Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 21:14, 24 maj 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

Kopanie czeka?

A tak w ogóle, to bardzo ładna alejka!
Ogród Nebel 21:12, 24 maj 2021

Do góry
nebel napisał(a)

Ależ się tobie zagęściło w ogrodzie. W rogu rośnie chyba hortensja pnąca, fajnie to wygląda. Sama czepia się ściany?
W ogródku emerytki 21:08, 24 maj 2021

Do góry
Begonia już stoi na parapecie, a rdzewiak koło podkowy to dusza do żelazka, samego żelazka nie wykopałam
A w okienku wiszącym w ogrodzie powiesiłam ozdóbkę-kółko z serduszkiem

A to pytanie do Hani, czy to są siewki rannika, bo nie wiem, czy zostawić, czy wydłubać i czekać, aż naprawdę wzejdą.
W ogródku emerytki 20:58, 24 maj 2021

Do góry
Na tej rabatce rosną szafirki i gajlardie i długo jest pusto, a nie mam pomysłu, co tu posadzić, żeby było ładnie cały sezon.
Posadziłam szałwie jednoroczne i berberyska i nie wiem, co jeszcze.

Powiekszony skalniak hostowo-paprociowy /po lewej/

Tu posadzę wczorajszą zdobycz, może rosnąć ile chce

Orlik o ciekawym kolorze się wysiał i dzieci są jak mama
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:56, 24 maj 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)
Lilaka też uwielbiam, dokupiłam kolejnego Olimpiada Kolesnikowa, cudne, pachnie obłędnie...

Klony...

Madzia i od Ciebie klonik też przybiera

No no widać,że piękny i wyjątkowy jest ten lilak. I ten zapach pewnie z daleka wyczuwalny :
Klony masz też śliczne
Okno na ogród 20:47, 24 maj 2021

Do góry
HannaR napisał(a)
Dziękuję wszystkim za pochwały. Jeszcze kilka dzisiejszych zdjęć.

Haniu, bardzo przyjemnie u Ciebie

Czy na ostatnim zdjęciu to zielone w tle to runianka?
W ogródku emerytki 20:45, 24 maj 2021

Do góry
Dziś było ciepło, dużo zrobiłam w ogrodzie.
Posadziłam nowe powojniki, co było czasochłonne, bo wykopać spore dołki w tej mojej kamienistej ziemi, to sztuka.
A tu na dodatek pod obeliskami z gałęzi.

Posadziłam kupione szałwie.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:45, 24 maj 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
Czekam na kwiatki

Ależ piękne te fotki

Na rabatach coraz ciaśniej, lubię to
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:41, 24 maj 2021

Do góry
effka napisał(a)

Wiem, o który ogród Ci chodzi, niestety ja uważam, że szanujący się zieleniarz (np. Danusia) nigdy nie zgodzi się na położenie szmaty swoim klientom w ogrodzie. Nie i koniec, nawet gdyby nalegali. Moim zdaniem, nawet jak klient nalega, trzeba uświadomić, że to naprawdę nic nie daje tylko szkodzi. Chwasty rosną tak samo jak bez szmaty bo nasiona się wysiewają na górze szmaty i kiełkują i koło zamknięte.
No smutno się na to patrzy...
Ja z sąsiadami nie dyskutuje na ogrodowe tematy bo ma opinię freaka ogrodowego

Dziękuję Daria Właśnie wyszło słoneczko i wróciłam z bylinowych łowów:
Penstemony, przetaczniki goryczka, żeleźniaki. Życie jest piękne!

Torba na zakupy ok... a gdzie serek i bułeczki ?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 20:28, 24 maj 2021

Do góry
Azalie japońskie

Pierwsze pomidory w igloo

Ważka od syna Marioli pilnuje ledwo żywego judaszowca

Zachwaszczona rabata a i tak kolory mi się podobają

Okno na ogród 20:27, 24 maj 2021

Do góry
Dziękuję wszystkim za pochwały. Jeszcze kilka dzisiejszych zdjęć.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:27, 24 maj 2021

Do góry
Komary zaczynaja uprzykrzać wieczorne spacery z telefonem

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 20:22, 24 maj 2021

Do góry
Szczypiorek

Kalina

Kukliki

Ogród bez roweru 20:20, 24 maj 2021

Do góry
Mary napisał(a)
Watanabe dziś rano

Witam Mary

Dawno nie byłam masz piękna kalinę. Na 3 focie kwiatki-bsldaszku są na wyższych nózkach to fajnie wygląda. Też mam watanabe i zakwitła pierwszy raz więc się przyglądam twojej. U mnie jeszcze kwiaty zielonkawe.
Długo jest u ciebie.

Jakbyś mogła bpopatrzec na priv
Klon Shirasawy - Acer shirasawanum 'Aureum' 20:11, 24 maj 2021

Do góry
Kochani, potrzebuję pomocy. Mam maleńkiego klonika shirasawy. Chuchałam dmuchałam, przetrwał zimę i mrozy i przymrozki, a tymczasem coś się zaczęło dziać z listkami. Dopadly go tez mszyce i pryskałam jakąś chemią. Czy te slady na lisciach to poparzenie od slonca czy co innego?? Może ten oprysk byl za mocny (pryskałam gotowym preparatem).
Jest posadzony po północnej stronie domu, w dosyc zacisznym miejscu, ale słońca tez troche dochodzi, mysle ze moze tak do 11:00. Z góry Wam dziękuję za pomoc w identyfikacji problemu

W ogródku Martki 19:53, 24 maj 2021

Do góry
A z innych: warzywa rosną.

Cisy szaleją w tym sezonie, bardzo im odpowiada deszczowa pogoda. Przyrosty bujne.

Coś żre klony, Sango kaku ma pokurczone młode listki, czy to może być mszyca? Radzicie czymś zadziałać?

Atropurpureum też smakuje. Komu?? Opuchlaki? Ślimaki?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:51, 24 maj 2021

Do góry
Kochani mam do zagospodarowania taka rabatę. Chciałabym róże.. myślałam o piżmowych ale one nie pachną a to przy tarasie więc zapach wskazany❤️
A może jakieś inne długo kwitnące krzewy? Nie chce hortensji bo mam już ich sporo dookola.. może miniaturowe budleja?
rabata ma ok 4 m długości i 2 szerokości
W ogródku Martki 19:46, 24 maj 2021

Do góry
W nagrodę poustawiałam donice z Hakonechloa macra, ta trawa będzie dominująca w moim ogrodzie, wykorzystam ją do obwódki na rabacie limelight oraz do zabudowania rabaty z grabami. Przymiarki: Ustawiłam donice co 70 cm.

Tu na rabacie Limelight

Poza tym do towarzystwa Limelight chcę dać molinię Karl Förster, jest bardzo zwiewna i wysoka, zastanawiam się też nad dorzuceniem średnich miskantów Yaka Dance, mam trzy. Czy to będzie za dużo wszystkiego? Marzę tu również o 2-3 buczkach szczepionych, ale na razie rozpoznaję temat. Zaskoczyła mnie ta moja nagła miłość do buków!

Na rabacie grabowo-cisowo-hakonowej (jeden grab tu milczy i raczej do wymiany) - ustawiłam donice z hakonechloa i przymiarki wyglądają obiecująco, wystarczyło donic.

W ogródku Martki 19:46, 24 maj 2021

Do góry
Wolny dzień, idealna pogoda, coś z tego wyszło. Zabrnęłam z pracami nawet dalej niż zakładałam. W użyciu znów była taczka, szpadle i miarki, sznurki i kilka par rękawic. Rabata z hortensjami Limelight ... gotowa! Koniec zrywania darni. 24 m2 bezdarniowego szczęścia. Przy okazji trawnik skoszony, a już przez ciągłe deszcze zaczynał kwitnienie!... kosiłam z największą przyjemnością i wszystko, co nie jest zrywaniem darni, zrobię z rozkoszą 

Dość opowieści, czas na konkrety.

A tak było na początku kwietnia:
Choroby i szkodniki storczyków, storczyki 19:45, 24 maj 2021

Do góry
Witam. Co to za choroba na storczykach i jak jej zaradzić?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies