W takie dni mam ochotę wyciąć wszystko i zamienić ogród w parking
Ciągle jakieś plagi.....
Ćma bukszpanowa atakująca kilka razy w sezonie, licinek tujawiaczek zżerający tuje i cyprysik nutkajski pendula, szara pleśń, o mszycach czy ślimakach nawet nie wspominam (choć zżarły mi szałwie).
Dzisiaj zauważyłam na pędach mojego cudnego klonika takie zmiany. Zgorzel pędów czy inna plaga (werticilioza)?
Mogę teraz - prawie zima - coś zastosować?
Musiałam się zalogować żeby napisać jakie piękne te Twoje rodki Szpaler cudowny, czy Ty kiedyś zrobiłaś zdjęcie tego szpaleru jak kwitnie?
Tak blisko świerków rosną, aż dziw że tak pięknie rosną i kwitną. Świerki to osuszacze, mają płytki system korzeniowy i piją wodę. U mnie w pobliżu świerków nic nie chce rosnąć, u mnie ciągle susza, może u Ciebie więcej pada Ile metrów wysokości mają te w szpalerze?
Widać jak pięknie zapączkowane, zadbałaś w tym roku o nie
Rozplanowanie działki powstawało 2 etapowo. Dalszą część dokomponowywałam po kilku latach. Gdybym miała do dyspozycji od razu taki metraż, to projekt wyglądałby trochę inaczej. Muszę zerknąć do Ciebie, jak to sobie wymyśliłaś(za dużo wątków obserwuję i zaczyna mi się mieszać )
Warzywa między rabatą relaksacyją a wiejską są w skrzyniach, a te na tyłach ogrodu to klasyczne grządki. Obie do tej pory były męża, miał tam kukurydzę i ziemniaki, ale nie bardzo miał czas i chęci na ich ogarnianie. W przyszłym roku zabieram mu teren przy borówkach i posadzę tam pory + buraki. Prawdopodobnie dodam też obwódkę z desek, ale niską.
Dwa punkty przy rabacie wiejskiej to rzeczywiście drzewa ozdobne - Malus Freja i Magnolia Elizabeth.
Koło domu mam posadzone owocowe na półkarłowych podkładkach. Chociaż mam wrażenie, że czereśnia i śliwa to niekoniecznie na takich są, bo rosną zdecydowanie większe.
Jeżyny rosną rozpięte na konstrukcji, na plecach płotu zamykającego rabatę hamakową. Początkowo był dodatkowo stelaż metalowy, ale siła krzewów go pokonała
Znalazłam zdjęcie z budowy i na nim nabazgrałam 2 krzaki
Oczywiście każdy prowadzony jest na więcej gałęzi, tak od 3 do 5. Co roku po owocowaniu wycinam najstarsze i przypinam kolejne które wyrosły na ich miejsce.
Dzięki wielkie. Teraz już wszystko ogarnęłam. Te warzywa co masz w 3 miejscach to w skrzyniach czy klasycznych grządkach na płasko? Wymiary działki mamy nawet podobne, bo u mnie 21x100 i układ też dopasowuję do tego kształtu działki. Pomiędzy drzewami owocowymi a rabatą wiejską te dwa punkty to jakieś drzewa ozdobne? Owocowe oprócz tyłu ogrodu dałaś jeszcze blisko domu, tam jakieś kolumnowe czy zwykłe? Jeżyny masz na stelażu?
Krysia, u mnie kamieni brak, może to zależy od regionu . Ale sposób pracy, wyznaczania tych punktów, chyba jest ustandaryzowany. Czyli wg wskazań tego urządzenia.
Magarku, chyba już kiedyś wstawiałam zdjęcie, ale wrzucę ponownie
O takie, 1,20 m x 1,20 m, imitujące drewniane „kasetony”. Będą mi pasować do belek na suficie
Super
Przenioslam swoje dwa krzaczki na balkon, mam zamiar je przyciąć na wiosnę i mieć papryki wcześniej. Poranne krótkie przymrozki im nie szkodzą a w razie dłuższego mrozu przeniosę je na korytarz. Tak to sobie wymyśliłam