Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dwa światy 20:18, 13 kwi 2011

Do góry
hania napisał(a)
Przekonałam się dopiero teraz,że warto w to zainwestować... i chociaż żadnej pracy się nie boję to jak sobie przypomnę ile czasu mnie kosztowało stanie godzinami z wężami i ciąganie węży z przodu domu,z tyłu domu i ciągle leżące węże , dość.Co roku wydawałam duże pieniądze to na nowe węże ,to na szybkozłączki...zawsze gdzieś się zapodziały. I dzięki wątkowi o nawadnianiu postanowiłam po 20-latach pracy w ogrodzie to zmienić,.....mam nadzieję że warto ....zresztą trawa też była w złym stanie,trzeba przekopać i zasiać nową...czeka mnie dużo pracy a tu pogoda nie rozpieszcza.

Przypilnuj żeby cała ziemia weszła w te rowki, panowie muszą ubić, bo inaczej trawnik się zapadnie
Kubusiowo 20:13, 13 kwi 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Hmmmm pokazę Wam (niedokończony jeszcze) plan działki. Trochę jest.....długi i nie mogę go objąć w całości

To tylko działka do płotu bo reszty nie wymierzyłam. Skala, jak radziła Danuś 1:200

Ale długiii plan ale jakie pole do popisu i szaleństw ogrodowych pozazdrościć tylko i kibicować mi pozostaje w zakładaniu ogrodu
U Kasi w ogrodzie ... 20:03, 13 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

a teraz się dokładniej wpatrzyłam, bo myślałam, że taka jak u Ciebieale gdzieś już ją widziałam?
Bluszcz pospolity - Hedera helix 19:43, 13 kwi 2011

Do góry
Bluszcz latem, po przemarznięciu nie ma śladu

Po murze wspina się sam, bez pomocy

Kwiatostany bluszczu

Dwa światy 19:42, 13 kwi 2011

Do góry

Bluszcz pospolity - Hedera helix 19:42, 13 kwi 2011

Do góry
Bluszcz zimą

Bluszcz przemarznięty ma liście brązowe. Potem opadają masowo

Bluszcz pospolity - Hedera helix 19:30, 13 kwi 2011

Do góry
Odnośnie korzeni przybyszowych bluszczu.

Poza systemem korzeniowym rozwijającym się wraz z pojawieniem się siewki, na gałęziach wyrastają liczne korzenie przybyszowe (powietrzne, czepne). Korzenie te umożliwiają roślinie wspinanie się ponieważ pozbawione są geotropizmu wykazując heliotropizm ujemny wrastają w ciemne szpary murów i kory drzew, silnie przywierając do nierównych powierzchni. Korzenie nie sięgają żywych tkanek drzew stanowiących podporę i tym samym bluszcz nie osłabia drzew, na których rośnie, nie pobiera z nich wody ani soli mineralnych.

Cytat wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Bluszcz_pospolity

Te korzenie wyglądają tak

Bluszcz zeszłej zimy zmarzł (niektóre pędy). Poskubałam z brązowych listków, potem te łodygi zazieleniły się.

Tutaj widać tylko ciemne ślady po zmarzniętych całych pędach.

Z różami na murze

Nasz mały świat 19:18, 13 kwi 2011

Do góry
Viki dla Ciebie jedna z moich różyczek)
Na początku jest chaos 18:55, 13 kwi 2011

Do góry
Wrzosy wykopać, zmarzły bezpowrotnie, dosadź wrzośce.

Rh przemarzł, poskub obetnij te brązowe listki, odbije ładnie. Zasil po niedzieli magiczną siłą do Rh.

Do sosny piennej trzeba dosadzic większe 3 roślinki, coś jak tutaj, nie muszą być kule, byleby duże.

To zdjęcie już pokazywałam. Na dole rośnie tojeść rozesłana Aurea.
Zamiast kul z bukszpanu mogą byc z cisa, A zamiast tojeści żółta żurawka.

Na początku jest chaos 18:45, 13 kwi 2011

Do góry
A dodatkowo dobił mnie wygląd ogrodu po zimie. Mróz zrobił w tym roku wyjątkowe spustoszenia wśród wrzosowatych. Przynajmniej wydaje mi się że to wina mrozu.Przeżył tu wrzosiec Whisky. Wrzosy raczej nie odbiją. Wykopać? Oceńcie:

Uploaded with ImageShack.us
Płakać mi się chce nad tą rabatą. Co tam teraz zrobię? nie zrugajcie mnie za nieporządek jeszcze na rabacie ale naprawdę chcę się za to zabrać jak pogoda pozwoli

a co dolega Rh?

Zrobiłam jeszcze deszczowe foto klombu przy wejściu. Proszę o sugestie. Teraz wygląda tak:

Ogród w Tarnowie 18:42, 13 kwi 2011

Do góry
Jałowiec po liftingu! Udało się dokończyć (deszczowa pogoda) kącik z obciętym jałowcem. Wyżwirowałem, zamknąłem płotkiem z bambusa i powstała wyspa.
Wygląda nie najgorzej mimo, że nie ma jeszcze trawy bo było to miejsce zacienione. Trawa zasiana.
U Zbyszka będzie napewno to duzo lepiej wygladalo bo zrobi to ekipa fachowców

Na początku jest chaos 18:36, 13 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)
Cześć prawej strony niżej i bliżej bramy
Planuję czymś zasłonić skrzynkę prądową tylko nie wiem czym.Bluszcz? Winobluszcz?Teraz już trochę zginęła w gąszczu roślin. Słup jest w lecie zakryty winobluszczem , tylko zimą i wiosną brzydko wygląda zanim wypuści liście a także mocno przemarza.

Do skrzynki powinien być dostęp, trzeba by posadzić coś bardziej z przodu. Bluszcz wrośnie do skrzynki, trzeba wycinać. Ja tak mam

Może posadzić jakąś "baryłę" iglastą?
Nożyce szpalerowe ręczne i mechaniczne do cięcia 18:20, 13 kwi 2011

Do góry
Te pierwsze są chyba najlepsze.
Będą nadawały się także do berberysu.

A to moje dawne narzędzia. Jest też antyk, te w środku

Ogród Krysi 18:18, 13 kwi 2011

Do góry
Te z lewej są dobre. Ale popatrz jeszcze w wątku o nożycach szpalerowych

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:13, 13 kwi 2011

Do góry
Trzmieliny dalej stoją

Małe bukszpaniki i Rh także

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:12, 13 kwi 2011

Do góry
Zapłakane na deszczu mokną

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:10, 13 kwi 2011

Do góry
Hortesjowo aktualnie, uwielbiam ten czas

Tej wczoraj nie pokazywałam

Testowe dodawanie zdjęć 18:09, 13 kwi 2011

Do góry
...zanim zabiorę się za tworzenie wątku, to chociaż spróbuję wgrać zdjęcie ))
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:07, 13 kwi 2011

Do góry
Trawnik przy buku, jak wcześniej opowiadałam jest fatalny. Nie da się skosić ani zagrabić w tym roku. Zawija się po prostu i widać gołą ziemię. Nie mam do niego serca już.

Zobaczcie sami, co to za gatunek? To był eksperyment pana od trawników, co miał wyprodukować trawnik wolno rosnący i taki właśnie kupiłam, bo nie było innego. Osobiście uwielbiam trawniki szybko rosnące, bo koszę co 4 dni.

Coś paskudnego Aż wstyd pokazywać, no nie będę się tłumaczyć z takiego trawnika. Was też by denerwowało. Wkłada się tyle pracy, a wygląda tak:

A oto zamiennik:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:00, 13 kwi 2011

Do góry
Nowe fotki różanecznika karłowego "Curlew", jeszcze nie wsadzonego, bo leje dziś i zimno.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies