Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 16:40, 03 paź 2024

Do góry
Monia81 napisał(a)

O matko, cudownie!

Astry robią jesienna robotę z kolorem. Pieknie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:08, 03 paź 2024

Do góry
Wpadam pożalić się trochę…. dostałam moje Lady in Red….
Trawy są kompletnie w doniczkach nie ukorzenione. Wyglądają jak świeżo po podziale. Jedna wręcz w tym worku zabezpieczającym latała luzem o tak jak pokazuję na dłoni…

No nie tego oczekiwałam…Mam nauczkę, że się rzuciłam owczym pędem. Mam nadzieję, że przeżyją…
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:52, 03 paź 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)

Przepiękne te trawy, na drugim zdjęciu co to za trawka?
Wiejski ogród Magdy 13:50, 03 paź 2024

Do góry
Kilka zdjęć z początku sierpnia - rabata 'czerwona':

Grzebiuszka ziemna 13:16, 03 paź 2024

Do góry
Lidziu dziękuję śliczna ta różyczka
Mam taki nieduży przedogródek z tą skarpką a na niej wanienkę z flamingiem i bardzo krzywą limbę. Koleżanka mówiła, żeby ją wywalić, ale mam sentyment, w końcu krzywa wieża w Pizie istnieje i co roku przywabia tysiące turystów, więc jakaś kariera przed krzywą limbą też jest
Takie bogactwo grzybów na ściętym niegdyś pniu modrzewia, te czarne jajkowe w kształcie to pierwszy raz widzę:

Ta płaska huba rozszyfrowana jako lakownica spłaszczona, beżowe to jakiś gatunek opieniek, a czarne nie mam pojęcia.
Szukałam to prawdopodobnie próchnilec maczugowaty zwany popularnie palce umarlaka, ło matko!

Dzisiaj celebruje Dzień Lenia, nadal w piżamie i szlafroku z pieskiem sobie leniuchujemy fajnie jest. Muzyka chillout i zaległości komputerowe
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:33, 03 paź 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
...

Basieksp napisał(a)
ta energia z pomarańczowego kabelka najlepsza

A gdzie to jest podłączone???
Ogród prawie wymarzony … 11:06, 03 paź 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Dojdzie w te rabatę 11 hortek
Jeżówki
Prawie wszystko z niej wysadzę i ma przede wszystkim Miskanty spod grabow bo stoją w miejscu
Nie będzie rzędów - jedynie sesleria jako obwódka

Noo, akcja konkretna wiedziałam że będzie coś fajnego. I faktycznie piorunem ta praca Ci idzie
Ogród prawie wymarzony … 11:03, 03 paź 2024

Do góry
Na chwilę obecną nic szczególnego. Niech Was nie zwiodą puste miejsca - tam horty są -19 sztuk łącznie
Jeszcze stipe posadzę bo wczoraj wykopałam całe wiadro

Nie będzie tu innych traw oprócz pasa miskantow na tyle - słabo widoczne bo słabo rosły pod grabami i do tego miały całe korzenie oplecione przez korzenie tych cholernych tui- pasa rozplenic i obwódki z seslerii
będzie rabata bylinowo-hortkowa

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:52, 03 paź 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Oj tam, oj tam!
Wystarczy odpowiednie obuwie plus zasoby energii.

No to dołączam do klubu
Magary Dramaty z Rabaty 09:30, 03 paź 2024

Do góry

W pięknej okolicy mieszkasz widok cudny A i różowe zawilce też baaardzo ładne
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:18, 03 paź 2024

Do góry
Juzia napisał(a)

Nieeeee!!!! Ja mam robotę!
Utonę w błotnistej glinie...

Oj tam, oj tam!
Wystarczy odpowiednie obuwie plus zasoby energii.

Za drzwiami do ogrodu... 09:16, 03 paź 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ania rewelacja. I w ogrodzie i w spiżarni. Ja płony z działki zjadam na bieżąco, a jak są jakieś nadmiary to mrożę. Czasem jeszcze jakiś soczek zrobię.
Podziwiam i pozdrawiam

Niezbyt chętnie robię te wszystkie przetwory, ale jakoś nie wyobrażam sobie zimy bez nich
Musze poszukać jakieś przepisy z jarmużem bo porosły mi olbrzymie.

Fioletowy jest z ubiegłego sezonu( przezimował przesadzony do kwiatowej rabaty)
Wzgórze chaosu 07:32, 03 paź 2024

Do góry
Sonka napisał(a)
Dotarłam do Ciebie za zawilcami, witam się w Twoim wątku. Zawilce to jednak bezkonkurencyjne kwiaty póżnego lata i jesieni.
Nie widzę u Ciebie chaosu, raczej uporządkowany i piękny ogród.Szukam jakiejś trawki na obrzeża rabaty, kompaktowej, mam hakonechloa , Beni Kanze,( o ile dobrze napisane) ale jest za wysoka, będę ja usuwać. Widzę,że masz różne , ale nie potrafię rozpoznać ze zdjęć. Może coś doradzisz?
Witaj Krysia, miło, że wpadłaś
Zawilce to hit, chyba trzeci miesiąc kwitną. Końca pąków nie widać.
Chaos porządkuję, ogród powoli z niego wychodzi

Ja też mam hakone Beni Kaze w hurtowych ilościach. U mnie może być duża na obrzeżach.
Z kompaktowych mam dwie turzyce które już kilka lat dobrze sobie radzą: Everest (zimny odcień, biel ze srebrną zielenią) i Evergold (ciepły odcień, żółty odcień, limonkowa zieleń).

Na zdjęciu poniżej, lewa strona, dwie kępy Evergold. Widać proporcje w stosunku do stipy.

Turzyca Everest

Wiem, że fajnych jest też kilka innych turzyc, które mają dziewczyny.
Nie pamiętam niestety które.
Na pewno nie Ice Dance i Irish Green
Zielony Chram 06:31, 03 paź 2024

Do góry
Ostatnie, najlepsze (bo najkolorowsze) zbiory tego roku- 20 wrzesień:

Ubóstwiam dyniuszki- i te ozdobne i jadalne też, zupka krem lub pieczona dynia piżmowa, coś wspaniałego!

Na tym wątek warzywno-kulinarny zakończymy, jutro chciałabym wstawić do mojego ogrodowego pamiętniczka pozostałe fotki, korzystając z kilku dni odpoczynku od pracy
Zielony Chram 06:26, 03 paź 2024

Do góry
Powstała z nich aromatyczna przyprawa, która podczas procesu produkcyjnego nieźle czyściła kichawę. Moje wystrzały z klupa (czytaj "nosa") słychać było na końcu ulicy. Zaryzykuję twierdzenie, że działa pewnie równie dobrze, jak kaszubska tabaka, Elizo, popraw mnie jeśli się mylę

Zielony Chram 06:25, 03 paź 2024

Do góry
Żółte mini słodkie papryczki wchodzą na stałe do naszego kanonu:

Miechunki wyglądają jak zminiaturyzowana kopia ozdobnych dyniuszek, które samoistnie wyrosły sobie u nas na kompoście i jakby nigdy nic rodziły owocki na potęgę (zebrałam ich całe wiadro ):

Chilli też nie próżnowało, z 3 krzaczków były niezłe zbiory:

Zielony Chram 06:20, 03 paź 2024

Do góry
Tu już 24 sierpnia:

Zielony Chram 06:16, 03 paź 2024

Do góry
Archiwalne zdjęcia fasolnika. Jedna z przetaczających się po łódzkim letnich wichur położyła nam stelaż, więc sporo się zmarnowało, ale co sobie podjedliśmy, to nasze .

Jeśli o podjadaniu mowa, to poza pomidorami i fasolnikiem zajadaliśmy się też papryczkami, miechunkami i rosnącymi na drzewach dyniami .

Zielony Chram 06:00, 03 paź 2024

Do góry
Jeśli tęsknicie za smakiem dawnych, dobrych pomidorów, to Aussie będzie idealnym wyborem. Owoce mają tendencję do gigantyzmu, kiedyś dzięki niej udało nam się wygrać zakład z kolegą mojego lubego, kto wyhoduje cięższego pomidorka, choć okaz na poniższym zdjęciu zdaje się tej teorii nie potwierdzać :

Moja koktajlóweczka nr 1- Black Cherry, uwielbiam jej smak i plenność, jednak trzeba jej pilnować, bo ma dzikie zapędy i rośnie niepohamowanie:

Green Zebra- jeśli miałby to być konkurs piękności, to na pewno stanęłaby na podium, w smaku też niczego sobie, myślę, że jak posiejecie na spróbowanie, to się nie zawiedziecie:

Brakuje mi tylko fotki Alice's Dream, też fajny pomidorek, całkiem smaczny, choć na pewno nie jest moim najulubieńszym .
Zielony Chram 05:52, 03 paź 2024

Do góry
Pink Siberian Tiger prześliczna malinóweczka, ale niestety tak chorowita, jak plenna, nad jej przyszłą karierą u mnie muszę jeszcze podywagować

Z tego kolegi to jest niezły ananas, a dokładniej Ananas Noir, rodzi duże, smaczne owoce, prawdopodobnie zostaniemy ze sobą dłużej :

Niekwestionowana królowa smaku, charakteryzująca się malachitową gracją i powabem, to istny klejnot koronny w mojej pomidorowej szkatułce, choć trzeba idealnie utrafić w moment zbioru, inaczej z królowej zamieni się w pospolitą wieśniaczkę, która ordynarnie trąci pyrą (tzn. smakuje, jak rozgotowany ziemniak, czyli niezbyt wykwintnie ). Przed Państwem Malachitowa Szkatułka:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies