pięknie Ewo. U Was zawsze jest magicznie. Kompozycje bardzo ze smakiem.
Czy pamiętasz nazwę tej hortensji?- bardzo mi się podoba, bo nie ma w sobie tej hortensjowej wytworności. Chciałabym jej poszukać
Nie wiem, czy będą nad hortensjami pasować ostrokrzewy, mam taki z żółto-zielonym liśćmi, zdobi cały rok, bo jest zimozielony.
Są różne odmiany, to sobie zobacz.
A widoki na zdjęciach przecudne
Rabata centralna - już wymulczowana. Z przodu magnolia gwiażdzista, w tle miskanty memory, póżniej hortensje limelight i rozplenice. pomiędzy trochę jeżówek. Ten seledyn na trawie to nie błąd aparatu tylko miejsca, w których wyrasta nowa trawka
Gratuluję. Zbiory pomidorowe masz bardzo okazałe. U mnie w tym temacie porażka.
W ogóle pięknie wszystko kwitnie, zauważyłam taką ciekawą roślinkę żółwik się chyba nazywa. W ubiegłym roku kupiłam taką i myślałem, że wymarzła, a tu wyrosła jedna łodyżka o wysokości ok. 15 cm, no i żyje.
Nowo posadzone na skalniaku. Prawa fota przetacznik szypułkowy Georgia blue Veronica roślina zadarniająca wg mnie piękna. Po prawej dziurawiec wielkolistny Grandiflorum
O krzewach (i pewnie o drzewach) będę myśleć zimą. Czas mi się kurczy teraz nieubłaganie . Ale, jak będę jeszcze robić jakieś rabaty, to właśnie takie jak najmniej obsługowe .
W sumie to wyszło mi prawie tak jak piszesz. Najbardziej uporządkowane i „zorganizowane” są rabaty przed domem. Im dalej, tym bardziej wkrada się misz-masz (zamierzony, w większości ), chociaż z pewnymi stałymi elementami. Natury nie oszukam .
Graby bardzo mi się podobają. Gdzieś je umieszczę, jeszcze nie wiem gdzie .
Nie jest dla mnie jasne czy powyższa zmiana to
a) poszerzenie trawnika o mały kawałek po lewej stronie czy
b) zwężenia trawnika o trochę większy kawałek po prawej stronie.
Jeżeli to pierwsze to porównując do zdjęcia z poprzedniego postu "rozjedzie" się prawa strona głównej ścieżki z białymi hortensjami na końcu.