Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogródek Iwony 23:56, 16 lip 2015

Do góry

Dlaczego liście brzozy mimo podlewania po wsadzeniu jej do ziemi żółkną?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:30, 16 lip 2015

Do góry
Magda_, jak głeboka ta rabata? sama nie wiem... akurat te brzozy to jest róg rabaty i nie wiem jak mam ci ją zmierzyć
Od tych zielonych placków odrastającej seslerii w głąb (w róg rabaty) jest jakies 4 m, tak pi razy oko
Napisz czy o te odległości ci chodziło

A te choineczki w tle to najzwyklejsze śwerki kłujące.
Posadziliśmy je jak jeszcze dom miał same fundamenty żeby sobie rosły i od razu utworzyły ściane jak się wprowadzimy
Masz rację - są rózne. Jak sadziliśmy to nie bardzo rozróżniałam, one były małe, tak max do kolan.

U BusyBee w ogródku... 11:01, 16 lip 2015

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Lubie brzozy,choć u siebie nie mam ani jednej sztuki
...a Nigry to wiesz,że uwielbiam,więc nie będę obiektywna

A u siebie nie masz bo???.... pijusy i smieciuchy ?
U BusyBee w ogródku... 10:08, 16 lip 2015

Do góry
Lubie brzozy,choć u siebie nie mam ani jednej sztuki
...a Nigry to wiesz,że uwielbiam,więc nie będę obiektywna
U BusyBee w ogródku... 23:38, 15 lip 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Popatrzyłam jeszcze raz na fotki i może rzeczywiście lepsze będą te brzozy.
http://www.kalisiak.pl/images/articles/porady/DSC_1675.jpg
http://www.mojpieknyogrod.pl/gfx/00/00/f2/e9/image-1y8syij_jpg/thumb_560x800_10.jpg

dzięki za fotki Asiu tak jak pisałam - kuszą mnie te brzozy, ale trochę się ich boję- wiesz sama czemu
U BusyBee w ogródku... 23:34, 15 lip 2015

Do góry
Popatrzyłam jeszcze raz na fotki i może rzeczywiście lepsze będą te brzozy.
http://www.kalisiak.pl/images/articles/porady/DSC_1675.jpg
http://www.mojpieknyogrod.pl/gfx/00/00/f2/e9/image-1y8syij_jpg/thumb_560x800_10.jpg
U BusyBee w ogródku... 23:11, 15 lip 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Drzewka nie są wcale takie niskie. To te klony które wcześniej kupiłaś?
Miałaś rozważyć platany
Stipka za bardzo nie lubi przesadzania ale mam nadzieję że da radę.

Tak Asiu to te brilliantissimum. Mnie się wydają za małe...
Platany- no właśnie ! albo brzozy doorenbos mnie kuszą
Jutro zrobię fotkę na wprost- popatrzysz jeszcze...

Dzisiaj sadziłam werbenki na rabacie z łezką- przy hortensjach. Odkryłam tam 4 sadzoneczki werbeny- siewki po 10 cm może one wysiały się z werbeny, którą dostałam zeszłego lata od koleżanki. Tam właśnie rosła. Z tej drugiej werbeny- od Ciebie - tez było mnóstwo siewek, ale wszystkie wyrwałam, tak jak rozmawiałyśmy
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:38, 15 lip 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Śliczna jest i ma piękne listki, u moich są chyba większe, ale nie karbowane tylko płaskie. Zrobię też jakieś fotki.

Chętnie zobaczę, planowałem jeszcze jedną brzozę przy altanie i myślałem właśnie o Doorenbos. Porównam sobie.

Kacha123 napisał(a)
Cudnie u Ciebie, jak w raju

Dziękuję W tym roku wyjątkowo lubię swój ogród chociaż chwilowy kryzys mnie dopadł podczas suszy.

Luki napisał(a)
Ładna ta Bobo, wydaje się być sztywna, ja kupiłem w Pęchcinie Bombshel, która miała być sztywna, a teraz wyczytałem, że bardzo się kładzie... nieplanowane zakupy.
Brzozy są cudne, ale szkoda że takie z nich pijaki
Jednak nie dotarłeś do Szmitów w sobotę

Bobo będzie sztywna, ma grube pędy. Może kwestia niskiego przycięcia?
Dlatego brzozy mam tylko 2 żebym dał rade podlewać

Niestety nie dotarłem, miałem pilną robotę do zrobienia a był to ostatni dzień na wykonanie Bardzo żałuję, ale Twoje piękne zdjęcia obejrzałem.

leon60 napisał(a)
Bardzo lubię Twój ogród i to w jaki sposób nam go pokazujesz

I wzajemnie Trochę muszę się nagimnastykować żeby brzydkiego otoczenia nie pokazywać
Leśne Wzgórze 10:18, 15 lip 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)

Nie zazdrość pracy przy niej co nie miara koszenie, wertykulacja, grabienie, podlewanie, nawożenie... uff zmęczyłam się od pisania a to tylko 1000m2 trawy

Dawno u Ciebie nie byłam Agatko, muszę zajrzeć co porabiasz w swoim ogrodzie z sosnami w tle

Mam jeszcze taką trawkę- świeżo posadzone Hakonechloa macra all gold

Oj u mnie z tła sosnowego niewiele zostało na jesieni prawie wszystkie wycięliśmy, bo były zagrożeniem zostały tylko dęby i brzozy i marzy mi się w nich taka trawka, ale powalczę z nią jak ogarniemy dom i teren wkoło
trawka śliczna
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 23:19, 14 lip 2015

Do góry
Ładna ta Bobo, wydaje się być sztywna, ja kupiłem w Pęchcinie Bombshel, która miała być sztywna, a teraz wyczytałem, że bardzo się kładzie... nieplanowane zakupy.
Brzozy są cudne, ale szkoda że takie z nich pijaki
Jednak nie dotarłeś do Szmitów w sobotę
Brzoza - Betula 21:10, 14 lip 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Jak się boisz że spalisz korzenie, to nie pryskaj tylko po wsadzeniu posyp dookoła proszkiem na mrówki. Możesz też przed posadzeniem włożyć tą brzozę na 2-3 godz bez donicy do wody (poziom wody powyżej korzeni), mrówki będą uciekać.

Violu wszystko zależy od możliwości kupna innych egzemplarzy, ceny itd. Pewnie że najlepiej kupić piękną, zdrową roślinkę bez problemów, ale czasami trzeba kombinować.

Aniu, dobry pomysł z tym wiaderkiem i wodą. Na razie się wstrzymałam z zakupem, pewnie będę żałować jak mi wykupią te brzozy, ale wścieklica mnie ogarnęła. Nie dość, że musiałabym zapłacić 300 zł (po 100 za każdą) to jeszcze z bonusem w postaci mszyc i mrówek
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 16:07, 14 lip 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

Tak jak opisujesz to tobie ta gracilis tez by pasowała
Wszystkie chyba brzozy maja płytki i szeroki system korzeniowy i dlatego tak ciągną wodę
Ja mam dużą brzozę, taką zwykłą tuż za płotem, właściwie opiera się o płot..
A przy płocie rabatka z roślinami, ale cały ogród trzeba i tak podlewac
Duża brzoza smieci, ale da się przeżyć z trawnika zbieram kosiarką a na rabatkach w gąszczu nie widać
Trochę wiatr wywieje, trochę zgniją, trochę się przydadzą na zimę do okrycia roślin
Nie grabię właściwie

Czyli dla zwolennika brzóz nie ma problemu
Skończę tą swoją rabatę i wstawię zdjęcia to może poradzisz co byś tam widziała Każdy głos mnie interesuje- bo to pomysł jakiś te brzozy mnie kuszą strasznie, bo takie lekkie, delikatne korony mają, ale i swoje wady też myślę jeszcze....
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 14:18, 14 lip 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)
Poczytałam wszystko o brzozach. Temat bardzo mnie interesuje, bo nadal nie zdecydowałam jakie drzewka posadzić u siebie.
Kasiu masz już miejscówkę dla swojej gracilis? ona niewysoka rośnie, więc pewnie nie będzie problemu
Przy okazji pytanie do Jankosi, bo nie ma swojego wątku...a o brzozach wie chyba sporo A może Ty Kasiu pomożesz?
Czy wszystkie brzozy to takie pijusy jak o nich piszą? i czy wszystkie takie śmieciuchy? Zostawiłam, na nowej rabacie miejsce na dwa drzewka oddalone 3 merty od siebie. Chcę, żeby miały lekką koronę i nie urosły za duże- 5- 8 metrów max. Myślałam o Doorenbos, ale czy nie wykończy mi roślin, które w pobliżu rosną?
Mam 13 letnią youngii i jednak dość sucho tam i korzenie płytko....

Tak jak opisujesz to tobie ta gracilis tez by pasowała
Wszystkie chyba brzozy maja płytki i szeroki system korzeniowy i dlatego tak ciągną wodę
Ja mam dużą brzozę, taką zwykłą tuż za płotem, właściwie opiera się o płot..
A przy płocie rabatka z roślinami, ale cały ogród trzeba i tak podlewac
Duża brzoza smieci, ale da się przeżyć z trawnika zbieram kosiarką a na rabatkach w gąszczu nie widać
Trochę wiatr wywieje, trochę zgniją, trochę się przydadzą na zimę do okrycia roślin
Nie grabię właściwie
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 12:20, 14 lip 2015

Do góry
Przybywaj
a serio, to nie zamierzam ich wywalać, tylko za płotem coś sensownego muszę z ich udziałem stworzyć. Chciałam tam wsadzić 10x doorenbos (brzozy) i 3x picea omorika (serby), ale że malutkie na razie, to będą zarastać chwastami, więc zrobię z nich normalną rabatę = gęsto jak zwykle Rozchodniki się nadadzą, wytrzymają bez podlewania...
Pogubiłam się po drodze... 09:57, 14 lip 2015

Do góry
Iwcia napisał(a)
Ależ piękne masz te brzozy. Też chciałam,ale obawiam się ich śmiecenia. Mimo to, zachwycam się nimi

Wszystko co zrzuca liście to śmieci ja miałam okazję przez miesiąc gapić się na jedną brzoze i patrzyłam jak się przebarwia od października do listopada
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 09:56, 14 lip 2015

Do góry
Poczytałam wszystko o brzozach. Temat bardzo mnie interesuje, bo nadal nie zdecydowałam jakie drzewka posadzić u siebie.
Kasiu masz już miejscówkę dla swojej gracilis? ona niewysoka rośnie, więc pewnie nie będzie problemu
Przy okazji pytanie do Jankosi, bo nie ma swojego wątku...a o brzozach wie chyba sporo A może Ty Kasiu pomożesz?
Czy wszystkie brzozy to takie pijusy jak o nich piszą? i czy wszystkie takie śmieciuchy? Zostawiłam, na nowej rabacie miejsce na dwa drzewka oddalone 3 merty od siebie. Chcę, żeby miały lekką koronę i nie urosły za duże- 5- 8 metrów max. Myślałam o Doorenbos, ale czy nie wykończy mi roślin, które w pobliżu rosną?
Mam 13 letnią youngii i jednak dość sucho tam i korzenie płytko....
Pogubiłam się po drodze... 08:34, 14 lip 2015

Do góry
Ależ piękne masz te brzozy. Też chciałam,ale obawiam się ich śmiecenia. Mimo to, zachwycam się nimi
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 23:19, 13 lip 2015

Do góry
Kasiu, pytałaś mnie o brzozę gracilis. Brzozy to moje ukochane drzewa, mam ich trochę a chcę co najmniej kolejne dwie jeszcze posadzić. Tą odmianę mam trzeci albo czwarty rok. Jest cudna, choć parę rzeczy wkurza. Nie rośnie wcale tak wolno jak piszą. Każdego roku przybiera ładnie "na wadze". Niestety patyczek na którym jest zaszczepiona zupełnie nie nadąża. Ciągle musi być u mnie uwiązana a i tak połowę korony już straciła w czasie burzy. Niby jest płacząca ale jak koronka się rozrasta to niektóre gałęzie strzelają lekko w górę i w ten sposób rośnie. To fajnie, bo nie trzeba jej podwiązywać do palika tylko naturalnie się wypiętrza. U mnie lubią ją mszyce i czasem złapie jakiegoś grzyba. Jest więc nieco bardziej"fochowata". Ma jednak do tego pełne prawo bo rośnie w trawniku i jest podlewana razem z nim więc leje się regularnie po liściach W tym roku próbowałam dojść do tego co to za choroba ją atakuje latem i wyszło mi że albo antraknoza brzozy albo czarna plamistość brzozy. Dostała ciemnozielonych plamek, porem listki żółkły i opadały. Wkurzyłam się, kupiłam coś popularnego na grzyba i jak ręką odjął. Warto więc chyba na przedwiośniu pamiętać o niej pryskając miedzianem.
Poza tym same zalety. Jest śliczna o każdej porze roku. Bardzo delikatna i pięknie te cieniutkie gałązki poruszają się na wietrze Lubię je tak brać w dłoń i przeciągać Myślę że będziesz zadowolona Ambrowce też są drzewami cudnej urody. Miałam swego czasu szpaler wzdłuż podjazdu ale zima je załatwiła. Nie zniechęciło mnie to jednak do kupna kolejnego. Pan w szkółce mi podpowiedział żeby posadzić w glinie to tak prędzej przetrwają mrozy. I muszę powiedzieć że ten jeden którego teraz mam wygląda o niebo lepiej niż tamte poprzednie. One potrzebują mieć wilgotno i wtedy są zdrowe i ładnie przyrastają.
Ło matko! Kiedy to się takie długie zrobiło?
Miło było cię widzieć Kasiu
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:52, 13 lip 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Reasumując - derenie jako tło i brzozy z kulkami wystarcza, tak? sesleria z przodu.
A te białe pnie nie zginą na tle dereni?

dlatego nie mogą być tam ścianą, musi byc widać ciemne tło za całą kompozycją
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:49, 13 lip 2015

Do góry
Reasumując - derenie jako tło i brzozy z kulkami wystarcza, tak? sesleria z przodu.
A te białe pnie nie zginą na tle dereni?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies