Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kwitnące skarpy 09:10, 05 mar 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Kopania nie zazdroszczę... ale miejsca pod chciejstwa to już zazdroszczę

I mówicie, że marchewka jest dobra dla panów????

Dzisiaj sobie pozwolę przygotować tą rabatę oraz przesadzę wszystkie róże spod brzozy kopanie też jest przyjemne
Ponoć działa lecz trzeba by było tej marchewki zjeść bardzo dużo oraz dość często Pozdrawiam
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:54, 04 mar 2016

Do góry
Olka w 5 planuje same brzozy ze żwirkiem bo chce żeby było swobodne przejście między ścieżka a placykiem.
A w 4 i 6 jeszcze dokladnie nie planowałam ale coś będzie podobnie jak u motylka Butterfly albo u Wieloszki.. Na pewno tam będą białe jarzmianki i myśśle o tej liatrze .
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:42, 04 mar 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Paulina jaka masz glebe? Jesli piach to odprowadzenie rury drenażowej do reszty ogrodu mogłoby sie sprawdzic, ale i tak nie radze, bo będziesz podtapiać rosliny, chyba ze zrobisz rozsączanie. U mnie rury drenazowe odprowadzają wode do rowu melioracyjnego. Bardzo załuje, ze sobie nie wkopałam zbiornika na deszczówkę.
Nie masz gdzieś w poblizu rowu melioracyjnego, do ktorego tę wode mozesz odprowadzić?

Marżen piachu nie mam. Ziemia czarna, zwarta ale nie glina.
Rowu nie mam
Będą rury drenażowe z rozsączaniem. Na tamtej części z roślin będzie tylko wysoka trawa, brzozy i żywopłot grabowy.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:17, 04 mar 2016

Do góry
Asiu i Aniu myślałam też troche o nawierzvchni i wniosek mam taki że tam gdzie będzie stół chcemy tylko te płyty 50x50 a pozostala część można kombinować :
-leżaki płyty z trawą między nimi -
- część ogniskowa plyty ze żwirkiem i dalej brzozy w tym samym żwirku
Małe drzewo do ogrodu 13:36, 04 mar 2016

Do góry
Szukam drzewa do posadzenia przy furtce. Miejsce słoneczne, gleba piach a później glina, drzewo o kulistej koronie, nie bordowe, max 5m wysokości, średnica do 3 m. Będzie sadzony w odległości około 2,5m do 3 od kostki (korzenie nie mogą jej uszkodzić), przy ogrodzeniu są posadzone tuje.
Ponieważ jest to miejsce przy wejściu to chciałabym pod nim również posadzić rośliny a niektóre z drzew jest mocno "pijące" (brzozy) i takich chciałabym uniknąć.
Co możecie polecić?
Mój ogród pod górkę... 11:57, 04 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

tylko z tej perspektywy to widze miejsce tylko w miejscu od śliw do brzozy

Jakoś mało fot mam tego miejsca, ale znalazłam od brzozy w dół do muru

Brzoza Long Trunk jest mniej więcej w połowie
Mój ogród pod górkę... 11:48, 04 mar 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
No, to właśnie tam od rogu ze śliwą wzdłuż płotu z cisem miałyby iść

tylko z tej perspektywy to widze miejsce tylko w miejscu od śliw do brzozy
Mój ogród pod górkę... 11:37, 04 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
a nie zasłonią ci ich drzewa które masz tu bliżej czyli brzozy???

Błotnych od góry nie, Amanogawy pewnie z perspektywy od dołu trochę tak
Mój ogród pod górkę... 11:32, 04 mar 2016

Do góry
a nie zasłonią ci ich drzewa które masz tu bliżej czyli brzozy???
Ogród z pergolą 11:17, 04 mar 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Ja mam platana jakieś 10 metrów od domu i w podobnej odległości zwykłą brzozę brodawkowatą A, i metasekwoję przy samym domu, ale ona nie jest dobrym przykładem bo miała być niewysoka odmiana a ja dopiero teraz widzę że to raczej czysty gatunek i będzie potężne drzewo. Boję się jak cholera, ale mąż mnie uspokaja i mówi że nie da przesadzić (ma teraz jakieś 4 metry) a najwyżej zainwestuje w zabezpieczenie fundamentów i kratki na rynny... Widzisz? Wczuwają się po czasie A, no i mam brzozę gracilis przy samiutkim tarasie czyli jakieś 4-5 metrów od ściany domu i okien
Ania, ja nie pamiętam czy ty coś zmieniałaś w planach (pewnie tak) ale pamiętam że brzozy pojawiły się w momencie kiedy uświadomiłaś sobie że na tarasie o południowej wystawie to ty latem długo nie posiedzisz. Więc z głową, ale nie ma się co przesadnie bać - potrzebujesz troszkę cienia w miejscu wypoczynku. Niskie drzewko nie da ci cienia w południe bo wtedy słońce wysoko na niebie
Na tej stronie co ci o brzozie wrzuciłam masz całe 4 strony o brzozach- coś może innego wybierzesz

czyli co drzewa przy domu-no stres? ok!
zagajnik z brzozami to jedno a brzoza przy tarasie to drugie
przy tarasie juz ustaliłyśmy ze najlepsze brzozy bo ażurowy cień dają, wymieniałam parę takich rosnących do 5m ale dobrze piszesz ze za niskie to i tak nie zacienią bo słońce wysoko.
w między czasie doszła do naszego forum jeszcze Agata ktora podrzuciła mi pomysł na pergotenty czy cos takiego i temat zacienienia tarasu wrocił więc narazie o brzozach przy tarasie nie myślę jak jednak bedę go zacieniać w sposób nazwijmy to naturalny to będą to brzozy, najlepiej wielopniowe
Ogród z pergolą 11:10, 04 mar 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Witam sąsiadkę.
Przeczytałam dzisiaj cały wątek. Aniu masz ciekawe pomysły, a ich ilość....
Ja też kocham brzozy, to bardzo odpreżające drzewa. Mam kilka w ogrodzie i u sąsiadów ale i tak planuję na końcu działki brzozowy las.
Pozdrawiam
Będę zaglądać.

witaj Ewa
oj pomysłów to u mnie dostatek...głowa mi już pęka a tu jeszcze zdecydować sie na coś trzeba
Ogród z pergolą 09:33, 04 mar 2016

Do góry
Ja mam platana jakieś 10 metrów od domu i w podobnej odległości zwykłą brzozę brodawkowatą A, i metasekwoję przy samym domu, ale ona nie jest dobrym przykładem bo miała być niewysoka odmiana a ja dopiero teraz widzę że to raczej czysty gatunek i będzie potężne drzewo. Boję się jak cholera, ale mąż mnie uspokaja i mówi że nie da przesadzić (ma teraz jakieś 4 metry) a najwyżej zainwestuje w zabezpieczenie fundamentów i kratki na rynny... Widzisz? Wczuwają się po czasie A, no i mam brzozę gracilis przy samiutkim tarasie czyli jakieś 4-5 metrów od ściany domu i okien
Ania, ja nie pamiętam czy ty coś zmieniałaś w planach (pewnie tak) ale pamiętam że brzozy pojawiły się w momencie kiedy uświadomiłaś sobie że na tarasie o południowej wystawie to ty latem długo nie posiedzisz. Więc z głową, ale nie ma się co przesadnie bać - potrzebujesz troszkę cienia w miejscu wypoczynku. Niskie drzewko nie da ci cienia w południe bo wtedy słońce wysoko na niebie
Na tej stronie co ci o brzozie wrzuciłam masz całe 4 strony o brzozach- coś może innego wybierzesz
Ogród z pergolą 09:30, 04 mar 2016

Do góry
Witam sąsiadkę.
Przeczytałam dzisiaj cały wątek. Aniu masz ciekawe pomysły, a ich ilość....
Ja też kocham brzozy, to bardzo odpreżające drzewa. Mam kilka w ogrodzie i u sąsiadów ale i tak planuję na końcu działki brzozowy las.
Pozdrawiam
Będę zaglądać.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:34, 03 mar 2016

Do góry
Agnieszkoczekam na słoneczko i wyjdę szukać kolorów w ogrodzie

Ilonko macham mocno

Mirelko U Ciebie teraz to rewolta z kostką

Ewciu brzozy dokupię.Myślę jeszcze tylko nad ilością

Pozdrawiam wszystkich
Ogród z pergolą 21:51, 03 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
ale te zwisajace brzozy sa za szerokie...nie bedzie takiego efektu

gęsto bedzie..one chyba lepsze na soltier?
Ogród z pergolą 21:44, 03 mar 2016

Do góry
ale te zwisajace brzozy sa za szerokie...nie bedzie takiego efektu
Ogród z pergolą 21:25, 03 mar 2016

Do góry
wiem...madzenka je chyba ma prawda?
chodzi mi głownie o wysokość...niewiem najlepiej jakbym zobaczyła te brzozy na żywo
Ogród z pergolą 21:17, 03 mar 2016

Do góry
słuchajcie dumam nad brzozową, gdzie ją u siebie ulokować.
chcę miec brzozową jak na zdjęciach, ktore ostatnio wstawiłam. były by tam derenie, danicy, trawy, i te strzeliste byliny, naparstnice to są chyba?
a brzozy to chyba kupię long trunk bo doorenbosy dorastają do 10m, może to za dużo jednak na tak mały ogród...?
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708731502/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708727422/
i plan ogrodu
rabaty 3 i 4 niekoniecznie będą w schodki, tu jeszcze nie zdecydowałam, może lepiej na prosto?

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:01, 03 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
faktycznie pod tymi brzozami to coś musisz zimozielonego dosadzić i będzie super - jakie masz podpory profesjonalne, my brzozom nic nie daliśmy, wszystkie pozostałe drzewa są zabezpieczone.

Myślę, że w tym roku już trochę podrosną moje brzozy ... a zimozielone jak nic powinnam dosadzić Podpórki zrobione z podarowanego przez sąsiada drewna
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:15, 03 mar 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

molinia się raczej nie pogniewa

I to jest chyba myśl Jedna rura od rynny poszłaby pod trawy a druga na środek gdzie będą trzy brzozy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies