Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wiejski ogród Magdy 15:53, 17 maj 2025

Do góry
Dzisiaj byłam na Zielonym Rynku. Po kalafior i młode buraczki. Oczywiście wróciłam obładowana roślinami. Kupiłam ciemnoczerwone goździki na rabatę czerwoną - te, które sadziłam rok temu ładnie przezimowały i są całe w pąkach. Pomyślałam, że dosadzę ich więcej.
Kupiłam też trzy ubiorki. Nie wiem, co to za odmiana, ale są dosyć wysokie. Może to jednoroczne?

Poza tym kupiłam różę w super brzmiącej odmianie Julio Iglesias. Nie jej wygląd o tym zdecydował - choć kolor też ładny - ale zapach. Stałam sobie przy stoisku i nagle coś mi zapachniało. Pytam się pani sprzedającej, co to, a ona że róża. No więc kupiłam. Niby takich pstrokatych nie lubię, ale ta w sobie coś ma. Ciekawe, jak z jej zdrowotnością.

Ja to tak mam zawsze. Jak poczuję ładny zapach, tracę rozum i kupuję kompulsywnie.

Wiejski ogród Magdy 15:33, 17 maj 2025

Do góry
W ogrodzie różanecznik Roseum Elegants powoli zbiera się do kwitnienia. Poza tym wszystko się zieleni, zagęszcza. Coraz więcej pąków zawiązuje się na różach i piwoniach.

Niby wszystko pięknie, ale liczę straty. Róże Eden Rose wyglądają dosyć mizernie, pewnie mają podgryzione korzenie. Wypadło mi też kilka traw, miskanty Zebrinus i Dronning Ingrid, jeden lub dwa. O jałowcu Sentinel już pisałam. Mam nadzieję, że zastosowany przeze mnie środek zadziałał i pozbędę się karczowników przynajmniej na jakiś czas. Co potem? Nawet nie myślę.

Tymczasem cieszę się tym, co jest.

Wiejski ogród Magdy 15:16, 17 maj 2025

Do góry
Kasztanowiec jakoś dziwnie kwitnie w tym roku... Kwiatostany ma bardziej spłaszczone niż stożkowate. Pierwszy raz coś takiego widzę, ale ja się przecież nie znam. Może to objaw jakiś niedoborów? Wiem, że nie powinnam narzekać, bo ledwie rok temu było jego pierwsze kwitnienie. Miał wtedy tylko jeden kwiatostan - ale za to jaki wytęskniony. Ponad dwadzieścia lat na niego czekałam. W tym roku jest ich znacznie więcej, co mnie bardzo cieszy.

Na jednym jego pędzie zauważyłam wariegację, całkiem ładnie to wygląda.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:51, 17 maj 2025

Do góry
Bób

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:50, 17 maj 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:44, 17 maj 2025

Do góry
Bodziszek

Rodgersje

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:42, 17 maj 2025

Do góry
W tunelu pomidory rosną choć prawie połowa jest malutka jeszcze - dziwne jak jedne się zebrały i urosły szybko i wielkie a inne - tej samej odmiany - stoją w miejscu

Kury i zdobyczne liście kapusty - gratis ze sklepu

Azalia

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:23, 17 maj 2025

Do góry
Na bazarku kupilam rozsadę ogorkow i cukinii
Ale wrzucilam do akwarium bo mi ich zal na taki mroz
Namoczone nasionka nie kielkuja i juz
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:54, 17 maj 2025

Do góry
Żywopłot z pęcherznicy cięty w prostopadłościan dla Anety Wiaan:
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:38, 17 maj 2025

Do góry
Irysy

Jarmuż do wysadzenia na działce i w tle groszek i bób w trumience

W igloo

Nowe dynie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:37, 17 maj 2025

Do góry
Słoneczniki

Niby pada co jakiś czas a nadal wygląda że jest sucho

U Polon 13:17, 17 maj 2025

Do góry
Polon napisał(a)
No i z serii zakupów kompulsywnych, jako dodatek do sera i parówek - dziesięciopaki. Nie mam pojęcia po co kupiłam, tym bardziej że wyglądają umiarkowanie dobrze: sałata strzępiasta i papryka (nie mam pojęcia jaka)

Wpadam z rewizytą
Sadzonki salaty posadź do skrzyń a papryki…cóż, zimno u Ciebie?
W jakiej części Polski mieszkasz?
Gdzieś mignęła mi informacja, ze za tydzień znowu możemy spodziewać się przymrozków.
U mnie jakieś +4 nocami.
Papryka to lubi ciepełko ale ja już kilka posadziłam, tyle tylko że w grządce podwyższonej rośnie sobie w foliaku.

Narzekasz często na ziemię, co tam masz? To piasek czy glina?
Tak czy inaczej może poszukaj kompostowni w okolicy. Nie ma nic lepszego do ściółkowania kiedy masz kiepską ziemię.
Zacisze Alicji 13:00, 17 maj 2025

Do góry
Nie wiem, jaka to odmiana, ale pachnie cudnie.

Bardzo lubię tą tawułę, jest w ogrodzie od wielu lat.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:59, 17 maj 2025

Do góry
Ambrowiec siedzi w ziemi, fotki robione na szybko, bez polotu, ale bardziej jako dokumentacja fotograficzna

Irga przesadzona, podlana Ursowym specyfikiem. Podobno mam go stosować przez kilka tygodni.
Irgę dałam tu po to żeby zacienić kawałek, na którym posadziłam derenie kanadyjskie, hosty i tiarelki Pink Skyrocket.

Dechy będą pomalowane na czarno. Pojawi się mam nadzieję też żwirek. I będę mieć swój mroczny zakątek
Zacisze Alicji 12:56, 17 maj 2025

Do góry
Zakwitła cymbalaria, maleństwo, ale cieszy.

Złotokap w tym roku dobrze sobie radzi.

Przy ścieżce 12:49, 17 maj 2025

Do góry
vita napisał(a)
Wymęczone przez deszcz drzewiaste piwonie. W zeszłym roku radykalnie je przycięłam, bałam się, że kiepsko będzie z kwiatami, niepotrzebnie Kwiatów jest wprawdzie mniej, i krzew niższy, ale to dobra prognoza na przyszłe lata.

Wiktorio, piękne piwonie, szkoda, że ich kwiaty są takie delikatne, wrażliwe na deszcz, wiatr, słońce. Może właśnie przez to tak zachwycają, bo ich uroda taka ulotna.
Ja nie byłam taka odważna, przycięłam tylko dwa pędy, ładnie wypuściły nowe, ale na nich nie było pąków kwiatowych. Zakwitną za rok? Zastanawiam się .
Wiktorio, masz przepiękny ogród, zachwycający.
Ogród prawie wymarzony … 12:47, 17 maj 2025

Do góry
Tort zrobiłam
Dla moich Dziewczyn
Obydwie majowe ❤️

Ranczo Edy 12:22, 17 maj 2025

Do góry
eda napisał(a)
Piwonie

Piwonie bardzo wcześnie wystartowały, piękne.
U Polon 12:06, 17 maj 2025

Do góry
No i z serii zakupów kompulsywnych, jako dodatek do sera i parówek - dziesięciopaki. Nie mam pojęcia po co kupiłam, tym bardziej że wyglądają umiarkowanie dobrze: sałata strzępiasta i papryka (nie mam pojęcia jaka)
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:03, 17 maj 2025

Do góry
Judith napisał(a)

Judith, pięknie, zielono, świeżo, wszystko dopieszczone, podziwiam.
W końcu podlane, chociaż, jak dla mnie to jeszcze by mi się więcej wody przydało, no ale nie narzekam. Wszelkie dostępne beczki napełnione, więc troszkę wody na zapas jest.
Kaliny pięknie kwitną, u mnie o dziwo, w tym roku nie ma na nich mszyc, taki bonusik.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies