Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród wśród pól i wiatrów 18:05, 09 mar 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)

O proszę widzę,że i Ty sezon zaczynasz ja na szybkiego poprawiłam co miałam poprawić i pomalutku biorę się za brzozowa rabatę, ciekawa jestem, czy w instytucie dokupie jeszcze te brzozy odm. Doorembos, bo w tamtym roku kupiłam jedna i ostatnia

Przyznam się szczerze, że póki co brakuje mi pomysłów, mam już 2 szpalery hortensji, teraz będzie jeszcze trzeci no ale ile można, już zdecydowanie wystarczy także jakbyś miała nazwy jakiś innych roślin z chęcią poczytam.

Hmm.. brakuje Ci pomysłów... To może mini lista: róże, lilie, powojniki, piwonie, lawendy
A Dorenbosy ja kupiłam w tamtym roku 7, zostały dwie. Jedną z nich pewnie kupiłaś TY

Typografia ogrodu 11:44, 09 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Wiesz u mnie na jesien eM dowiózł ziemi i równał te tyły trochę koparką a teraz jak tylko przeschnie to myślimy ciągnik z glebogryzarką wszystko to ściachać i póżniej zbronować i wyrównać grabkami. Będzie co robić. Na razie jest takie mokro że ciągnikiem nie wjedzie. Chciałabym sadzić brzozy jak te prace będą wykonane.
biedzie co grabic ale co tam damy rade.obie wiadomo bez drzew latwiej.
Typografia ogrodu 11:36, 09 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
metoda faktow dokonanych ja jej raczej nie stosuje.ale jeli u ciebie zadziala to ok tylko aparatu nie zapomnij.cena chyba ok.a bedziesz sadzila punktowo czy calosc przekopiesz?

Wiesz u mnie na jesien eM dowiózł ziemi i równał te tyły trochę koparką a teraz jak tylko przeschnie to myślimy ciągnik z glebogryzarką wszystko to ściachać i póżniej zbronować i wyrównać grabkami. Będzie co robić. Na razie jest takie mokro że ciągnikiem nie wjedzie. Chciałabym sadzić brzozy jak te prace będą wykonane.
Typografia ogrodu 11:18, 09 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Asia super Ci idzie to kładzenie krawężników ja eMowi nawet tego nie pokazuje bo będę musiała kłaść później
Trochę mi zeszło zanim przetrawiłam słowa Magnolii ale nadal bije się z myślami czy zrobić rozplenicowo - bylinową czy moliniowo - rozplenicowo bylinową Ale ogólnie wyjdzie super nie ?
Już mam wstępne namiary na brzozy a najpierw zaczne od rabaty tej z cisami i molinią

Haha nie pokazuj.ja wczoraj islyszalam od kolegi eMa ze klade te obrzeza "jak chlop".to podobno komplement byl.
Bedzie super.na prawde czuje sie troche jakby to tro gg e moj ogrod mial byc.tak mi sie podoba.na co sie nie zdecydujesz bedzie super.
A Tu doorenbosy sadzisz prawda? A duzo ich naliczylas? M zaakceptowal?
Ja sadze zwykle gloebie dlatego ze juz je mam i z oszczednosci. Choc doorenbosy oczywiscie piekne.
Typografia ogrodu 08:37, 09 mar 2016

Do góry
Asia super Ci idzie to kładzenie krawężników ja eMowi nawet tego nie pokazuje bo będę musiała kłaść później
Trochę mi zeszło zanim przetrawiłam słowa Magnolii ale nadal bije się z myślami czy zrobić rozplenicowo - bylinową czy moliniowo - rozplenicowo bylinową Ale ogólnie wyjdzie super nie ?
Już mam wstępne namiary na brzozy a najpierw zaczne od rabaty tej z cisami i molinią
Ogród wśród pól i wiatrów 18:31, 08 mar 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Wszyscy planują, rysują.. może w ferworze tego planowania i mnie coś wymyślicie

A temat jest taki: rabata wzdłuż domu, długość ok 15 metrów, szerokość ok 2.30. W środku róża bonica, po zewnętrznej obwódka z bukszpanu, a przy chodniku ice dance. Rabatę otwiera magnolia (choć teraz jest niewidoczna).

No i pytanie jest takie: co zrobić, żeby rabata była piękna latem ale i ciekawa zimą?? Mój plan na ten moment, to 12 sosenek varellek od strony chodnika, na przemian z różami. Są piękne i zimozielone. ALE z tego planu do końca zadowolona nie jestem, bo wszystko będzie nisko, bez żadnego wyższego piętra. Może ktoś wymyśli lepszy plan Z góry dziękuję!!

O proszę widzę,że i Ty sezon zaczynasz ja na szybkiego poprawiłam co miałam poprawić i pomalutku biorę się za brzozowa rabatę, ciekawa jestem, czy w instytucie dokupie jeszcze te brzozy odm. Doorembos, bo w tamtym roku kupiłam jedna i ostatnia

Przyznam się szczerze, że póki co brakuje mi pomysłów, mam już 2 szpalery hortensji, teraz będzie jeszcze trzeci no ale ile można, już zdecydowanie wystarczy także jakbyś miała nazwy jakiś innych roślin z chęcią poczytam.
Kosolkowa Pasja 13:28, 07 mar 2016

Do góry
Nallar napisał(a)
Olu, mam pryskać wszystko, cały ogród, jak leci?

Miedzianem pryskałam w sumie wszystko. Promanalem brzozy, świerki, modrzewie i róże. Nie pamiętam czy bukszpany też... CHyba tak.
Zielonym do góry... 12:04, 07 mar 2016

Do góry
a tak po za tym to mam milon pomysłow na godzinę jak odświeżam sobie Wasze ogrody i moje zapisane inspiracje...teraz mnie cos takiego naszło...

jakby wsadzić przed brzozy Perovskia 'Blue Spire' a przed nią między świerkami sedum ...ogólnie nie wiem czy te świerki nie wylecą jak będę robił przyłącze gazu ;/ pomiędzy brzozami jakies trawy -- myślałem o czyms co lubi w miarę sucho bo tam brzozy np. Calamagrostis acutiflora Karl Foerster

pomiędzy świerkami jest 2 m a od brzozy do świerka 1 m . Brzozy też co 2 m .

widok z bliska (robione szybko kom jak mnie naszła wizja więc jakość nie ten teges)

widok z daleka z 2014 (teraz większe brzozy i świerki też )

W Starym Sadzie 10:02, 07 mar 2016

Do góry
Spróbuję jeszcze raz. Witam wszystkich serdecznie. Mam na imię Basia. Mój login powstał od imion moich dziewczyn Mileny i Anny ( 8 i 1 rok). Stary Sad natomiast to nazwa miejsca w którym wybudowaliśmy dom. Kiedyś mieścił się tu sad owocowy szlacheckiej rodziny. Zostało jeszcze kilka jabłonek na sąsiednich działkach. Trafiłam na Ogrodowisko trochę za poźno. Dzisiaj nie posadziłabym szmaragdów, ale muszą zostać. Bardzo mi się podobają ogrodowiskowe ogrody i chciałabym widzieć u siebie Wasze standardowe, sprawdzone rośliny. Przy ogrodzeniu na froncie planuję posadzić choiny kanadyjskie. Przed nimi hortensje, trawy, żurawki, bukszpany. W rogu po lewej stronie brzozy, trawy, berberysy. Tylko ten przedogródek... Potrzebuję pomocy...
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:26, 06 mar 2016

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Racja inspiracja jest bardzo duża lecz po to to mamy by troszkę uszczknąć dla siebie
Zobacz jeszcze brzozy fox valej i summer cascade
A jakie wiśnie chcesz posadzić ??

Ciekawe te brzozy, muszę więcej o nich poczytać.
Wiśnie chciałem Amanogawy albo Kanzan.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:39, 06 mar 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
kompozycje donicowe ...nic nowego jak zawsze zachwycające....nie pomyślałabym żeby brzózkę i jaja do do nicy wmontować a ta kompozycja najbardziej udana

Na szczescie jeszcze kawałki starej brzozy mam w drewutni
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 18:15, 06 mar 2016

Do góry
Racja inspiracja jest bardzo duża lecz po to to mamy by troszkę uszczknąć dla siebie
Zobacz jeszcze brzozy fox valej i summer cascade
A jakie wiśnie chcesz posadzić ??
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 14:25, 06 mar 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Takie foty, to lubię. Wiosna

A plan na ten rok - druga skarpa nad stawem...

Zdjęcie z 2014 r. Za wierzbami są posadzone serby. Budynek to zajazd sąsiada.

Kompletnie nie mam na to pomysłu. Brzozy Long Trunk, wisnie Amanogawy, dużo rozplenic, może liliowce???

Ogród z pergolą 12:07, 06 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

oszalałaś
tam jest 13x5m myslę kupić 5 brzóz, 3 derenie i 3 berberysy a reszta ta drobnica to jak sadzić będę to wyjdzie w praniu
Agata bo ty tez uważasz że lepiej brzozowa po prawej od altany tak?
bo na razie mam dwie sprzeczne opinie od jazzy i Iwony
ja jestem za prawą stroną bo gdy wejdzie ktoś do ogrodu z podjazdu to zobaczy brzózki a nie od razu ognisko i pijane towarzystwo

To sadź po prawej. Ty to widzisz w realu, to lepiej widać niż na obrazku. Ten podjazd, to dobry argument
Brzozy i derenie:
https://pl.pinterest.com/pin/539376492842301976/
Ogród z pergolą 11:59, 06 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Marta skup się róże będą na altanie a obok altany brzozy i zastanawiam sie skoro piszecie że to takie pijusy czy nie będą źle wpływać na sąsiadki które wodę raczej lubią

Ania, podlewać chyba będziesz? Wiesz, ja mam piaszczystą glebę i latem codziennie stoję z wężem. Na nawadnianie u mnie jeszcze nie pora. Może kiedyś
Ogród z pergolą 11:56, 06 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Monika napisałaś że nie są tak zaborcze a za chwilę że mają większe zapotrzebowanie
to jak wkońcu jest?

Za krótko je mam dlatego napisałam ci o opiniach innych właścicieli Napisałam że jakbyś miała problemy z dereniani to najwyżej przesadzisz. Ania, skup się Zresztą, to co ci Agata zapodała to częsty widok bo brzozy z dereniami ładnie wyglądają zwłaszcza zimą i tak się je sadzi
Ogród z pergolą 11:50, 06 mar 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Aniu, ja swoich dorenbosów nie wykopię żeby sprawdzić jak wygląda system korzeniowy, ale panuje powszechne przekonanie że brzozy pożyteczne a w szczególności te odmianowe nie są aż tak zaborcze jeśli chodzi o powierzchnię wokół jak te zwykłe brodawkowate. Chyba powinno się to zgadzać bo i na wodę mają większe zapotrzebowanie niż te nasze rodzime. Ja bym sadziła derenie bez obaw. Jak zobaczysz za 10 lat że nie wyrabiają to przesadzisz To jakby nie patrzeć krzewy i mają większą siłę przebicia niż gdybyś posadziła tam jakieś delikatne bylinki

Monika napisałaś że nie są tak zaborcze a za chwilę że mają większe zapotrzebowanie
to jak wkońcu jest?
Ogród z pergolą 11:48, 06 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
taka moja luźna propozycja brzozowej
biale kolka - brzozy
jasno zielone koła - derenie
zielone kolka - tuje danica
fioletowe romby - rozchodniki
białe pięciokąty - naparstnice
zielone kwadraty - stipa, rozplenica, śmiałki, trawki generalnie dla dodania lekkości
bordowe pięciokąty - berberys kolumnowy

generalnie chciałabym aby było biało, zielono, bordo, fiolet i różowe róże na altanie
co sądzicie?

A wymierzyłaś to sobie ???
Ogród z pergolą 11:46, 06 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Marta skup się róże będą na altanie a obok altany brzozy i zastanawiam sie skoro piszecie że to takie pijusy czy nie będą źle wpływać na sąsiadki które wodę raczej lubią

Oj bo napisałaś:
anna_t napisał(a)

czyli spokojnie derenie i róże dadzą radę przy brzozach?super

Ogród z pergolą 11:45, 06 mar 2016

Do góry
taka moja luźna propozycja brzozowej
biale kolka - brzozy
jasno zielone koła - derenie
zielone kolka - tuje danica
fioletowe romby - rozchodniki
białe pięciokąty - naparstnice
zielone kwadraty - stipa, rozplenica, śmiałki, trawki generalnie dla dodania lekkości
bordowe pięciokąty - berberys kolumnowy

generalnie chciałabym aby było biało, zielono, bordo, fiolet i różowe róże na altanie
co sądzicie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies