Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 23:31, 14 kwi 2011

Do góry
Niage napisał(a)
Aniu, jestem zauroczona Twoim ogrodem. Tak musi wyglądać raj CUDOWNIE Chodzę i oglądam i nie mogę z niego wyjść

Dziękuję i cieszę się, że podoba się wam
A to dla was mój złotokap

i kalina

i jaśmin
Pejzaże 23:28, 14 kwi 2011

Do góry
Gdańsk - Oliwa cd
Rajski ogród Ani 23:26, 14 kwi 2011

Do góry
Aniu, jestem zauroczona Twoim ogrodem. Tak musi wyglądać raj CUDOWNIE Chodzę i oglądam i nie mogę z niego wyjść
Miłek wiosenny (Adonis vernalis) 23:14, 14 kwi 2011

Do góry
Miłek wiosenny należy do rodziny jaskrowatych. Kwitnie od kwietnia do maja. Najlepiej rośnie na słonecznym, ale osłoniętym od wiatru stanowisku, na wilgotnej, próchnicznej glebie. Rozmnaża się go przez podział rozrośniętych kęp, lub przez wysiew nasion tuż po ich zbiorze. Nasiona sieje się na głębokość 1 cm, roślina zakwita po 3 latach uprawy. Cała roślina jest trująca. Objęty ochroną gatunkową.

Mnie najbardziej podobają się jego jakby atłasowe płatki. Muszę dodać, że kwiat otwiera się tylko w dni słoneczne, nawet w pogodny dzień zamyka się wczesnym popołudniem
Rajski ogród Ani 23:07, 14 kwi 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Piwonie cudne są!Ja je uwielbiam!
To dla Ciebie Aniu!

Dziękuję jest śliczna a pachnie?
U Justyny 23:02, 14 kwi 2011

Do góry
tyna napisał(a)
wcale nie chcą przekwitnąć
w czasie nawet ładnej pogody mają zupełnie inny wygląd niz poprzednio pokazywałam....
reszta tulipanów w pąkach..czekam.....
Śliczne te tulipany.U mnie zaczynają otwierać się hiacynty i żonkile.Tulipany jeszcze mają zupełnie małe,zielone pąki.Jeden,którego złamał wiatr włożyłam do wody i ku mojemu miłemu zaskoczeniu zakwitł w swoich pomarańczowych barwach,cieszę się ,że nie wyrzuciłam,raduje oko za nim zakwitną pozostałe
Rajski ogród Ani 22:54, 14 kwi 2011

Do góry
Piwonie cudne są!Ja je uwielbiam!
To dla Ciebie Aniu!
Ogródek Hanusi po zimie 22:53, 14 kwi 2011

Do góry
Hanusiu, aż się zatrzymałam przy wychodzących z ziemi piwoniach. Już wyobrażam sobie jak to pięknie wygląda, kiedy zakwitnie cały szpaler Ja mam tylko dwie kępki i jeszcze nigdy u mnie nie kwitły, może w tym roku będą pierwsze kwiaty, liczę na to
Nasze storczyki 22:49, 14 kwi 2011

Do góry
Posiadam jedną miniaturkę, rzeczywiście hoduje się takie i w sumie fajne są, bo wszędzie się zmieszczą

Według mnie kwitną krócej, a przerwy mają takie same w kwitnieniu jak pozostałe falki.
Wymagają tych samych zabiegów co reszta falków
Rajski ogród Ani 22:47, 14 kwi 2011

Do góry
an_tre napisał(a)
A tu razem w wazonie

..no i niech ktoś mi powie, że one nie są cudne!
U Justyny 22:46, 14 kwi 2011

Do góry
wcale nie chcą przekwitnąć
w czasie nawet ładnej pogody mają zupełnie inny wygląd niz poprzednio pokazywałam....
reszta tulipanów w pąkach..czekam.....
Rewolucja w ogrodzie 22:37, 14 kwi 2011

Do góry
Nagryzmoliłam z grubsza plan tego kawałeczka ogrodu, zajmuję się północną częścią, nad ścieżką:

Uploaded with ImageShack.us

Droga widoczna na górze to północ. Na górze po lewej wielka lipa, zacieniająca północny kraniec. Na zielono zaznaczyłam dokąd mniej więcej sięga jej korona. Gałęzie ma od strony drogi do samego doł (postaram się jutro porobić zdjęcia).
Ogródek przecięty jest na pół ścieżką, która będzie wyłożona ciętym kamieniem polnym. Wzdłuż podjazdu niski żywopłot z bukszpanu. Przy furtce po prawej rośnie jabłonka - zaznaczyłam pień i koronę. Te czarne koła to miejsca, gdzie pochowane zostały nasze czworonogi... Jak widać, to właściwie taki psi cmentarzyk.
Kółko po prawej na górze to wysoki na 2,5m jałowiec. Za płotem po prawej posadziłam Smaragdy, mają ok. 50cm wysokości. Posadziłam je bardzo blisko ogrodzenia, z nadzieją, że je poprzerastają i w miarę szybko zakryją.

Chciałabym, żeby ogród wyglądał ciekawie również zimą. W tej chwili mam tu niemal same byliny, więc zimą wygląda pusto i smutno.
Chcę posadzić żywopłot od strony ulicy, w prawym górnym rogu jakiegoś wyższego iglaka. Pod jabłonką planuję trawnik i na nim (przy nim) ławkę.
Chętnie wykorzystam hortensję Limelight, i coś pachnącego koło ławki. W tej chwili mam tu głównie byliny, chciałabym dodać więcej zimozielonych, żeby zimą widok z okna sypialni był mniej depresyjny.
Trudnym fragmentem są te groby naszych psiaków. Wciąż nie mogę się zdecydować, czy przykryć je pojedynczymi kamieniami z imionami, czy może coś na nich posadzić. Marzą mi się na nich bukszpanowe rzeźby psów naturalnej wielkości, ale nie wiem, czy potrafiłabym je zrobić... Mam dwa duże bukszpany do dyspozycji, jeden ok. 80cm średnicy, drugi może z 60cm.

Jeśli chodzi o rośliny, większość będę musiała dopiero kupić, ale chętnie też wykorzystam te, które już mam:
- konwalia - gęsto zarośnięte kilka metrów kwadratowych - chcę jej tu dać jak najwięcej
- łubin - też masa sadzonek, bo go uwielbiam
- tulipany - kilkadziesiąt (głownie białe i różowe, trochę żółtych i czerwonych, ciemnofioletowe które miały być czarnymi)
- tawułki Golden Princess
- narcyzy
- krokusy
- telekie
- malwy
- jastruny
- szafirki (dużo)
- liliowce (dużo, pomarańczowe)
- irysy
- bluszcz
- piwonia bladoróżowa
- tuje Smaragd
- berberysy czerwone
- budleja (nie wiem jeszcze, czy nadal żywa, bo ją psy jesienią zmaltretowały...)
- żylistek
- róże
- bergenie (kilka)
- winobluszcz trójklapowy
- lawenda (kilka)
- trzmielina zielono-żółta
- świerk biały (3 malutkie)
- przywrotnik ostroklapowy
- płożące jałowce
- liguster
- wierzby Hakuro (krzaczki)
- barwinek, stokrotki, fiołki
Rajski ogród Ani 22:36, 14 kwi 2011

Do góry
A tu razem w wazonie
Rajski ogród Ani 22:34, 14 kwi 2011

Do góry
Moje piwonie różowe i bordowe

Ogródek Hanusi po zimie 22:27, 14 kwi 2011

Do góry
Boguniu,mam tradycyjne piwonie,jakie sie spotyka w ogrodach,białą,różowąi ciemnoczerwoną,

Ogródek Aldony 22:17, 14 kwi 2011

Do góry

A to jest druga propozycja z roślin wybranych przeze mnie :
1. Świerk serbski. Po prawej stronie alternatywą może być np nasadzenie z derenia elegantissima w trzech sztukach w formie żywopłotu i do tego czerwona żurawka.
2. Buksypan Aureovariegata
3. Kula cis na pniu lub np. trzmielina (tańsza zdecydowanie)
4. Żurawka citronelle lub jak wyżej.
Ogródek Aldony 22:11, 14 kwi 2011

Do góry
Wreszcie się pojawiłam co hehehehe.
To była pierwsza moja propozycja z roślin , które już masz w swoim ogrodzie

Nauka projektowania 22:04, 14 kwi 2011

Do góry
Syla napisał(a)
Wykonanie skarpy

Coś narysowałam :

Czy ten rysunek przedstawia nam wizualizację wykonania? dobrze rozumiem?
Mój wymarzony ogród. 21:58, 14 kwi 2011

Do góry
Oto kilka wiosennych kwiatków z mojego ogródka. Magnolia to 'Leonard Messel' zakwita wcześnie i dlatego jest bardzo wrażliwa na chłody. Bardzo lubię jej gwiaździste kwiaty i subtelny kolor płatków.

Rewolucja w ogrodzie 21:54, 14 kwi 2011

Do góry
Rewolucja w ogrodzie czyli... powiedzmy sobie szczerze, to Wy, drodzy forumowicze, jesteście wszystkiemu winni.
Naoglądałam się pięknych zdjęć Waszych ogrodów, spojrzałam krytycznie na swoje ogrodowe pobojowisko. I postanowiłam zabrać się do pracy. Na pierwszy ogień poszedł fragment ogrodu przy wejściu, od wczoraj doprowadzam go do stanu "goła ziemia", usuwam darń i chwasty, byliny wysadzam do doniczek. Zostało mi jeszcze kilka dni przekopywania, ale czas już zaplanować, co dalej. I tu mam problem - niby (z grubsza!) wiem, co chciałabym tu mieć, ale nie potrafię tego przekuć w konkretny plan co i gdzie posadzić... Będę bardzo bardzo wdzięczna za pomoc.

Na początek plan całej działki - rewolucję zaczynam od kawałka zaznaczonego "X".

Uploaded with ImageShack.us
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies