Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:45, 05 mar 2019

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:44, 05 mar 2019

Do góry
Wczoraj było bardzo ciepło, wzięlismy się z Grzesiem za sprzątanie ulicy. Bo złowieszcze dźwięki dochodzą z sąsiedniej ulicy, że zbliża się ekipa "pseudosprzątająca" z gminy, która podczas grabienia, wszystko wyrywa w pień

Więc mamy już ładnie i nawet kwiatki kwitną w donicach. Donic nie zdążyłam sfotografować.

Ale resztę - mam

Delikatnie, małym wachlarzykiem podgarniałam liście na trawnik, a Grzesio ładował do worków.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:41, 05 mar 2019

Do góry
Nie. Nie trzeba usuwać, to ważna informacja, ale tam się też przyda
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:30, 05 mar 2019

Do góry
Jak kiedyś uprawiałam w donicach hortensje ogrodowe to nawoziłam magiczną siłą do hortensji. Potrafiły zakwitnąć dwa razy w sezonie.

Na 100 dni - nie przepadam za takimi nawozami i nie stosuję.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:56, 05 mar 2019

Do góry
Trochę jak zawsze przedwcześnie kupuję, bo pogoda zmienną bywa i potem trzeba latać z kwiatkami do cieplejszego miejsca, ale to są właśnie objawy tęsknoty za słoneczkiem
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:09, 04 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wilczomlecz w namiocie foliowym ma ciepło, niebawem zakwitnie

Muszę powtórzyć te zdjęcia, cudowne kwiaty
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:19, 04 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Narysuj tę rabatkę jako rzut z góry i podaj wymiary. Ważna wystawa słoneczna i jak i co jest na domu (okna?) więcej info bo będzie kulą w płot.
Na przemian w tym wypadku odradzam, będzie pstrokato i nieładnie.

To takie tam będzie projektowanie, jak nie wiadomo co dokoła
Za mało informacji.

1.Stara jabłoń
2. Tuja (nie wiem jaka, wysoka na ok 3 metry)
3. Grusza
4. Wierzba płacząca
5. Orzech włoski
Między domem a ogrodzeniem, przy jabłoni jest skalniak/rabatka do ponownego obsadzenia bądź zlikwidowania (nie ma tak regularnego kształtu koła jak na szkicu).
Mam nadzieję, że teraz coś więcej będzie można doradzić.
Na rabatce III od strony zachodniej planuję posadzić śliwę nigra 4 szt a między nią hortensję limelight. Rabatka ma długość ok 10 metrów i szerokość 1,5 metra. Jak już wcześniej wspomniałam chciałabym,żeby na rabatce w kształcie półkola znalazła się róża rosarium uentersen na pniu, berberysy admiration lub tuje danica (podążając za radą, że naprzemiennie będzie zbyt pstrokato).
Rabatka III jest przy ogrodzeniu. Szerokość 1,5 i 11 metrów długości, nie wiem w jaki sposób ją zagospodarować.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:49, 04 mar 2019

Do góry
Dosiewka nasion przed nawozem. Dosiewasz ziemię, nasiona, grabisz i dopiero nawozisz - plus podlewasz nawóz żeby się rozpuścił.

Kosisz nie na terminy (dlaczego akurat połowa kwietnia?) a jak będzie zimno i nie wzejdzie? Po prostu obserwujesz co się dzieje z pogodą, z trawnikiem i reagujesz na stan aktualny a nie na terminy.

Jak będzie dosiewka i pokażesz jak wygląda, podam jak kosić, bo młodziutka trawka może ulec wyrwaniu z tej starej, gdy ustawienie kosiarki będzie za niskie.

Potem, gdy murawa będzie jednolita, wysokość koszenia zależy od pogody. Gdy słonecznie i upalnie - lepiej zostawić dłuższą, aby się nieco zacieniała, wtedy tak nie wysycha.

Nie szukaj ostatecznego przepisu od praktyka, bo praktyk rozumie swój trawnik i reaguje zgodnie z jego potrzebami

Nie ma jedynego słusznego przepisu - krótko bądź długo. Kosisz tak, aby trawnik miał zielone źdźbła, a nie łyse rżysko. Ot jedyny przepis na koszenie.

Sobellka napisał(a)

Różne szkoły koszenia na wiosnę: jedni, że pierwsze koszenie to na krótko, drugie zdanie to mak. ostrza kosiarki od góry na 2,5-3cm. Która szkoła lepsza?

To niesłuszne myślenie, nie ma lepszej czy gorszej szkoły z tego się nie strzela i tego się nie mierzy

U jednej kosiarki krótko oznacza 3 cm, u innej - 2 cm. Kosisz po prostu tak, żeby nie zżynać do gołej ziemi. Ale kosisz krótko Koniec, kropka.
Przed wertykulacją to robisz bo trawnik łatwiej się wertykuluje. Ale żeby centymetry mierzyć ? nie to już przegięcie będzie

Naucz się rozumieć trawnik, a nie brać wszystkiego na centymetry i terminy/daty. Przyroda ma swoje prawa.
Hortensjowo 07:41, 04 mar 2019

Do góry
Wygląda na to, że jest tam bardzo mało miejsca? Dlaczego graby się nie przyjęły?
Mogły nie rosnąć,ale dziwne że się nie przyjęły

W każdym trazie na grabowy zywopłot to jest za wąsko, później nie da się go utrzymać
w tak wąskim rozmiarze bo to roślina długowieczna i wielkie żywopłoty rosną.

Ile m szer. ma cała rabata?
Ile miejsca jest na żywopłot przy płocie?

Jedynie cis kolumnowy by zdał egzamin, ale posadzenie gęsto jeden przy drogim to kosztowne rozwiązanie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:48, 03 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak? Tym razem wypad się udał? Jakie kolory dominują na giełdzie?

Danusiu mam jakiegoś pecha.
Byłam w dniu giełdy i był to piątek jak nic i nawet wcześnie jak na mnie i zdumiałam się bo był tylko jeden samochód co się już prawie pakowała - Pan mi powiedział że bratki już są ale jeszcze nie wyjeżdżają bo się obawiają że jeszcze ludziska nie przyjdą bo to był 1 marca no a że wczoraj był luty .

No to jest taka giełda u mnie jak nie ma świat wielkanocnych za tydzień to handel marny. Ale się nie poddają jadę znów w tym tygodniu.

Kolory? jak zwykle wybór jest większy w dużych i było sporo ciemnych nawet a małe to jeszcze za mało było

ja kupiłam tzw. lodowe - teraz są takie biało/szare ale się zmienią na błękitne

wsadzam w co mam

na razie wiele nie widać muszą urosnąć

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:16, 03 mar 2019

Do góry
Dziękuję
Wszystko stoi w namiocie. Czekam na sygnał w prognozach, że można wystawić. Muszę się ogarnąć z donicami przy domku.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:15, 03 mar 2019

Do góry
Szpikulce służą do nakłuwania, jeśli gleba jest zbita.
Jesli masz zbitą możesz po wertykulacji przejechać, a jeśli nie zbita, to tylko wertykulacja. Trzeba zgrabić.

Obejrzyj sobie zdjęcia, a zrozumiesz o co chodzi, co trzeba robić. MY jeździmy bez kosza, bo to nie ma sensu.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:11, 03 mar 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:11, 03 mar 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:10, 03 mar 2019

Do góry
Anemone coronaria

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:09, 03 mar 2019

Do góry
Wilczomlecz w namiocie foliowym ma ciepło, niebawem zakwitnie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:08, 03 mar 2019

Do góry
Reszta kwiatków niecałkowicie posadzona, ale większość.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:07, 03 mar 2019

Do góry
Sałata jest popikowana do małych doniczek. Było minus 3, ale nic się jej nie stało w namiocie.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:04, 03 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kibicuję w budowaniu, stale zaglądam Pozdrowienia Kasiu.

Dzięki Danuś, w kolejnym roku nic nie robię
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 15:11, 03 mar 2019

Do góry
Poradzi sobie, korzenie pójdą w druga stronę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies