Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z tatarakiem w tle 15:26, 21 mar 2015

Do góry
EwaG napisał(a)

Najlepiej samemu przetestować. Ogólne opinie wszystkich - chyba są od tego, aby je łamać. Jałowce z brzozami są naturalne i bardzo dobrze pasują.

Ewo jakie kolory byś tam widziała? Biel brzózek, biel hortensji, niebieskie jałowce, trawy. Czy może dać na obwódkę cyprysiki groszkowe? Może pomiędzy brzozy wsadzić parę dereni?

Sugerowałam sie tym zdjeciem z realizacji Danusi.

Ogród z tatarakiem w tle 15:23, 21 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Dopiero teraz zauważyłam, że tworzysz nową rabatę.
Jeśli brzozowa to ja nie dodawałabym tam jałowców. Ogólnie na ogrodowisku odradza się jałowce. Gdybym miała posadzić z czymś brzozę to chyba wybrałabym świerka a niższe piętro kosodrzewina hosty też będą dobre w tym miejscu. I jeśli ta rabata jest długa na 20m to może 5brzóz za mało będzie, chyba, że dosadzisz inne drzewa

A do tego trawa jak najbardziej wskazana

Tylko,chciałam zaznaczyć, że ja nie jestem ekspertem

Renia a jakie Ty masz rosliny zaplanowane w swoim brzozowym zagajniku?
Rabata jest długa na 22 me, ale jest w kształcie łezki i brzozy maja być tylko w tej środkowej, szerszej części. Akurat ta częsc ma tylko 8m, wiec 7 sztuk tj. narysowała Ewa, powinno być pieknie
Ogród pewnej ogrodniczki 10:34, 21 mar 2015

Do góry
Dorotko fajnie że zalozyłaś wątek
U mnie tez glina , mokro i słońce przez cały dzien. Zatem w piątym sezonie mojego ogrodu z pełna odpowiedzialnością napisze ci, ze taką dobrez znoszą
- wiśnie pissardi - juz masz
- graby
- bukszpany
- przede wszystkie wszelkiej maści trawy
- dobrze sobie radzą róze, hortensje bukietowe
- hosty (ale w półcieniu)
- bergenia,
- kiscienie

Natomiast mam ciagle problemy z : magnoliami (ale poniewaz je uwielbiam to sie nie poddaję), wisniami japońskimi (amonogawy np nie lrzeżyły po ulewnych deszczach akiku-shidareczęsto chorują) , brzozy, lawendy, rododendrony, klony japońskie. Wiśnie umbracullifera tez się męczą ale na razie daja rade. Aktulnie testuje ambrowce, ktore podobno lubia mokre tereny, zobaczymy po tym sezonie.

Znakomicie radzisobie wiekszośc bylin i co mnie dziwi azalie i laurowisnie.

Co do Miedzianu, teraz profilaktyczny oprysk wystraczy. Potem stosuj tylko wtedy gdy rosliny beda chore, ja przetestowałam np na czarna plamistośc roz Falcon a na bakteryjna plamistośc magnoli i brzoz Amistar. W razie czego w kwestii chemi w ogrodzie też poradze.

Teraz zastosuj oprysk Promanal lub Catane lub Treol aby zlikwidować larwy mszyc, przędziorka i innych ssących, ktor własnie sie budza . To srodki na bazie oleju parafinowego, nieszkodliwe dla ludzi i zwierząt a oklejają larwy, ktore umierają

Pytaj, zagladaj, będę doradzać.

Oś nie znam sie na naturalnych środkach ochrony roslin typu gnojówki
Makowo na Kociewiu 08:06, 21 mar 2015

Do góry
dzisiaj brzozy u Madżenki są najważniejsze w Makowie porządki bo nie chcę ciąć ma padać i w nocy spory przymrozek ma być. życzę wszystkim pięknego dnia
na dzień dobry
Ogród z tatarakiem w tle 00:44, 21 mar 2015

Do góry
Mnie osobiście nie przekonuje akurat Blue Chip z hortkami. On ma taki zimny kolor. Raczej dałabym go z fioletami. Fajna rabata w planach. Akurat na brzozy wydaje mi się jest bardzo dużo pomysłów, ale sama wiem, że jak przyjdzie do konkretów to ciężko się zdecydować
Ja dałam w takiej rabacie z tyłu derenie Elegantissima, w środkowej linii Iris Sibirica + czosnki, a z brzegu rabaty Hakonechloa. Tylko wszystko na razie malutkie Choc podobają mi się też wrzosy i trawki pod brzozami

Ewa bardzo fajne rozstawienie brzóz zaproponowała
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:36, 20 mar 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Renia zobacz ostatnie zdjecie u Sylwi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii?page=952

Właśnie bardzo mi się podobają brzozy pożyteczne! U Sylwii wszystko mi się podoba

A wstawisz Krysiu zdjęcia
Mój ogród 20:44, 20 mar 2015

Do góry
Jakie piękne miejsce, zachwycające te brzozy.
Ogród z tatarakiem w tle 12:36, 20 mar 2015

Do góry
EwaG napisał(a)

A wymiary rabatki można prosić. Czy brzozy koniecznie muszą rosnąć w rządku?
Można sprobować zrobić lasek - na przód dać hortensje (np. Tardiva - ma sztywne pędy, biel kwiatostanów będzie świetnie korespondować z bielą pni brzóz; oczywiście trzeba nawadniać bo brzozy wysuszają glebę).
Jałowce na obwódkę są takie sobie, ale możesz spróbować z bardzo niskimi płożącycmi w błękitnym odcieniu np. Blue Carpet.

Ewa dziekuję
Ty mi zawsze dobrą radą i super pomysłem służysz. Projekt przepiekny!

Rabata ma długość 22 m i w najszerszym miejscu ma od płota około 7m.

Planowałam posadzić brzozy w formie lasku-troche mi na rysunku to nie wyszło.
Ewo a czy mogę tam wsadzić w cienistym zakątku paprocie lub funkie? Tam tylko rano do 10 jest takie słonce jak na zdjęciu. POźniej robi sie cień- miejsce z nr 1.

Czy moga tam być hortensje limelight?
Wyczytałam, żeby sadzić brzozy co 1,5-2m. Czy pod brzozami wsadzić jakies trawki, może rozchodnik okazały?

Podoba mi sie bardzo rozmieszczenie brzózek. Te 2 szt od prawej strony bardzo pasują

A czy zamiast jałowców poleciłabyś coś innego, najlepiej zimozielonego?
Z prawej strony, za stojakiem na pranie planowałam posadzić tawuły i ciąc je w kule. Co o tym myślisz? Tam jest wąska częśc rabaty i 2 piętra roślin raczej się nie zmieszczą.
Ogród z tatarakiem w tle 07:24, 20 mar 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Mam prośbe o pomoc w doborze roślin.

Czy ktoś mógłby pomoc?

A wymiary rabatki można prosić. Czy brzozy koniecznie muszą rosnąć w rządku?
Można sprobować zrobić lasek - na przód dać hortensje (np. Tardiva - ma sztywne pędy, biel kwiatostanów będzie świetnie korespondować z bielą pni brzóz; oczywiście trzeba nawadniać bo brzozy wysuszają glebę).
Jałowce na obwódkę są takie sobie, ale możesz spróbować z bardzo niskimi płożącycmi w błękitnym odcieniu np. Blue Carpet.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:55, 20 mar 2015

Do góry
Evergoldom wyskubałam to, co było całkiem suche, a tam, gdzie brzydkie końce, ścięłam na skos i nie widać - ale moje to przedszkolaki, nie było dużo do robienia. Pozdrawiam i czekam na brzozy.
Mój własny kawałek klepiska 23:45, 19 mar 2015

Do góry
Monika u mnie nie ma się czym chwalić. Działkę mam pewnie ze sto razy mniejszą niż Ty, jedyne co jest pocieszające, to to, że jest przy lesie - Sulejowskim Parku Krajobrazowym. Warzyw uprawiać też będę chyba ze sto razy mniej, przez dwa lata miałam warzywniak w kształcie jak na zdjęciu, (nie to kółko na środku - to po basenie ) ale nie daję rady z dziećmi i pracą, więc w tym roku powstaje kilka "trumienek", w przyszłym reszta. Na zdjęciu nie widać, ale tam na końcu działki powstaje małe zagłębie owocowe, są też małe brzozy. Kiedyś pod nimi mam zamiar posadzić hosty i wrzosy.

Ja zasiałam już bób oraz marchew i dymkę w skrzyni. Posiałam też rzodkiewkę, choć nie wiem, czy nie za wcześnie, bo ostatnie noce u mnie to ostre przymrozki.
Co do poziomek to tak jak Ci mówiłam to tylko niewielka część z torebeczki, a żeby nasionka nie spłynęły w jedno miejsce, zanim wzeszły podlewałam je kilka razy dziennie spryskując opryskiwaczem
A na tu mój mały ogrodnik, który dzielnie mi pomaga przy pracach w ogródku i znosi z lasu, okolicy i sklepów razem z mną różne roślinki i krzaczki
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:57, 19 mar 2015

Do góry
Ja chyba sie ugnę pod ciężarem odpowiedzialności albo aparat padnie z nerwow. Macham zbiorowo do stałych bywalczyń i bywalców ale zaraz siadam do kompa nad praca

Brzozy na razie sa marne... Ale przynajmniej wysokosc maja odpowiednią.... I dzisiaj stwierdziłam ze dotychczasowe pendule musze bardziej podkrzesać aby nie było takiej dysproporcji, ale juz teraz nie mogę, bo bedą płakać....
Zielonym do góry... 16:55, 19 mar 2015

Do góry
Krakus napisał(a)
chyba tylko chwasty coś tam powoli rusza ale ja na razie nie mam tulipków, kroksów itp...widzę małe starty na pissardi..trzemilina jeszcze śpi...rozchodniki żyją a berberysy nieśmiało jeszcze....brzozy śpią

tyle co pamiętam bo tak to się dzę i flizuję jako krakuska to zrozumiesz ostatnie zdanie ale pewnie pozostałym będzie trudno bo to ponoć nasze lokalne wyrażenie.

pozdrawiam

ostatnie zdanie zrozumiałam, jasne że tak
u mnie trzmielina przemarzła, miałam taką miniaturową ( nie znam nazwy),pewnie odbije od korzenia, tyle że ja jej już nie lubię bo po każdej zimie jest tak samo, będzie miejsce na nowe rośliny.
pozdrawiam.

Mój kawałek planety 14:06, 19 mar 2015

Do góry
Krakus napisał(a)

niestety kora nie zabezpiecza tak wspaniale ;p też wylezą diabły spod spodu...ja mam brzozy od siatki jakiś metr i już mi ciężko z kosiarką się przecisnąć. od dołu gołce gałęzie tak na ok 1,5 m ale już wyżej hard core...thuje tez mam 1 m od siatki i jakoś się jedzie jeszcze kosiarą ale jak się rozrosną to może być kiepsko.

Oczywiście, ze kora nie zabezpieczy na 100% coś będzie wyłazić i wtedy jak Kasia by się nudziła to kilka chwastów by wyrwała

Ale zdecydowanie mniej chwastów jest przy korze
Zielonym do góry... 13:49, 19 mar 2015

Do góry
chyba tylko chwasty coś tam powoli rusza ale ja na razie nie mam tulipków, kroksów itp...widzę małe starty na pissardi..trzemilina jeszcze śpi...rozchodniki żyją a berberysy nieśmiało jeszcze....brzozy śpią

tyle co pamiętam bo tak to się dzę i flizuję jako krakuska to zrozumiesz ostatnie zdanie ale pewnie pozostałym będzie trudno bo to ponoć nasze lokalne wyrażenie.

pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:41, 19 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Chciałam kupić brzozy pożyteczne, ale w pobliskich szkółkach na razie nie maja w ofercie. Może Ty znasz jakieś sprawdzone szkólki?

Wtrącę się, chociaż pewnie już ci ti pisałam. U tracza mają. Okazy różnej wysokości w zależności od zasobności portfela Są takie i za 200 zł i takie za 500 prawie, za mniejszymi się nie rozglądałam to nie wiem. Ale transport mają niedrogi W zeszłym roku za całe auto płaciłam 150 zł podczas gdy pani ze szkółki w przeciwnym kierunku ale kilometrowo podobnie krzyknęła mi minimum 450 . No to jest różnica. A może masz własny jakiś transport? Bo wtedy to ty możesz szaleć kobieto
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:19, 19 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
a własnie własnie, gdzie kupujesz brzozy w okolicach Łodzi?
Jakiś rodzaj wybrałaś?

Chciałam kupić brzozy pożyteczne, ale w pobliskich szkółkach na razie nie maja w ofercie. Może Ty znasz jakieś sprawdzone szkólki?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:18, 19 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
fajnie
mam jeden róg działki do rozplanowania i tam chciałam posadzić kilka brzózek. Nie miałam pomysłu jak. Chyba skorzystam z części aranżacji (brzoza, trawy)

uwielbiam brzozy!

Ok Nie ma sprawy
Mój kawałek planety 11:41, 19 mar 2015

Do góry
Krakus napisał(a)

niestety kora nie zabezpiecza tak wspaniale ;p też wylezą diabły spod spodu...ja mam brzozy od siatki jakiś metr i już mi ciężko z kosiarką się przecisnąć. od dołu gołce gałęzie tak na ok 1,5 m ale już wyżej hard core...thuje tez mam 1 m od siatki i jakoś się jedzie jeszcze kosiarą ale jak się rozrosną to może być kiepsko.

a dlaczego nie chciałes bliżej ogrodzenia ?> - tui nie trza ciąć - nie pójdzie na boki zbyt.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:15, 19 mar 2015

Do góry
wojtas2101 napisał(a)
Bardzo blisko posadził brzozy sąsiad, co będzie gdy przestanie je obcinać....

Tym będzie się martwić później...teraz i tak nic nie poradzi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies