Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:34, 13 cze 2021

Do góry

Powojniki

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:34, 13 cze 2021

Do góry
Piwonie

Podwórkowa rehabilitacja 19:33, 13 cze 2021

Do góry
Języcznik i liriope.

Dzwonek

Żurawka Lime Marmalade
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:33, 13 cze 2021

Do góry
Wróciłam i rzuciłam się na ogród, kocham!!!

Różanka zaczyna Jaśminowce dodają uroku a lawenda na obwódce jako tako wygląda. Z bliska widać trochę suchych pędów.

Kolory róż niemodne, staroświeckie ale właśnie te róże takie są. Pamiętają jeszcze moją babcię Uwielbiam je.

Jak feniks z popiołów 19:28, 13 cze 2021

Do góry
wiklasia napisał(a)

Podoba mi się ta zielenina!
A na tym czarnym tle to po prostu bajka!
Nie mogę się doczekać swojego czarnego leśnego domku

wiklasia napisał(a)

Na tej długiej rabacie posadzony będzie klon japonski, a pozostałe dziury latać będę gaurami i innym kwieciem.
..
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 19:25, 13 cze 2021

Do góry
Nie chcę Was zanudzać zakupami, ale muszę się podzielić moim zachwytem. Kupiłam klona palmowego Orange Dream i różę. Swój zachwyt kieruję do róży NN - róża wielkokwiatowa hybrid tea różowo-kremowa. Piękny duży kwiat, liście zdrowe - zobaczcie i oceńcie

Rododendronowy ogród II. 19:24, 13 cze 2021

Do góry
Bodzia...
NIE MASZ OBOWIAZKU ODPISYWANIA DLA KAŻDEGO. NIE MASZ ZOBOWIAZKU SKŁADANIA REWIZYT. NAM WYSTARCZY ŻE POKAŻESZ OBRAZKI. POKAŻESZ ŻE ŻYJESZ.
Wiem, że chcesz to zrobić, bo jesteś kulturalna, dobrze wychowana, interesujesz sie co u nas, ale PEWNYCH RZECZY SIĘ NIE PREZESKOCZY. MY TO ROZUMIEMY.
Dużymi literami by łatwiej było przyswoić. Zaglądam na Fejsbuka, nawet nie wiesz ile tam jest wpisów odnośnie Twoich rad, wspomnień Twoich rodków i azalii. Na Ogrodowisku praktycznie nigdzie nie bywam (chociaż oczy mam w porządku, tylko nie wyrabiam z czasem), wiec nie wiem, ale domyślam sie, że i tu już chyba kolejne pokolenia czerpią garściami z Twoich doświadczeń.
Nie musisz do nas zaglądać, my Tobie napiszemy co u nas ciekawego. Wrzuć tylko czasami jaki obrazek.. patrzyłam na te moje RH i tak mi było żal, że nie pokazujesz swoich. Rozmawiamy czasami, ale rozmowa nie pokaże tego co mogą zobaczyć oczy.
Dzięki za Franczeskę Zjadło mi Foty, ale to była jedna z moich ulubionych.. ściągnęłam z fejsbuka Przez te prawie 10 lat urosłyśmy obie Wtedy wydawała mi sie ogromna Teraz jest przeogromna .
Podwórkowa rehabilitacja 19:24, 13 cze 2021

Do góry
Penstemony z nasion, powojnik Pink Swing i trawa nn.
Podwórkowa rehabilitacja 19:15, 13 cze 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetny pomysł na to zestawienie białości.

Nora Barlow
Podwórkowa rehabilitacja 19:12, 13 cze 2021

Do góry
gosika67 napisał(a)
Renia ten wieczornik to z nasion czy sadzonki kupiłaś. U nas nigdzie nie było nasion.
Kupiłam 2 kocimiętki, jedną już zajął się Biszkopt, coraz jej mniej w donicy.
Nie mogę się dochować, koty cały czas przy niej węszą.
I kto wygrał w konkursie? Dla mnie to chyba róża jest faworytem i wieczornik.

Mam z nasion, kupiłam na allegro.
Mogę Ci zebrać jak dojrzeją
Nasz piesek mały biały też reaguje na kocimiętkę.
Ale tylko wącha
Róża wygrała.
Podwórkowa rehabilitacja 19:06, 13 cze 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)
Pięknie Ci rośnie kocimiętka, masz kilka odmian? Jedna widzę jakaś jaśniejsza, piękna jest.
Moje się pokładają i i rozkładają w środku.
Co robisz że szałwie tak pięknie się rozrastają, u mnie w tym roku większość tych odmianowych nie odbiła po zimie, najładniej rosną te co się same wysiały i to w kostce
Ostrogowca też bardzo lubię,

To tylko złudzenie. Mam jedną odmianę kocimiętki, nie wiem jaką.
A tniesz szałwie i kocimiętki metodą Chelsea Chop?
To jest dobry sposób na rozkładanie się.
Ta fioletowa szałwia na zdjęciu obok piwonii to też siewka
Mam je od 2017
12 białych, 4 niebieskie, 1 fioletową i 1 lekarską.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:03, 13 cze 2021

Do góry
mest napisał(a)
Witam serdecznie,
mija 5 lat odkąd założyłem trawnik. Od zeszłego roku niestety wygląda on coraz gorzej, w tym roku jest tragiczny. Zaczęło się od czerwonej nitkowatości traw.
W tym roku trawnik wygląda tak jak na zdjęciach (ciężko to uz nazwać trawnikiem). Wyczesać go z tej martwej darni wertykulatorem ale z końcówką ze szpikulcami? Opryskać np. Scorpionem 325sc? Później dosiewki?
Nawoziłem go tydzień temu. Pryskałem też wcześniej Polversum ale jest jak widać na zdjęciach. Nie miałem jeszcze takiego tragicznego trawnika

Rozkop i sprawdź czy nie ma pędraków pod trawą. Czy trawa łatwo wychodzi z ziemi.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:55, 13 cze 2021

Do góry
MMarcin napisał(a)
Trawa siana 20 dni temu, nasiona Barenbrug Water Saver, podlewana regularni max co dwa dni, nie nawożona.
Przed sianiem rozrzucony obornik granulowany bydlęcy i wymieszany z ziemia (po wysianiu przyszedł deszcz, obornik się rozłożył).
Zaczyna się dziać coś z trawa obecnie jakieś żółte źdźbła trawy, całe kępki miejsca porażone czymś ? To jakas choroba ? Brak wody chyba odpada ? Obornik nie ma tyle azotu żeby spalić trawę przynajmniej tak mi się wydaje. Co teraz zrobić ? Oczywiście trawnik opielony ręcznie z chwastów będzie. Może rozrzucić nawóz? Brak azotu w glebie? Kupiłem nawóz Florovit szybki efekt do trawników i tam pisze ze można siać na nowo założę trawniki. Pomocy !

Na razie podlewaj, nie gorączkuj się, trawa ma dopiero 3 tygodnie, będzie się zagęszczać po koszeniu, Wygląda na niekoszoną wcale?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:53, 13 cze 2021

Do góry
magdalena_papke napisał(a)
Cześć,
mam kilka pytań
Borykam się z problemami w moim trawniku od początku jego założenia (wiosna 2020).
Wciąż nie mogę wyjść na prostą.
Teraz mam teorię, że coś robię nie tak z automatycznym systemem koszenia - w trawie jest ogrom filcu (na zdjęciu żółtawe plamy to zalegający filc):
.

Pierwszy błąd to robot, robot mulczuje i będzie zawsze ogrom n filcu. Jestem przeciwnikiem robotów koszących.
Rób wertykulację co miesiąc.

Trawa zagłodzona - rób nawożenie co miesiąc.
Podnieś wysokość koszenia.
Metasekwoja chińska (Metasequoia glyptostroboides) 18:50, 13 cze 2021

Do góry
AniaP napisał(a)
Dzień dobry,
Dzisiaj zauważyłam, że na metasekwoi (wsadzonej wczesną wiosną) pojawił się problem z pędami. Załączam zdjęcia.
Na pewno nie było problemu kilka dni temu. Mam jeszcze w ogrodzie inną metasekwoję oraz metasekwoję Goldrush, ale nie ma tam problemów. Nie zauważyłam też robaków. Co robić?

EDIT Przepraszam za błąd w tytule postu, niestety zauważyłam zbyt późno i nie potrafię zmienić

Nie wiem co to, obcinać do zdrowego, tylko taka rada mi się nasuwa.
Podwórkowa rehabilitacja 18:44, 13 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Renatko, genialny Twój konkurs! Ależ zestawienie, dodatkowo w słońcu i cieniu, olbrzymia wartość poznawcza: nie ma bieli. Są jej odcienie, każdy niepowtarzalny. Biel szałwii w zestawieniu z innymi może wydawać się lekko „szara”, jednak na rabacie zupełnie nie odnoszę takiego wrażenia, wręcz przeciwnie, jest to jak dla mnie dość żywa biel. Ostatnie zdjęcie bardzo mocno rozwiązuje mój dylemat: fioletowa szałwia mocno kradnie peoniom show, biała jest zdecydowanie bardziej neutralna i subtelna. Na rabacie z różami potrzebuje białej szałwii Schneehuegel a w innym miejscu fioletowej do hortensji Annabelle, tam będą fiolety. Reniu, dziękuję … i podziwiam Twoje biele! Napisz, która biel jest Twoim faworytem?

Nie ma bieli
Ja najbardziej lubię z nutą śmietanki. Róża wygrywa
Szałwie wszystkie urokliwe, nawet ta lekarska, co to jest u mnie wabikiem na zapylacze. Rośnie obok szklarni.

Czarnuszka jej towarzyszy.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:43, 13 cze 2021

Do góry
Kolekcja piwonii oznaczona, końcem sierpnia je uporządkuję. Muszę je uratować spod malin

Tych ostatnich babcinych nie oznaczyłam, przesadzę je w dół stoku, mam już tam trzy i będzie ładny szpaler.
Glina i zielsko 18:39, 13 cze 2021

Do góry

Artemisy maja pączki
Po mleku mszyc na razie nie ma.

Róża na pniu bez nazwy - prezent- w zeszłym roku była śliczna i kwitnie na biało.
Wsadzona pod pergolą. Koło róż bodziszki i zapączkowana maruna.

Kamień koło róży dziś wykopany na różance. Cieżki jak diabli. Ale we dwie dałyśmy rade go wydobyć.

Irenko z Miłkowa - DZIĘKUJE. wszystkie roślinki rosna.
Choć niektóre jeszcze w doniczkach.

Takie różne iglaki mam na rabacie południowej.

Chyba trzeba będzie sprawdzic jakie fotki robi mój stary aparat.
Te wszyskie z tel.
A może Mikołaj przyniesie nowy jakiś? Hmmmmm list napiszę....
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:39, 13 cze 2021

Do góry
Przy pozyskiwaniu siewek pęcherznicy znajdywałam też zielone, bez barwy wyjściowej,wykorzystałam je też w parkanie, kwitną i wydają owoce, ciekawe jakie z nich wyrosną roślinki

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:36, 13 cze 2021

Do góry
mam taki kwiatek, prawdopodobnie od Joku i zapomniałam nazwy Jolu pomożesz?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies