Witam po dłuuuuugiej nieobecności
Mimo iż ogród tworzę już od 3 lat, to ciągle bym coś zmieniała i przesadzała.
Obecnie denerwuje mnie rabata w tzw przedogródku, jest ona duża i nie mam pomysłu jak ją ostatecznie zaprojektować i uporządkować. Bardzo gorąco liczę na podpowiedzi
Dla ułatwienia wklejam kilka zdjęć poglądowych.
Tu rabata od przodu, jest to miejsce by ścieżce do domu wiec reprezentacyjne.
Jednocześnie błagam o poradę co mam posadzić do gazonów, w kilku mam trawę Hakonechloa i jakieś przypadkowe roślinki, chciałabym coś może zimozielonego, myślałam też o tej trawie posadzonej zmianę z berberysem admiration lub inną odmianą. Normalnie już zgłupiałam
Tutaj jest bok tej rabaty
tak najbardziej zależy mi na doradzeniu donośnie tej części czerwonej gdzie rosną lilie, w półkolu z tawułek i berberysów na końcach oraz na części żółtej przed samymi iglakami, gdzie rosną trzy piwonie, które nie kwitną, więc chcę je stamtąd wykopać. myślałam może o berberysach red pillar lub innych kolumnowych lub pęcherznicy.
Co do lilii to chyba bym je musiała stąd zabrać, a to z tego powodu, że mam tam włókninę pod tymi zrębkami (wiem, że to grzech ogrodowy, ale wierzcie mi nie wychodziłam z odchwaszczania tej rabaty, dopóki rośliny nie rozrosną się nie dam rady bez niej) no i jak wiosną wyrastają nowe lilie z cebul przybyszowych to muszę wycinać tą włókninę, wiec musiałabym je przenieść np tutaj
To taki mój mały rozmnażalnik, mam tam pełno powtykanych roślinek, patyczków, sadzonej a jak podrosną to idą na docelowe miejsce
Dodam tylko, ze w to miejsce zamiast lilii musiałabym posadzić coś co wytrzyma słońce, bo to wystawa południowa no i o płytkim systemie korzeniowym, bo tam idą rury od oczyszczalni.
Myślałam czy może w miejsce lilii przesadzić
ta magnolię, która jest w moim rozmrażalniku z prawej strony hortensji? Jest jeszcze mała, ale mam tam dosyć ciasno.
No więc takie mam dylematy
Bardzo liczę na pomoc i porady
A tu troszkę powklejam moje roślinki, moje horti, które sama rozmnożyłam
moja lilia
i liliowiec