dosyć mi się podoba, szczególnie odmianowe, np bergenia flirt.
Ale nie wiem czy jej stan zimowy wynika z miejsca gdzie rosnie... nie wiem jaka bądzie u Ciebie zimą
to może lawenda z szałwią Sensation Deep Blue ( bo mała, więc się nie rozwala)i rozchodnikami?- taki łan lekki, niewysoki. Albo szałwia, sesleria jesienna, liatra.
Albo rozplenica hameln i Creax bronze form i kępki rozchodnika? - ta to i zima jest super. I cebule
Dobrze zobaczymy jakie będą dostępne ... bardziej widzą mi się różowe
Podsumowując: rabata 6m x 1,30m - 3x buk Rohan Obelisk + red baron z hostą (nie znam nazwy) limonkową + cebulowe wiosną i zawilce latem/jesienią.
A co myślisz o bergenii posadzonej przy hostach? żeby nie straszyło późną jesienią i zimą?
albo na przyszłość, tzn na rok z mniejszymi planami a większym portfelem- stozki stalowe czy drewaniane, bardzo lekkie,, np z 3 nóg i na nich powojniki. Ze 2 te stozki, żeby razem z trójka buków pięć duzych elementów zrobiły.
Tuje to nie wiem czy nie będa łysieć pod powojnikami.
Widzę to
Ale ja lubię jak mi doradzasz ... bo wszystko co proponujesz tak mi się podoba ... no po prostu nie mam żadnych oporów ... każda wersja jest fajna i zawsze znajdzie się ta najfajniejsza
Ciesze sie ze magnolia popiera drzewa
Ta rabata z wczorajszego winka tez jak dla mnie zbyt przewidywalna.elasnie wrocolam z gieldy ale teraz postaram se byc na bierzaco i moze sie przydam
A hortki na wprost tarasy tez dobry pomysl.beda tez nawiazywaly do bialych pni brzoz
Z główkowatymi to mam taki problem: posadziłam je na rabacie przed jałowcami gdzie ma powstać ścianka wodna czyli są tam zbędne czy słyszałaś kiedykolwiek żeby takie rozwijające się już czosnki ktoś przesadzał?
nie wiem, możesz popytać czy ktoś próbował główkowate w cieniu. W półcieniu dadzą radę, nie wiem jak tam masz. albo próbuj najwyżej wysadzisz je, drogie nie są
Dziękuje, jak Marto krótszą po łuku? ?tak by chyba lepiej pasowało po ta kostka idzie wokół domu to zakończenie tych danic by było tak w połowie głupio jakoś chyba?
w cieniu nie będzie taka czerwona, najwyżej taka jak na fotkach.
Tu hosta jest mało okragła,wiec sie wpisuje zgrabnie...
Grałoby mi duzo red barona i między jego plamami spore hosty- żeby te dwie takie mocne były formy. Moga tez być duże hosty i punktowo małe hosty, albo tiarelle