Będę wkopywać na starą część zamiast starych tulipanów, które wykopię wiosną jak tylko zobaczę gdzie wychodzą. One już nie kwitną, z 1500 szt posadzonych parę lat temu, w zeszłym roku zakwitło kilka sztuk, mokra zima, choroby grzybowe je załatwiły
Kamienie są przed gawronami jak zobaczą pulchną ziemię, to kopią dziury i sadzą orzechy albo szukają tych zakopanych Tak mam co roku
Muszę jeszcze wyciąć stare byliny, trochę roślin poprzenosić bo tam taki busz, że nie można wejść jesienią
Tak to wygląda jesienią a jeszcze nic nie wycięte, tylko dalie zdążyłam wykopać i dzis powiązać miskanty.
Zimowy siew marchwi jest o tyle korzystniejszy, że jest wtedy więcej opadów, nasionka są bardziej namoczone i szybciej wiosną kiełkują. W marcu jest zwykle najmniej opadów i dlatego siana wtedy marchew gorzej wschodzi. Najlepiej byłoby gdyby marchwi nie przerywać, bo wtedy zwabia się połyśnicę marchwiankę. Ja sieję każde nasionko osobno i marchew mam dorodną mam ją do teraz i wykopuję na bieżąco Nową z reguły sieję w lutym.
Mam nadzieję, że nornice ich nie wyżrą bo dziś już zauważyłam dziury w ziemi. Na razie wszystkie cebule posadzone w donicach, stoją sobie i straszy taki mały bajzelek
Ja też jeszcze nie do końca wszystko widzę, mam sto pomysłów na minutę, raz wena jest a raz znika.
Pewnie pierwszy rok nie będzie wielkiego łał, musi się wszystko przyjąć i rozbujać
To moja magnolia Royal Star jest jeszcze ciut niższa od twojej wdodatku zauważyłam u mojej że zawiązała pąki kwiatowe.. Patrząc na zdj to można powiedzieć że większość drzew i roślin u Ciebie to są w rozmiarze 3XL a świerki w rozmiarze 5XL To który już rok ogrodu? Uwielbiam dojrzałe ogrody❤️ są one takie z duszą... I to utwierdza mnie w przekonaniu że dosadzanie roślin nigdy się nie skończy w ogrodzie
A wyszłam tylko zobaczyć co w ogródku słychać... 40 grabów posadzonych. 30 zadołowanych, jeszcze 30 do zadołowania. no i chyba z 14 rozplenic zadołowałam też.
Witam,
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu szkodnika na brzozach.
Odpada im kora, widać małe dziurki i białe jakby kokony. Namierzyłam robaka wyglądającego jak mała gąsienica żywego.
Takie intensywnie ciemno różowe, purpurowe, chyba mam , u mnie pod nazwą azalia japońska Arabesk, nigdy nie udało mi się swoim aparatem uchwycić ich koloru, a u ciebie jest bardzo dobrze odwzorowany,
Szkoda że szpaler nie kwitnie jednocześnie, wtedy spektakl byłby jeszcze wspanialszy, ja niestety też tak mam, sadząc nie sprawdzałam terminów kwitnienia, ale ja swoje sadziłam dużo wcześniej, pierwsze to chyba jakiś 2000 r albo odrobinę później, kolejne 2005 lub 2006.
Daj jeszcze jakieś zdjęcia Miło się ogląda teraz zimą