hm. w skalnej?- przy takiej skali założenia dla mnie ze skalną same buksy ( wiem, na tyle jeszcze się dzieje, ale chodzi mi o tę część) to za mało ciekawie. w wyższej byłoby lepiej, bo kule buksa tonełyby w trawie, a w skalnej będą w takim dywaniku tylko. na moich fotach może tego nie widać bo robione są niziutko.
Runiankę proponowałam własnie do hakone- wtedy masz dywan runianki,czyli zimozielony szkielet, w dorzucone kępy trawiaste do busków.
Może jeszcze może być tak że bierzemy buksy, skalną i np hosty dorzucamy, albo jeśli jest tam cień nie suchy to paprocie Adiantum Imbricatum, albo paprotnik szczecinkozębny czy kolczysty.
ja myślałam bardziej o seslerii jesiennej, ale jakoś mi wyleciało że tam jest cień- wtedy jej bedzie za ciemno. Do tego póki buksy będa małe to ona będzie za wysoka jednak- nakręciłam trochę.
Sesleria heufleria jest akurat i piękna wiosną i zimą. Latem można jej coś dodać żeby urozmaicić. Też hosty, albo ciemne zurawki w małych ilościach, miedzy kępami gdzieniegdzie.