..a na razie cieszę się (nawet) z dzisiejszych zakupów- udało mi się dokupić derenia Elegantissima- już nawet spory w dobrej cenie bo tylko 12 zł, więc chyba nieźle. Chcę żeby docelowo przesłonił trochę blaszaka.
Kupiłam też trzy powojniki- bo widuję w ogrodach tu i pięknie kwitną, a znów- cena była przystępna
I trzy trawki Red Baron, choć nie wiem gdzie je posadzić Oby nie skończyły w mojej poczekalni w tych doniczkach na wieki wieków
Czy powojniki dadzą radę się wspinać po betonowym płocie czy muszą mieć inna podporę?
Wiolu........ dla takich widoków to warto wiele z siebie dać... u Ciebie wszystko pod kontrolą, jasno określiłaś zasady, nawet werbena ma miejsca, gdzie "może" się wysiewać w ogrodzie Szefową jesteś Ty i roślinki to wiedzą! Super konsekwencja! Hakonechloa przepiękne, wzdycham z wiadomych względów, napatrzę się u Ciebie to od razu mi lepiej A trawki w osłonkach rewelacja. To ujęcie zachwyca mnie szczególnie. Wszystko stonowane, akcentów kolorystycznych nie za mało i nie za dużo, po prostu po mistrzowsku.
Mój stopowiec ma w sumie dość dziwne warunki...
Generalnie raczej jak już drzewa liście puszczą ma pełny cień (wcześniej półcień)
rośnie pod dwiema wiśniami trzema brzozami i starą jabłonią i to tak dokładnie pod nimi wszystkimi bo plątanina korzeni tam jest. Te drzewa rosną w mocnym zagęszczeniu jak bym miała na oko oceniać to na 9 m2 są upchane
Jak deszczu mało to raczej mu sucho niż wilgotno, ale biorąc pod uwagę, z\że rośnie na terenie zalewowym, zamułowym to teraz od jakichś dwóch miesięcy ma stale mokro. Ziemia to nasza rodzima gliniasto- liściasta( bo ja nie zbieram liści z drzew z rabat)plus muł plus kora mielona( bo ten muł ta kora rozluźniam) nie ma tam w każdym bądź razie jakiejś pulchnej gleby, jest bardziej zbita
W tym roku się pierwszy raz kwitków doczekałam pod każdym listkiem po jednym kwiatuszku. Kwiatki dość duże takie 4-5 cm, ale schowane pod liśćmi, by je zobaczyć trzeba się schylić lub listek odgiąć
one rosną na ogonkach jakby rozgałęzień listków
Byłam, widziałam, podziwiałam, relaksowałam się, może tylko zbyt mało fotek zrobiłam, To nie jest miejsce, że jednego dnia da zauważyć wszystkie detale i urocze zakątki bo oczy biegają dookoła głowy, wszystko by chciały widzieć ale kiedyś z pewnością to nadrobię, wrócę tam
Czytam teraz sugestie dziewczyn i sama nie wiem, ale rabata po całości wymagałaby totalnej rewolucji, a ładne jest to, co już tam rośnie. Nabazgroliłam coś, ciekawe, co Ty na to.
Propozycja 1 (kolejność przypadkowa)
Propozycja 2
Propozycja 3
Propozycja 4
Trochę mnie poniosło, ale ten kto u mnie bywa czasem to wie, że ja lubię "bazgrolić" na zdjęciach
Danusiu miło mi, ze odwiedziłaś mój wątek co do liliowców zapewne chodzi ci o jednobarwne, ciemne. Zdjęcie nie oddaje ich piękna, są brązowe z tłem koloru bordo, jedne całkowicie bez dodatku a drugie z jasną lamówką na obrzeżu płatków.