Jak to się mówi? Prośba żony jest dla męża rozkazem..... Kilka lat temu w gazecie żona zobaczyła kwietnik w formie piramidy z zawieszonymi skrzynkami z kwiatami. Cóż było robić- poszła w ruch piła , młotek, wiertarka i zrobiłem. Tak to wygląda :
Ciągłym modernizacjom ulegają rabaty wzdłuż dróżki prowadzącej do domu. Nie możemy się zdecydować ( ze względu m.innymi na inwazję ślimaków) czy kwiaty wieloletnie , czy jednoroczne .
Proszę zwrócić uwagę na wielkość ketmi (na wprost) . Później pokażę jej aktualną wielkość.
W naszym ogrodzie kilkanaście lat temu zagościła jarzębina której owoce są przysmakiem szpaków .Co roku nadchodzi taki dzień że pojawia się ich "nalot" i mają ucztę.
Śliwowiśnia ma piękne kwiaty w maju .Owoce jej to takie małe jabłuszka - bardzo twarde i wiszą na drzewie aż do zimy. W czasie tęgich mrozów i dużych opadów śniegu są przysmakiem sójek :
Witam,
Sosnowo, ponieważ sosny to początek mojego ogrodu i nie mam chyba jednego zdjęcia, żeby nie widać na nim było choć igiełki sosny. Nie ukrywam, że dużym wyzwaniem jest teraz wkomponowanie tych dojrzałych już drzew w nowe założenia, ale metodą prób i błędów może uda mi się jeszcze stworzyć coś ciekawego, bo działka jest duża i mam mnóstwo planów.
Witam długo zastanawiałam się, czy umieścić zdjęcia, bo mój ogród to prawdziwa amatorszczyzna. Ogród jest "przeładowany". Oboje z mężem jesteśmy miłośnikami roślin i wszystko chcielibyśmy mieć. Niestety jesteśmy mocno ograniczeni powierzchnią działki. Ostatnio zaczeliśmy unikać nawet wszelkiego rodzaju kiermaszy i wystaw, bo wiemy czym by to się skończyło. Nie udało mi się utrzymać kolorystyki (biały, różowy, niebieski, takie miałam założenia) i może nawet dobrze, że nie bo te żółte kaczeńce są niesamowite. Zdjęcia były robione wiosną, latem jest w ogrodzie ]prawdziwy busz. Pozdrawiam wszystkich zapalonych ogrodników
Od południowej strony domu - wykorzystując spadek terenu urządziliśmy skalniak .Taras wyłożony płytkami marmurowymi (odpady) został obramowany krzewami winogrona czarnego oraz dzikim winem. Przed skalniakiem widoczna podpora pod różę pnącą :
Na naszej niewielkiej działce po wybudowaniu domu 20 lat temu - jak wszędzie były kretowiska,gruz i inne odpady budowlane. Po wyplantowaniu terenu posadziliśmy na dobry początek świerka srebrnego i orzecha włoskiego . Należało też ogrodzić działkę i po dyskusjach wybór padł na żywopłot.
Z tyłu domu liguster a na froncie i od drogi berberys. Tak to wyglądało :
Witam!!!
Moja przygoda z ogrodem rozpoczęła sie ponad 15 lat temu. Wtedy to pojawiły sie na działce pierwsze sosnowe drzewka, które dominują w ogrodzie do tej pory tworząc tło dla pozostałej roślinności oraz zwarty mur zasłaniający posesje od drogi i oddzielający ją od stromego wąwozu. Z czasem sosny bardzo się rozrosły i tworzą teraz niby las pozwalając nam cieszyć się wspaniałym mikroklimatem. Mam nadzieję, ze uda mi się rozgryźć sposób wklejania zdjęć. Pozdrawiam, Danuta