Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:33, 29 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)

hihi tak Magnolia nieźle to wymyśliła

To fakt. Gratulacje trzeba złożyć również Magnolii, ale efekt, który pokazujesz to tez Twoja zasługa
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:25, 29 paź 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dobrze,że ząb pozwolił na zrobienie zdjęć jesieni u Ciebie.

Zachwycają mnie Twoje trawy i cały dobór roślin do tych traw. Bardzo przemyślane i skomponowane.

hihi tak Magnolia nieźle to wymyśliła
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:08, 29 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
Bandi ma swój sklep internetowy, i czasem miewa fajne promocje.
ja go lubię.Nie tylko kwasy, same kremy tez są dobre

tak, ważny w tych nedrogeryjnych kremach jest wąski skład, brak chemi czyli subs które potem nas czesto uczulają
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:59, 29 paź 2015

Do góry
Bandi ma swój sklep internetowy, i czasem miewa fajne promocje.
ja go lubię.Nie tylko kwasy, same kremy tez są dobre
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:39, 29 paź 2015

Do góry
tak szczerze to sama nie wiem czy bym wymieniała- to jest piekne miejsce do eksponowania większych traw. Pasuje i na trzcinniki i na miskanty.
Nie pamiętam Grazielli, a doszukać się trudno, czy jest dość drobnolistna jak Graciallimus, czy bardziej ma liście szersze- jak np Maleparthus? U Ciebie sprawia wrażenie raczej drobniejszych liści, co wydaje mi się świetne tutaj i właściwie mi w miskancie na tym by zależało.
U albmara jest fota Grazielli którą można sobie 'wkleić' w wyobraźni do Ciebie i mnie zachwyca
http://albamar.pl/pl/694-miskant-chiski-silberspinne-miscanthus.html

Podwójny rząd tu tez by się sprawdził i poprawił odczucia.

Trzcinnik znowu wczesny i bardziej delikatny,smukły....
ja widzę fragment u Ciebie, nie wiem czy stawiać na lekkość ( trzcinnik) i potzreba efektu wczesnego, czy raczej na bryłę- miskant
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:30, 29 paź 2015

Do góry
Grab w takiej formie potrzebuje raczej jedolitego tła, a tam ma być jakaś mieszana rabata? Może magnolia tylko nie krzak a drzewo.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:31, 29 paź 2015

Do góry
Szefowa potwierdziła moje przypuszczenia, że mój miłorząb nie za bardzo nadaje się na soliter, bo będzie zbyt szeroki...

Posadziłabym w tym miejcu grujecznika, ale pewnie nie da rady w pełnym słońcu Żałuje

Chodzą mi po głowie jeszcze:
grab formowany na bonzaj - ktory nawiązywałby do żywopłotu grabowego

magnolia parasolowata - ale intuicja mi mówi, że zbyt duża i przysłoni wszystko z tyłu

jałowiec hortsnam - tylko podoba mi się jego obecna miejscówa, to po co go przesadzać?

liliak w formie piennej - dekoracyjny tylko przez miesiąc, to chyba się nie nadaje

Ktoś ma jakieś propozycje?

Chodzi o to miejsce, 6 m od rabaty (z tyłu widać krzewy, których tam nie powinno być, muszę zrobić przechowalnik, a nie upychać, bo to sensu nie ma)

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:50, 29 paź 2015

Do góry
wg mnie mogą tu ładnie wygladać trzcinniki. Ale wiesz, przez pierwszy sezon tez je ledwo dojrzysz na tym tle, bo bedą miały po 5 źdźbeł, a one jeszcze cieńsze niż miskantów.
Ich atutem będzie to że juz w czerwcu zakwitną i będą zdobić do zimy.
Możesz je posadzić nie w rządku, tylko w dwóch , przynajmniej na części tego żwirowego trójkąta?- z tej foty wydaje się, że byłoby ładniej.

Wokół Anatola 22:26, 28 paź 2015

Do góry
Gingko

Magnolia - kiepsko wygląda, gubi wszystkie liście. Zeszłej zimy dbała o moją kondycję. Raz ją osłaniałam od mrozu, innym razem odsłaniałam i tak wiele razy.

rozchodnik

modrzew pendula
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:05, 28 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
U nas dzisiaj rankiem przymroziło, większość już padła, jutro muszę hosty i paprocie pousuwać, liście jeszcze tylko na jabłoniach orzechy już gołe. Z tego kulkowanego zielone liście po prostu osunęły się wokół pnia. Ale magnolie też zrzucają pod koronę. Tu u nas ludzie mówią, że jak liście pod koroną to drzewa szykują się na surową zimę i tak po wieloletnich obserwacjach stwierdzam, że coś w tym jest. Jak w zeszłym roku straszyli zimą stulecia to się śmiałam bo pod drzewami liści nie było tylko wszędzie w ogrodzie, teraz jest inaczej

Ciekawe czy się sprawdzi
Ja mam obserwację taką, że liście lecą pod drzewo po większym mrozie Wiem, że nie można generalizować, bo nie wszystkie drzewa się tak zachowują, np. dęby i brzozy. Ale orzechy, jesiony, klony zrzucają liście wraz z większymi przymrozkami. U mnie z tych drzew liście w ciągu jednego dnia spadły pod drzewo, właśnie po przymrozku w nocy. Dwa lata temu było to samo, a zimy nie było.
Ja to lubię, bo raz się posprząta i finito

Moja magnolia dopiero teraz zaczęła żółknąć, ale jeszcze ani jeden listek nie spadł
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:46, 28 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
a wiesz że nie pamiętam czy brzegi maja ostre... same liście są giętkie, dość miękkie.
A masz fotę z dalszej perspektywy? Trzcinniki dobrze wygladają jak mają trochę przestrzeni wokół siebie, kiedy 'czyta' się ich pionowy pokrój i falowanie.

Mam jakieś z lata gdzie widać ile jest dla nich miejsca
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4924-moja-walka-z-wiatrakami-czyli-kamieniolom-troche-z-przypadku?page=414#post_1
Ogrodowe love story 18:58, 28 paź 2015

Do góry
i ogólne widoki - widać, dlaczego robię zbliżenia roślin
ogródek wielkości chusteczko do nosa
zlikwidowana piaskownica - rośliny z prawej zostały przesadzone, bo jakby się dusiły
może tego nie widać, ale tam w kącie jest: 5 rodków, 3 azalie, 3 iglaczki, 2 tawuły, magnolia i jeszcze takie tam...

taki skoszony trawnik jest jak piękny dywan:

i piwonie
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 17:45, 28 paź 2015

Do góry
moja magnolia mnie dzis zadziwila. W zyciu nie widzialam takiego cudu.

dzis chcialam zobaczyc czy sa juz paczki kwiatow i tak mnie zaskoczyla mile
Pierwsze zdjecie sprzed kilku tygodni, drugie dzis.

A skoro przytachalam z domu aparat to jeszcze zatrzymalam w czasie jesienny widok od strony podworza w kierunku lasu. Na dole widac moje mlode barany.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:37, 28 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
a wiesz że nie pamiętam czy brzegi maja ostre... same liście są giętkie, dość miękkie.
A masz fotę z dalszej perspektywy? Trzcinniki dobrze wygladają jak mają trochę przestrzeni wokół siebie, kiedy 'czyta' się ich pionowy pokrój i falowanie.

Cieszy mnie Magnolio co piszesz o trzcinniku bo to znak.ze.dobrze gou siebie posadzilam gleba przecietna,slonce,przestrzen.mam nadzieje ze moje 24 sztuki dadza kiedys czadu jak u Gosi.pozdrawiam
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:29, 28 paź 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Klony dostały pięknej czerwieni, aż jarzą i świecą od słońca i mój ulubiony u ciebie zakątek z lustrem

Niedłogo lustro do wymiany ale na pewno będzie w tym samym miejscu tak samo obudowane
U ciebie to dopiero atak klonów, u mnie namiastka ale i tak daja po oczoch. A jak u Ciebie magnolia parasolowata?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:53, 28 paź 2015

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:45, 28 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Trzcinnik KF musi mieć słońce żeby stał w pionie i najlepiej ziemię niezbyt ciężką- słabsza nawet będzie lepsza. Wtedy będzie się trzymał w pionie i da sobie radę z wiatrem

Super, dziękuję pięknie za odpowiedź
Pomyślałam żeby trzcinnikiem zastąpić te moje nibygracki https://www.ogrodowisko.pl/watek/4924-moja-walka-z-wiatrakami-czyli-kamieniolom-troche-z-przypadku?page=405
Waruki z tego co piszesz miałyby idealne bo u mnie ziemia kiepska i słońce prawie caly dzień. Pytanie jeszcze jakie on ma liscie. Ostre w dotyku czy gladkie ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:27, 28 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
nie wiem jaka mam (może znajdę nazwę) ...zrobię zdjęcia to wstawie u siebie ....jak byś mogła popatrzeć ...jutro-pojutrze

może i powinnam zmienić jej miejsce ...ale chwilowo to bez znaczenia bo jest bardzo mała.

dobra, postaram się pamiętać i zajrzeć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies