Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 23:04, 06 kwi 2016

Do góry
Marta, i Ty i Sebek kusicie mnie Miskantami... Planuję miskanty w innym miejscu jeszcze przy kąciku wypoczynkowymm, aby mi falowały i szumiały latem ...
Miałam kiedyś derenia, nie wiem jaka odmiana, i go nie cięłam, bo naiwna bałam się, że uszkodzę go, ha, ha... Urósł wielki. Szkoda mi było, że go wycięłam...
Tak było kiedyś:

Teraz bym musiała go pilnować i ciąć co roku nisko.
Muszę pomyśleć...
Zależy mi na tych jasnych listkach. Kończy mi się miejsce ... Hmmm...
Ogród na glinie 22:36, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgoś, wczoraj wykopałam moje żonkile. Urosły na 5 cm, zaczęły żółknąć. Cebule były pożarte przez jakieś wijące się robaki. Były w środku cebul. Rok temu czytałam, ze tak może być z żonkilami.

Szkoda zonkili. Tyle robactwa siedzi w ziemi.
Ogródek Iwony II 22:26, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dorotko, napisałam wyżej
U mnie mają słońce do 14.00 dają radę
Ale one do półcienia.
Do słońca wytrzymują Bagatelle i Admiration Czerwone...

Ooo to mi o takie właśnie chodzi. Bagatelle i Admiration.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:23, 06 kwi 2016

Do góry
Madzenko, uwielbiam twoje magnolie. Czy ty wszystkie kwadraty masz 2x2?
Ogródek Iwony II 22:21, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ilonko, znalazłąm taki:
" Berberis thunbergii 'Goldalita'
berberys Thunberga 'Goldalita'

Miniaturowy krzew o nieregularnie kulistym, gęstym pokroju. Osiąga około 0,4 m wysokości i 0,6 m szerokości. Liście bardzo drobne, żółte. Niewymagający, co do gleby. Wymaga stanowiska raczej półcienistego, gdyż w ostrym słońcu listki ulegają lekkiemu poparzeniu. Dobrze rośnie na glebach obojętnych zarówno żyznych, jak i przeciętnych. Polecany do nasadzeń grupowych, kompozycji barwnych z innymi miniaturowymi krzewami oraz do małych ogródków przydomowych i pojemników."

Czyli ten może przypalać. Trzmielina da radę, jeśli chcesz żółty.
Widziałaś taką Danusiową inspirację?
https://pl.pinterest.com/pin/529876712389073387/

No to klops
Tego nie widziałam. Dzięki. Musze się przyjrzeć
Anna i Ogród 22:18, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
O Danice też myślałam, ale musisz nastawić się na cięcie. Bo bez cięcia widziałam, są wielkie...
Buksy mogą chorować, jak by się pęcherznica na nie kładła, ale też jest to jakieś rozwiązanie

Ooo to nie pomyślałam o tym że pokładanie się pęcherznicy może zaszkodzić buksom.
Hmm, więc buksy odpadają. Daniki już mam więc znam.

Ale cały czas chodzi mi po głowie coś na wysokim pniu np. katalpa 2 szt. Nie wiem tylko czy nie pogryzą się z pęcherznicą korzeniami.
Ogródek Iwony II 22:11, 06 kwi 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Ja obornika granulowanego uzyłam u siebie pierwszy raz
Pod każdy krzaczek garstkę ,rano Emus przychodzi i mówi
Słuchaj co tak wali na podwórku
Oczywiście się nie pochwaliłam ,tylko grabeczki i heja przewalić to gówno z ziemią

Ewa, a czemu ty używałaś granulowany? Ja proszę zaprzyjaźnionego rolnika, przywozi mi takie złoto, ogłaszam sąsiadom, ze mogą brać, jak potrzebują ( to rekompensata za zapach, leży sobie za moim płotem na drodze dojazdowej na pole) , a ja przez cały sezon korzystam w postaciach, jak wymieniłam wcześniej: na kompost, rabaty, na gnojówkę do podlewania
Płaciłam 40 zł
Za całą górkę
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/106/1060352/original.JPG
Ogródek Iwony II 22:00, 06 kwi 2016

Do góry
Dorotko, napisałam wyżej
U mnie mają słońce do 14.00 dają radę
Ale one do półcienia.
Do słońca wytrzymują Bagatelle i Admiration Czerwone...
Ogródek Iwony II 21:57, 06 kwi 2016

Do góry
Ania, to dobrze dla ciebie. Ja swojego lubię, nie choruje. W tym miejscu mu pasuje

Kasia, jak ci coś przyjdzie na myśl, to pisz
Anna i Ogród 21:56, 06 kwi 2016

Do góry
O Danice też myślałam, ale musisz nastawić się na cięcie. Bo bez cięcia widziałam, są wielkie...
Buksy mogą chorować, jak by się pęcherznica na nie kładła, ale też jest to jakieś rozwiązanie
Anna i Ogród 21:43, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, już chciałam coś zaproponować do tej pęcherznicy, ale jak zobaczyłam, jak ona wygląda później, to stwierdziłam, ze zabiera całe miejsce. Blaszak jest ok. Rabata bardzo ładna. Nietuzinkowa. Może byś pomyślała w nogach o tym:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/56/567199/original.JPG
cyprysik aurera nana. Zimozielony, pasowałby do reszty nasadzeń.

Pęcherznicę widziałam latem ciętą w kulę, fajnie to wyglądało. Można ją często ciąć, ładnie się zagęszcza. Tak swoją drogą, jaką masz odmianę?

Pomiędzy chyba już nic sie nei zmieści.

I jeszcze jedno. Obok blaszaka masz jałowiec:
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/3519,jalowiec-skalny-blue-arrow_juniperus-scopulorum-blue-arrow
Rośnie do 3-5 metrów i to jest szczera prawda. Mam jednego 10 lat chyba. A może jednak mój to inna, podobna odmiana, bo w opisie jest napisane, ze jest wąski ...
Zobacz:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=59#post_5

Napisałam u Ciebie jakiego masz jałowca. Mój jest inny.

Pęcherznica to Diabolo. W nogach mam już żółtą tawułę i ona łądnie przebarwia się jesienią na pomarańczowo. Pomyślałam o posadzeniu w nogach sporej ilości perowskiej. Ona jest jasno szara i może fajnie wyglądać z tą czerwienią. Nim wyrośnie to pęcherznica będzie po kwitnieniu i cięciu. Wtedy będzie królowała na tej rabacie.
Wygląda na to że potrzebuję tam czegoś zielonego a najlepiej zimozielonego. Buksy albo danica. Lub coś w tym stylu. Co Ty na to ?
Ogródek Iwony II 21:40, 06 kwi 2016

Do góry
Ilonko, znalazłąm taki:
" Berberis thunbergii 'Goldalita'
berberys Thunberga 'Goldalita'

Miniaturowy krzew o nieregularnie kulistym, gęstym pokroju. Osiąga około 0,4 m wysokości i 0,6 m szerokości. Liście bardzo drobne, żółte. Niewymagający, co do gleby. Wymaga stanowiska raczej półcienistego, gdyż w ostrym słońcu listki ulegają lekkiemu poparzeniu. Dobrze rośnie na glebach obojętnych zarówno żyznych, jak i przeciętnych. Polecany do nasadzeń grupowych, kompozycji barwnych z innymi miniaturowymi krzewami oraz do małych ogródków przydomowych i pojemników."

Czyli ten może przypalać. Trzmielina da radę, jeśli chcesz żółty.
Widziałaś taką Danusiową inspirację?
https://pl.pinterest.com/pin/529876712389073387/
Ogródek Iwony II 21:33, 06 kwi 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Iwonko - mi ten kawałek z dereniem coś nie leży... Albo daj trzy derenie zamiast traw albo same trawy... A jeśli derneiem miałby zostać to tylko Gracillimus wchodzi z grę, bo rozplenica pożre wszystko, a ML nie pasują do dereni.

Wreszcie jakaś myśl. Myślałam o dwóch, trzy się chyba nie zmieszczą, bo szambo tam jest. To może gracek, dereń, dereń ?
Zimą zdobiłyby czerwone gałązki.
Jak myślisz, co ile go posadzić? Co metr?
Ogród z pergolą 21:32, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jestem na tak Dokładnie jak piszesz.

Ania spadam, bo mi dziś głowa pęka ...
Anda napisał(a)

Dokładnie tak

coś w ten deseń np?tylko jeszcze te byliny Twoje chciałabym gdzieś wrysować
Ogródek Iwony II 21:30, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie wiem, czy się przypalają, mam na rabacie, na której jest słońce do 14.00 I mam je od zeszłego roku.
Bardzo je lubię. Świecą na rabacie
Tylko nazwę zapisywałam w telefonie, a telefon w naprawie, więc nazwy nie pamiętam

No właśnie a u mnie to kluczowe bo miałyby rosnąć na patelni.
Anna i Ogród 21:23, 06 kwi 2016

Do góry
Aniu, już chciałam coś zaproponować do tej pęcherznicy, ale jak zobaczyłam, jak ona wygląda później, to stwierdziłam, ze zabiera całe miejsce. Blaszak jest ok. Rabata bardzo ładna. Nietuzinkowa. Może byś pomyślała w nogach o tym:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/56/567199/original.JPG
cyprysik aurera nana. Zimozielony, pasowałby do reszty nasadzeń.

Pęcherznicę widziałam latem ciętą w kulę, fajnie to wyglądało. Można ją często ciąć, ładnie się zagęszcza. Tak swoją drogą, jaką masz odmianę?

Pomiędzy chyba już nic sie nei zmieści.

I jeszcze jedno. Obok blaszaka masz jałowiec:
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/3519,jalowiec-skalny-blue-arrow_juniperus-scopulorum-blue-arrow
Rośnie do 3-5 metrów i to jest szczera prawda. Mam jednego 10 lat chyba. A może jednak mój to inna, podobna odmiana, bo w opisie jest napisane, ze jest wąski ...
Zobacz:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=59#post_5
Ogródek Iwony II 21:23, 06 kwi 2016

Do góry
Dla Ani
Jałowiec - u mnie 10 lat... maleństwo :
Ogródek Iwony II 21:19, 06 kwi 2016

Do góry
Też lubię Dorotki teksty
Ja i mój ogródek, a może ogród 21:18, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cześć Dominiko. Mi Hameln nie wzeszła. Moundry za drugim podejściem mam

Moja Hameln stwarzała pozory, że jest ok. a teraz nic...nie ma już nadziei??
Ogródek Iwony II 21:14, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ha, ha, Weroniko, właśnie wróciłam od Dorotki, która sadzi derenie. Ciężko idzie tam planowanie, a u siebie zaraz zrobiłam projekcik rabaty przy domu wzdłuż chodnika. Właśnie derenia chciałam gdzieś upchnąć.

Musisz u siebie na wątku pisać i relacjonować na bieżąco, to dobra kronika nawet dla siebie samej. Fajnie się potem zagląda rok wstecz
Wpadnę w wolnej chwili

Tym czasem u mnie plan jest taki:

1 - obwódka z bukszpanu
2 - tuje kulki
3 - berberys cięty w kulkę
4 - kalina sztywnolistna
5 - szpaler hortensji Vanilia Fraize ( 4 sztuki)
6 - żurawki bordowe (na szambie)
7 - runianka (na szambie)
sz - szambo, strefa martwa
to wszystko już jest, dosadzić mogłabym:
ML, R - to miskant Gracilimus, albo ML, albo rozplenica Moundry (?)
dereń - to dereń Ivory hallo
8 - cyprysik groszkowy aurera nana
9 - rozchodnik różowy zwykły

Zestawienie roślin troszkę, jak na inspiracji:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/be/26/e3/be26e349d23fc014492e0793ce3851e6.jpg

I jakieś uwagi by były?

Ja dużego doświadczenia nie mam, ale jestem zachwycona. Zresztą właśnie podałaś mi na tacy piękną inspirację, jak mogłabym pociągnąć dalej nasadzenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies