Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród bez roweru 20:20, 24 maj 2021

Do góry
Mary napisał(a)
Watanabe dziś rano

Witam Mary

Dawno nie byłam masz piękna kalinę. Na 3 focie kwiatki-bsldaszku są na wyższych nózkach to fajnie wygląda. Też mam watanabe i zakwitła pierwszy raz więc się przyglądam twojej. U mnie jeszcze kwiaty zielonkawe.
Długo jest u ciebie.

Jakbyś mogła bpopatrzec na priv
Klon Shirasawy - Acer shirasawanum 'Aureum' 20:11, 24 maj 2021

Do góry
Kochani, potrzebuję pomocy. Mam maleńkiego klonika shirasawy. Chuchałam dmuchałam, przetrwał zimę i mrozy i przymrozki, a tymczasem coś się zaczęło dziać z listkami. Dopadly go tez mszyce i pryskałam jakąś chemią. Czy te slady na lisciach to poparzenie od slonca czy co innego?? Może ten oprysk byl za mocny (pryskałam gotowym preparatem).
Jest posadzony po północnej stronie domu, w dosyc zacisznym miejscu, ale słońca tez troche dochodzi, mysle ze moze tak do 11:00. Z góry Wam dziękuję za pomoc w identyfikacji problemu

W ogródku Martki 19:53, 24 maj 2021

Do góry
A z innych: warzywa rosną.

Cisy szaleją w tym sezonie, bardzo im odpowiada deszczowa pogoda. Przyrosty bujne.

Coś żre klony, Sango kaku ma pokurczone młode listki, czy to może być mszyca? Radzicie czymś zadziałać?

Atropurpureum też smakuje. Komu?? Opuchlaki? Ślimaki?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:51, 24 maj 2021

Do góry
Kochani mam do zagospodarowania taka rabatę. Chciałabym róże.. myślałam o piżmowych ale one nie pachną a to przy tarasie więc zapach wskazany❤️
A może jakieś inne długo kwitnące krzewy? Nie chce hortensji bo mam już ich sporo dookola.. może miniaturowe budleja?
rabata ma ok 4 m długości i 2 szerokości
W ogródku Martki 19:46, 24 maj 2021

Do góry
W nagrodę poustawiałam donice z Hakonechloa macra, ta trawa będzie dominująca w moim ogrodzie, wykorzystam ją do obwódki na rabacie limelight oraz do zabudowania rabaty z grabami. Przymiarki: Ustawiłam donice co 70 cm.

Tu na rabacie Limelight

Poza tym do towarzystwa Limelight chcę dać molinię Karl Förster, jest bardzo zwiewna i wysoka, zastanawiam się też nad dorzuceniem średnich miskantów Yaka Dance, mam trzy. Czy to będzie za dużo wszystkiego? Marzę tu również o 2-3 buczkach szczepionych, ale na razie rozpoznaję temat. Zaskoczyła mnie ta moja nagła miłość do buków!

Na rabacie grabowo-cisowo-hakonowej (jeden grab tu milczy i raczej do wymiany) - ustawiłam donice z hakonechloa i przymiarki wyglądają obiecująco, wystarczyło donic.

W ogródku Martki 19:46, 24 maj 2021

Do góry
Wolny dzień, idealna pogoda, coś z tego wyszło. Zabrnęłam z pracami nawet dalej niż zakładałam. W użyciu znów była taczka, szpadle i miarki, sznurki i kilka par rękawic. Rabata z hortensjami Limelight ... gotowa! Koniec zrywania darni. 24 m2 bezdarniowego szczęścia. Przy okazji trawnik skoszony, a już przez ciągłe deszcze zaczynał kwitnienie!... kosiłam z największą przyjemnością i wszystko, co nie jest zrywaniem darni, zrobię z rozkoszą 

Dość opowieści, czas na konkrety.

A tak było na początku kwietnia:
Choroby i szkodniki storczyków, storczyki 19:45, 24 maj 2021

Do góry
Witam. Co to za choroba na storczykach i jak jej zaradzić?
Ogród do odnowy 19:44, 24 maj 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

kiepskie zdjęcie z telefonu ale widać cały krzaczek... i metkę znalazłam to Red Pixi. Nie miał okazji kwitnąć bo zawsze coś mu się działo. W zeszłym roku był bardzo obiecujący jak przymrozek go załatwił

To z czasów naszych wspólnych zakupów u rima

A no to dziwne ze jeszcze nie kwitnie
On kwitnie wczesnie, z pospolitymi
Ładnie pachnie
W samym słońcu 19:43, 24 maj 2021

Do góry
Powiedzcie mi,czy to grzyb jakiś? Czymś to opryskać czy usunąć tylko te suche, brązowe??
Przedogródek pod dębem 19:32, 24 maj 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)

O rany jakie rabaty i jak ladnie zarastają! Irysy mas zbardzo dorodne. Remontu współczuje ale po wszystkim jest ulga
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:25, 24 maj 2021

Do góry

O jak tu ładnie, świetnie wyszły te obwódki! Bardzo zielono u Ciebie, a jak masz z deszczami - spokojnie na razie?
Nasz przydomowy ogródek 19:21, 24 maj 2021

Do góry
Żniwa udane Haniu. Bari odnalazł na spacerze duże pokłady. Żywokost już się kisi.
Ale powiem ci że nie jest łatwo znaleźć. Były 2 miejsca po 3 kępy i koniec. Miejsca zostały zapamiętane. To i tak miałem szczęście że ich nie wykosili.

Blaski i cienie nowego życia 19:20, 24 maj 2021

Do góry

Ojej jak ładnie! Kawał roboty zrobiony. I liowcowa wyspa obiecująca
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:11, 24 maj 2021

Do góry
wczoraj bylismy znow krecic ale film jeszcze w powijakach, tylko pare fotek mam

a dzis wypatrzylam przez okno kuchenne takich dwoch gosci ale tylko jeden dal sie sfotografowac
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:01, 24 maj 2021

Do góry
Hali halo jestem i zyje w niedoczasie troche
Emus nakrecil znowu film.
Do ogrodu malo wychodze, bo zimno albo pada. Ogorki, cukinie i dynie czekaja jeszcze w doniczkach papryka tez. Katastrofa z ta pogoda.

Emus nakrecil znowu film.
https://www.youtube.com/watch?v=SUKDkWr_XoQ

my pijemy kawe a Jasia pod stolem lezy

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:43, 24 maj 2021

Do góry
A teraz z mniej przyjemnych widoków to są to 2:

Tatarak ogon - byłam nim zachwycona chyba z 3 sezony. Teraz już nie. Może nie koniecznie jest tragiczny, da się go opanować, no ale już nie zachwycam się i go nie planuję. Jest zimozielony, jasny, dobrze przyrasta na mojej glinie. Ale ciężko go odświeżyć, takie przysychające liście albo by po jednym trzeba wyskubywać. Lepiej wygląda w cieniu, ale też miejscami przysycha. Wyrwałam sporo kłącz i wrzuciłam ogłoszenie na lokalną grupę trudniącą się oddam/przyjmę. Może komuś będą potrzebne.

Trzmielina, nei pamiętam odmiany. W ubiegłym roku pokusiłabym się o kupowanie jej jako godnego następcę za bukszpany. Była ładna, zielona, grubiutka. No milusio. A tu zimą chyba jakiś grzyb ją zaatakował i wiele pędów jej zamarło. także też na nie... na drugim zdjęiu widać dziury. Niektóre rośliny usunełam całkiem.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:38, 24 maj 2021

Do góry
Z miłych dla oka widoków to mam jeszcze takie.
Zaczęłam obcinać liście od hiacyntów i czosnków. Lepiej mi z brakiem tych liściorów, a na pewno lepiej będzie roślinom obok co w koncu mają trochę przestrzeni. Niesamowicie długie te liście czosnków.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:32, 24 maj 2021

Do góry
Ogrodowe słonka, tak potrzebne w ten czas gdy pada codziennie.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 17:18, 24 maj 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Pod różami możesz posadzić kukliki, bo mają ładne liście nawet jak przekwitną. Poza tym Alchemilla erythropoda. Albo Bistorta affinis, troszkę się rozłazi, ale jest zimozielona.

Ewa, kukliki Mai Tai posadziłam jakby w kolejnej lini, za różami (częściowo pomiędzy), a przed żurawkami Marmalade. Tak trochę je wymiksowałam.

W zeszłym roku, omyłkowo, zakupiłam sadzonki Alchemilla erythropoda 'Alma', myślałam, że to ten typowy przywrotnik ostroklapowy 'Mollis' (nie zwróciłam uwagi na nazwę), na nim krople deszczu tak ładnie się nie osadzają (w zasadzie w ogóle się nie osadzają). Niestety nie mam pojęcia jak on kwitnie, ale może w takim razie przesadzę go przed róże? Akurat mam 8 sadzonek, więc powinno być OK

Fotka z soboty, widać już delikatne pączki

Wilczy ogród 17:08, 24 maj 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

co to za niesamowity klonik?

Widzę, że dużo bordowych liści wprowadziłaś, bardzo mi się podobają i pasują do Twojego ogrodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies