliska, niektóre mają już pączki, więc będą kwitły!

Ta aleja bardzo fajnie podzieliła mi ogród z tyłu domu, i teraz już widzę oczami wyobraźni co będzie dalej. Niniejszym bardzo dziękuję za pomoc wszystkim, którzy tutaj zaglądali z dobrą radą, jak zrobiłam coś źle, to walcie śmiało, może będzie można jeszcze poprawić.
A tu jeszcze zdjęcie alejki, która powstała u nas dwa lata temu w innej części ogrodu, z materiałów z odzysku, nazywamy ją sobie "aleją róż", prowadzi do altany, zbudowanej jesienią zeszłego roku, na zdjęciach w dwóch częsciach:
Już jest altana

Jeszcze nie było altany, dwa lata temu, za to róże zjawiskowo zakwitły.

Mexico City 17:33, 03 maj 2011

Do góry
Mexico City 17:33, 03 maj 2011

Do góry
To będzie zaczarowany ogród 17:31, 03 maj 2011

Do góry
Mimio PASKUDNEJ pogody thuje zostaly posadzone, czeka je teraz tylko ścięcie od gory.

i tak sobie pomyslałam że te moje planowane bukszpany to znikną na ich tel ale kwiaty w donicach prezentować sie beda cudnie. Aż wytargalam z domu hortensję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies