Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 21:49, 04 wrz 2021

Do góry
Kupiłam takie słupki po 31zł (ciężkie chyba żeliwne) z rolkami na narożniki, żeby wąż do podlewania nie niszczył nasadzeń na zakrętach.

Mój ogrodowy pamiętnik 21:48, 04 wrz 2021

Do góry
Hortensje różowieją już wszystkie.

Słoneczny Ogród 21:46, 04 wrz 2021

Do góry
Krótszy szalerek hortkowy

Siewka hibiskusa, trafiła się różowa to pójdzie w takim razie na rabatę różową bo tam brakuje czegoś wyższego

Dalie, te akurat dosyć obficie kwitną ale ogólnie będę się ich pozbywać

Kanny miałam ale powydawałąm mnóstwo zostały ze dwie tylko
Mój ogrodowy pamiętnik 21:45, 04 wrz 2021

Do góry
No cóż. Chcąc nie chcąc mamy wrzesień. I nawet zaskakująco ciepły i słoneczny .

Ogród w dolinie 21:42, 04 wrz 2021

Do góry
Asiu, znacznie lepiej, skrobnij jeszcze, gdzie masz północ Edit: już widzę, brzozy od północy.
Edit: Ogród Danusi to "Moja Anglia", mam tylko taką słabą fotkę z drugim planem, wokół oranżerii są posadzone w "narożnikach" cztery ambrowce, widać tu w prawym górnym rogu zdjęcia dwa, z przodu przed oranżerią też dwa. Nie mam lepszego ujęcia.

Edit: dumam coś skrobnę niebawem
Słoneczny Ogród 21:42, 04 wrz 2021

Do góry
Miskant Silber...( chyba feder)

Rosną vis a vis szpaleru hortkowego wzdłuż drugiej granicy ogrodu

To jest miejsce na rabacie różowej

Słoneczny Ogród 21:38, 04 wrz 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Darcia, ścinasz jakieś byliny jesienią? (Nie teraz oczywiście, tylko za miesiąc-dwa).
U mnie już poszły malwy, nie cierpię ich, jak przekwitną

Rudbekie też zawsze usuwałam jesienią. Za chwilę i na nie będzie czas.

A co można jeszcze? Przetaczniki? Jeżówki? Czy lepiej zostawić do wiosny? Czy nie ma to znaczenia?

Zawsze zostawiam na zimę i nic nie ścinam, ale teraz już ścięłam przetaczniki bo takie miotełki suche stały, już dawno przekwitły. Ale jeżówki, rozchodniki, hosty, brunery wszystko jeszcze żyje, astry jesienne dopiero zakwitną. Jeżówki zimą zostaną obdziobane przez szczygły, niech zostaną dla nich.
Malwy oczywiście, suche patyki trzeba posprzątać też tak zrobiłam, juki przekwitnięte też już nie straszą

W ogródku emerytki 21:31, 04 wrz 2021

Do góry

Świetne zdjęcie
Słoneczny Ogród 21:28, 04 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Po deszczu różnie to bywa ogród może być piękny, ale nie daj Bóg ulewa. Miałam nadzieję, że druga tura róż będzie dobrze kwitła, ale gdzie tam w niedzielę przycinalam zgnite pąki.

Hortensje przynajmnie te otrzepuje grabiami, spłynie i się prostują.

U nas tez ulewy. Wczoraj lało jak z wiadra. Tyle conprog domu przekroczyłam i lunęło. Ta ziemia już tak nasączona że już nie ma szans na wsiakniecie.

Ela, moja piaszczysta gleba każdą ilość wody przyjmie i nic nie gnije, chociaż taki plus z tego
Po tych deszczach przyszły piękne ciepłe i słoneczne dni może Ci jeszcze rozkwitną te róże
Moje kwitną

Ogród w dolinie 21:28, 04 wrz 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
No lepiej nie kusić losu

A czemu bliżej trawnika nie posadzisz?

Juziu, chyba się boję, że będzie za blisko domu i za jakiś czas cień za duży będzie. Już teraz popołudniu na działce mam cień od tych dużych drzew. Pod grujecznikami chciałam tam coś jeszcze posadzić... Ten po prawej jak go wysunę to zasłoni buka (biorąc pod uwagę perspektywę, z której najczęściej patrzę).
Trawnik musi póki co zostać bo korzystamy (dzieci, pies).

Martka napisał(a)
Ciąć można, ale jak już będą wyższe, powyżej 3m, to już chyba nie będzie łatwe? Świetnie, że wstawiłaś plan, nie mogłam ze zdjęć przyporządkować sobie co jest gdzie, teraz już widzę oczyma wyobraźni tę przestrzeń. Nie mogę tylko zlokalizować na mapie, gdzie chcesz posadzić te grujeczniki? ... I czytałam, że one z wiekiem robią się dość rozłożyste, znalazłam inf., że osiąga szerokość 5-7m. To oznacza, że zakładając, że choiny będziesz cięła, dobrze byłoby zachować odległość min. 3m od nich.  

Edit: Podobno starsze egzemplarze bywają często szersze niż wyższe. Wyobraź sobie te drzewa za lat kilka... pięknie będzie!

https://www.mein-schoener-garten.de/sites/default/files/styles/inline_scaled_l/public/lebkuchenbaum-wuchs-florapress_01444441.jpg?itok=78pSYjWh

Edit 2: Przypomniało mi się, że u Danusi cztery grujeczniki posadzone są w rogach czworokąta, może wcale nie musisz sadzić Twoich obok siebie? Nie mówię, że od razu w czworokąt

Marta, nagryzdalam dla Ciebie w komórce na szybko, bardzo na oko...

Niebieskie kółko grujecznik, czerwone- buk Rohanii, czarne mazaje to pole brzóz (strona południowa).
Pozostałe grujeczniki muszą się zmieścić pomiędzy bukiem a korona drzewa z numerem 3 (to będzie olszyna).
Te żółte koła to orientscyjny plan na kształt rabat, takie dwa koła połączone miękko...(nie dzyndzlem tylko półkolem w miejscu przewężenia).

Plan był kiedyś taki- na choiny jakieś 1,5 metra promień.
O cięciu to raczej myślałam tylko od strony choin.
Sama już nie wiem zaczynam się w ogóle wahać co zrobić i brak ostatecznego planu na ten ogród mi doskwiera...

Ps. Dziękuję za link
PS2. A masz gdzieś link do tego ogrodu Danusi? Brałam tylko pod uwagę jedna z realizacji Danusi, gdzie posadziła to drzewo blisko Serbów w rogu i pisała, że jest z tamtej strony cięty Ale sama radziła innym posadzić 5 m od płotu/iglaków i ten mój tak rośnie
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:26, 04 wrz 2021

Do góry
Wiolu nie mogę się napatrzeć na twoje Red Barony
Ja dziś troszkę tetrisowałam nerwiłam się iwywaliłam moją jedyną sadzonkę Red Barona bo od trzech lat nic nie urosła.
Będę się o ciebie zachwycać

W ogródku emerytki 21:23, 04 wrz 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Moje szambo już nie straszy, bo dziś je ozdobiłam i jestem zadowolona z efektu
Widok z góry.

I na dole.

I ścieżka, eMuś jeszcze poprawi boki, bo wyszły jakoś nierówno.

W niektórych pustych kwadratach będą rośliny skalne w betonowych korytkach o nietypowych kształtach, tylko muszę je zrobić.

I dam jeszcze trochę żwirku, ale niedużo.

No w życiu bym nie pomyślała, że tam jest szambo ukryte super pomysł, bardzo ładnie to wygląda, taka szachownica wyszła podoba mi się myślę, że rojniki też by sobie poradziły w tych kwadratach
Słoneczny Ogród 21:21, 04 wrz 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Piękny widok ogrodu, z lotu czarownicy wygląda super! Czarujesz.

Jak to czarownica, musi czarować Dzięki

Słoneczny Ogród 21:18, 04 wrz 2021

Do góry
MoniaF napisał(a)

Przepiękny szpaler tworzą te hortensje. Wyglądają cudnie!

Bardzo się cieszę, że i Tobie Monia podoba się mój szpaler

Sezon 2017 u Hanusi 21:14, 04 wrz 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Pakuję jeszcze do słoików. Trochę owoców jemy. Jutro jakieś ciasto. Reszta na sok.

Haniu to Twoja szkarenka? urokliwe miejsce, taka trochę ukryta, lubię takie miejsca
Sezon 2017 u Hanusi 21:06, 04 wrz 2021

Do góry
Pakuję jeszcze do słoików. Trochę owoców jemy. Jutro jakieś ciasto. Reszta na sok.

Ogród Basi i Romka 21:05, 04 wrz 2021

Do góry
I początek jesieni

Ogród Basi i Romka 21:02, 04 wrz 2021

Do góry
Takie ostatki lata

Pamiętajcie o ogrodach 20:59, 04 wrz 2021

Do góry
palczatki Prairie Blues

trzcinniki chej do
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:58, 04 wrz 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Z wieczornego obchodu...

Taka magia pieknie to wygląda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies