To mnie rzeczywiście zaskoczyłaś . Na ul.Poznańskiej, blisko mnie są dwa takie markety, gdzie robię zakupy. No, ale tak to jest, jak się ciągle w pośpiechu robi codzienne zakupy. Zajrzę w poniedziałek
Aniu, to ja mam pytania
czy to tuja szmaragd? ile lat rósł ten żywopłot i jakiej jest teraz wysokości?
Jest bardzo ładny, pewnie dzięki tej pielęgnacji ładnie się zagęści tworząc jedną zwartą ścianę
ten żywopłot ma już ok 20 lat,chyba to szmaragdy, nie wiem ale wychodował z nasion je mój ojciec, ja nasadzałam na stałe miejsce niektóre tuje miały ok 3m
przed cięciem wyglądał tak
Dziś zrobiłam porządek na rabacie i pierwszą przymiarkę roślin.
Bukszpany będą w dwóch liniach prostych, na zakładkę. Za nimi hortensje Vanille Fraise i po drugiej stronie modrzewia Rh Kokardia. Przed Rh będą żurawki lemon marmalade, ale niestety dziś były nie do zdobycia.Trzeba czekać do 15 maja I na szczycie rabaty kulki bukszpanowe, póki co mam dwie. Brakuje chyba trzeciej warstwy, pusto trochę na tej rabacie. Co Wy na to?
W moim nowym ogródku to już czwarta wiosna Uwielbiam tę porę roku. Dzisiaj, leżąc na leżaku, słuchałam jej w ciszy. Znam taki fajny wierszyk o wiośnie, jej autorką jest Mieczysława Buczkówna:
Dmuchnął ciepły wiatr od łąki,
już na gruszy pierwsze pąki!
Na jabłonce skrzeczy kawka:
- tam pod płotem wzeszła trawka!
A na grządce, czy nie słyszysz?
Żółte kiełki - to irysy!
- Słyszę - wróbel jej odwrzaśnie -
pierwszy fiołek zakwitł właśnie!
Strzyżyk z gniazda się wychyla!
- ja widziałem już motyla!
Wszędzie szczebiot, szum wesoły.
W ulu się zbudziły pszczoły.
Jaki ruch i gwar w ogródku!
Witaj, wiosno, żegnaj smutku!
Ja zdaję sobie sprawę jaka to ciężka praca ,ale czy nie za gęsto ???
Nie znam się tak wizualnie przyszło mi do głowy ,a może to tak ma być w przyszłości taki mieszany parawan ???