Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:38, 28 lis 2010

Do góry
Czapy śniegu na trzmielinie

I nie tylko

Na zielonym dachu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:28, 28 lis 2010

Do góry
Dom też zasypało, otuliło ostatnie kwiaty róż

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:22, 28 lis 2010

Do góry
Będę wyglądać przez okno i patrzeć, czy już wiosna przyszła

Tych skrzynek z dekoracjami zimowymi nie zasypało, bo stoją pod dachem

Zapowiadają duże mrozy w tym tygodniu, czuję, że kordyliny nie dostoją do świąt. Jutro przeprowadzka do garażu.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:14, 28 lis 2010

Do góry
No i po jesieni. Nasypało śniegu co niemiara. Nadchodzi okres ciężki dla mnie do zniesienia, bo w ogrodzie nie mogę już grzebać i przestawiać. No i koloru białego mam aż nadto.

Topiary z bukszpanu i cisa 21:36, 28 lis 2010

Do góry
Utworzenie wątku ze strzyżonymi bukszpanami i cisami uważam niemal za obowiązek, bo uwielbiam obydwie rośliny. Strzyżenie jest moją pasją.

Pomocne artykuły

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/238-pielegnacja-topiarow-z-bukszpanu

Oto, co można wyczarować z bukszpanu lub z cisa.
Zapraszam do zamieszczania swoich topiarów.

Antyki i starocie w ogrodzie 21:15, 28 lis 2010

Do góry
Antyczna donica

Schody z potłuczonej porcelany

Stołki ze starych pni

Krzesło z gałęzi

Trawy wrażliwe 21:06, 28 lis 2010

Do góry
Stipa tenuissima, Uncinia rubra, na pewno nie zimują.
Miałam i nie mam już.

Tutaj jest w donicy, ale kilka egz. miałam w gruncie. Po zimie kępa się rozpadła i koniec.
Funkie - Hosta 21:01, 28 lis 2010

Do góry

Funkie - Hosta 20:57, 28 lis 2010

Do góry
Dziekuję za ten wątek, ja pracowałam nad antykami w ogrodzie i oczywiście się przyłączam ze swoimi hostami

Antyki i starocie w ogrodzie 20:24, 28 lis 2010

Do góry
Ten wątek jest bardzo potrzebny, bo w każdym niemal ogrodzie znajduje się coś takiego, co albo służyło do czegoś innego w przeszłości i zostało zaadaptowane w ogrodzie, albo przechodzi z pokolenia na pokolenie. Nazywamy to antykami w najlepszym przypadku , albo starociami, jeśli nie mają wartości historycznej.
A ja uwielbiam starocie, i to nie tylko w ogrodzie.
Warto się nad nimi pochylić, gdy leżą gdzieś zapomniane na strychu, albo złomowisku.
W naszych ogrodach odzyskają dawny blask, a nawet mogą zmienić przeznaczenie. Kute ogrodzenie może posłużyć jako podpora dla pnączy, wilklinowy kosz jako osłonka, stare garnki czy konewki jako ozdoby, kamienne poidełko jako zbiornik wodny do pojenia ptaków lub miniaturowy ogródek skalny.
Zbieram także stare narzędzia, mam już pokaźną kolekcję. Te przedmioty mają duszę, nie wyobrażam sobie, abym mogła je wyrzucić, jak robią to niektórzy ze starociami. Ja zbieram i wynajduję dla nich nowe przeznaczenie. Jeśli macie takie przedmioty, pokażcie jaką teraz rolę spełniają w ogrodzie?

Giełdy antyków w Polsce tutaj

Moje stare hobby - konewki (mam pokaźną kolekcję) , obecne hobby : stare narzędzia ogrodnicze, którym Witek przywraca blask.

Zacznę jednak od Anglii, bo uwielbiam stare taczki i wały do trawnika.

Stary wał do trawnika

Drewniana taczka jako kwietnik

Ołowiana urna

Kamienne poidełko jako kwietnik

Funkie - Hosta 17:26, 28 lis 2010

Do góry
Hosty z mojego ogrodu w innym ujęciu

Bluszcz pospolity - Hedera helix 13:32, 28 lis 2010

Do góry
Jest to pnącze o zimozielonych liściach, które również występuje w lasach naszego kraju (podlega ochronie). Uprawiany jest zarówno jako roślina doniczkowa, jak i okrywowa, parkowa, pnącze. Jest niewymagający w uprawie, ma zastosowanie w lecznictwie, ale uwaga jest rośliną trującą.
Kształt liści ma różnorodny, zależnie od gatunku lub odmiany. Wspina się przy pomocy korzeni przybyszowych, które wrastają w szczeliny.
W mroźne zimy może przemarzać, ale wiosną odbija, chyba, że łodygi również zmarzły.

Funkie - Hosta 12:11, 28 lis 2010

Do góry
Zauważyłam, że hosty, które mają mięsiste (w opisach występuje pojęcie mocnej substancji)) liście o wiele lepiej znoszą słońce niż te o cienkich ( ja mówię papierowych ) liściach.

Funkie - Hosta 12:00, 28 lis 2010

Do góry
Tak, Małgosiu zauważyłam już twoją odpowiedź, dziękuję. Co do cieniolubności funkii to moim zdaniem niektóre wytrzymują więcej słońca. Ta żółta z prezentowanych poniżej wytrzymała tegoroczne upały. Natomiast ta białoobrzeżona zniosła je o wiele gorzej (obie rosną teraz na słońcu, do niedawna zacieniały je drzewa owocowe rosnące u sąsiada).

Uploaded with ImageShack.us
Funkie - Hosta 11:43, 28 lis 2010

Do góry
te same dwie seniorki w ujęciu z drugiej strony. Może ktoś mi podpowie jak zmniejszyć ich rozmiary? Mnie to nie przeszkadza, ale mieszkających na pietrze domku sąsiadów może zacząć wkurzać (część posesji jest wspólna).

Funkie - Hosta 11:27, 28 lis 2010

Do góry
przepraszam, chodzi mi o te egzemplarze (pomyłkowo wkleiłam stary kod)

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 11:25, 28 lis 2010

Do góry
Jejku, odpisałam na wszystkie posty, (miałam 41 powiadomień), nie spałam do drugiej, a tu się okazuje, że Bogda jest jeszcze lepsza. No, a ja też bym zgadła. Ale może mnie też uściśniesz dłoń?
Emilu, nie mogę wprost opiosać jak jest ma radość, że Twoje wybranka uwielbia hortensje. Tutaj wielki uśmiech dla niej i zdjęcie hortensji, nie widać, że to u mnie. A zdradzisz, jak ma na imię?

Funkie - Hosta 11:25, 28 lis 2010

Do góry
moje funkie

Te dwa okazy mają ponad 10 lat. Bardzo się rozrosły, wychodzą na ścieżkę. Powinnam je co nieco zmnieszyć, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Korzenie tworzą twardą kępę. Nawet odcięcie niewielkiej części na sadzonkę jest sporym wysiłkiem.

Jeszcze kilka murków w Park der Gaerten 11:04, 28 lis 2010

Do góry

niewielkie oczko wodne na podwyższeniu otoczone murkiem z kamieni

kolejny murek

i jeszcze jeden

na koniec miejsce do odpoczynku (jedno z wielu)

Funkie - Hosta 09:55, 28 lis 2010

Do góry
Czekam, czekam a tu cisza na temat tych wspaniałych roślin
Skoro tak to zakładam wątek, w którym będziemy pokazywac hosty rosnące w naszych ogrodach.
Hosty wspaniale komponują się z innymi roślinami, wszelkie takie aranżancje będą mile widziane.
Jak wiadomo hosty są bylinami,u których częśc nadziemna zanika na zimę, by wiosną powitac nas kępą wspaniałych kolorystycznie liści.
Hodowcy prześcigają się w tworzeniu coraz to nowych odmian, które zachwycają kolorystyką , fakturą i kształtem liści, wielkością, pokrojem kępy. Właściwie każdy może wybrac coś dla siebie.
Utarło się przekonanie, że hosty to rośliny cienia z czym nie do końca się zgodzę.
Jest wiele odmian o kolorowych liściach, które do prawidłowego wybarwienia potrzebują promieni słonecznych, zwłaszcza tych przedpołudniowych.
Co by nie mówic, jedno jest pewne, warto je miec w ogrodzie, chociaż czasem trzeba się uzbroic w cierpliwośc i poczekac na wspaniały efekt rozrośniętej kępy.
Jestem miłośniczką host, zbieram je od kilku lat i ciągle jestem pod wrażeniem ich niebywałej urody .
Co roku wyjeżdżam do Holandii, gdzie nawiązałam bardzo ciekawą znajomośc ze znanym hodowcą (wielkim pasjonatem), który jest twórcą wielu nowych odmian.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies