Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 12:05, 18 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Papryczki wyglądają pięknie, jak lakierowane

Tak, urokliwe z tym połyskiem.

Dziś szykuję miejsce na kolejne nasadzenia. Wymuskałam skrzynię po zbiorach. Będzie na niej czosnek ozimy i szpinak na zbiór zimowy (na jesienny się chyba spóźniłam, bo ten się sieje przełom lipca i sierpnia).
Patrycja_KG_Lu 12:06, 18 wrz 2025

Kolory Purple Prince ciągle się zmieniają.

A taki był jeszcze w piątek.
Patrycja_KG_Lu 14:02, 18 wrz 2025

Przy okazji prac na rabacie zachodniej z amanogawami zmierzyłam moje rozchodniki NN od teściowej. Szerokość na górze to 70 cm a wysokość 50 cm. Sadzone były wiosną tego roku.

Patrycja_KG_Lu 14:09, 18 wrz 2025

Rabata zachodnia na froncie, czyli z amanogawami, dostała dzisiaj dodatkowo 6 kocimietek Purrsian Blue oraz 2 szałwie Caradonna. Wcześniej dosadziłam 4 zawilce Mont Rose.

Brakuje jeszcze dwóch rozplenic Hameln, bo z 6 posadzonych wiosną przyjęły się tylko 4. Kupę pracy będzie przy sadzeniu tulipanów w październiku/listopadzie. Trafią tam:
+ Tulipan Tabledance
+ Tulipan Mystic Van Eijk
+ Tulipan Queen of Night
+ Tulipan Flaming Flag

Po wykonaniu tych dwóch prac będzie to kolejna rabata ukończona w 100%. Cieszy mnie to szczególnie, bo to rabata z tych co powstaje w jeden sezon, a nie ciągnie się jak inne

Finalny skład rabaty:
* Wiśnia piłkowana Amanogawa - 3 szt.
* Trzęślica modra Heidebraut - 2 szt.
* Perowskia łobodolistna Lacey Blue - 1 szt.
* Zawilec japoński Mont Rose - 4 szt.
* Rozplenica japońska Hameln - 6 szt.
* Rozchodnik okazały NN - 4 szt.
* Kocimiętka Purrsian Blue - 6 szt.
* Szałwia omszona Caradonna - 2 szt.
* Tulipan Mystic Van Eijk - 21 szt. (3 paczki z Lidla)
* Lampki solarne podświetlające drzewa - 3 szt.
Tulipan Tabledance
Tulipan Mystic Van Eijk
Tulipan Queen of Night
Tulipan Flaming Flag
Makao 16:25, 18 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dziś szykuję miejsce na kolejne nasadzenia. Wymuskałam skrzynię po zbiorach. Będzie na niej czosnek ozimy i szpinak na zbiór zimowy (na jesienny się chyba spóźniłam, bo ten się sieje przełom lipca i sierpnia).

Elegancko Też się zbieram do sprzątania skrzyni po ogórkach.
Wysiewasz poplon np. gorczycę?
Kordina 18:19, 19 wrz 2025

Ale ten rozchodnik NN to jakiś wybitny jest, tak szerokie kwiecie, że hej. Podziwiam niezmiennie Twoją estetykę we wszystkich działaniach, teraz na grządce podwyższonej
A ten finalny skład rabaty to już zrealizowany, czy dopiero w planach te nasadzenia?
nicol21 22:35, 20 wrz 2025

Fajna ta rabata zachodnia! Amongawy też ładnie jesienią się przebarwiają... no i szybko rosną
Rozchodnik bardzo ładny! i taki ładnie zwarty.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Agatorek 08:44, 21 wrz 2025

Skrzynia super przygotowana

A rozchodniki są boskie ❤️
Patrycja_KG_Lu 14:33, 21 wrz 2025

Zanim Wam odpiszę to wrzucę na szybko info, bo rozpoczęło się głosowanie.

Beatka z wątku Ogrodowe Skarby bierze udział w konkursie WOW Garden. Zostały nagrane dwa filmiki z jej ogrodu, wrzucałam wcześniej do nich link.

Poniżej za to link do filmu podsumowującego cały konkurs. Można już głosować na jej ogród. Wystarczy polubić komentarz pod wideo o treści: Ogród nr 1 Ogród pełen skarbów u Beaty.

https://youtu.be/VxbxQsbQyBs?si=KkaOC8WG8alc0ya3
Narsilia 15:52, 21 wrz 2025

Już się robi musi wygrać nasza dusza z ogrodowiska