Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:36, 08 lis 2024

Do góry
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:52, 08 lis 2024

Do góry
Moja wanna jest za polowe ceny a ja nawet okien nie mam (I scian I podlog). Heh

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 17:33, 08 lis 2024

Do góry
Wracając z pracy jeszcze rzuciłam okiem na osiedlową z Kanzanem, zostawiam ku pamięci. Też się rdzawo zrobiło

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:03, 08 lis 2024

Do góry
Milego weekendu!

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 16:58, 08 lis 2024

Do góry

W tym roku wszystko pięknie się przebarwia
Jeszcze kruszyna złapała żółty kolorek, długo trzyma liście
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 15:46, 08 lis 2024

Do góry
Żurawki

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 15:42, 08 lis 2024

Do góry
Ostatnie kolory jesieni...
Pęcherznica Little Joker

Ostatnie liście jarząbu

Chryzantemy z zeszłego roku

Ania na Żuławach 15:20, 08 lis 2024

Do góry
An_na napisał(a)
W tym miejscu widziałabym Eternala, tyle, że musiałabym usypać górkę i wymienić podłoże. A i tak nie ma pewności, że będzie mu tam dobrze.
Bo ostatniej jesieni i wiosną stała tam woda, mniej niż pod płotem, ale jednak.

Na zielono ewentualny zarys powiększonej rabaty.

Powiększaj rabatę. Tylko ja bym zrobiła początek tak jak na zdjęciu, ale górę bym zaokrągliła jak tak idzie Twoja rabat. Bo tam chyba tez jest łuczek, tylko bardzo delikatny?
I to w tym samym kierunku, równolegle
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:41, 08 lis 2024

Do góry
Nauczyłam się dzisiaj czegoś nowego o pomidorach i stwierdziłam, że się z Wami podzielę. W krajach takich jak Hiszpania czy Włochy w niektórych regionach robią girlandy z pomidorów, które bardzo powoli dojrzewają w zimowych miesiącach zapewniając dostawy pomidorka na kanapkę.

Link do TT: https://vm.tiktok.com/ZGdNrGswv/
Kategoria odmian pomidorów, które będą w stanie wytrzymać tak długi okres leżakowania/wiszenia to tzw. Storage Tomato. Przykładem odpowiedniej odmiany jest pomidor Hanging Prince lub Long Keeper Winter (73 dni) czy też The Reverend Morrows Long Keeper (83 dni).
Moje pomidory z rożnych odmian nadal powoli dojrzewają i jak dobrze pójdzie to na cały listopad powinny wystarczyć. W teorii pomidory z grupy Storage Tomato wg. filmiku powyżej moga wytrzymać do roku. Znaczna różnica.
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 13:55, 08 lis 2024

Do góry
Miskantowo napisał(a)

Kawał roboty wykonałaś i to bardzo szybko jak patrzę na efekt w postaci tego zdjęcia.
Miskantowo napisał(a)
[...]
Na szczęscie nie kocham uporzadkowanych, nowoczesnych i geometrycznych ogrodow.
Podoba mi sie takie obsadzanie „na bogato”, zeby nie powiedziec „ile się da upchnąć roslin na m2”[...]

U mnie totalne przeciwieństwo, czyli to co Ci się nie podoba haha, ale widzę różnorodność wśród odmian pomidorów co może wskazywać na podobne zainteresowanie warzywne.

Odnosząc się do Twojego wpisu o dzierganiu to przypadkiem natchnęłam się na niezłą kolekcję starych magazynów, w tym tych o szydełkowaniu, robieniu na drutach. Są tam wzory różnych rzeczy. W tych czasach na ETSY wiele osób wrzuca wzory w wersji płatnej, a tu możesz sobie podejrzeć je za free. Oprócz magazynów jest tam wiele książek w wersji pdf, starych nagrań itp. https://archive.org/details/knittingmagazines

Ogródek Gosi 13:46, 08 lis 2024

Do góry
Ogródek Gosi 13:45, 08 lis 2024

Do góry
Ogródek Gosi 13:43, 08 lis 2024

Do góry
Ogródek Gosi 13:42, 08 lis 2024

Do góry
Ogródek Gosi 13:41, 08 lis 2024

Do góry
Alija napisał(a)

Gosiu, mnie też to martwi, kiepsko u nas z deszczem, przede wszystkim chodzi mi o staw. Wody mamy na pół metra,
na razie to wystarczy, ale przy mrozach w zimie ryby nie dadzą rady. Tak więc też czekam na konkretny deszcz.

Piękne jesienne zdjęcia, pewnie już ostatnie, liści coraz mniej, zimno się robi, brrr...

Alu, szkoda ryb. Może trzeba dolac wody?
U mnie teraz niby wilgotno w powietrzu, ale ziemia tylko z wierzchu jest mokra. Ciekawe jak te nasze rośliny zniosą zimę po takiej suszy

Basieksp napisał(a)
Chyba Bożenka, Grzebiuszka kiedyś pokazywała u siebie, kompozycje z rojnikami i żurawką pamiętam, że bardzo mi się to połączenie podobało i chciałam sobie tak posadzić, no i zapomniałam chyba zacznę sobie pomysły, plany zapisywać

Ja zgapiłam pomysł od koleżanki. Ona ma kilka takich różnych kompozycji. Super to wygląda, więc postanowiłam spróbować u siebie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Coraz zimniej, najgorsze, że mało deszczu.
Mam jeszcze do posadzenia tulipany. Oczywiście skusiłam się na przeceny.(szkoda, że tu nie ma emotki z patelnią waląca w łeb). W Leroyu były bardzo tanie cebulki. Kupiłam, mimo, że w domu już miałam kupione wcześniej i jeszcze nie posadzone, a jakoś mi nie po drodze do ogrodu, bo zimno i mnie coś choróbsko trzyma.

Pokażę jeszcze stare zdjęcia z ogrodu. W styczniu może pokaże zdjęcia z miejsc, które odwiedziłam w tym roku.

Ogród Basi i Romka 13:01, 08 lis 2024

Do góry
A teraz tak W zimie mam urodziny, a że będą to moje okrągłe, to wymyśliłam sobie prezent z okrągłymi liśćmi No i tu na forum była taka fajna dyskusja, że nie warto kupować i sadzić drzew, wczesną wiosną, lepiej jesienią... to mnie przekonało Późno, bo późno ale cały czas jest jeszcze jesień i przyspieszyłam sobie zakup prezentu zdjęcie byle jakie, bo już ciemno było. Judaszowiec Forest Pansy

W realu wygląda ładnie, jest szczepiony, nie wiem czy tak powinno być, ten który już u mnie rośnie chyba nie jest, ale on ma ziolelone liście, muszę jutro za widaka dokładnie się przyjrzeć. Jak go dziś rano wystawiłam na dwór, to zgubił kilka liści, ale ten mój co rośnie w ogrodzie, to już jakiś czas temu zgubił wszystkie liście. Mam tylko nadzieję, że nie za bardzo mnie poniosło i nie jest za późno na sadzenie. Ale mrozów narazie nie ma w pogodzie, jakiś małe przymrozki około zrea, mają być w przyszłym tygodniu. Posadzę go jutro i na zimę fajnie zabezpieczę Musi się udać
Ogród z rzeźbą 22:39, 07 lis 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Zana, dzień dobry
Dawno kiedyś błąkałam się po Twoim wątku, pamiętałam o rzeźbie i to że jej historia jest nieznana .
Tym razem się ujawniam i zostawiam swój zachwyt . Stworzyć taki piękny ogród w miejscu wakacyjnym to wspaniałe i nieczęsto spotykane zjawisko .
Ciesze się, ze do mnie trafiłaś, tym bardziej że dostrzegam, że masz dwuletnie przerwy od Ogrodowiska .
Cofnęłam się dość mocno, by zobaczyć gołą pannę w magnoliowym kwieciu, ale bez sukcesów . Podpowiesz, gdzie ją taką można zobaczyć? .

Judith, dzień dobry, a właściwie dobry wieczór Kurcze, Ty mi się tu witasz tak oficjalnie a ja mam wrażenie, że my się już całkiem dobrze znamy. Do Ciebie zawitałam po dwóch bodajże latach jak do starej dobrej znajomej No nie mów mi, że nie pisałyśmy u siebie nawzajem. Jeśli tak jest to ja przepraszam za moje faux pas.

Bardzo Ci dziękuję za te pochwały i tradycyjnie dodam, że zdjęcia prezentują ogród lepiej aniżeli wygląda on w rzeczywistości. No cóż, taka przypadłość mojego aparatu fotograficznego
No i teraz przechodzę do gołej panny pod magnoliowym kwieciem. Przeszukałam swoje archiwum z kilku lat i nie mam takiego zdjęcia! Mam tylko takie w dwóch częściach, ale z tego samego dnia, kwiecień 2018:

Kwiecie

I goła panna

Do góry
TAR napisał(a)
Moi sympatyczni sasiedzi juz rok mieszkaja na dzialce w holenderce obok dom juz stoi od marca. W weekend sie przeprowadzaja.
Nie wiem jak daja rade. Parka doroslych i dwoje dzieci ja chyba nie dalabym widzac prawie gotowy dom obok.

Nadzieja zamieszkania w tym nowym domu trzymała ich przy życiu Innej motywacji tego wyczynu nie dostrzegam, no może jeszcze młodość

Do góry
Magara przypuszczam, że masz większą powierzchnię, u mnie jedna izba, łazienka owszem jest, nawet z prysznicem. Całość ma jednak tylko 40 metrów kwadratowych. Zwariowałabym w tej ciasnocie pośród panującej na zewnątrz ciemnicy grzejąc non stop grzejnikiem i dogrzewając kominkiem. Dojazd do roboty minimum godzina w jedną stronę. O nieeee! W moim wieku na takie "luksusy" to ja już się nie piszę

Myślałam, że wysiała się jeżówka, przesadziłam, doglądałam a zakwitła... rudbekia Kurka wodna, ja je wiosną wywaliłam w ilości hurtowej.

Ogród prawie wymarzony … 22:01, 07 lis 2024

Do góry
Rok 2017

Rok 2019

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies