Bardzo ciekawe stojaki na roże Spróbuj poprowadzić gałązki różane możliwie poziomo, będą mocniej kwitnąć. Szkoda, że mój mąż taki nietechniczny... Może sama sobie poskręcam takie piękne kratki drewniane.
Jakie róże masz tam posadzone?
Hanuś, u mnie po osiedlu dwie panie z owczarkami chodzą.
A teraz powiem ci ciekawostkę, która usłyszałam na szkoleniu. Otóż nasza pani szkoleniowiec, 12 lat temu wzięła kota ze schroniska, takiego maluszka. Kotka była u niej 4 miesiące i zagubiła się. Po 12 latach pani odebrała telefon z informacją, że znaleziono jej kotkę w Kazimierzu - pani jest z Wrocławia Okazało się, że około 12 lat temu zaczęto wszczepiać chipy zwierzakom i koteczka przy wyjściu ze schroniska, również takowy dostała. Teraz kotka znowu jest z panią, jej rodziną i wielkim owczarkiem niemieckim, którego ustawia jak chce Dodam, że podobno jest to jedyny znany owczarek niemiecki wychowany na kanapowca - tak powiedział jej psi trener.
Ładne egzemplarze, wystarczy tylko każdą gałązkę przyciąć o 1/3 długości, stopniując cięcie na kształt kuli. Będą się ładnie zagęszczać Tak jak Ci u mnie napisałam, najlepiej w czerwcu ciąć.
Wyplewione całkiem sporo
Weekend rzeczywiście nie był ogrodowy, w niedzielę lało non stop, wczoraj niby pojawiało się słońce, ale wiatr był lodowaty.
Udało mi się tylko wysiać i wysadzić cześć jednorocznych, za zimno było na inne prace. Dzisiaj chciałabym w końcu ciachnąć resztę lawendy, trochę już późno na to, ale trudno.
Tulipany na leśnej zaczynają, zresztą cała rabata powoli się zieleni Czekam tylko na paprocie. Z drugiej strony huśtawki tez zaczyna być kolorowo A na taras trafiło maleństwo, szkoda, że u mnie zawsze rośnie tylko jako jednoroczne, nie wiem dlaczego.
Proszę o poradę. Mam tuje, przyciąlem ja na wiosnę około miesiąc temu w kulkę - tylko wyrównanie i po jakimś czasie zaczęła cała żółknąć. Dawałem nawóz specjalny. Czy da się to jakoś uratować ??
Ekipę łódzką jak zwykle gdzieś nosi i pomimo lockdown'u (z zachowaniem wszystkich środków ostrożności) wciąż jest aktywna !!!!
W poprzedni weekend odwiedziłyśmy cudowny Cieszyn i uroczy szlak magnolii.
Ładne sadzonki. A ja mam wyrzuty sumienia odnośnie tej stipy.
Danusiu chętnie bym też przesłała. Dobrze, że nie obiecałam bo chyba z tymi maleństwami tylko zostanę. dzisiaj sprawdzałam przycięte spore kępy a tu raptem po kilka ok 19 cm zielonych źdźbeł wyszło. Może coś ruszy.
W zeszłym roku przycięłam i za tydzień były zielone szczotki.
Nie chwalę teraz dopiero jak wzejdzie aby nie za peszyć.
Kochana jak ty masz Szporkase na wyciągnięcie ręki to można szaleć.
Wcale się nie dziwię, że cię podglądają. A co mają chodzić z opaskami na oczach. To normalne jak ktoś coś robi to ludziska patrzą.
Kamila ty nie czekaj na deszcz tylko podlewaj aby nasiona wzeszły przynajmniej raz na dzien a jak słońce to 2 razy. Bez wody nic nie urośnie
Dopiero zaczynam przygodę z moim ogródkiem Mam dylemat co posadzić wzdłuż ogrodzenia nad murem oporowy, długość ok 20m a szerokość to tylko 1m, strona południowa. Chciałabym jakieś może krzewy iglaste i ozdobne liściaste tak by nie było jednolitej ściany zieleni. Dodam, że to to jest nasz widok z jadalni. Mur oporowy mam nadzieję niebawem zostanie zasłonięty przez bluszcz.
Dla Roocika- wąska rabata z Silver Dollarami 2020 jesień- widok mam niestety tylko z boku.
Wiosną pod hortensjami można mieć wszystko co się chce,moja kuchenna jest w fazie ciągłych zmian. Ostatnimi czasy stawiam na ciemierniki i moją jasną miodunkę, oczywiście pierwiosnki.
Szerokość hortensji zależy od sposobu posadzenia i prowadzenia.
Przed cięciem
Po cięciu