Opłaciło się ubiegłoroczne ciecie śliwy Hessei bo się zagęściła mocno i cudnie obsypana kwieciem w tym roku
ta po miesiącu cudnego kwitnienia wczoraj mróz załatwił, ale i tak nacieszyła nas
ażury oplewione, dąbrówki jeszcze dosadzę jak wody nie będzie, floksy sobie radzą nieźle zmężniały od zeszłego sezonu. A ten mech mógłby nawet całą szmatę zarosnąć, nie pogniewam się
Ale liliowce i hosty już idą więc nie będzie źle.
Masz absolutną rację . Problem w tym, że to nie moja ściana
Wiedziałam, że z tym przewalaniem rabaty to kto jak kto ale Ty mnie zrozumiesz .
Faktycznie Kanzana z domu nie widać za bardzo. Trudno, nie ma możliwości by tak posadzić drzewo by z każdego możliwego miejsca było odpowiednio widoczne lub by zawsze coś przesłaniało . Ten Kanzan już raz był przesadzany, nie będę go już ruszać.
Tu go widać lepiej .
Taki szpaler z wąskich drzew pod ścianą byłby super. Jest jednak jedno ale - raczej nie mogę ich posadzić blisko budynku a sadzenie ich 2-3 metry od ściany nie pozwoli chyba uzyskać odpowiedniego efektu...
Być może posadzę coś wąskiego i wysokiego nie ZA domkiem a PRZED patrząc od strony domu czyli tam gdzie teraz rośnie kalina Aurora na pniu.
Będę myśleć i się radzić jak już stanie nasz domek ogrodnika bo to też zmieni widok. Domek będzie sięgał aż do tej tujki (będzie przesadzona).
Aniu Pierwiosnkom chyba się u mnie podoba ,białe rosną jak głupie i kwitna jak głupie.posadzone maciupkie w 2019 to ich drugi sezon,pozosalę w ub roku sadzilam
Zimno i sucho , noce na minusie.Wczoraj zrobiłam roślinom prysznic troche ożyły .Dziś słonecznie
Mam nadzieję że coś uda mi się wyhodować.
Tymczasem noce nadal z przymrozkami, dzisiaj chyba był największy (najgrubsza warstwa szronu). Magnolia oberwała, z daleka jeszcze różowa, ale z bliska o wiele gorzej. Patrzę też z niepokojem na przycięte epimedium.
Pozostałym taka pogoda szkody nie czyni.
Witam!
Bardzo dziękuję za propozycję. Pomysł z drzewem w rogu bardzo mi się spodobał . Jest jeden problem. W odległości 200cm od tego miejsca na śmietniki posadziliśmy w zeszłym roku brzozę szczepioną na pniu. Rośnie ona 80 cm od ogrodzenia. Obok niej jeszcze dwie w odległości od siebie 250 cm. Tam nie ma miejsca na nic innego tylko ten żywopłot z cisa.
Jeśli chodzi o ten pas 500x150cm to ile należy zostawić miejsca na żywopłot z cisu(chodzi o szerokość).
Jak rozumiem oprócz cisa zmieszczą się tylko hortensje? Na 500cm będą to 4 krzewy. Czy można gdzieś dołożyć proso Northwind i ewentualnie rozchodnik? A może uda się wcisnąć Stipę?
Jeśli chodzi o gatunek hortensji to którą wybrać: Phantom, Melba Fraise czy inną (miejsce nasłonecznione i wietrzne).