Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:42, 16 lut 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Mam dokładnie takie same przemyślenia dotyczące obecności na forum. Trzeba tylko pamiętać, by nie dać się zwariować. Najpierw trzeba poczuć swój ogród, by móc planować mu wygląd. Ostatecznie nikt prócz nas nie ma możliwości obejrzenia rabat od każdym kątem, z każdego okna, o każdej porze dnia

Magnolio - lubię Twój spokój w doradzaniu. Masz świetne podejście. Nigdy nic na siłę, zawsze zgodnie z tym, co lubi Właściciel ogrodu, za każdym razem nico inaczej. Bardzo lubię czytać Twoje wypowiedzi.

dzięki Marto. Wg mnie bez tego co chce właściciel nie rozwijałabym się. W duecie dopiero łapiemy nietypowe pomysły, bo każdy wnosi coś swojego
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:40, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dobrze zobaczymy jakie będą dostępne ... bardziej widzą mi się różowe
Podsumowując: rabata 6m x 1,30m - 3x buk Rohan Obelisk + red baron z hostą (nie znam nazwy) limonkową + cebulowe wiosną i zawilce latem/jesienią.

A co myślisz o bergenii posadzonej przy hostach? żeby nie straszyło późną jesienią i zimą?

dosyć mi się podoba, szczególnie odmianowe, np bergenia flirt.
Ale nie wiem czy jej stan zimowy wynika z miejsca gdzie rosnie... nie wiem jaka bądzie u Ciebie zimą
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:39, 16 lut 2016

Do góry
to może lawenda z szałwią Sensation Deep Blue ( bo mała, więc się nie rozwala)i rozchodnikami?- taki łan lekki, niewysoki. Albo szałwia, sesleria jesienna, liatra.

Albo rozplenica hameln i Creax bronze form i kępki rozchodnika? - ta to i zima jest super. I cebule
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:27, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

dzięki

zawilce jakie wolisz. ja akurat wole białe, ale z różem mniejszy kontrast bedzie więc może nawet bardziej pasują

Dobrze zobaczymy jakie będą dostępne ... bardziej widzą mi się różowe
Podsumowując: rabata 6m x 1,30m - 3x buk Rohan Obelisk + red baron z hostą (nie znam nazwy) limonkową + cebulowe wiosną i zawilce latem/jesienią.

A co myślisz o bergenii posadzonej przy hostach? żeby nie straszyło późną jesienią i zimą?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:26, 16 lut 2016

Do góry
może ciemierniki? tam raczej jest zacisznie, więc mogą być ładne
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:20, 16 lut 2016

Do góry
niekoniecznie, zalezy co lubisz- czy swobodnie, czy bardziej formalnie. I co masz z tyłu. i czy masz tam słońce czy mniej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:16, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Widzę to
Ale ja lubię jak mi doradzasz ... bo wszystko co proponujesz tak mi się podoba ... no po prostu nie mam żadnych oporów ... każda wersja jest fajna i zawsze znajdzie się ta najfajniejsza

ale myślisz, ze zawilce białe czy jednak różowe?

dzięki

zawilce jakie wolisz. ja akurat wole białe, ale z różem mniejszy kontrast bedzie więc może nawet bardziej pasują
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:15, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Podoba mi się ten pomysł z powojnikiem W zależności na jakie ostatecznie rośliny się tam zdecyduję taki wybrałabym kolor powojnika Może jakiś bordowy?

albo na przyszłość, tzn na rok z mniejszymi planami a większym portfelem- stozki stalowe czy drewaniane, bardzo lekkie,, np z 3 nóg i na nich powojniki. Ze 2 te stozki, żeby razem z trójka buków pięć duzych elementów zrobiły.
Tuje to nie wiem czy nie będa łysieć pod powojnikami.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:12, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

miej je na uwadze, może ta rabata może się zmieniać- im bardziej w cieniu, tym mniej red barona, a zamiast niego zawilce

Widzę to
Ale ja lubię jak mi doradzasz ... bo wszystko co proponujesz tak mi się podoba ... no po prostu nie mam żadnych oporów ... każda wersja jest fajna i zawsze znajdzie się ta najfajniejsza

ale myślisz, ze zawilce białe czy jednak różowe?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:11, 16 lut 2016

Do góry
słabo to mi wyszło, ale może załapiesz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:08, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Z główkowatymi to mam taki problem: posadziłam je na rabacie przed jałowcami gdzie ma powstać ścianka wodna czyli są tam zbędne czy słyszałaś kiedykolwiek żeby takie rozwijające się już czosnki ktoś przesadzał?

ktoś jakieś przesadzał, nie pamiętam gdzie.O- ja nawet kiedyś, tylko inne czosnki. Zrób to szybko wiosną, żeby małe jeszcze były
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:07, 16 lut 2016

Do góry
Ciesze sie ze magnolia popiera drzewa
Ta rabata z wczorajszego winka tez jak dla mnie zbyt przewidywalna.elasnie wrocolam z gieldy ale teraz postaram se byc na bierzaco i moze sie przydam
A hortki na wprost tarasy tez dobry pomysl.beda tez nawiazywaly do bialych pni brzoz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:07, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Mnie się akurat ta hosta w tym odcieniu bardzo podoba ... ciekawe co to za odmiana? Pomysł z RB i hostami świetny Ale czy wtedy dać jeszcze zawilce?

miej je na uwadze, może ta rabata może się zmieniać- im bardziej w cieniu, tym mniej red barona, a zamiast niego zawilce
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:05, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

nie wiem, możesz popytać czy ktoś próbował główkowate w cieniu. W półcieniu dadzą radę, nie wiem jak tam masz. albo próbuj najwyżej wysadzisz je, drogie nie są

Z główkowatymi to mam taki problem: posadziłam je na rabacie przed jałowcami gdzie ma powstać ścianka wodna czyli są tam zbędne czy słyszałaś kiedykolwiek żeby takie rozwijające się już czosnki ktoś przesadzał?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:02, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

w cieniu nie będzie taka czerwona, najwyżej taka jak na fotkach.
Tu hosta jest mało okragła,wiec sie wpisuje zgrabnie...
Grałoby mi duzo red barona i między jego plamami spore hosty- żeby te dwie takie mocne były formy. Moga tez być duże hosty i punktowo małe hosty, albo tiarelle

Mnie się akurat ta hosta w tym odcieniu bardzo podoba ... ciekawe co to za odmiana? Pomysł z RB i hostami świetny Ale czy wtedy dać jeszcze zawilce?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:55, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A główkowate też?
Bagatelle z hakone mówisz, nie widziałam chyba jeszcze takiego połączenia
I bez średniego piętra? ok

nie wiem, możesz popytać czy ktoś próbował główkowate w cieniu. W półcieniu dadzą radę, nie wiem jak tam masz. albo próbuj najwyżej wysadzisz je, drogie nie są
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:54, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

to jest fajne Asiu.
Można zrobić tak, albo krótszą rabatę, na zakrecie , tylko wtedy szerszą,

Dziękuje, jak Marto krótszą po łuku? ?tak by chyba lepiej pasowało po ta kostka idzie wokół domu to zakończenie tych danic by było tak w połowie głupio jakoś chyba?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:53, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

w cieniu całkiem to nie. W półcieniu tak. Pasują każde- i fiolety i białe, byle nie za niskie
Zawilce podczas kwitnienia są wysokie, ale przedtem to ok 40 cm wys. Teraz myslę że kilka bagatelle może gdzieś by się dało dopchnąć przy hakone.
A bez średniego piętra?- ja bym tak wolała osobiście, bo wtedy ta rabata będzie miała w sobie przestrzeń, pnie buków będa zaakcentowane, a niskie u stóp będą nie takie niskie

A główkowate też?
Bagatelle z hakone mówisz, nie widziałam chyba jeszcze takiego połączenia
I bez średniego piętra? ok
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:51, 16 lut 2016

Do góry
as226 napisał(a)

Dziękuje Karolino, tak Asia jestem Odwiedzam Twój ogród i wysyłałam Ci doniczki

to jest fajne Asiu.
Można zrobić tak, albo krótszą rabatę, na zakrecie , tylko wtedy szerszą,
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:49, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Magnolio
Odradzasz RB a może w takim towarzystwie sprawdziłby się? zamiast hakone?
https://pl.pinterest.com/pin/353321533246222439/

w cieniu nie będzie taka czerwona, najwyżej taka jak na fotkach.
Tu hosta jest mało okragła,wiec sie wpisuje zgrabnie...
Grałoby mi duzo red barona i między jego plamami spore hosty- żeby te dwie takie mocne były formy. Moga tez być duże hosty i punktowo małe hosty, albo tiarelle
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies