Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 14:34, 16 mar 2016

Do góry
A ja zadam głupie pytanie...kiedy sadzić Nigrę? i w ogóle liściaste (platany, ambrowce, brzozy), czy teraz już można do gruntu-czy nie przemarzną?
Ogródek Iwony 09:42, 16 mar 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
U mnie Iwonko nie dosyc ze mroz to jeszcze regularna zima
Chyba nie uda mi się drzew przed świętami posadzić
A mam zamówione na sobotę, mus zmienić termin

Ja poprosiłam w Rozarium, aby róże przysłali po świętach.
Zimno jest, a myślę, ze zdążę, nawet jak poczekam tydzień.
Zima trzyma i puścić nie chce

Muszę tylko pomyśleć, kiedy e-Ma dostanę, bo teraz i w soboty pracuje, a marzy mi się wyprawa po brzozy, takie z leśniczówki, zwykłe, za płotem na miedzy posadzę 3 sztuki, aby mieć lepszy widok z tarasu - nie na sąsiedzkie domy, tylko na drzewa. Za płotem jest pole, a w oddali widać domy. Brakuje krajobrazu zapożyczonego, to sobie go zrobię. Jak rolnik coś będzie marudził, to powiem, że się ... wysiały
Dlatego nie chcę tych ze szkółki, żeby na ścięcie gdyby co nie poszły

Zielonym od linijki - ogród Ivony 22:06, 15 mar 2016

Do góry

"Mogę wtrącić 3 grosze?

-jezówki w brzozach- może na początek, ale z czasem jak drzewa zacienią to nie będzie im tam dobrze. Zresztą, w moich obserwacji ( i nie tylko moich) jeżówki lubia odkwaszanie ziemi , a tu tworzy sie klimat leśny, raczej kwasny( liście gnijace )."

Rezygnuję więc z jeżówek tam na brzozowej

"Zamiast nich lepiej daj plamy zawilców ( nie przy samych pnaich dzrew, albo jarzmianki- nie chcesz jarzamianek tu plamami powtórzyć?. Ja bym je dała i do reszty brzozowej"

Czyli na 1 brzozowej :
Liriope +tawułki różowe dwa odcienie+liatry i tawulki białe
Na 2 brzozowej środkowej - brzozy w żwirku i rozplenice
Na 3 brzozowej liriope +plamy zawilców + jarzmianki

Czy jarzmianki dać też na 1 brzozowej i 2 brzozowej ?

"Rozplenice na brzozowej trzeba tak ułożyć, żeby były nie w cieniu, raczej słońce lub lekki półcień.Nierówno je wrzuć
Wydaje mi sie, że masz w brzozach wieelkie powierzchnie, więc dodanie dużych host nie będzie psuło harmionii. ja bym ich dodała- fajne gry odcieni zieleni i struktur liśći by się tworzyły."

Pomyśle jak to ulożyć. Wyjdzie chyba w praniu. Najpierw posadze brzozy a później będę latać z doniczkami i foty wstawiać żeby wybrać najlepsze ułożenie.

jak chcesz powótzyć gdzieś jezówki, to może w stipę przy domu?- nie na gęsto bardzo, plamami, jakąś odmianę ok 60 cm. Ale tez nie musisz oczywiście.

Niekoniecznie z tymi jeżówkami więc chyba odpuszczę

Od frontu gdzie jest hasło nie wiem-
może znów hortki?- byłby mocny widok a znów nie zbyt obsługowy ( przy tej powierzchni trzeba o tym myśleć). Przed nimi na części sesleria jesienna, ( na części lub na pasy podzielić można )a gdzieś berberysy Atropurpurea Nana z bergenią , najlepiej drobną odmianą.

Tam może być duużo miejsca to można jeszcze znowu z miskantami podziałać jako tłem

A o tej rabacie bardzo malo myślę bo napewno nie na ten rok realizacja będzie więc ciężko mi tam planować no nie mam jakos mobilizacji. Ale hortensje jakoś mnie nie przekonują żeby je powtarzać . Może dlatego że ich do tej pory nie miałam to nie doceniam ich piękna . Jak posadzę tam gdzie mam zaplanowane i pokocham to moż zmienie zdanie. Ja wiem tylko że chcialabym tam na froncie tak jakoś żeby zwiewnie bylo lekko bo tam będzie taka szeoka perspektywa i widok na cala tą rabatę i miskanty tam bardzo widzę i myślę tam o Morning light bo jeszcze ich nie mam w planie i seslerie mus dać

Muszę jeszcze porysować trochę ten taras i pomyśleć nad różnymi opcjami ,rozmieszczeniem, nawierzchni ale nie wiem kiedy
Ostatnio wszystko w biegu
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 20:36, 14 mar 2016

Do góry
Kwitnienie w tym roku niestety pod znakiem zapytania będzie. Zobaczmy jak sobie poradzi w donicy.
Pogoda paskudną i u mnie, zimno i wietrznie a dziś deszcz. A tyle pracy w ogrodzie czeka.
Co prawda wczoraj udało nam się przesunąć brzozy, ale zmarzliśmy dosyć mocno
Typografia ogrodu 16:09, 14 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
wyznaczyłam sobie w terenie brzozy te za przyszłą molinią bedzie ich ok 10 z czego ok 3 planyje dać wielopniowe (kilka w dołek) więc potrzebuje ok 16 brzóz.

Nie długo bedzie mi potzrzebny kompost liściowy a w worku dalej liscie. jak przyspieszyć ten proces z bezpieczeństwem dla przyszlych sadzonek, któe mają na tym pomposcie rosnąć?

i doradzicie coś w temacie tych gnijących trochę kapustek rozchodników?

Jeśli liście masz suche to kosiarką je przemiel i zmieszaj z kompostem.

Jeśli liście mokre to trzeba je rozbić i zlej 5% roztworem mocznika. Zmieszaj z kompostem
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:56, 14 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
pewnie, da lirope u siebie w brzozy.
Ginnala mój-zrobiłam fotki, ale nie zbyt widoczne, bo już ponuro.
i widać co za ogrodzeniem.
Jest jednopniowa ( dopiero pędy idą od dołu) bo mój M wykazał się i wyciął mniejsze bez zrozumienia o co mi chodzi.

Taki jednopniowy pokroj ma zupelnie inny niz te ktore Ci przesylalam prawda? Ale powiem Ci ze ten ztwoj jest bardzo fajny przez to ze taki troche pochylony.dobrze widze?super to wyglada.i on juz pewnie pod trzy metry podchodzi.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:47, 14 mar 2016

Do góry
pewnie, da lirope u siebie w brzozy.
Ginnala mój-zrobiłam fotki, ale nie zbyt widoczne, bo już ponuro.
i widać co za ogrodzeniem.
Jest jednopniowa ( dopiero pędy idą od dołu) bo mój M wykazał się i wyciął mniejsze bez zrozumienia o co mi chodzi.

Typografia ogrodu 15:40, 14 mar 2016

Do góry
wyznaczyłam sobie w terenie brzozy te za przyszłą molinią bedzie ich ok 10 z czego ok 3 planyje dać wielopniowe (kilka w dołek) więc potrzebuje ok 16 brzóz.

Nie długo bedzie mi potzrzebny kompost liściowy a w worku dalej liscie. jak przyspieszyć ten proces z bezpieczeństwem dla przyszlych sadzonek, któe mają na tym pomposcie rosnąć?

i doradzicie coś w temacie tych gnijących trochę kapustek rozchodników?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:40, 14 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
może i ja sobie te liriope pod brzozy dam...
Magnolio ten twój starodrzew jest superowy
może masz tam gdzies fotkę ginnali Twojej?

No raczej że daj Ja już dawno sobie to liriope upatrzyłam i tak mi się spodobało że musiałam je gdzieś u siebie upchać Tylko mnie te ilości przerażają bo na 1 brzozowej przy rozstawie 40 cm wyjdzie 240 sztuk jak dobrze liczę nieźle co ? Pasowałoby ze 100 na początek zamówić
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:36, 14 mar 2016

Do góry
może i ja sobie te liriope pod brzozy dam...
Magnolio ten twój starodrzew jest superowy
może masz tam gdzies fotkę ginnali Twojej?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:52, 13 mar 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Jak coś sklecisz na te święta to pokaż bo ja nie mam pojęcia jak to ogarnąć.

Nakupowałam pierdół, nasuszyłam różyczek, zebrałam suche limki i chcę je pomalować, mam gałązki brzozy i brak pomysłu

ja też w sumie bez pomysłu więc wyjełam co mam i improwizuję
Ania z Zielonego Wzgórza 23:04, 12 mar 2016

Do góry
Witam także, chyba 2 w 1, na pewno pozytywnie

Moje pierwsze zbiory, ale byłam dumna

Nasze hibiskusy małe i duże

Spodobała mi się trytoma

Połowa sierpnia moje cukinie odwiedziła żabka

Korzystając z trzydniowej nieobecności męża, postanowiłam powiększyć znów ogródek, a wtedy był taki wielki upał, ale zdążyłam to najważniejsze.

Wodociągi synka

Słoneczniki, pomidorki, pajęczynka

Moja córka zakłada sobie ogródek, w miejscu w ktorym wcześniej była ziemia kompostowa, a ja tak muszę się męczyć z trawą. Takiej to dobrze.

Koniec sierpnia, zdjęcie mojego ogródka. Trochę jednak urosło, a nie którzy mówili, czerwiec późno siać, ale im potem było głupio.

Wyczekiwane wykopki w końcu nadeszły. To jedna z tych chwil co skakałam z radości. Na dwa obiady wystarczyło.

W październiku wracając z grzybobrania zajrzeliśmy pod nasze brzozy. Że rosną tam grzyby wiedzieliśmy tylko z opowieści, a tu taka niespodzianka.
Kolejne skakanie z radości.

Nasze borówki amerykańskie

Nowy sezon 2016 rozpoczęty

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 19:47, 12 mar 2016

Do góry
po lewej serby, brzozy szt 3,(pod nimi trawy i rozchodniki)
miskanty, hortensje, bliżej domu róże, na obwódce szałwia, w jednym miejscu ambrowiec
po prawej powtórzone
Ogród Ani :) 22:25, 11 mar 2016

Do góry
Ogród zimozielony nie wymaga takich nakładów pracy jak bylinowy, ale ja bym się nie zamieniła.....uwielbiam kolory, ale zielona elegancja też ładna i u innych mi się podoba tyle, że ja nie bardzo bym tak widziała swój własny
Kombinuj , aż będzie tak jak lubisz. W sprawie brzóz....ja je uwielbiam od dziecka Brzozy i wierzby płaczące
Ogród Ani :) 22:17, 11 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
szybciej zmieniasz zdanie niz ja jeszcze 4 godziny temu brzozy były w planie

Ha ha... ja się boje do Twojego wątku zaglądać Aniu, Ty masz takie tępo w planowaniu, że szok. Tylko dla ludzi o mocnych nerwach
Ogród Ani :) 22:15, 11 mar 2016

Do góry
szybciej zmieniasz zdanie niz ja jeszcze 4 godziny temu brzozy były w planie
Ogród Ani :) 22:05, 11 mar 2016

Do góry
może daj 3 brzozy, berberysy,miskanty i obwodkę z bukszpanu a cisy gdzie indziej wkomponujesz. zeby za dużo w jednym miejscu nie było
Ogród z pergolą 21:57, 11 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
cześć Monika
doorenbosy dorastają do ok 7m średnicy więc zależy jaki efekt chcesz, czy maja sie stykać czy raczej luźno być. u mnie wolałabym tak na granicy styku więc teoretycznie tak co 3m by wypadało.
u mnie rabata 13x5 więc tak 4-5szt będę planować
ale ja już niczego nie jestem pewna, za długo na forum jestem. non stop zdanie zmieniam. nawet teraz pisze a już w głowie; a moze w rogu tak w "L" te brzozy dać...?

Dzięki Aniu; ja tez raczej taki szpaler ale maks z trzech
Ja jak jestem pewna, że już mam wizję, odkrywam "nowy" ogród na forum i po planach, nowa wizja
Więc nie przejmuj sie, nie jesteś sama; w końcu mozna rośliny poprzesadzac
Odcienie zieleni 21:21, 11 mar 2016

Do góry
graby
brzozy planuję przycinać tylko aby mi ogrodu nie zjadły
Moja codzienność - ogród Oli 21:12, 11 mar 2016

Do góry
wodzyn napisał(a)

Coś czuję, że prędzej poprawisz
Ale dla takiego efektu warto, bo masz nieprzyzwoicie pięknie.

z daleka nie widać
u mnie bardzo śmiecą brzozy i jesiony sąsiada a taką drobnice ciężko się wybiera
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies