Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród z łezką II 21:38, 20 paź 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Wiosna była magnolia u Kasik, a jesienia jest Jarząbek u Ciebie

Cudo, fajnie jak jest pamiątka ze spotkania

Nie, nie, to jeszcze zakup sprzed spotkania. Ale Kasia mi go wymyśliła
Od Kasi przywiozłam dwie jeżówki i wielką kupę rozchodnika okazałego, na moją rabatę, którą będę wiosną przerabiać
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 16:56, 20 paź 2015

Do góry
Myślę, że można jeszcze posadzić. Na zimę owinąć np. kilkoma warstwami cieniówki.
Nasze magnolie (też podkarpacie) radzą sobie.

W watku ostatnio zdjęcia kwiatów magnolii. Teraz chyba pora na owoce
Oto kilka zdjęć owoców z naszych magnolii

Magnolia Yellow Lantern

Magnolia Gold Star

Magnolia gwiaździsta

Więcej na naszej stronie http://maciejon.republika.pl/Ogrod_plan/Ogrod_plan%20-%20index.html
Ogród z łezką II 14:48, 20 paź 2015

Do góry
Wiosna była magnolia u Kasik, a jesienia jest Jarząbek u Ciebie

Cudo, fajnie jak jest pamiątka ze spotkania
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:02, 20 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, czytam o okrywaniu, to jeszcze poradź, w jaki sposób okryć magnolię? Tylko okopczykować korzonki, czy coś jeszcze jej poprzykrywać? Bo ja mam w formie drzewek i teraz nie wiem. I na dodatek pierwszy rok właśnie

Wpadłam się też dopytać o bukszpany młodziutkie. Moje stoją w skrzyneczkach, bo wtedy lepiej jestem w stanie kontrolować wilgotność gleby. Czyli te skrzyneczki z sadzonkami, co mają zbyt małe korzonki zadołuję chyba? Na wierzch może okryję igliwiem

Piękne inspiracje mi zostawiłaś Skorzystam. Właśnie posadziłam 2 kolumnowe ambrowce, które mają tworzyć jakby bramę do dalszej części ogrodu

O magnolie sama się radziłam Agani Jej zdaniem duża magnolia powinna sobie poradzić nawet bez okrywania. Ja sadziłam tydzień temu mognolię w formie patyka, ale wysoką ok. 170cm. Drugą mam w formie krzaczastej, ale już trzeci sezon, też ma gdzieś 160 cm. Pierwszy raz ma pąki kwiatowe nie mogę się doczekać... Nie chciałabym, żeby mi wymroziło
Przy sporych mrozach (tak myślę powyżej -10st.C) planuje swoje okryć albo agrowłókniną, albo po prostu nakryć pudłem kartonowym. Agania radziła, że w wersji pudłem mozna nasypać do środka suchych liści

Ja z bukszpanami nigdy sie nie cackam. Po wiosennym cięciu wtykam w ziemię za cisami, jesienią przesadzam ukorzenione, resztę zostawiam, i tyle...
Moim zdaniem bukszany w doniczkach najlepiej zadołować lub po prostu obsypać ziemią. Kiedyś czytałam opracowanie szkółkarskie, w którym pisali, że bryła korzeniowa w doniczce wymarza dopiero przy powyżej -10stopni. Ubiegłej zimy trzymałam w doniczkach (ale w osłoniętym od wiatru miejscu) malutkie tuje i wszystkie przeżyły

Wydaje mi się, że obsypywanie od góry igliwiem, czy choćby liśćmi to nie najlepszych pomysł. BUkszpan jest zimozielony, może jakiegoś grzeba złapać? Nie wiem sama, ale mnie to nie przekonuje. Lepiej zaciszne miejsce mu znaleźć

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:50, 19 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

jeszcze odrobinę zostało, bo dumam czy dokupować,czy odpuścić

Hmmm, ja tak dumałam 2 tygodnie, i co ? wczoraj setkę krokusów kliknęłam...
Dobrze, ze to drobnica i szybko sie sadzi
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:37, 19 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)

to dumaj spokojnie

a w międzyczasie daj nam fotki

w srodę wraca aparat do domu, to zrobię.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:32, 19 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

to dumaj spokojnie

a w międzyczasie daj nam fotki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:31, 19 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)

ja też w sobitnim deszczu

wszytsko już wsadziłaś?

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:25, 19 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ja tez sadziłam cebule, w sobotnim deszczu

ja też w sobitnim deszczu

wszytsko już wsadziłaś?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:23, 19 paź 2015

Do góry

super kranik z cebulami
Pięknie kolory złapał ogród u Ciebie, tak się wysycił.

ja tez sadziłam cebule, w sobotnim deszczu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:46, 19 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fkobieta.onet.pl%2Fmoda%2Fhelena-norowicz-na-okladce-elle%2F8pnhvz&psig=AFQjCNFMUqGriiUp3v3dkMjkKwVsJJON4g&ust=1445111070351702

śliczna
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:07, 19 paź 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

To pierwsze drzewo z ogrodu Laurent Perrier Luciano Giubillei to parocja perska

tak obstawiałam po cichu.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:40, 18 paź 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Grujecznik co przy trawach perowskię udaje.

Perwoskia jeszcze cała w kwiatach.. kiepsko grujecznikowi to idzie udawanie..

Szkoda mi go, bo mógłby zdobić i jesienią.. ale wiosna jest piękny , nie mam gdzie go przesadzić, poczekam, może się wzmocni z czasem
Magnolia też strajkowała długo ..a teraz się trzyma, gdyby nie przymrozek to jeszcze kwitłaby.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:24, 18 paź 2015

Do góry
Żal zniszczonych roślin, u mnie też są straty, pękła moja magnolia.
Kolory w ogrodzie bardzo energetyczne, a tarasik oblukałam kilka razy.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:59, 18 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Nie wiem czy to jest grab w pierwszej inspiracji- raczej stawiałabym że cos innego jednak, bo graby same z siebie maja inny pokrój.
Na pozostałych to graby.
Mój wyrósł sam u nas- to siewka dzika. Gosia też ma siewkę z jakiejś miedzy.
Graby u nas się sieją, niew iem czy u Was też. Można spytac w leśnictwie. Do takich formowanych form nadają się tez dobrze buki ( tylko na poczatku wolniej rosną), albo derenie jadalne.
Na drugiej osnpiracji jest grab w odmianie komunowej- np Frans Fountain
A żeby uzyskac dzrewko jak z inspiracji pierwszej , to nadaje się do tego klon tatarski ( bywa też jego piekna odmiana Hot Wings), albo świdosliwa, a może tez kruszyna Asplenifolia. Tylko z tymi drzewakami jest tak że one lubia rosnąć wielopniowo- wybierasz sobie ile maja mieć pni i tylko je zostawiasz, reszte pędów wycinasz co sezon ( maja skłonność do puszczania od korzeni). I ogałacasz też te pnie do założonej wysokości korony. Klon jest wyższy docelowo,niz pozostałe.

To pierwsze drzewo z ogrodu Laurent Perrier Luciano Giubillei to parocja perska
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:27, 18 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)

klony, magnolia zmieniaja kolory

na pierwszym planie klon japoński Jordan

jesienne kloniki..pięknie wybarwione;u mnie klon Flamingo
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:57, 18 paź 2015

Do góry
datury obcięte widać obwódkę z buksów ma roczek z maleństw sadzona rok temu

piwonie połamało to obcięłam

magnolia pięknie podrosła
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:58, 18 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Nie wiem czy to jest grab w pierwszej inspiracji- raczej stawiałabym że cos innego jednak, bo graby same z siebie maja inny pokrój.
Na pozostałych to graby.
Mój wyrósł sam u nas- to siewka dzika. Gosia też ma siewkę z jakiejś miedzy.
Graby u nas się sieją, niew iem czy u Was też. Można spytac w leśnictwie. Do takich formowanych form nadają się tez dobrze buki ( tylko na poczatku wolniej rosną), albo derenie jadalne.
Na drugiej osnpiracji jest grab w odmianie komunowej- np Frans Fountain
A żeby uzyskac dzrewko jak z inspiracji pierwszej , to nadaje się do tego klon tatarski ( bywa też jego piekna odmiana Hot Wings), albo świdosliwa, a może tez kruszyna Asplenifolia. Tylko z tymi drzewakami jest tak że one lubia rosnąć wielopniowo- wybierasz sobie ile maja mieć pni i tylko je zostawiasz, reszte pędów wycinasz co sezon ( maja skłonność do puszczania od korzeni). I ogałacasz też te pnie do założonej wysokości korony. Klon jest wyższy docelowo,niz pozostałe.

Marta dziękuję za tak dokładną odpowiedź.Nie wiem jak u nas z dostępnością tych klonów tatarskich i ile lat musiałabym czekać na efekt, jak szybko rosną.

Jak mogłabyś napisać jeszcze czy przy zakupie ewentualnie formy kolumnowej jest znaczna róznica między fastigiatą a tym Frans Fountain, i na czym polega.
Odpisz proszę u mnie, bo nie chcę Gosi zaśmiecać
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:53, 18 paź 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Agatko, ale cudownie. Ogród sam w sobie jest tajemniczy i zaczarowany, a ta mgła to taka kropeczka nad I . Wypatrzyłam mojego świerczka - Aureospicata .

Mam takie dwa w ogrodzie....w tym roku obrodziły w szyszeczki

W ogrodzie już tyle kolorów

tutaj sumak się złamał

i biedna magnolia

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:14, 18 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Ale się zmienia u Ciebie.
Rzeczywiście ładnie zestawiasz kolory i faktury roślin.
I bardzo bujnie u Ciebie- wszystko dorodne, piękne.

Magnolio, lata tu spędzone na podpatrywaniu realizacji Danusi jak i innych ogrodów robią swoje Ja jestem wzrokowcem i jak mi się coś podoba to próbuję to przenieść do siebie Teraz staram się nie kupować nowych gatunków roślin, a nawet uszczplam to co mam A pochwała od Ciebie znaczy dużo, bo jesteś zawodowcem Więc dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies