Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 10:47, 21 sie 2025

Zbiory pomidorów nadal robię. Ciężko powiedzieć, żebym mało zjadł pomidorów w tym roku, ale wyrzuconych owoców było kilka wiaderek..

Na ten moment zrywam owoce z krzaczków na zewnątrz i z tych z folii (tu choroby nie było). Moja metoda na te chore to oberwanie wszystkich liści i eliminacja owoców z czarnymi plamami.

Przy pierwszym zbiorze kilka chorych trafiło do domu, ale już z kolejnego zbioru owoce dojrzewają normalnie i nie mają plam. Nawet na krzaczkach trzymają się nieźle Wczoraj usunąłem z 5-6 roślin, które nie rokowały, tak samo jak ogórki.

Koktajlowe Malinowy Kapturek i chwalony mocno Cytrynek Groniasty, którego mam kolejny raz i również bardzo polecam

Na śniadanie zjadłem pokrojone pomidory, tylko posolone i popieprzone. Kojarzy mi się to z wakacjami i pobytem na wsi u dziadków
Patrycja_KG_Lu 12:36, 21 sie 2025

Jakie masz plamy na pomidorach? ZZ czy sucha zgnilizna wierzchołkowa? Która odmiana jest Twoim faworytem w tym roku?
Marcin89 13:03, 21 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jakie masz plamy na pomidorach? ZZ czy sucha zgnilizna wierzchołkowa? Która odmiana jest Twoim faworytem w tym roku?
Raz pojawiła się sucha zgnilizna na pomidorach Aurija, więc podsypałem wszystkie krzaczki nawozem z wapnem. Pomogło, teraz nic nie zauważyłem A reszta pomidorów, właściwie niezależnie od odmiany złapała zarazę ziemniaczaną.

Właśnie dziś robiłem listę odmian na rysunku, by przyporządkować odmiany, których nie umiem rozpoznać po wyglądzie. No i myślę kiedy zbierać nasiona.

Ogólnie bardzo mi smakują typu bawole serce, koktajlówki wszystkie, do tego ten żółty Yellowstone i od Ciebie Gargamel
Patrycja_KG_Lu 13:16, 21 sie 2025

A posiałeś Starą Babciną Malinówkę? U nas mamy ją od zeszłego roku, mamy w tym i na bank będziemy siać w kolejnych latach. Plenna i smaczna jak dawne malinowe odmiany.

Zerkniesz do mnie na wątek? Zastanawiam się czy coś jeszcze dodać na rabacie zachodniej na froncie...może coś doradzisz.
Marcin89 16:18, 21 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
A posiałeś Starą Babciną Malinówkę? U nas mamy ją od zeszłego roku, mamy w tym i na bank będziemy siać w kolejnych latach. Plenna i smaczna jak dawne malinowe odmiany.

Zerkniesz do mnie na wątek? Zastanawiam się czy coś jeszcze dodać na rabacie zachodniej na froncie...może coś doradzisz.
Oczywiście, że posiałem. Nawet kilka, tych właśnie, rozdałem dla rodziny lub w pracy. Tylko problem jest taki, że nie wiem, które to owoce.. bo było mało najpierw, a potem ta zaraza i wszystko szło do wywalenia. Pójdę z listą i zerwę specjalnie, bo póki co nie wiem
Marcin89 18:20, 23 sie 2025

Zapominam robić zdjęcia rabatom dla porównań o różnych porach roku i do oglądania po latach

Dziś będzie front. Rabaty zmieniły się bardzo od czasu założenia w sierpniu 2024 roku. Jedna thuja i jedna kocimiętka wypadły i nawet tego nie widać. Jest gęsto i różnorodnie, praktycznie cały czas coś kwitnie Rozplenice Hameln dzielone w sierpniu w upale, też dały radę.

Widok ogólny:

Z bliska:

Magnolia chyba trochę urosła, ale mało widoczna:
LIDKA 21:29, 23 sie 2025

No Maaaaarcin wielkie bravo bo pięknie jest.♥️♥️♥️♥️♥️
Marcin89 16:24, 24 sie 2025

LIDKA napisał(a)
No Maaaaarcin wielkie bravo bo pięknie jest.♥️♥️♥️♥️♥️
Dziękuję
Marcin89 19:38, 24 sie 2025

Już na froncie zaczyna się rabata boczna, od ulicy aż do budynku gospodarczego.

Fragment od ogrodzenia - z ambrowcem, kulami cisowymi, hortensjami i trawami. Jako wypełnienie szałwia Pink Rianne i ciemierniki. Brakuje mi tu kwiatów, bo hortensje w tym roku nie zakwitły. Pojawiły się dopiero teraz pąki i to nie na każdym pędzie. Trzeba też czekać na kwitnienie traw

Nie do końca podoba mi się ta rabata, ale dam jej czas
Szałwia Pink Rianne dla Patrycji