Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym od linijki - ogród Ivony

Zielonym od linijki - ogród Ivony

ivo 09:35, 03 mar 2016

A odnośnie rabaty 1 to tam widzę tego trzcinnika bo molinia za lekka tam jest i nie wysłoni tak jak trzcinnik. Tylko czy na całości dać tego trzcinnika. Myśle też o tym czy tam z tym trzcinnikiem nie dać białych jarzmianek.Albo sam trzcinnik. Matko ile tam będzie trzeba tego nakupić.

Chyba w 3 rzędach wyjdzie na mijanke sadzenie. Tamta rabata będzie miała 2 metry szerokości.
magnolia 09:42, 03 mar 2016

trzcinnik, pięknie będzie.
jarzmianka ...ale jako rząd od strony placyku...może tak- byłoby ładnie, tylko czy masz na tyle dobra glebę, że jej nie będzie tam paliło? Bo ona w słońcu musi mieć wilgotno i żyźnie.I nie mam pewności czy trzcinnik nie będzie za słabym tłem dla niej, za mało mocnym żeby ją było widac z daleka.
Może lepiej ja dodać kępami między brzozami ( byle nie za blisko)
jeszcze mi tam gra bardzo liatra- takie piony w górę- motyle ją lubią.

Trzcinnik kup, potem dziel. Zacznij od 1 rzędu, po roku masz już 3 - on jest mega szybki.

magnolia 09:47, 03 mar 2016

ivo napisał(a)
No dobra bo mnie wiosna zastanie ponumerowałam rabaty i myśle co gdzie sadzić

1) tutaj sie zastanawiam czy na całości dawać tego trzcinnika Karl Forester
2)i 3) tutaj sie zastanawiam czy nie posadzić takich samych traw jakichś nie bardzo wysokich coby mi zabardzo nie zaslaniały brzózek
4 , 5, 6 tutaj ciagle myślę czy zachować te same nasadzenia czy nie. Ja to bym chyba na 4 i 6 zrobila nasadzenia pod brzozami a na 5 po prostu kilka brzóz w żwirku żeby można było tamtędy przechodzić na ściężke do warzywnika z tarasu
7)tutaj sie zrobil taki trojkąt ale mam tam posadzony szpaler miskantów gracków i nie wiem czy nie zostawić ich tam
8) tutaj myśle o hortkach rozplenicach tylko tam będzie a z 40 metrów tej rabaty trzeba będzie jakoś to zróżnicować i zawilce z tymi morning light może by tu wcisnął

Wszystko do przemyślenia jeszcze ale takie mi się nasuwają pierwsze wnioski CDN

mnie by grało żeby jakis motyw łaczył 3 i 7 i 2. Nie musi byc dokładnie tak samo, ale jakby cos je spajało, to by ładnie było
nawigatorka 09:50, 03 mar 2016

Ja myslalm o molini kf bo bylam przekonana ze chcesz tam jednak te thuje.
Ivono jab kupilam trzcinnika za 3 zl wiec nie jest najgorzej.
A jarzmianki pod brzozami...sama widzialas u motylka.

Swoja droga wlasnie zrobilam blotny objazd po okolicy w poszukiwaniu brzoz na polach sasiadow.i tu pytanie dla magnoli: mam takie miejsce gdzie wycieto kiedys niewielkie brzizy i teraz odrastaja tam takieonp.drzech pniach z jednego.czy moznaby takiej sadzonki uzyc jako wielopniowej brzozy czy to bedzie ciagle od dolu zarastac?
ivo 10:00, 03 mar 2016

magnolia napisał(a)
trzcinnik, pięknie będzie.
jarzmianka ...ale jako rząd od strony placyku...może tak- byłoby ładnie, tylko czy masz na tyle dobra glebę, że jej nie będzie tam paliło? Bo ona w słońcu musi mieć wilgotno i żyźnie.I nie mam pewności czy trzcinnik nie będzie za słabym tłem dla niej, za mało mocnym żeby ją było widac z daleka.
Może lepiej ja dodać kępami między brzozami ( byle nie za blisko)
jeszcze mi tam gra bardzo liatra- takie piony w górę- motyle ją lubią.

Trzcinnik kup, potem dziel. Zacznij od 1 rzędu, po roku masz już 3 - on jest mega szybki.

Trzcinnika tam kupię tak jak piszesz jeden rząd a później jak porośnie to podzielę I jeśli chodzi o ziemię to ta działka leży pół na glinie tak jakby przeciał ją na pól wzdłuż. Ta część bardziej po lewo jest bardziej gliniasta a ta po prawo już nie.

Liatra to tam na rabacie z trzcinnikiem Ci chodzi czy na brzozowej ?

I czy upchać tam gdzieś te 3 derenie białe czy całkiem się ich pozbyć. Mam zamiar je teraz przyciąć żeby tworzyły 3 kule trochę mniejsze niż są teraz.
ivo 10:00, 03 mar 2016

magnolia napisał(a)

mnie by grało żeby jakis motyw łaczył 3 i 7 i 2. Nie musi byc dokładnie tak samo, ale jakby cos je spajało, to by ładnie było

Tu musze pomyśleć bo nic mi tak na szybko nie świta.
Może wkleję rośliny które uwielbiam
I z roślin które chcę jeszcze w ogrodzie to musi być:
rozplenice
werbena
trzcinnik karl
zawilce honorine te białe
jarzmianki
hortki białe
może miskant morning light
molinia bo to teraz obowiązkowy obowiązek na O
jakies kwitnące do tego i będzie git
ivo 10:02, 03 mar 2016

nawigatorka napisał(a)

Swoja droga wlasnie zrobilam blotny objazd po okolicy w poszukiwaniu brzoz na polach sasiadow.i tu pytanie dla magnoli: mam takie miejsce gdzie wycieto kiedys niewielkie brzizy i teraz odrastaja tam takieonp.drzech pniach z jednego.czy moznaby takiej sadzonki uzyc jako wielopniowej brzozy czy to bedzie ciagle od dolu zarastac?

Jednak spróbuję z tym trzcinnikiem Po trzy zł. ? Proszę pani to ja poproszę o namiary na priv.
magnolia 10:03, 03 mar 2016

nawigatorka napisał(a)

w szkole mnie uczyli, że lepiej jest wziąc 2 czy 3 sadzonki i sadzić do 1 dołka niż ciąć żeby się rozgałeziały bo w takiej jest zawsze zrośnięcie pod katem ostrym- tam włazi woda, zamarza i rozmarza, więc tworzy się uszkodzenie mrozowe i infekcja. Brzoza to twardzielka, więc jakoś pewnie daje sobie z tym radę, ale zdrowe to dla niej nie jest
magnolia 10:08, 03 mar 2016

ivo napisał(a)

Trzcinnika tam kupię tak jak piszesz jeden rząd a później jak porośnie to podzielę I jeśli chodzi o ziemię to ta działka leży pół na glinie tak jakby przeciał ją na pól wzdłuż. Ta część bardziej po lewo jest bardziej gliniasta a ta po prawo już nie.

Liatra to tam na rabacie z trzcinnikiem Ci chodzi czy na brzozowej ?

I czy upchać tam gdzieś te 3 derenie białe czy całkiem się ich pozbyć. Mam zamiar je teraz przyciąć żeby tworzyły 3 kule trochę mniejsze niż są teraz.

Wyobrażałam sobie że będa rzędy trzcinnika i przed nim pas jarzmianki. Więc pomyślałam że do tego by lepiej było z liatrą bo lepiej zgra sie wymaganiami i smukłością. Ale jeśli nie ma tak być, to sam trzcinnik i wieelkie plamy jarzmianek , a może i zawilców w brzozach to dla mnie lepiej tak, bez byliny w nogach trzcinnika, bo czyściej

Z tymi dereniami będzie walka,bo to b silny gatunek. Gdyby były np Ivory halo, to by fajnei było gdzies nim 'sypnąc' w brzozach,takim w kulę ciętym, ale z tym to nie wiem czy dasz sobie radę. Możesz próbować, wywalić zdążysz, jednak to wg mnie powinny być krzewy- poduchy do 100 cm.
nie wyższe. Ja bym chyba nie chciała się z nimi bawić
nawigatorka 10:13, 03 mar 2016

Dzieki Magnolio.na to bym nie wpadla