Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje miejsce na ziemi -początek 08:56, 10 maj 2021

Do góry
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/220/2201842/original.jpg[/img]

Zdecydowałam na 100% ze będzie Tu Pissardii( poczyniłam już z nawet pewne kroki) Chciałabym je posadzić tak żeby nie przesadzać już świerków conica.podpowiedzcie czy dobrze myślę...no i w jakiej odległości od ogrodzenia je sadzić i co ile.
Kiedyś będzie tu ogród... 08:51, 10 maj 2021

Do góry
Witam się ponownie po niemal roku. Z różnych przyczyn nic w tamtym roku nie udało się zrobić na działce. Po zrobieniu drogi działeczka była tak rozjeżdżona, takie tam koleiny że się załamałam. W tym roku postanowiłam postawić skrzynie na warzywa i owoce. reszta działki leży odłogiem i zarasta perzem, pokrzywą i innym zielskiem. w miejscu na warzywnik rozłożyłam agrowółkninę, ale po postawieniu skrzyń została wewnątrz wycięta, tylko na ścieżce będzie leżała. Na to wysypiemy zrębki. Mam 15 nadstawek paletowych, jak na razie 2 dni ciężkiej pracy i 5 stoi Dzieciaki pomagały Skrzynie wypełnione są kompostem, posadzone maliny, porzeczki, sałaty, pory, cebule, marchew, buraczki złote i różne rodzaje jarmużu. Na koniec przymrozków czekają fasolki szparagowe, cukinie, dynie, ogórki, pomidory i papryka. Przykryłam agrowłókniną, a kapustne będę także przykrywała siatką przeciw owadom. Nie wiem co to będzie, bo jest tam masa ślimaków, tych paskudnych bez muszelki. Pod kartonami zostawionymi tam siedziało ich kilkanaście, bleeee. Kupiłam granulki na ślimaki, ale takie co nie szkodzą innym zwierzętom ani ptakom. Noe chcę używać szkodliwej chemii.
Resztę działki, z powodu tych cholernych dziur chyba oddam w ręce kogoś kto ma sprzęt, i wyrówna. Tylko co dalej? Wysypać jakieś nasiona traw z mikrokoniczyną? Łąkę kwietną? Dodam że nie ma możliwości podlewania. Nie mam tam jeszcze doprowadzonej wody, czekamy. Dla warzyw wodę przywożę w baniaczkach 5l.

Mój ogród pod lasem 08:38, 10 maj 2021

Do góry
malgol napisał(a)

Fantastyczna kompozycja
I te twoje wiśnie, szybko urosły, pięknie to wszystko wygląda.
Uwielbiam te twoje światłocienie
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:32, 10 maj 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Ci mi się wysialo ?

Wiewiórka, a może sójka zostawiła Ci prezent w postaci żołędzia i masz teraz drzewko.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:23, 10 maj 2021

Do góry
kasia1 napisał(a)
Asiu, piszesz, że Doorenbosy startują dwa tygodnie później niż zwykłe brzozy. I tu mnie utwierdziłaś w przekonaniu, że kilka lat temu w szkółce sprzedali mi zwykłą brzozę jako Doorenbos...
To był mój jeden z pierwszych zakupów. Teraz ta brzoza ma już liście, a prawdziwe Doorenbosy jeszcze w pąkach.
Dobrze, że wtedy tylko jedną brzozę kupiłam. Chociaż ostatecznie ona też jest piękna i przesadziłam ją w miejsce, gdzie jej rozmiary nie będą problemem. Chyba

No i jeszcze Doorenboosy mają takie długie kotki.
Zwyklaki nie mają.

Ta Twoja ma?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:12, 10 maj 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Fiołki dają koncert!
U mnie też
Przerwa na kawę... 08:07, 10 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Donice przed wejściem. Na razie tylko początek bo mam obawy przed wsadzaniem jednorocznych w tym sezonie przed zimną Zośką

Szachownica perska powoli zaczyna przekwitać.

reszta jutro a właściwie dziś ale przed południem

Podoba mi się

Trochę mniej ze moje szachownice nie kwitna
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:00, 10 maj 2021

Do góry
April napisał(a)
Szkoda magnolii ale chyba jej to nie zaszkodzi? Odbije?

No popatrz, ty masz nadmiar dąbrówki a ja chodzę i szukam. Ostatnio od Lucy wyżebrałam kartonik sadzonek Chcę obsadzić nią przerwy między betonami.

Barter w pracach, nooo, dobry pomysł I nie tylko. Chętnie też wymienię piasek na trochę gliny Że natura nie mogła tego wypośrodkować....

Tez postanowiłam spożytkować nadwyżki ale jeszcze pare osób mogę obdzielić
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:43, 10 maj 2021

Do góry

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:40, 10 maj 2021

Do góry
Tutaj potrzebuje kilka bergenii
Ogród zielonej AniaK 07:39, 10 maj 2021

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Dzisiaj u mnie chłodno wietrznie ale słonecznie
pokażę mój misz masz
Pozdrawiam serdecznie

Aniu masz mnóstwo szafirkow ładnie wyglądają z tulipanami. Na fotce co to za roślina ta różowa za szafirkami. Tulipany w tym roku wyjątkowo długo kwitną bo chlody były,

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:38, 10 maj 2021

Do góry
Ci mi się wysialo ?
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:37, 10 maj 2021

Do góry
Mam bardzo ekspansywna Dąbrówkę i tojesc
Trochę mieszane uczucia...czy pielić z trawnika ?
W sumie ładna jest i lubie te czekoladowe listki i niebieskie kwiatki
Ktoś chce ? Ciagle piele i wyrzucam

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:33, 10 maj 2021

Do góry
Konwaliowe różności

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:31, 10 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
U was przymrozek był? U mnie w nocy 5-9 stopni na plusie.

Podziałałaś z pracami. Fajnie wygląda ta poszerzona rabata przy pergoli. Wszystkie magnolie znalazły miejsce? Ta czekająca u Agatorka też?

Edit - doczytałam, że to dereń, też niemały )) gdzie ty go upchniesz.

Musisz przyjechać to zobaczysz

Mróz był wczoraj, dzisisj tez ciepła noc
I niestety trafił mi magnolie...chyba musiało być więcej niż -1...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:29, 10 maj 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wciąż jeszcze dominują zimozieloności, ale rabaty coraz bardziej się wypełniają roślinami sezonowymi.

Haniu, piękny masz ogród o tej porze roku. Widać strukturę zanim wszystko zgęstnieje na maxa.
Kuklikowe poletko urocze. Niestety u mnie, podobnie jak u Sylwii, zanikają, nie kwitną. Ani na słońcu, ani w półcieniu. Muszę chyba poszukać im nowej miejscówki, pobudzić do życia bo to bardzo urokliwe rośliny. Szkoda z nich rezygnować.
Duże pole do popisu 07:07, 10 maj 2021

Do góry
Ponawiam pytanie. Chwast czy nie chwast?

Przerwa na kawę... 07:03, 10 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Ciemierniki nadal zachwycają. W tle/obok tulipany Purple Pion (i nie tylko)

Tulipany w masie to hicior
Ale to połączenie tulipanów z ciemiernikami jest wspaniałe, i kolorystycznie i w formie. Bardzo mi się podoba.
Fajnych gości miałaś
April podbija las... 06:09, 10 maj 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Możesz mi napisać co to za roślina?

To bodziszek albo Fay Ann albo Orion. Nie pamiętam który w tym miejscu sadziłam.
Ogród do odnowy 05:59, 10 maj 2021

Do góry
Te białe skalnice trwają ładnych kilka lat, bordowe chyba zaginęły. Stare tulipany, nie do zdarcia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies