Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 20:02, 22 wrz 2016

Do góry
hindsight napisał(a)
Dopowiem jeszcze, bo pisałam w autobusie

Wyższe rośliny dałabym między okna, a pomiędzy może jakieś trochę zachodzące na okna.

Pnące przed wyższe zimozielone.

ogólnie uważam, że inne rośliny podkreślają urodę róż i nie należy ich żałować, bo róże same w sobie, poza kwiatami, jakoś szczególnie ozdobne nie są. Ich nadmiar powoduje wrażenie bałaganu.

ale między oknami są obeliski 2m..za nimi nie dam wyzszych zimozielonych bo to wielkie musiałoby być..
wiesz tam trawy pomiędzy rózami są no i te kostki moze cisowe?różnej wysokości?
Ogród z pergolą 19:59, 22 wrz 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Bosz co za dzień, wpadam w locie, bo sadzę jeżówki w przerwach między seryjkami deszczu. Ależ miejsca masz! Poszaleć możesz Moim zdaniem tam aż się prosi o jakiś porządek geometryczny, a nie dziki busz. I niezmiennie głosuję za osobnym miejscem na purpury.
Przestało padać, lecę orać

Iza pomysl mi się podoba bo uwielbiam geometrie
ryśnij mi swoją koncepcje w wolnej chwili
Ogród z pergolą 19:58, 22 wrz 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Ania dawno u Ciebie nie byłam ale widzę, że na tapecie znowu różanka

dokupiłam róż i temat wrócił
Ogród z pergolą 19:57, 22 wrz 2016

Do góry
hindsight napisał(a)
Dla mnie proporcje róże : inne rośliny są zaburzone. Zwłaszcza chodzi mi o zimozielone. Również głosuję za stozkami z bukszpanów lub cisow.

Rabata powinna mieć wyższe nasadzenia z tyłu. Nieróżane

to jest różanka więc siłą rzeczy jest większośc róż
w plecach pod oknami między obeliskami sa trzcinniki
a gdzie byś te stożki wstawiła?
Ogród z pergolą 19:55, 22 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Nie chcę, żeby wyszło, że Cię namawiam. Robienie takiej rewolucji i wchodzenie w koszty tylko po to żeby było ładniej nie ma wiele sensu

To był dobry pomysł, ale pół roku temu (jak ja żałowałam podczas czytania, że mnie wtedy nie było). I nawet na ten zbyt wysoki stopień z boku dałoby się coś wymyśleć

Drugi mój pomysł, to było po prostu dodanie tła różom i posadzenie jakichś krzewów z tyłu. Znowu - nie do zrobienia ze względu na okna.

Trzeci pomysł - dlaczego tu nie ma bukszpanów?
Mnie tutaj brakuje szkieletu i zróżnicowania wysokości. Wysokość dadzą obeliski i ewentualnie jakieś ostróżki czy naparstnice. A szkielet trzeba by było dać buksowy. Albo linie (kwatery) albo bardziej ogrodowiskowo - stożki i kulki. Czemu nie chcesz?

bardziej od kulek wolałabym kostki, bardziej w moim stylu. a o stożkach myślę przy schodach bo trzmieliny to chyba marzenie żeby zdobyć..
najgorzej jest mi wymyslić środek, no bo tyły to obeliski i trzcinnik a na dole odwódka i róże niskie/okrywowe. a środek? tak zeby tyłów nie zaslonić?
Ogród z pergolą 18:09, 22 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
widok z tarasu

i z ogrodu

22 września takie widoki z tarasu? O lalala!

Moża i duża się wydaje (czy za duża?) mnie się podoba. Tylko prosi się o jakiś bukszpanik lub coś takiego gdzieniegdzie.
Podmiejski ogródek 16:54, 22 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Asia "multi cytaty" ja robię czasem tak ze cytuję, piszę odpowiedź i kopiuję calośc. potem wchodze w kolejny post cytuję i wklejam poprzedni fragment, odpisuje. i kopiuję calość itd
niewiem czy zrozumiałaś najlepiej mieć 2 karty otwarte ze swoim watkiem i w jednym cytować a wklejać w drugim

Wreszcie ktos ta wiedze tajemns wyjasnil lopatologicznie dziekuje
Rododendronowy ogród II. 16:01, 22 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

przerazilaś mnie tymi danicami ale chyba cięciem możnaby je ograniczyć do pół metra wysokości...
trawki bym chciała bardzo ale spora wybrawa znowu dla mnie, do siostry jechać nie planujesz?czy ona do Ciebie?

Widzę ze poniżej Filemon pisze ze to nie sa Danicki , nie będe sie sprzeczac ale na pewno były kupowane jako Danici w profesjonalnej szkólce ale byc moze ze pracownicy cos pomylili choc szczerze mówiąc mało prawdopodobne. Moje tez sa cięte raz na rok ale pozwalamy im rosnac by byly duze.Aniu w niedziele będzie u mnie siostra wiec jesli mogłabys przyjechac do niej w niedzielę wieczorem to może Ci je zabrac. Zobacz na mapie to okolice ul sw Franciszka, pasuje Ci?????Które trawy chcesz i ile?
Rododendronowy ogród II. 15:29, 22 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

przerazilaś mnie tymi danicami ale chyba cięciem możnaby je ograniczyć do pół metra wysokości...
trawki bym chciała bardzo ale spora wybrawa znowu dla mnie, do siostry jechać nie planujesz?czy ona do Ciebie?

to nie są tuje danica tylko tuje globosum i one właśnie rosną takie wielki
Rododendronowy ogród II. 14:19, 22 wrz 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Może byc i wiosna ale może potrzebujesz jeszcze trawki Ice Dance własnie wysadziłam i mam nadmiar i jeszcze trawke tą którą brałas w maju ale to wypadałoby teraz jesienia zabrac bo tylko zadołowałam do szybkiego wydania komus. Tu sa zdjecia

dwie kępki Ice Dance

a tu trzecia największa

i jeszcze ta co brałas wiosna

tu jest stłamszona bo dopiero co przesadzana ale to piękna trawa.
Miałam Ci jeszcze pokazac zdjecia tuj

a tu porównanie z moim wzrostem

Ogród z pergolą 14:04, 22 wrz 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

naszalałaś

duża kolorowa rabata ale busz ma to do siebie ze jest mało fotogeniczny

fotogeniczność mam w nosie na żywo ma być ładnie
płasko trochę jest..
Ogród z pergolą 14:02, 22 wrz 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Aniu trzymam kciuki i powodzenia w planowaniu! A mi podoba się pomysł z podzieleniem rabaty jakimś przejściem ...tylko czy to jest wykonalne musisz ocenić sama.

dzięki za wsparcie
wiesz papier wszystko przyjmie,mi w realu ona nie wydaje sie taka duża..
Ogród z pergolą 13:59, 22 wrz 2016

Do góry
Ewik napisał(a)

Z 50 cm Ale ja sądzę dosc gęsto ☺

ok dzięki Ewa
posadziłam Twoje podarki
rozpoznałam gożdziki,ice dance i chyba śmiałka.a i liliowce
Ogród z pergolą 13:49, 22 wrz 2016

Do góry
iwka napisał(a)
ej to było w żartobliwie, moja głowa do róż za mała Ty sobie poradzisz, masz tyle różyczek, więc się znasz Uszy do góry, zaraz coś się wyklaruje

oby
łatwiej jest zadbać o róże niż je ładnie skomponować..
Ogród z pergolą 13:35, 22 wrz 2016
Do góry
anna_t napisał(a)
widok z tarasu

i z ogrodu

naszalałaś

duża kolorowa rabata ale busz ma to do siebie ze jest mało fotogeniczny
Ogród z pergolą 13:34, 22 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Aniu, obawiam się, że jeszcze gorzej

głęboki wdech...

Obawiam się, że ta rabata jest zwyczajnie za duża i stąd się biorą te problemy z zaprojektowaniem jej. Do tego, kiedyś wyczytałam, że rabaty nie powinny mieć więcej niż 1,5 - 2 metry szerokości, żeby łatwo można było o nie zadbać.

No więc wymyśliłam zrobienie takich szerokich, płaskich schodków, w kształcie nawiązującym do tej ścieżki na trawniku.

Obeliski musiałyby wtedy stanąć w innych miejscach (kwadraty), a róże (kółka fioletowe) rosłyby sobie po prostu wzdłuż tych schodków, podsadzone bylinami i trawami (różowe maziaje)

A teraz najbardziej obawiam się, że Ci się to spodoba

Asiu wstawię Ci wszystkie fotki jakie mam tego miejsca,żebyś poczyuła się jak na kawce u mnie
stojąc przy suwance

na wprost tarasu,poprawo rabato-zonk

ona jest ze spadkiem,taki myk
a tu to miejsce gdzie zaplanowałaś zejście z rabaty...według mnie za wysoko na stopień,nie naturalnie

i w drugą strone, tak było w marcu

Rododendronowy ogród II. 13:29, 22 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

niesamowita jesteś, myslałam o wiośnie
ale jak się nadarzy okazja to może wczesniej

Może byc i wiosna ale może potrzebujesz jeszcze trawki Ice Dance własnie wysadziłam i mam nadmiar i jeszcze trawke tą którą brałas w maju ale to wypadałoby teraz jesienia zabrac bo tylko zadołowałam do szybkiego wydania komus. Tu sa zdjecia

dwie kępki Ice Dance

a tu trzecia największa

i jeszcze ta co brałas wiosna

tu jest stłamszona bo dopiero co przesadzana ale to piękna trawa.
Miałam Ci jeszcze pokazac zdjecia tuj

a tu porównanie z moim wzrostem

Ogród z pergolą 13:23, 22 wrz 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Aniu busz jak zrobisz na całości, to pomyśl, jak ciężko Ci będzie podejść do krzaków. A podejść musisz, pal sześć przycinanie i kopczykowanie ale powąchać człowiek chce
A Ty masz duże wymiary, od brzegu do środka nie sięgniesz.
Granny jest bardzo rozłożysta, ona za okrywową może robić, ja swojej zostawiłam dużo miejsca, normalnie bym jeszcze ze dwie inne tam wcisnęła. Mam ją na brzegu rabaty na narożniku dokładnie.

no wiem ale już tak się przyzwyczaiłam jakoś :/
ja bym granny może zamiast hanne posadziła w prawym dolnym rogu...
coraz częściej mam wrażenie że co roku będę wojowaćz tą rabatą
Ogród z pergolą 13:20, 22 wrz 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Ania, spokojnie, wymyślimy coś Jeszcze jedno - czy nie masz gdzieś miejsca, do którego część róż mogłabyś przenieść? Ja bym się naprawdę nie upierała przy sadzeniu ich wszystkich w tym jednym miejscu...

miejsca to mam pod dostatkiem

Ogród z pergolą 13:18, 22 wrz 2016

Do góry
widok z tarasu

i z ogrodu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies