Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 09:49, 03 sie 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Aniu, Novalis to piękna róża, może kiedyś nabędę... Coraz więcej róż u Ciebie, ale horti, lilie i jeżówki też zachwycające Pozdrawiam

Ps, napisałam u siebie w sprawie firletki.

Aga - byłam poczytałam - dziękuję.
Mnie teraz każdy kwiat zachwyca Novalis niestety po ostatnich deszczach już nie jest do pokazania... ale pewnie znowu będzie. Szkoda że tak reaguje na deszcze... buziaki
Kondziowy ogrod cz II 09:26, 03 sie 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękne te lilie białe, aż u mnie zapach poczułam
no powiem ze pachną obłędnie i napewno powieksze ilośc
W kamiennym kręgu od początku 07:53, 03 sie 2014

Do góry
Pięknie rozrosło się u Ciebie,a lilie cudne,jakoś specjalnie je pielęgnujesz?
Kondziowy ogrod cz II 20:19, 02 sie 2014

Do góry
Piękne te lilie białe, aż u mnie zapach poczułam
Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:26, 02 sie 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Gosiu ja nie wiem gdzie jest wiatr ... ... bo u nas (dasz wiarę ??? ) też go nie ma ... pięknie ... słonecznie ... upalnie !!! ... duszno ... a sygnał karetek rozpiera duchotę ... no i coś tam próbujemy w tych okolicznościach przyrody działać ...

pozdrawiam

Izuś ja obcięłam tylko przekwitłe lilie i uciekłam pod parasol do sadzawki bo nie da się nic działać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:15, 01 sie 2014

Do góry
Paweł najgorsze jest to, że ja mnóstwo czasu marnuje na beczynność i niepotrzebne sprawy no i pomijam fakt, że choruje na przypadłość 'na ostatnią chwile'

Jagodo ruszyłem ale nie wiele zrobiłem. Sprzątałem dzisiaj rabaty, wycinałem lilie, kwiatostany bylin, chwasty itd. w sumie 10 upchniętych wiader zieleniny

Z rabaty udało mi się tylko wywieźć dwie taczki trawy, ale jutro planuje pozbyć się trawy już całkowicie i zacząć ustawiać rośliny (na część musze jeszcze zapolować)... cały czas mam dylemat z pewnymi iglakami, jutro problem zaprezentuje

Ewo dziękuje za miłe słowa i oczywiście zapraszam jak najczęściej

Starorzecze na górce 20:05, 01 sie 2014

Do góry
Agata, ja też się wkurzyłam, ale potem mi ulżyło, bo ja nie mam gdzie tych wszystkich cebulowych różnych sadzić Tamte lilie ciągle u mnie w doniczce na parapecie siedzą (pięknie w marcu kwitły), bo w ogrodzie nie mam miejsca
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:36, 01 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Moje lilie cieszą w wazonie w domu i u mojej mamy

Jak wrócę to pewnie przekwitną... A tak pięknie pachną
Zielony chaos u Dawida 18:50, 01 sie 2014

Do góry
Lilie

Powojnik

I ostatni kwiat liliowca

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:48, 01 sie 2014

Do góry
Moje lilie cieszą w wazonie w domu i u mojej mamy
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:45, 01 sie 2014

Do góry
Dzięki, wypoczywam i zostawiam Lilie które u mnie właśnie zakwitły
Zielony chaos u Dawida 18:25, 01 sie 2014

Do góry

I znowu lilie wraz z ogólnym widokiem na rabatkę.

Zielony chaos u Dawida 18:23, 01 sie 2014

Do góry
Lilie też kwitną, choć kilka po zimie straciłem. Jednak nie martwię się - nadrobię braki w jesiennych zakupach

Jako, że moje kaktusy stoją na ogrodzie to kwiaty też tutaj pokażę

Moje zmagania ogrodowe 17:44, 01 sie 2014

Do góry
kachat napisał(a)
Bardzo ładne zdrowe roślinki, szczególnie czosneczki Moje czosnki zwisły strasznie główkami do samej ziemi, a twoje tak pięknie na baczność się trzymają... Zastanawiam się, co robię źle

Witam!
Czosnki po ostatnich upałach niemalże popalone, aż Ania Monte zastanawiała się co to za odmiana, bo takiej nie widziała Po deszczu tez trochę się pokładają, ale wracają później do pionu, może za płytko wsadziłaś cebulki? Kiedyś moja mama lilie wsadziła za płytko i później pod ciężarem kwiatów położyła się wyrywając cebulę, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Buziaki
Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:30, 01 sie 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)
Już wiem gdzie wsadzić lilie....Kasia mi podpowiedziała....tylko dokształcić się muszę, które jakie wysokie, które pachnące i jakie kolorki....bo w tych sprawach ja zielona jestem

Wysłałam do Ciebie pw

Julcia ja niedoszkolona jestem w tym temacie i mam posadzone jak leci. Przesadzanko będzie
Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:00, 01 sie 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Pachną lilie i floksy i róże. Będę dzieliła białe i te malinowe
Super mogę liczyć na jakieś malutkie sadzoneczki
Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:00, 01 sie 2014

Do góry
Już wiem gdzie wsadzić lilie....Kasia mi podpowiedziała....tylko dokształcić się muszę, które jakie wysokie, które pachnące i jakie kolorki....bo w tych sprawach ja zielona jestem

Wysłałam do Ciebie pw
Ogród cioci czyli ciociogród :) 15:13, 01 sie 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Małgosiu podziwiam i jeszcze raz podziwiam twój pachnący ogród floksy muszą teraz niesamowicie pachnieć będziesz je może dzieliła

Pachną lilie i floksy i róże. Będę dzieliła białe i te malinowe
Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:52, 01 sie 2014

Do góry
Portrety
Lilie.

Mały ogród czarnej Agi 10:47, 01 sie 2014

Do góry
Witam po dłuuuuugiej nieobecności

Mimo iż ogród tworzę już od 3 lat, to ciągle bym coś zmieniała i przesadzała.
Obecnie denerwuje mnie rabata w tzw przedogródku, jest ona duża i nie mam pomysłu jak ją ostatecznie zaprojektować i uporządkować. Bardzo gorąco liczę na podpowiedzi
Dla ułatwienia wklejam kilka zdjęć poglądowych.

Tu rabata od przodu, jest to miejsce by ścieżce do domu wiec reprezentacyjne.

Jednocześnie błagam o poradę co mam posadzić do gazonów, w kilku mam trawę Hakonechloa i jakieś przypadkowe roślinki, chciałabym coś może zimozielonego, myślałam też o tej trawie posadzonej zmianę z berberysem admiration lub inną odmianą. Normalnie już zgłupiałam

Tutaj jest bok tej rabaty

tak najbardziej zależy mi na doradzeniu donośnie tej części czerwonej gdzie rosną lilie, w półkolu z tawułek i berberysów na końcach oraz na części żółtej przed samymi iglakami, gdzie rosną trzy piwonie, które nie kwitną, więc chcę je stamtąd wykopać. myślałam może o berberysach red pillar lub innych kolumnowych lub pęcherznicy.

Co do lilii to chyba bym je musiała stąd zabrać, a to z tego powodu, że mam tam włókninę pod tymi zrębkami (wiem, że to grzech ogrodowy, ale wierzcie mi nie wychodziłam z odchwaszczania tej rabaty, dopóki rośliny nie rozrosną się nie dam rady bez niej) no i jak wiosną wyrastają nowe lilie z cebul przybyszowych to muszę wycinać tą włókninę, wiec musiałabym je przenieść np tutaj

To taki mój mały rozmnażalnik, mam tam pełno powtykanych roślinek, patyczków, sadzonej a jak podrosną to idą na docelowe miejsce

Dodam tylko, ze w to miejsce zamiast lilii musiałabym posadzić coś co wytrzyma słońce, bo to wystawa południowa no i o płytkim systemie korzeniowym, bo tam idą rury od oczyszczalni.

Myślałam czy może w miejsce lilii przesadzić ta magnolię, która jest w moim rozmrażalniku z prawej strony hortensji? Jest jeszcze mała, ale mam tam dosyć ciasno.

No więc takie mam dylematy
Bardzo liczę na pomoc i porady

A tu troszkę powklejam moje roślinki, moje horti, które sama rozmnożyłam

moja lilia

i liliowiec

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies