Krótszy szalerek hortkowy
Siewka hibiskusa, trafiła się różowa to pójdzie w takim razie na rabatę różową bo tam brakuje czegoś wyższego
Dalie, te akurat dosyć obficie kwitną ale ogólnie będę się ich pozbywać
Kanny miałam ale powydawałąm mnóstwo zostały ze dwie tylko
Asiu, znacznie lepiej, skrobnij jeszcze, gdzie masz północ Edit: już widzę, brzozy od północy.
Edit: Ogród Danusi to "Moja Anglia", mam tylko taką słabą fotkę z drugim planem, wokół oranżerii są posadzone w "narożnikach" cztery ambrowce, widać tu w prawym górnym rogu zdjęcia dwa, z przodu przed oranżerią też dwa. Nie mam lepszego ujęcia.
Zawsze zostawiam na zimę i nic nie ścinam, ale teraz już ścięłam przetaczniki bo takie miotełki suche stały, już dawno przekwitły. Ale jeżówki, rozchodniki, hosty, brunery wszystko jeszcze żyje, astry jesienne dopiero zakwitną. Jeżówki zimą zostaną obdziobane przez szczygły, niech zostaną dla nich.
Malwy oczywiście, suche patyki trzeba posprzątać też tak zrobiłam, juki przekwitnięte też już nie straszą
Ela, moja piaszczysta gleba każdą ilość wody przyjmie i nic nie gnije, chociaż taki plus z tego
Po tych deszczach przyszły piękne ciepłe i słoneczne dni może Ci jeszcze rozkwitną te róże
Moje kwitną
Juziu, chyba się boję, że będzie za blisko domu i za jakiś czas cień za duży będzie. Już teraz popołudniu na działce mam cień od tych dużych drzew. Pod grujecznikami chciałam tam coś jeszcze posadzić... Ten po prawej jak go wysunę to zasłoni buka (biorąc pod uwagę perspektywę, z której najczęściej patrzę).
Trawnik musi póki co zostać bo korzystamy (dzieci, pies).
Marta, nagryzdalam dla Ciebie w komórce na szybko, bardzo na oko...
Niebieskie kółko grujecznik, czerwone- buk Rohanii, czarne mazaje to pole brzóz (strona południowa).
Pozostałe grujeczniki muszą się zmieścić pomiędzy bukiem a korona drzewa z numerem 3 (to będzie olszyna).
Te żółte koła to orientscyjny plan na kształt rabat, takie dwa koła połączone miękko...(nie dzyndzlem tylko półkolem w miejscu przewężenia).
Plan był kiedyś taki- na choiny jakieś 1,5 metra promień.
O cięciu to raczej myślałam tylko od strony choin.
Sama już nie wiem zaczynam się w ogóle wahać co zrobić i brak ostatecznego planu na ten ogród mi doskwiera...
Ps. Dziękuję za link
PS2. A masz gdzieś link do tego ogrodu Danusi? Brałam tylko pod uwagę jedna z realizacji Danusi, gdzie posadziła to drzewo blisko Serbów w rogu i pisała, że jest z tamtej strony cięty Ale sama radziła innym posadzić 5 m od płotu/iglaków i ten mój tak rośnie
Wiolu nie mogę się napatrzeć na twoje Red Barony
Ja dziś troszkę tetrisowałam nerwiłam się iwywaliłam moją jedyną sadzonkę Red Barona bo od trzech lat nic nie urosła.
Będę się o ciebie zachwycać
No w życiu bym nie pomyślała, że tam jest szambo ukryte super pomysł, bardzo ładnie to wygląda, taka szachownica wyszła podoba mi się myślę, że rojniki też by sobie poradziły w tych kwadratach