Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:24, 06 mar 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)

Dziękuję

A kiedy zacząć nawozić?

W maju.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:23, 06 mar 2019

Do góry
Ale wpisy... dziękuję bardzo. Cmokam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:51, 06 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jako zakończenie historii przedpłocia:

Z wizytówki

Pięknie

A z ciekawości zapytam czy potrzebna była Wam zgoda na obsadzenie pasa przy ogrodzeniu? U nas Z tego co mi wiadomo niestety z racji kabli, przyłączy etc. nie można sadzić w pasie przed ogrodzeniem...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:01, 06 mar 2019

Do góry
Czyściutko jest, troszkę jeszcze pustawo, ale będę w tym roku dosadzać więcej różu
Brakowało mi przez te lata. Było biało-niebiesko-żółto (byliny), tylko róże kwitły w różnych kolorach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:57, 06 mar 2019

Do góry
Jako zakończenie historii przedpłocia:

Z wizytówki

Dbamy wyjątkowo o dość obszerny pas zieleni na ulicy. Mamy szczęście, że możemy tutaj sadzić. To dodatkowe miejsce na pomieszczenie sporej listy ciekawych bylin i roślin cebulowych. Nazwałam je "hidcotową rabatą", ponieważ na wzór typowych angielskich rabat, jet prostokątna, oparta o mur, na którym pną się bujne bluszcze i kwitną angielskie róże. Kolorystyka tej rabaty konsekwentnie była utrzymywana w bieli, niebieskościach i żółci. Obecnie pojawia się kolor burgundowy (róże, jarzmianki) i różowy. Wnosi świeży powiew, co bardzo lubię.

Widać, że tu mieszka ogrodniczka...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:52, 06 mar 2019

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:50, 06 mar 2019

Do góry
A potem to już było tak:

Wiśnia na ulicy "tonie" w różach. Ta ekspansja mnie zadziwiła.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:49, 06 mar 2019

Do góry
Październik 2008 r - posadziłam wiśnie na ulicy (widać je nad płotem)

Rok 2009 - przedpłocie zaczyna obrastać bluszczem i różami pnącymi

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:40, 06 mar 2019

Do góry
Rok 2008

Powstała koncepcja ogrodu i jego podział. W ciągu tych 17 lat zmieniały się rośliny niskiego piętra, przewinęło się sporo gatunków. Eksperymentowałam z różnymi, m in. wrzoścami 'Golden Starlet'. Potrzebowałam żółtego koloru.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:37, 06 mar 2019

Do góry
Rok 2007 - pusty ogród, ale ogarnięty w fazie budowy zawsze Trawniki dosiewaliśmy w miarę zniszczeń

Mur jeszcze nieotynkowany

Pierwsza wizyta Mai w ogrodzie rok 2007, mur otynkowany, ale brakuje wyższego piętra, zapadłą decyzja o płaskich lipach

Rok 2008 - sadzimy duże drzewa, m.in. buki, ulica jeszcze pusta, jest tylko trawnik

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:32, 06 mar 2019

Do góry
Moje przedpłocie pokazałam bardzo dawno temu, opowiadając i pokazując historię mojego ogrodu w 2010 roku. Brakowało mi miejsca więc przeniosłam się na ulicę

Nigdy nie przypuszczałam, że to działanie odniesie ogromną "siłę rażenia" i przyciągnie wielu zwolenników pięknych ogrodów, że sprawi niesamowitą przemianę w wielu ogrodach.

Przedpłocie stało się inspiracją, że nie tylko w ogrodzie można mieć ładnie. Równie ważne jest to, co dzieje się między ulicą a ogrodzeniem.
Na początku przedpłocie było planowane z lipami w formie płaskich ekranów. Miałam je nawet już wybrane i zarezerwowane.

Ale pomyśleliśmy sobie, że będziemy coraz starsi, sił mniej i czepianie się po drabinach na stare lata chyba będzie zbyt kłopotliwe, więc w ostatniej chwili, w szkółce drzew, podjęłam szybką decyzję i przewiesiłam etykietki na kuliste wiśnie.

To był doskonały wybór. Wiśnie zwane żargonem "umbrami" to już "klasyka" Ogrodowiska

Wybrałam je z powodu:

- odpowiednia szerokość korony (do 3 m)
- długo utrzymujące się liście na jesieni
- przebarwienia jesienne w atrakcyjnym, pomarańczowym kolorze
- białe, obfite kwitnienie wiosną
- jadalne, małe wisienki
- super atrakcyjna kora z przewagą bordowego

Po prostu - drzewo idealne
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:32, 05 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak kiedyś uprawiałam w donicach hortensje ogrodowe to nawoziłam magiczną siłą do hortensji. Potrafiły zakwitnąć dwa razy w sezonie.

Na 100 dni - nie przepadam za takimi nawozami i nie stosuję.

Dziękuję

A kiedy zacząć nawozić?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:15, 05 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

czyli już wiosna na całego
Danusi Twoje przedpłocie zawsze ogromnie mi się podobało, inspirując się Twoim w zeszłym roku zasadziłam też cztery wiśnie na swoim wprawdzie to jeszcze małych rozmiarów drzewka ale wszyscy bardzo chwalili.
Pokaż kiedyś proszę zdjęcie przedpłocia w obecnej okazałości
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:45, 05 mar 2019

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:44, 05 mar 2019

Do góry
Wczoraj było bardzo ciepło, wzięlismy się z Grzesiem za sprzątanie ulicy. Bo złowieszcze dźwięki dochodzą z sąsiedniej ulicy, że zbliża się ekipa "pseudosprzątająca" z gminy, która podczas grabienia, wszystko wyrywa w pień

Więc mamy już ładnie i nawet kwiatki kwitną w donicach. Donic nie zdążyłam sfotografować.

Ale resztę - mam

Delikatnie, małym wachlarzykiem podgarniałam liście na trawnik, a Grzesio ładował do worków.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:41, 05 mar 2019

Do góry
Nie. Nie trzeba usuwać, to ważna informacja, ale tam się też przyda
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:30, 05 mar 2019

Do góry
Jak kiedyś uprawiałam w donicach hortensje ogrodowe to nawoziłam magiczną siłą do hortensji. Potrafiły zakwitnąć dwa razy w sezonie.

Na 100 dni - nie przepadam za takimi nawozami i nie stosuję.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:56, 05 mar 2019

Do góry
Trochę jak zawsze przedwcześnie kupuję, bo pogoda zmienną bywa i potem trzeba latać z kwiatkami do cieplejszego miejsca, ale to są właśnie objawy tęsknoty za słoneczkiem
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:09, 04 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wilczomlecz w namiocie foliowym ma ciepło, niebawem zakwitnie

Muszę powtórzyć te zdjęcia, cudowne kwiaty
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:19, 04 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Narysuj tę rabatkę jako rzut z góry i podaj wymiary. Ważna wystawa słoneczna i jak i co jest na domu (okna?) więcej info bo będzie kulą w płot.
Na przemian w tym wypadku odradzam, będzie pstrokato i nieładnie.

To takie tam będzie projektowanie, jak nie wiadomo co dokoła
Za mało informacji.

1.Stara jabłoń
2. Tuja (nie wiem jaka, wysoka na ok 3 metry)
3. Grusza
4. Wierzba płacząca
5. Orzech włoski
Między domem a ogrodzeniem, przy jabłoni jest skalniak/rabatka do ponownego obsadzenia bądź zlikwidowania (nie ma tak regularnego kształtu koła jak na szkicu).
Mam nadzieję, że teraz coś więcej będzie można doradzić.
Na rabatce III od strony zachodniej planuję posadzić śliwę nigra 4 szt a między nią hortensję limelight. Rabatka ma długość ok 10 metrów i szerokość 1,5 metra. Jak już wcześniej wspomniałam chciałabym,żeby na rabatce w kształcie półkola znalazła się róża rosarium uentersen na pniu, berberysy admiration lub tuje danica (podążając za radą, że naprzemiennie będzie zbyt pstrokato).
Rabatka III jest przy ogrodzeniu. Szerokość 1,5 i 11 metrów długości, nie wiem w jaki sposób ją zagospodarować.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies