Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 11:41, 05 mar 2019

Nie. Nie trzeba usuwać, to ważna informacja, ale tam się też przyda

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:44, 05 mar 2019

Wczoraj było bardzo ciepło, wzięlismy się z Grzesiem za sprzątanie ulicy. Bo złowieszcze dźwięki dochodzą z sąsiedniej ulicy, że zbliża się ekipa "pseudosprzątająca" z gminy, która podczas grabienia, wszystko wyrywa w pień

Więc mamy już ładnie i nawet kwiatki kwitną w donicach. Donic nie zdążyłam sfotografować.

Ale resztę - mam

Delikatnie, małym wachlarzykiem podgarniałam liście na trawnik, a Grzesio ładował do worków.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:45, 05 mar 2019

Instagram Ogrodowiska
beata_m 12:15, 05 mar 2019

Gardenarium napisał(a)

czyli już wiosna na całego
Danusi Twoje przedpłocie zawsze ogromnie mi się podobało, inspirując się Twoim w zeszłym roku zasadziłam też cztery wiśnie na swoim wprawdzie to jeszcze małych rozmiarów drzewka ale wszyscy bardzo chwalili.
Pokaż kiedyś proszę zdjęcie przedpłocia w obecnej okazałości
gdzie_idziesz 13:17, 05 mar 2019

Pięknie.
Też chciałabym zobaczyć Twoje przedpłocie w całej okazałości.
Brzozowadzie... 14:21, 05 mar 2019

Nadrobiłam nieobecność. Przedogródek po porządkach modelowy jak zawsze. Zachwyciły mnie pnie rosnących tam drzew. To wiśnie? Pozdrawiam serdecznie.
Helen 22:03, 05 mar 2019

Cudne przedpłocie.
Gardenarium 07:32, 06 mar 2019

Moje przedpłocie pokazałam bardzo dawno temu, opowiadając i pokazując historię mojego ogrodu w 2010 roku. Brakowało mi miejsca więc przeniosłam się na ulicę

Nigdy nie przypuszczałam, że to działanie odniesie ogromną "siłę rażenia" i przyciągnie wielu zwolenników pięknych ogrodów, że sprawi niesamowitą przemianę w wielu ogrodach.

Przedpłocie stało się inspiracją, że nie tylko w ogrodzie można mieć ładnie. Równie ważne jest to, co dzieje się między ulicą a ogrodzeniem.
Na początku przedpłocie było planowane z lipami w formie płaskich ekranów. Miałam je nawet już wybrane i zarezerwowane.

Ale pomyśleliśmy sobie, że będziemy coraz starsi, sił mniej i czepianie się po drabinach na stare lata chyba będzie zbyt kłopotliwe, więc w ostatniej chwili, w szkółce drzew, podjęłam szybką decyzję i przewiesiłam etykietki na kuliste wiśnie.

To był doskonały wybór. Wiśnie zwane żargonem "umbrami" to już "klasyka" Ogrodowiska

Wybrałam je z powodu:

- odpowiednia szerokość korony (do 3 m)
- długo utrzymujące się liście na jesieni
- przebarwienia jesienne w atrakcyjnym, pomarańczowym kolorze
- białe, obfite kwitnienie wiosną
- jadalne, małe wisienki
- super atrakcyjna kora z przewagą bordowego

Po prostu - drzewo idealne

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:37, 06 mar 2019

Rok 2007 - pusty ogród, ale ogarnięty w fazie budowy zawsze Trawniki dosiewaliśmy w miarę zniszczeń

Mur jeszcze nieotynkowany

Pierwsza wizyta Mai w ogrodzie rok 2007, mur otynkowany, ale brakuje wyższego piętra, zapadłą decyzja o płaskich lipach

Rok 2008 - sadzimy duże drzewa, m.in. buki, ulica jeszcze pusta, jest tylko trawnik

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:40, 06 mar 2019

Rok 2008

Powstała koncepcja ogrodu i jego podział. W ciągu tych 17 lat zmieniały się rośliny niskiego piętra, przewinęło się sporo gatunków. Eksperymentowałam z różnymi, m in. wrzoścami 'Golden Starlet'. Potrzebowałam żółtego koloru.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies