Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:27, 07 lis 2015

Do góry
Milka napisał(a)

To jak mnie wnerwi, tez zetne. Nogi podsadzilam mu zlocieniem, Clara Curtis.

Ja ścięłam swojego, ale nie jest najgorzej, bo widzę, że zaczął już się rozrastać w nowym miejscu

babka napisał(a)
Brrr...te wasze dewagacke zimowe, dorzucę swoje,. Mam spore obawy, że sprawdzi się przepowiednia Sylwiii. Jej zdaniem jesli drzewa zrzucają liscie pod siebie to szykuą się na mroźą zimę a w tym roku tak to wlaśnie wygląda :/

Olu, nie strasz Największe mrozy u mnie bywają w styczniu i lutym, więc mamy trochę czasu

Kawa napisał(a)
plan poszerzenia rabat na pewno jest dobry ...
przestrzeń masz niesamowitą do ogranięcia ...

Dlatego chce ją przeciąć, żeby zrobiło się bardziej przytulnie

sylwia_slomczewska napisał(a)
Renia a tak?

https://www.google.pl/search?q=piwniczka+ziemna&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CBwQsARqFQoTCKe9tYnN-8gCFUHAFAodUcIAJA&biw=1366&bih=657#imgrc=0B1CVnCeC7DoZM%3A

Sylwio, obejrzałam już niezliczoną liczbę inspiracji, zakończoną dwama kleskami w nasadzeniach. Potrzebuję konkretnych rad dopasowanych do mojego miejsca, ale Magnolia obiecała pomóc, więc może trzecia próba zakończy się sukcesem
Pszczelarnia 22:24, 06 lis 2015

Do góry
Najmniej mam zdjęć z obejścia wokół domu. Ale spróbujmy porównać. Strona południowa od strumienia.
2001 r. - na "tarasie" (ciemna plama) rośnie bukszpan - obecnie w innym miejscu. Magnolia ciągle w tym samym miejscu w tarasie.

2014 r.

2002 r.(nie ma już podjazdu dla samochodów w tym miejscu)

2014 r. Ale różanki też już nie ma - róże w takiej bliskości świerków potężnych nie dawały rady.

Typografia ogrodu 14:11, 06 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

no właśnie tak myślę, ale sie nie upieram
Jagoda- marzysz o zawilcach wielkokwiatowych?- przypomnij mi wiosna, podzielę się

A te zawilce wielkokwiatowe kupuje się normalnie na wiosnę czy trzeba posadzić już jesienią żeby kwitły na wiosnę? Śliczne są u motylka
Typografia ogrodu 13:54, 06 lis 2015

Do góry
juz muszę się skupić na robocie, ale jak mi coś wpadnie, napiszę.
Ja też bym wolała jeżówki gdzie indziej, ewentualnie je tylko jako 'kapniecia', akcenty
Typografia ogrodu 13:48, 06 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

nie - kółka gołe to mogą być te tawuły brzozolistne, chyba że wolisz coś innego.
Jeżówki to w plamach bardziej- zamiast części rosplenic.
Joasiu ale wiesz- bierz co Ci odpowiada,ja się nie będę gniewać.
Zwykła porada.

ja bym z miskantów ścianę zrobiła chętnie, a dopiero przed nimi dzieje się coś innego, nie w pasmowym układzie. Co ok 70 cm je sadź, odsuń od serbów, żeby im nie wyjadły i nie wypiły wszystkiego. O kwiatnących myslałam żeby kolor tam dodać na jesień, ale same kępy tez bedą super

Ok juz wszystko rozumiem.nie wiem tylko czy hortki i jezowki obok siebie to nie byloby dla mnie za duzo ale moze rozrysuje tak by bezposredni obok.siebie nie byly.a jesli nie to dam je na inna rabate, tez trawiasta

Na krzewach sie nie znam.tawule obadam jakbys miala.jeszcze jakies zastepniki to chetnie sie doksztalce

A i co najwazniejsze poza podziekowaniem-podoba mi sie

Buziaki i usciki przesylam

Uffff
Typografia ogrodu 13:43, 06 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Magnolio czy moge w razie pytan pisac do Ciebie z prosba o rade? Postaram sie nie meczyc Cie zanadto,ale to Ty jestes autorka mojego ogrodowego faworyta na forum i nie pisze tego z grzecznosci.

Gdybys czasem wseod watkow forum zblądzila to zapraszam czesciej bede zaszczycona

jak tylko będę miała moment, pomogę,pewnie
Typografia ogrodu 13:42, 06 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Magnolio dziekuje ze Ci sie chcialo i narysowac to dla mnie i przybyc dzis dzis do mnie. Powiedz jeszcze czym sa nieopisane kolka pomiedzy anabelkami? Jezowki wlasnie? Swoja droga to pierwszy rysunek dotyczacy mojego ogrodu z reki profesjonalisty.wydrukuje i bede kontemplowac by pozniej dobrze zrealizowac. Miejsca mam tam sporo wiec o to bym sie nie martwila.

Wracajac do miskantow wole niekwitnace wiec pewnie gracki by zostaly.ale czy powinny rosnac bardzo gesto i tworzyc sciane czy raczej swobodniej?

nie - kółka gołe to mogą być te tawuły brzozolistne, chyba że wolisz coś innego.
Jeżówki to w plamach bardziej- zamiast części rosplenic.
Joasiu ale wiesz- bierz co Ci odpowiada,ja się nie będę gniewać.
Zwykła porada.

ja bym z miskantów ścianę zrobiła chętnie, a dopiero przed nimi dzieje się coś innego, nie w pasmowym układzie. Co ok 70 cm je sadź, odsuń od serbów, żeby im nie wyjadły i nie wypiły wszystkiego. O kwiatnących myslałam żeby kolor tam dodać na jesień, ale same kępy tez bedą super
Typografia ogrodu 13:37, 06 lis 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)

a wiesz, że ja się też obudziłam z ciężką głową i jakoś tak w ogóle mi trudno się było roześmiać, a teraz z radości śmieję się w głos zgłoszę się

w sumie to się przyznam, że zawsze marzyłam o Twojej radzie, ale głupio mi było Cię zaczepić...

zaczepiaj,jak mogę, to pomogę. Tylko czasem nie daje rady, po prostu nie mam kiedy pomysleć.
Typografia ogrodu 13:32, 06 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
jak chcesz, możesz dodać je tez i tam, tylko uważnie, żeby je rosplenice nie pożarły latem- miejsca im dać tzreba
wstawiam coś na kształt, z grubsza:

Magnolio dziekuje ze Ci sie chcialo i narysowac to dla mnie i przybyc dzis dzis do mnie. Powiedz jeszcze czym sa nieopisane kolka pomiedzy anabelkami? Jezowki wlasnie czy tawula? Swoja droga to pierwszy rysunek dotyczacy mojego ogrodu z reki profesjonalisty.wydrukuje i bede kontemplowac by pozniej dobrze zrealizowac. Miejsca mam tam sporo wiec o to bym sie nie martwila.

Wracajac do miskantow wole niekwitnace wiec pewnie gracki by zostaly.ale czy powinny rosnac bardzo gesto i tworzyc sciane czy raczej swobodniej?
Typografia ogrodu 13:30, 06 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Jagoda- marzysz o zawilcach wielkokwiatowych?- przypomnij mi wiosna, podzielę się

a wiesz, że ja się też obudziłam z ciężką głową i jakoś tak w ogóle mi trudno się było roześmiać, a teraz z radości śmieję się w głos zgłoszę się

w sumie to się przyznam, że zawsze marzyłam o Twojej radzie, ale głupio mi było Cię zaczepić...
Typografia ogrodu 13:19, 06 lis 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)

ja zrozumiałam, że jeżówki dopiero w tych wielkich łanach, które masz w planie

Typografia ogrodu 13:18, 06 lis 2015

Do góry
jak chcesz, możesz dodać je tez i tam, tylko uważnie, żeby je rosplenice nie pożarły latem- miejsca im dać tzreba
wstawiam coś na kształt, z grubsza:
Typografia ogrodu 12:58, 06 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

moga być, złe nie będą. choc ja bym je władowała , jakby 'rozsiała' w molinie chętniej- grałyby pirwesze skrzypce

A w molinie kf? I wtedy bez klosownicy
Typografia ogrodu 12:55, 06 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Czyli prawa strona rysunku z grackami ok.mnie to cieszy bo gracki juz na ten cel mam w innym miejsci.
A jezowki? Posadzilam je dwa tygodnie temu.myslisz,ze jesli udaloby mi sie jes rozsiac szeroko to by sie nie obronily? To wysoka odmiana i w zalozeniu miala tonac w trawach.

moga być, złe nie będą. choc ja bym je władowała , jakby 'rozsiała' w molinie chętniej- grałyby pirwesze skrzypce
Typografia ogrodu 12:53, 06 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
jak będa nasadzenia - łany przed rabatą to bym jej nie dzieliła na części zmianami nasadzeń, a żeby nie było monotonnie , to lepiej właśnie jakies piętro zrobić z grup,po 2, po 3, czasem nawet 5-6 szt- myslę tu o Anabelkach i miedzy nimi tawułach lub innych krzewach

A moglabys mi graficznie to wytlumaczyc (kawalek schematu) bo nie wiem czy rozumiem
Typografia ogrodu 12:50, 06 lis 2015

Do góry
jak będa nasadzenia - łany przed rabatą to bym jej nie dzieliła na części zmianami nasadzeń, a żeby nie było monotonnie , to lepiej właśnie jakies piętro zrobić z grup,po 2, po 3, czasem nawet 5-6 szt- myslę tu o Anabelkach i miedzy nimi tawułach lub innych krzewach
Typografia ogrodu 12:47, 06 lis 2015

Do góry
to przy założeniu takim, które jest , ja bym tam nie dawała jeżówek- za delikatne w odbiorze jednak.
serby, potem miskant- ja bym dała zielony - gracek lub może z mocnymi kwiatami- maleparthus ( chyba że nie lubisz), potem hortki duzymi plamami, w przerwach coś innego, bardziej na wiosnę- może właśnie tawułę, przed hortki niższa trawa- roslpl hamlen/ lub coś innego niewysokiego. Kłosownica- trochę jest z nią roboty i dośc wysoka potrafi byc do Anabelek.
Molinie -jak masz na nie plan w duzych ilościach gdzieś indziej, to już chyba odpuśc
Typografia ogrodu 12:27, 06 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

No to juz teraz warto zrobic takie założenie i

Też takie myśli miałam, żeby trochę spróbować całościowo to ogarniać, bo jednak przestrzeń jest dosyć duża

Typografia ogrodu 12:22, 06 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

pójdziesz na to?.... ach!!! super!

No to juz teraz warto zrobic takie założenie i... dobrać pod serby takie gatunki co widać je będzie z daleka,co nie zginą tam.
np własnie dużo hortek, trawy w dużych plamach/pasamach, może tawułę brzozolistną- białe kule wiosną, jesienia czerwone liscie

Wiesz ile nawzdychalam sie do parocii albo do klona tatarskiego i np do polaci z molinii wlasnie... musze ograniczyc ilosc trawnika to.raz,a dwa lubie minimalizm,surowosc i chce ograniczyc ilosc prac bo ze wzgledu na powiezchnie i tak bedzie zawsze jej duzo. A i M sie tez tak podoba. Te pasy traw mialyby byc tylko przeciete prostymi sciezkami moze jedna na osi dzialki by moc wszedzie dojsc i tyle.wierzby kiedys pewnie wyleca.
Typografia ogrodu 12:16, 06 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Boje sie co Magnolia napisze...

ja też...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies