Zółta to może być np. też trzmielina "Emerald'n Gold" a zielona irga Ursynów na ten przykład. Wtedy można je pięknie ciąć, że będzie woglądało jak żywopłot "węzłowy" no niezupełnie, ale już to widzę. Pokaże na podobnym jakimś trzykładzie, no i jak nie ma śniegu, to te dwa kolory są cały czas, a nie pusta rabata.
Zielone drzewo po lewej to można sosnę jakąś ciąć w bonsai, żółte kuliste to może być żólta tuja kula na pniu, co by wysoko nad irgą była
Trzmielina ładnie się zagęszcza jak jest cięta i można z niej bryłę wyprowadzić
Tutaj tak wygląda masa barwinka
Dla mnie ideałem jest takie coś, cudowne po prostu
Czy możecie doradzić czym obsadzić rabatę . To część za domem i większość dnia jest tu cień .Rośnie jodła już dość duża i nie będę jej przesadzać . Muszą rosnąć rośliny płożące, niskie, bo zimą w tym miejscu lecą zwały śniegu z dachu . Myślałam o takim kształcie rabaty jak na rysunku , w zestawieniu : bluszcz + żurawka lub barwinek + żurawka . A może trzmielina ale z czym ? Dobrze gdyby rośliny były zimozielone . Bardzo liczę na Wasze podpowiedzi
Jakiej najmniejszej szerokości i wysokości można zrobić obrzeże z bukszpanu? Wymyśliłam cosik ale nie wiem czy mi się zmieści hihihihi Albo inaczej. Wstawię fotkę i sama zobaczysz
Żeby te zawijasy wyglądały ładnie to ile szerokości potrzebuje rabata? Tak minimum - oczywiście zmniejszając do minimum szerokość tych bukszpanowych zawijasów (chyba mało po polsku napisane hihihi)
Witam
Michale, to może być różanecznik gęsty "Buchlovice" (Rhododendron impeditum 'Buchlovice'). Odmiana gęstych rośnie bardzo wolno, na ogół wszerz niż wzwyż. W necie znajdziesz o nim sporo