Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 14:34, 18 kwi 2021

Do góry
A co w ogrodzie? W sumie w tym tygodniu nie wyszłam nawet, żeby sprawdzić co się dzieje bo pogoda okropna i w dalszym ciągu boję się że mnie przewieje, wiosna coś bardzo powoli się rozkręca, zimno i brzydko, dopiero dzisiaj u nas coś cieplej troszku i bez wiatru. Parę fotek ku pamięci
Wszędzie na rabatach widać chwasty, przydałoby się pomyśleć za chwilę o plewieniu...

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:31, 18 kwi 2021

Do góry
Wykorzystałam zeszłą sobotę maksymalnie na prace ogrodowe - min. przycięłam róże.

Słoneczko pobudziło magnolię by w końcu zaczęła pąki otwierać. Niestety teraz cały czas pada, nawet śnieg zaliczyła i chyba jej czas kwitnięcia cały " opłakany" będzie w tym roku.

Judaszowiec na nowej rabacie przezimował swoją pierwszą zimę w ogrodzie i pokazał zawiązki paków kwiatowych.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:28, 18 kwi 2021

Do góry
wierzby zawsze pierwsze w listkach

i jarzębiny

sterta do palenia rośnie

dziewicze kwiatki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:26, 18 kwi 2021

Do góry
a mirabelki tak nie doceniane zawsze pierwsze

zdrowe, nie choruja, nie robaczywe, na kompoty świetne, na powidła i na kwiat i jesienny żółty kolor liści

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:21, 18 kwi 2021

Do góry
Sasankom się nie spieszy

tu jeszcze nie ruszone z porządkami

wiśnie piłkowane nie długo
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:18, 18 kwi 2021

Do góry
Wiosenne zwiastuny to maluszki. Przynajmniej zmuszają do zejścia z tarasu i pospacerowania po ogrodzie pomimo brzydkiej pogody.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:16, 18 kwi 2021

Do góry
sporo jeszcze przycinek mnie czeka, byle by tylko pogoda była

Nie ma nawet czasu kiedy dekoracji powyciągać i poustawiać Ciągle leje
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:13, 18 kwi 2021

Do góry
Berberysy już w listkach drugi sezon nie przycięte, muszę w lecie ciachnąć, choć wtedy mi szkoda zawsze bo już owocki są, ale wiosna taka mokra, że nie było jak, od razu by miały grzyba

wrzośce lepiej mi rosną chyba niż wrzosy....przynajmniej w niektórych miejscach, szkoda, że na wiosnę są drogie, a te jesienne u nas nie zimują

zmiana barw na rabacie z niebieskiego na żółty

te mnie wiosną zawsze za serce ilością kwiatuszków łapią
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:11, 18 kwi 2021

Do góry
Pierwszy tulipan botaniczny.

Uśpiony

Ten już kwitnie. Muszę podzielić, bo go lubię. Ula buźka dla Ciebie.

Pierwsza sasanka zakwitła - ta samosiejka. "Matki" jeszcze w pąkach.

Żywopłot strzyżony liściasty 14:06, 18 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za późno odpowiadam, ale odpowiedziałabym żeby ciąć, bo stracisz rok na zagęszczenie żywopłotu od dołu. Tnij nawet teraz.

Ok. To ciacham. Tak na 20cm od ziemi będzie dobrze?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:02, 18 kwi 2021

Do góry
Anitka napisał(a)

Cebulica syberyjska.

Przylaszczki - muszę rozmnożyć.

Pierwszy hiacynt. Przez zimno pozostałe hibernują dalej.

cebulicy musze dokupić, zapominam zawsze nazwy, a potem wiosną zachwycam się kolorkiem, ale mam tylko kilka cebulek, a nie pamiętałam jak się nazywa
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:57, 18 kwi 2021

Do góry

Cebulica syberyjska.

Przylaszczki - muszę rozmnożyć.

Pierwszy hiacynt. Przez zimno pozostałe hibernują dalej.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:53, 18 kwi 2021

Do góry
U mnie belki 12x12 przy odległości 2,4m wystarczą dwie przy 4,20 to raczej trzy albo jak u mnie nie na brzegach. Zależy też z której strony opiera się dach. Mój taras ma 4x4

Jak już zobaczysz to usunę zdjęcie co by nie zaśmiecać
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:51, 18 kwi 2021

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:46, 18 kwi 2021

Do góry
Z każdym dniem pojawiały się pierwsze oznaki wiosny. Pierwsze zwiastuny wiosny w większości trzeba na kolanach focić. U mnie wiosna bardzo opóźniona w porównaniu do innych ogrodów na ogrodowisku. Nawet tych co są niedaleko. Irysy reticulata mam w trzech kolorach i bardzo je lubię.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:43, 18 kwi 2021

Do góry
effka napisał(a)

Darcia, no właśnie chorowałam na nie od dawna ale jakoś albo kasy albo mebelków nie było. Rzeczywiście ostatnio na pinterescie widuję coraz więcej stylu Boho, naturalnego, beże, zgaszone biele, drewno etc. Ja resztę mebli, czyli leżaki, stół z krzesłami na drugim tarasie, parasol etc. mam w stylu raczej nowoczesnym czyli stal, szkło i antracyt i właśnie chciałam przełamać tą nudę i surowość takimi mebelkami. Najbardziej mi się ten fotel kokon podoba.
Zastanawiam się jaki dywan tarasowy wybrać. Chyba jakiś z motywem roślinnym, może coś takiego:

Nawierzchnia tarasu to jasnoszare płyty betonowe i chciałam je czymś przykryć, żeby ocieplić klimat Jak myślisz?

To jest ten taras z tym wielkim drewnianym stołem.

(Grill idzie zaraz do wyburzenia bo moim zdaniem szpeci i nikt go już nie używa a poza tym przestaliśmy grillować bo to jednak średnio zdrowe. W jego miejscu będzie klon palmowy.)

Styl boho niesamowicie przyjemny
Dywan fajny jak ci się podoba to kup
Fajne są też te jutowe okrągłe plecione, widziałaś?
Rzut okiem z góry i wszystko jasne gdzie
Już nie mogę się doczekać

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:42, 18 kwi 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Piękne róże i piękne zdjęcia, to z trawami w tle bajkowe!
Już nie mogę doczekać się takiej prawdziwej wiosny, a później lata. Na majówkę zacznę przygotowania altany. Trzeba tam wreszcie posprzątać, ale chyba ciepła to jeszcze nie będzie. Sprawdzałam prognozy pogody i stwierdziłam, że przed 12 maja nie ma co kupować roślin doniczkowych.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:36, 18 kwi 2021

Do góry
Marcowych porządków ciąg dalszy.

Zaczęły pokazywać się cebulowe w rabacie w kręgu, więc przyszła i pora na trawy.

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:34, 18 kwi 2021

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale masz cudne ciemierniki, u mnie nie chcą tak przyrastać. Czytam, że te świnstwo wirusowe mieliście? Jak dobrze, że obyło się bez szpitala, u mnie w rodzinie nie każdemu się udała ta walka Też Ci niektóre róże przymroziło tej zimy? Dużo zdrowia życze no i słoneczka i ciepełka to i szybciej do sił wrócisz, najlepsza ogrodoterapia Pozdrawiam
Ja duże kępy ciemierników kupiłam i od razu porozrywałam na kilka mniejszych. Przez kilka lat zdążyły się rozrosnąć, ale to taki gatunek. Mam też z takich niższych, ale one nie przyrastają tak ładnie. Róże musiałam wiosną poprzycinać, bo mróz je uszkodził, ale wszystkie żyją na szczęście.
Wróciłam do zdrowia po kowidzie, mam taką nadzieję.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:28, 18 kwi 2021

Do góry
Troszkę jeszcze nad nią popracuję To ta trzecia po prawej.

By troszkę koloru było na początek w marcu wsadziłam żonkile. Sa tam też posadzone wcześniej, ale dopiero kły pokazywały.

Dzielę i wsadzam w różnych miejscach przebiśniegi. Dostałam kiedyś dwie kępki i dzielę namiętnie. Kropla w morzu potrzeb

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies