Już któryś raz czytam, że rośliny rosną zupełnie wbrew swoim opisom
Poszukam jej i „sprawdzę” w moich warunkach, dzięki
A na razie usiłuję zrealizować wcześniejsze plany nasadzeniowe. Wczoraj wsadziłam dwa suchodrzewy tatarskie i heptacodium. Rabata przekopaną już trzeci raz, bo próbowałam drogi na skróty, czyli obrócenie darni, na to karton, ścięta trawa i czekamy rok. Niestety słabo to wyszło, bo kępy korzeni nadal były dość spore.
Za to zrobiłam zrębki z wyciętych gałęzi. Zrębki wyszło zaskakująco dużo, jak na ilość materiału wyjściowego.
Przy okazji - czy ktoś wie co to za dziurki w ziemi? Coś tam wlazło, czy wylazło?
Jeszcze będę testować rozdrabnianie miskantow, może w tym tygodniu.
Krociutko ci napisze ze tez szukalam takiej opcji ale nie znalazlam nic sensownego
Oststecznie zdecydowalam sie na telecardio.pl tylko z opcją wykonnywania ekg i zdalnej konsultacji
Ale pacjent sobie niestety nie poradzil chociaz caly proces jest prosty i odeslalismy wszystko
No trudno
Jest tez taki tel i osobnym przyciiskiem ktory po nacisnieciu wydaje sygnal dzwiekowy i dzwoni do zaprogramowanej osoby
Jak znajdziesz cos sensownego to tez chetnie sie dowiem
Ewentualnie post potem wyrzuce
Mam prośbę - nieogrodową. Więc o ewentualny odzew proszę na priv.
Czy ktoś z zaglądających do mojego wątku ma może jakieś doświadczenia z tzw. "opaską dla seniora"?
Nie mam na myśli smartwatcha, ale opaskę z własną kartą sim, działającą niezależnie od telefonu, lokalizującą "seniora", mierzącą jego parametry życiowe, pozwalającą na wezwanie pomocy, etc.
Z góry dziękuję za odzew
Żeby nie było całkiem nieogrodowo, zostawiam kwiatki:
Dzięki Wioletko Irlandia to ma specyficzne warunki, w naszym klimacie to chyba padłyby jednak, chociaż może zaeksperymentuję z jedną karpą i zobaczę jak się będzie sprawować
Hej Magdo, zawyłam wilczo z powitaniem na Twoim wątku
Basiu - to trzymamy kciuki za nasze kalie, na razie 2 tyg ma byc na plusie i całkiem fajnie Patrycjo, Alu macham do Was z pozdrowieniami
Dzisiaj zrobiłam mały rekonesans po okolicy i zobaczyłam pierwszego bociana na oziminie a potem naliczyłam 21 sztuk po drodze, chyba byłam w Zagłębiu Bocianim
Jakie śliczne zestawiki kolorystyczne
Ja posiałam pierwszy raz w tym roku dalie pomponowe różowe, jednoroczne, już kiełkują, ciekawa jestem, co z tego wyrośnie
Powodzenia z Allegro, mam nadzieję, że po Twojej myśli, mam bardzo dobre doświadczenia z All w tej materii
Na to wąskie miejsce między tarasem, a żywopłotem totalnie nie ma planu ani pomysłu. Cień rzuca budynek rano, popołudniu mata z przyszłym żywopłotem. W południe przesmykiem wąskim wpada trochę światła. Miejsca jest bardzo mało na nasadzenia, raczej muszą być jedno obok drugiego.
Na tym samym pasku, ale na froncie zanim jest zwężenie do ścieżki mam taki plan, który był już tutaj kiedyś zamieszczany:
Amanogawy posadzone co 2,5 metra, ich pnie otoczone Hameln Gold + zawilce białe. W dwóch przestrzeniach molinie o wysokości mniej więcej do ogrodzenia, a przy moliniach jeżówki z rozchodnikami.
Dziś udało mi się posadzić tutaj 6 traw, ale Hameln, nie Hameln Gold, bo takie miałam z własnych sadzonek. Hameln Gold rosną 2 sztuki na wschodzie, ale są mikroskopijne = nie do dzielenia jeszcze, kiedyś może zamienię. Jutro wybieram się na lokalną giełdę. W zeszłym roku w podobnym terminie można było na niej kupić Amanogawy po 60-70 zł i te wyższe po 90-110 zł. Jak znajdę czas to jutro trafią na nią rozchodniki z własnych zasobów.
Ta rabata ma słońce od rana, jest widoczna ze ścieżki prowadzącej do domu. Natomiast dalsza jej część nie ma planu. Postaram się zrobić różne zdjęcia tej rabaty w głębi przejścia to może coś podpowiecie.