Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 11:00, 11 sie 2016

Do góry
Za hortkami szykują się do kwitnienia ostróżki, to wszystko zeszłoroczne siewki

A tu ich mamuśka, po pierwszym kwitnieniu ścięta do zera, a drugie wcale nie zapowiada się gorzej

I jeszcze urzekająca róża Voyage - moja ulubienica.
Przy okazji może ktoś dostrzeże na pączku malutką gąsieniczkę, która podjada mi kwiaty, co to za jedna?

Tu ma być ogród :) 10:55, 11 sie 2016

Do góry
No i moje nieszczęsne hortki w zbliżeniach na kwiaty.

Ta podejrzana o bycie limką

Ta podejrzana o bycie Polar Bear

A ta niewiadomo jaka (zakwitła najwcześniej i już zaczyna różowieć, ale nadal pozostaje bardziej zielonkawa niż biała - krzaczki najmniejsze, rozkładające się)

Tu ma być ogród :) 10:51, 11 sie 2016

Do góry
malkul napisał(a)

no to niezły Hardcor
ja jednak jak parę dni leje i mocno zacina to staram się chować poduchy do domu, boję się

to może ja zbyt naiwnie postępuję zostawiając te poduchy na deszczu, hmmm...
W przyszłym tygodniu mam już mieć pokrowce na całość, to jak będzie padać będę je zakładać, bo tak nie bardzo wiem, gdzie bym miała te poduchy w domu trzymać, chałpa wielka ale sensownego miejsca na takie rzeczy brak.

A dziś sobie odebrałam od krawcowej różowe i fioletowe jaśki.

Tu ma być ogród :) 10:44, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A padły Ci białe czy różowe?

Padły białe, wszystkie różowe przetrwały i zbudowały wielkie kępy - a wszystkie odmiany kupione w tym samym czasie, w jednej szkółce.

Tutaj odmiana Serenade

A tutaj Prinz Heinrich

Obie śliczne, choć mi PH podoba się bardziej, bo ma taki intensywny ciemnoróżowy kolor i te płatki tak fikuśnie powykręcane.
Tu ma być ogród :) 09:03, 11 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Mebelki nie miały okazji zostać porządnie wypróbowane, ostatnio ciągle deszcz.

Dziurki po cynkowaniu trzeba czymś zamaskować, normalnie nie zwraca się na nie uwagi, ale na zdjęciu mnie denerwują.

no to niezły Hardcor
ja jednak jak parę dni leje i mocno zacina to staram się chować poduchy do domu, boję się
Tu ma być ogród :) 23:45, 10 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

a to zawilce nie lubią wilgoci?

Nie mam pojęcia, ale tak dedukuję, bo te sadzonki między brzozami były najmniejsze, miały po dwa listki dosłownie i one przeżyły, a duże kwitnące na jesieni, po zimie się nie obudziły - wszystko miały tak samo, jedynie warunki wilgotnosciowe się roznily .
Tu ma być ogród :) 23:24, 10 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

poza przygotowaniem gnojówki to godzinka roboty, warto ją poświęcic, jeśli to zwiększy szanse roślin na przeżycie.
W zeszłym roku nie wiedziałam, że są tak wrażliwe, bo też bym jakoś próbowała je zabezpieczyć.
A w ogóle to w lipcu zeszłego roku dostałam od jednej Pani z ogródka 3 sadzonki z rośliny, która miała być piękna - wsadziłam na brzozowej i teraz dopiero się zorientowałam, że to właśnie zawilce jak jeden wypuścił kwiatek - one przeżyły - może dzięki temu, że brzozy spijały cały nadmiar wiosennej wilgoci.

a to zawilce nie lubią wilgoci?
Tu ma być ogród :) 23:15, 10 sie 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Być może.Tak, Vanilki potem łądnie rózweja
A Polar Bear nie mam.Także nie wiem jak się zachowuje ta hortka

Kiedyś Vanilki mi się nie podobały przez to różowienie, a dziś tak mi się pozmieniało, że z chęcią zaprosilabym je do ogrodu, tylko juz nie ma gdzie, nie wiem nawet gdzie posadzę te wszystkie sadzonki z patyczków, które wiosną wtykałam do ziemi, chyba znów będę wydawać za jakiś czas.
Ostatnio na nową rabatę wsadziłam 5 sadzonek niebieskich ogrodowych z patyczków od forumowej koleżanki.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:01, 10 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ale u Ciebie kolorowo w donicach i w wazonikach.
Już teraz rozumiem skąd tak dużo wiesz o różnych odmianach hortensji. Ja byłam hortensjowy ignorant, ale odkąd zwrócono mi uwagę, że moje limki to nie limki w końcu zaczęłam zwracać uwagę na różnice u poszczególnych odmian

A któż z nas nie lubi kolorowo.
A ja juz szcególnie.I to chyba od zawsze
Te które juz mam hortki, to już o nich cos tam wiem .
A mam ich 11 odmian
Ale może jeszcze nie koniec

Lato jest cudne
Tu ma być ogród :) 21:58, 10 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Czyli te pierwsze na pewno nimi są
A te z drugiego i trzeciego zdjęcia kwitły mi już w tamtym roku i nie zrobiły się aż tak różowe jak to się dzieje u Vanilek.
Bardzie obstawiam, że to odmiana Polar Bear, albo jeszcze coś innego.

Być może.Tak, Vanilki potem łądnie rózweja
A Polar Bear nie mam.Także nie wiem jak się zachowuje ta hortka
Moja działka na Dębowym Lesie 21:52, 10 sie 2016

Do góry
Ale u Ciebie kolorowo w donicach i w wazonikach.
Już teraz rozumiem skąd tak dużo wiesz o różnych odmianach hortensji. Ja byłam hortensjowy ignorant, ale odkąd zwrócono mi uwagę, że moje limki to nie limki w końcu zaczęłam zwracać uwagę na różnice u poszczególnych odmian
Tu ma być ogród :) 21:43, 10 sie 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Moje BP właśnie też lekko się rozkładają, ale limki w pierwszym roku też nie były takie sztywne, teraz faktycznie stoją jak druty, ale w grubości gałęzi widać, mają też cienkie gałązki i one leżą

Czyli kolejna prawidłowość wskazująca, że to PB. Czas pomyśleć o podporach, bo po deszczach to pewnie jeszcze bardziej się rozkraczą.
Tu ma być ogród :) 20:43, 10 sie 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękne hortki, jakie by nie były.
Limki maja sztywne pędy z kwiatami do góry, w pierwszej fazie limonkowe.
Te rozkłądające się i bielsze to może Vanilki.Bo one tak się rozkładają ??

Czyli te pierwsze na pewno nimi są
A te z drugiego i trzeciego zdjęcia kwitły mi już w tamtym roku i nie zrobiły się aż tak różowe jak to się dzieje u Vanilek.
Bardzie obstawiam, że to odmiana Polar Bear, albo jeszcze coś innego.
Tu ma być ogród :) 20:30, 10 sie 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
zbyt daleka zrobiłaś zdjęcia żeby rozpoznać hortensje zrób zdjęcia samym kwiatom na pierwszym zdjęciu to na pewno limki a na drugim nie mogę rozpoznać bo musisz zdjęcia bliżej porobic

oki, jeśli już jutro nie będzie padać to zrobię fotki samym kwiatom
Typografia ogrodu 20:26, 10 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
niezłe lawendobranie!
Limki u każdego w innej fazie, ja sobie jeszcze poczekam.
za to jak moje beda bure Twoje beda lsnily bielą
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:23, 10 sie 2016

Do góry
Łukasz, u mnie podobna sytuacja z hortkami, jeszcze trzeba czekać aż wszystkie zakwitną, ale jeśli reszta sierpnia i wrzesień bedą ładne to jeszcze się nacieszyny.
Dziadyga super!

Co ile masz posadzone świecznice?
Typografia ogrodu 20:17, 10 sie 2016

Do góry
niezłe lawendobranie!
Limki u każdego w innej fazie, ja sobie jeszcze poczekam.
Tu ma być ogród :) 20:07, 10 sie 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Jejku, ślicznie masz Mebelki.. zachwycam się nimi nieustannie.
A te nierówności w rozkwicie i wysokości hortek być może z cięcia mogą wynikać.

Temat mebelków dalej się ciągnie, blatów ciągle brak, ale przynajmniej jest już decyzja - będą drewniane - i szkło i beton ostatecznie odpadły z powodu ceny.

Wszystkie hortensje cięłam podobnie, wiadomo, że jakieś niewielkie różnice były ze względu na rozgałęzienia czy układ pędów, no nie wiem czy to akurat jest powód tych nierówności w kwitnieniu, może.....
Tu ma być ogród :) 20:04, 10 sie 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)
Edytko szkoda, ze nie ma zbyt wielu moementów do korzystania z mebelków, ale może pogoda będzie teraz łaskawsza.

Chciałabym cię poprosić o raport na temat posiadanych przez ciebie róż old port i heidi klum. Jakie są twoje obserwacje i spostrzezenia, bo chciałabym jakąś różę w tym klimacie. Najważniejszy dla mnie parametr - zapach.
Heidi Klum jest mniejsza, ma ładniejszy pokrój krzaczka i ta cecha stawia ją ciut wyżej niż Old Port - przynajmniej wg mojego osobistego rankingu

Buziaki zza miedzy

ponoć gorące lato już się skończyło, za upałami nie przepadam więc to nawet lepiej.

Jeśli chodzi o te róże to i Old Port i Heidi Klum intensywnie pachną, kwiaty mają podobne, niestety obie u mnie jako pierwsze złapały plamistość i mączniaka.
Tu ma być ogród :) 19:58, 10 sie 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Mebelki jednak wyszły genialnie, tak jak przypuszczałam
Hortensje faktycznie nierówno ruszają. Gdzie je kupowałaś?

W szkółce Weidemann w Mikołowie, miały takie porządne etykiety z nazwą i rysunkiem kwiatu, no ale mimo to prawdopodobnie są pomylone.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies