Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Nadzieja na piękny ogród 23:37, 01 kwi 2015

Do góry
A myślałaś o czymś konkretniejszym? Np. brzozy doorenbos? Na tle żywotników pięknie by wyglądała biała kora. Wśród pni fajny byłby miskant morninglight a na zakończenie obwódka z trzmieliny lub bukszpanu... W dodatku dają taki przyjemny delikatny cień i wspaniale szumią nawet przy drobnym wietrzyku. Siedząc na huśtawce można by się zrelaksować na całego...
Przedwiośnie ogrodu..:) 23:21, 01 kwi 2015

Do góry
Dziewczyny u nas wciąż pada, ciapie od paru dni, nie da sie nic robic, zimno, wieje...jakis koszmar, ale w miedzyczsie zamówiłam brzozy pozyteczne, trzmielin na pniu,2 buki Dawyck Gold- to ztych wiekszych
M bedzie robił stelaż na murze dla naszych róż pnących- jestesmy przygotowani i czekamy na lepsza aure, bo póki co lodowato.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:37, 01 kwi 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Róże jak ciąć, miniatury tnę nisko i te co mają kwiaty w bukietach, rabatowych, już nie przycinam nisko, tylko do zdrowej części gałązki, niżej znaczy....koszem kwiatów.

Niezłe okazy, czy te świerki to serby, ale wypasione i brzoza teź....gdzie będziesz sadziła?

Też chciałabym zdobyć, gdzieś graby?....jak sadzenie, pokażesz fotki

Te świerki to serby, jakieś strasznie wypasione zaiste się trafiły i aż żal było wsadzać za ławkę z daszkiem ale tam ma powstać zasłona

krzywa fota brzozy- brzoza miała być dosadzona do zagajnika brzozowego ale to nie wyszło fajnie, będą korekty - znaczy brzozy stare będą skracane potrzebne też
jakieś krzaczysko ale to czas pokaże no i tak wygląda eksperymentowanie właśnie

a relacji z grabów nie mam bo humor miałam kiepski
przyszło 2 żałosnych no może 1 lepszy, mieli łom i sznurek , łomem wiercili dziurki wsadzali zasypywali i podciągał każdą sadzonkę, ja podawałam i tak poszło migiem podobno tak się lasy sadzi - pokażę jak się zazielenią

pozdrawiam
Ogródek Iwony 21:06, 01 kwi 2015

Do góry
Gosiu, pięknie. Tylko u mnie brzozy nie będzie. Dzieci mają alergię i na dodatek brzoza lubi mokro. A u mnie piaski. Zabierałaby innym roślinkom wodę

Kasiu, pozdrawiam. Teraz we wszystkich zdjęciach widzę twoją magnolię Genię.

Anusia, chyba ci, co wykupili, czytają nasze forum
W O była ostatnio cena lawendy niższa, niż dwa tygodnie temu
Ogródek Iwony 14:48, 01 kwi 2015

Do góry
Iwonko stipa, szałwia i ta biała kora brzozy w tle
Pięknie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:08, 01 kwi 2015

Do góry
Nie pofrunęliśmy ale nadal strasznie wieje.
Ktoś się pytał wcześniej o palikowanie brzoz i nie odpowiedziałam. Oczywiście są opalikowane . Drzewa palikuję min przez 1 rok, ale teraz widze, że u mnie palikowanie musi trwać do czasu az pnie bedą grube a nie do czasu aż drzewa się ukorzenią.... Brzozy, które się płytko korzenią musze palikować min 2 lata. Nawet po dwóch latach silne wiatry potrafią je wykrzywić.....
Graby w podjeżdzie wykrzywiło... Pewnie korzenie naderwane,...
Ogród z perspektywą na przyszłość 06:49, 01 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
A ja fruwam...

My też!! zalało altanę i jest awaria jego dachu bo basen się na nim zeobił. przez okno reszta narazie wyglada znośnie. Jedyna obawa sa nowe bukszpany posadzone. tyle tegi deszczu. Mam nadzieję, że brzozy wypija.
Ogródek Iwony 20:30, 31 mar 2015

Do góry
ależ masz czerwone te bergenie
moje się podniosły po deszczu, bo były oklapnięte, jednak brzozy im wszystko wypijają
ja się zastanawiam gdzie się te wszystkie rośliny zmieszczą na ognistej
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:40, 31 mar 2015

Do góry
Obawiam się, że wiśnia nie przeżyje mojego przesadzania i obcinania. Więc można przyjąć, że drzewko do wymiany.

Podobają mi się brzozy, ale chyba są za duże na taki mały skrawek. No i słyszałam, że nic nie chce rosnąć pod brzozami. Chociaż widziałam piękne ogródki z brzozami a pod nimi trawki, wrzosy i żurawki... Poza tym nie bardzo mam gdzie przesadzić rośliny które już rosną bo ogródek malutki.

I jeszcze zdjęcia z innej strony.

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 16:19, 31 mar 2015

Do góry
zrobimy tak - jak tylko zacznie powstawać konstrukcja - wkleję zdjęcia i popatrzymy na nie (mam nadzieję, że nie będa chcieli malowac przed złożeniem tego....)

Teraz przemysłałam i w pierwszej kolejności muszę zająć się drzewami, by trochę zię zasłonić.

Muszę koniecznie posadzić jakies drzewa, które zasłonią mi okna z piętra szeregowców. chodzi o to miejsce:

Myślałam o posadzeniu tutaj ekranu z grabów, w zeszłym roku natomiast myślałam o posadzeniu od narożnika brzozy dorenboose a potem wiśni pissardi. Za dużo czerwonego w jednej linii jednak nie chcę mieć, bo taki efekt mi się nie podoba.
Miedzy 3 klonami, które mam posadzone na wprost tarasu jest po 4 metry więc między nimi też są duże dziury, które chciałabym wypełnić jakimis kolumnowymi drzewami.

Mam wrażenie, że się jakiś chaos tutaj robi.... no nie wiem jak się do tego zabrać, tym bardziej, że drzewa nie kosztują tyle co byliny i nie chcę robic niemądrych zakupów. Poradzicie coś?

Brzoza - Betula 10:57, 31 mar 2015

Do góry
Buka zrób po lewej nieco w trawniku, a brzozy w grupie na rabacie.
Ogród z tatarakiem w tle 08:30, 31 mar 2015

Do góry
Poprzestawiałam trochę patyki ala brzozy

Rabata dostała dwie hortensje limki.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:51, 30 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Chciałam napisać "Cześć, Pędziwietrze", ale po tym, co działo się dzisiaj za oknami... jednak się powstrzymam. W kwestii pogody... mimo wszystko liczę, że nie ochłodzi się tak, jak zapowiadają. Przynajmniej w strefach 7b Za to liczę, że Twoja energia jest w stanie udzielić się każdemu czytającemu.

Zaległości nadrobiłam. Kompozycjami /choć szykujesz zmianę/ oczy nacieszyłam. Listę podpisuję

PS Jak radzą sobie nowe brzozy przy tym wietrze? Palikowałaś je jakoś specjalnie?

I ja o twoich brzozaxh dziś myślałam.bo moje Serby musiałam.dziś.prostować i o palikach myślę...
A i zdrady kim jest Stefan ze się tak na niego cieszysz
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:24, 30 mar 2015

Do góry
Chciałam napisać "Cześć, Pędziwietrze", ale po tym, co działo się dzisiaj za oknami... jednak się powstrzymam. W kwestii pogody... mimo wszystko liczę, że nie ochłodzi się tak, jak zapowiadają. Przynajmniej w strefach 7b Za to liczę, że Twoja energia jest w stanie udzielić się każdemu czytającemu.

Zaległości nadrobiłam. Kompozycjami /choć szykujesz zmianę/ oczy nacieszyłam. Listę podpisuję

PS Jak radzą sobie nowe brzozy przy tym wietrze? Palikowałaś je jakoś specjalnie?
Brzoza - Betula 21:33, 30 mar 2015

Do góry
Danusiu na szybko znalazłam zdjęcie robione jesienią, nie najlepsze za co przepraszam. Na tej rabacie gdzie planuje brzozy znajdują się trawy, przetacznik, bergenie. Natomiast w takim kole obsadzonym bukszpanem i wysuniętym z rabaty obecnie znajduje się klon palmowy szczepiony na pniu jednak jest on słabo widoczny po prostu gubi się i koniecznie musi to być coś bardziej widocznego( jutro zrobię lepsze zdjęcie w zbliżeniu chociaż i tak nie do końca zobrazuje to miejsce ponieważ planuje poszerzyć rabatę z tymi tujami aby zrobiło się miejsce na te brzozy zaś koło w tym klonem/ bukiem bardziej wysunę w stronę ogrodu )

Mój ogród 20:14, 30 mar 2015

Do góry
Iryski cudowne, krokusiki też, fajne masz okolice pod obiektyw....stary mostek i jakże piękne odbicia w wodzie, brzozy aż się wyginają do tej wodnej przestrzeni....Nie daj się przeziębieniu, bo kto nam będzie takie zdjęcia zostawiał
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 19:46, 30 mar 2015

Do góry
I pomęczę Was jeszcze moim żywopłotem (bo sama chyba się nigdy nie zdecyduję):

Największy problem to lewa strona, doradźcie proszę czy zrobić tak jak na zdjęciu czy może od świerków posadzić same tuje i już nie kombinować? Świerki w lewym rogu i tuje po prawej już są. Tam gdzie jest cyfra "9" mają być brzozy, więc tam musi być zielono cały rok, jak już słusznie zauważyła Marzenka, żeby białą korę brzóz wyeksponować również zimą.
Opuchlaki 15:11, 30 mar 2015

Do góry
Mam w ogrodzie trochę tzw. lasku. Zasadziłam tam świerki, modrzewie brzozy. Świerki na dolnych gałęziach pogubiły igły więc je poobcinałam i chcę zasadzić między nimi krzaki pęcherzownicy. Ma to być strefa oddzielająca od ulicy która w przyszłości powstanie za płotem.
Dzisiaj wykopałam dołki pod te krzewy i co się okazało? Jest tam pełno małych ok.0,5 cm larw opuchlaków. Nigdy niczym nie pryskałam tego rejonu w ogrodzie bo jest on za duży a poza tym nie było potrzeby. Teraz już wiem skąd przychodzą na inne rośliny opuchlaki. Pod tym laskiem rosną rododendrony. Do tej pory myślałam że jak będę zbierać na deseczkach dorosłe postaci, podlewać wrotyczem to w końcu walkę z nimi wygram, niestety nie sposób tego zrobić. Musiałbym mieć tony wrotyczu. Muszę się pogodzić że opuchlaki zawsze będą w moim ogrodzie, co nie oznacza że nie będę z nimi walczyć. Widzę że muszę tę walkę traktować jako stały element pielęgnacji ogrodu, jak pielenie chwastów i podlewanie . W końcu jak do tej pory nie zeżarły mi wszystkich roślin to pewnie i nie zeżrą teraz.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:43, 29 mar 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
No właśnie Sebuś...

Madżen..a czy tam gdzie brzozy zamawialaś mają graby kolumnowe?? Daj namiar to sobie zerknę

Mają, już Ci wysyłam
Żywopłot strzyżony z cisa 22:24, 29 mar 2015

Do góry
Posadziłam żywopłot.
Chciałabym położyć linię kroplującą zanim wysypię korę.
Mam pytanie czy mogę ją położyć bezpośrednio przy pniach roślin czy w jakiejś odległości?
Sadzonki co 35 cm. Te wyższe posadziłam tam, gdzie mnie nic nie zasłania,
tam gdzie korzystam z brzozy sąsiada posadziłam mniejsze sadzonki.
Jutro też je ciachnę.
Oto on
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies