Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Małej Mi 2017 23:37, 29 mar 2021

Do góry
Urocze malutkie krokusiki.. nazwy nie pamiętam, a zapiski z fotami trafił szlag.. widać normalne krokusy i te malotki.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:36, 29 mar 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Folia zdjęta już
Super z tej perspektywy. Wcale nie przeszkadza do stylu ogrodu to odeskowanie warzywnika. Ładnie się wszystko razem skomponowało. Fajnie wygląda takie surowe drewno, ale zabezpieczcie, żeby na dłużej przetrwało.
Kompostownik za jakiś czas znów trzeba będzie powiększyć Przy tak dużej ilości rozrastających się roślin "złota" będzie więcej
Fajna pogoda szykuje się na najbliższe dni, w środę będzie wygrzewanie
Ogród Małej Mi 2017 23:33, 29 mar 2021

Do góry
Kret / karczownik zżarły mi większość krokusów .. największe rzeczki zostały po prostu wciągnięte co do cebulki Wcięło to w nory i teraz kwitną mi w trawniku pojedyncze sztuki

Ogród Małej Mi 2017 23:29, 29 mar 2021

Do góry
Ogród Małej Mi 2017 23:27, 29 mar 2021

Do góry
Ogród Małej Mi 2017 23:25, 29 mar 2021

Do góry
Zmotywowaną poszłam coś focic.. aż nie zdążyłam tam gdzie miałam być . Muszę jutro .. wiec wrzucam kilka fotek i uciekam bo pobudka w środku nocy..

Takie tu i tam..

Krokusy mam wszędzie
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:24, 29 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Irenko jakie to piękne... Cudowny kadr z pięknego zakątka. Wgapiam się
Jako cebulkowy leń, spróbuję skorzystać z twojego patentu i sadzić krokusy wiosną. Gwarancja koloru i miejscówki Niestety u nas same żonkile i hiacynty. Ale wypatrzyłam śnieżycę, droga jak diabli, wzięłam jedną doniczkę bo tak kusiła
Ogród Małej Mi 2017 23:21, 29 mar 2021

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Sieczkarnia super, mieliśmy podobną, jak byłam mała, cięła i rozdrabniała słomę, pokrzywy i jeszcze chyba coś, ale nie pamiętam co... Kręciłam korbką z boku i to siekało. Krokusy śliczne. Wycinka? wiem, co to znaczy, bo my w zeszłym roku wycinaliśmy świerki, które 'wchodziły' na dom...(ot, takie błędy niedoświadczonego ogrodniczkowania sprzed kilkunastu lat...), gałęzie leżą na kupie do dzisiaj, choć już nie koło domu...

Agnieszko, uczymy się cały czas... najlepiej na swoich błędach Jesteś, a to sygnał, że do Ciebie trzeba koniecznie zajrzeć

Pierwszy raz widziałam jak sroki dwie atakowały kota.. moją Luśkę .. nie miała szans..taka trauma, drugi spacer w ogrodzie i taki stres

Ogród Małej Mi 2017 23:18, 29 mar 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Świerka wyciągnęliście z korzeniami czy to co w ziemi zostało?

Zostawiamy, za dużo roboty.

Powojnik ma oparcie..

A to takie stare..
Wzgórze chaosu 22:56, 29 mar 2021

Do góry
Mam 1 kępkę krokusów Mają chyba z 10 lat. Nie namnażają się wcale, ale też nie zanikają.
Lepsze to niż nic

U Irenki Miłek przeczytałam, że co rok dokupuje sobie na wiosnę kwitnące cebulki i sadzi tam, gdzie ma pusto.
To dobra rada dla cebulowego lenia, którym jestem.

Znów znalazłam nieposadzone cebule tulipanów, tym razem przytulone do ciemiernika. Nawet żyją i kiełkują.
Jeszcze trzy miski cebul nadal w drewutni. Masakra ze mną

Idąc tropem Irenki i marząc o łanach przebiśniegów i krokusów... wypatrzyłam śnieżyce.
Niestety wiosenne kupowanie cebul trochę drogo wychodzi. Stąd na razie jedna doniczka w ramach eksperymentu.

Jestem w szoku, że taka śniezyca ma tak ogromne cebule.
Ciekawa jestem kwiatuszków, nigdy w sumie na żywo ich nie widziałam.

Pamiętajcie o ogrodach 22:51, 29 mar 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Deski wyszły ale zamiast pigmentu dodałem barwinka do farb i kolor nie wyszedł. Pigment już zamówiłem w srodę ma przyjść to jeszcze przed świetami poeksperymentuję

Ja tam. lubię taki beton
Ogródkowe perypetie:) 22:28, 29 mar 2021

Do góry
Dobrze, że chociaż bratki są..
Ogródkowe perypetie:) 22:26, 29 mar 2021

Do góry
A propos róż.. róża na tarasie wycięta.. nie wiem czemu tak zachorowała.. ale teraz jestem odsłonięta i mnie to wkurza... bo 8 letnie róże ciężko się odchorowuje
Muszę znaleźć nową, najlepiej szybko rosnącą.. tylko jak posadzić jak tam miejsca nie ma, a w to samo nie chcę.. karton..nie wiem..
Tak jest teraz
a tak było.. ech...
Pomysł na... Przedogródek! 22:22, 29 mar 2021

Do góry
Kaha565 napisał(a)
Dziękuję Asiu za odwiedziny! Młodzież dziś rano współpracowała i udało się na szybko coś narysować nawet w skali 1 kratka 1 metr

Z istniejących roślin.... Na działce rosną brzozy. Wiąz camperdowni w przedogródku. Wzdłuż ogrodzenia szpaler hortensji limelight i lawenda przy palisadzie obok wejścia do domu.
Na większości działki posiany jest już trawnik. Jedynie za domem w części gospodarczej brak trawy, nierówności i wykopy tam jest już warzywnik, szklarnia i w tym roku powstanie wiata na drewno/domek narzędziowy/kurnik/ zwał jak zwał

Priorytetem jest dla mnie fron: przedogródek nr 1, rabaty pod oknami nr 5, taras 2 i kolejno rabaty od południowej części domu 3 i 4 (tu bym chciała stipowisko).

Teren trudny na górce, nieosłonięty, piaszczysty, dużo słońca. Podobają mi się wysokie trawy ale boje się czy silny wiatr nie będzie ich pokładał. Ostatnio tak wiało że bałam się o mojego wiąza.
Większość rabat jest nawadnianych, jedynie ta przy tarasie i pod oknami nie ma nawadniania.

Edit: na czerwono w obrysie domu, zaznaczylam okna z których widok będzie najważniejszy

No i super!

1.
To po pierwsze przedgródek mamy gotowy

5.
Jeśli chodzi o 5, to tu powtórzyła bym seslerie i szałwię z przegródka i na szerszej części dodała np. trzy kulki z bukszpanu i jedną wysoką trawę do tego plus hortensję. Np. gracka lub ML jako soliter oraz hortensję. Między bukszpanami też szałwię.

2.
wokół tarasu posadziła bym wysokie trawy, np ML, albo molinię ED. Navi ma taką wokół tarasu, wygląda super.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=3516

3, 4
No i na rabatach 3 i 4 niezależnie, co tam będzie, posadź koniecznie kilka drzew

Ogródkowe perypetie:) 22:16, 29 mar 2021

Do góry
Koniec marca a u tutaj ruch na O. Widać, że wiosna...

Stan na dziś w ogrodzie przyprawia o niechęć.. widać jak znowu wrzosy nie przezimowały.. out..nie sadzę.
Ta rabata do zmiany całkowicie.. muszę zasłonić się od sąsiadów.. szybko.. czym?? pojęcia nie mam..a miałam tam przesadzić róże..
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:03, 29 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

O, tu. Ogień po prostu. Pięknie, aż buzia się śmieje.

Czytam Danusiu, że wkrótce się szczepisz.
Ja już się zaszczepiłam. U nas czeka się około tydzień od zarejestrowania na szczepienie do szczepienia. Po szczepieniu miałam gorączkę, tak po około 14 godzinach. Potem było już dobrze. I jest nadal.
Wszystkim nam zdrowia życzę. Może będzie już wkrótce normalniej.
Bawarka 22:00, 29 mar 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)

Alijko, tutaj cieplutko, fajnie, w nocy popadal deszcz, rosliny zostaly porzadnie podlane
W styczniu sprzatalam w ogrodze, wygrabialam spod tuj resztki. Postanowilam i z nich zrobic terra prete...Tak wygladaly po okolo 6 tygodniach

A dzisiaj juz jest z nich ladna, czarna i pachnaca ziemia...Jeszcze troche,mysle ze tydzien, dwa bedzie perfekcyjna.Wtedy ja wyniose na rabaty
Pozdrawiam i dziekuje za mile slowa

Próbowałam trochę czytać o Terra preta...nadal jednak nie wiem jak w ciągu dwóch miesięcy można zrobić taką ziemię? W dodatku zimą, moje kompostowniki zasypane jesienią liśćmi i warzywami z zaprzyjaźnionego warzywnika, podlewane wodą i rozpuszczonym obornikiem granulowanym, jakoś nie wyprodukowały takiej ziemi. Co prawda nie przerzucałam jeszcze zawartości. U mnie zrobienie kompostu trwa ok roku.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:21, 29 mar 2021

Do góry
Haniu poszukam rano, lepiej mi na laptopie niż na komórce, dobrze?

Pada deszcz, rozsypałam nawóz wcześniej. Niech się rozpuszcza.

Bawarka 21:19, 29 mar 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Jakie cudne niebieskości i fioleciki u ciebie. I to słoneczko!
Ale u nas też dziś było słonecznie, popracowałam w ogrodzie, bo jeszcze mam mnóstwo sprzątania. Wcześniej ciągle było zimno, no i czas też nie zawsze. W końcu robi się wiosennie. Pozdrawiam!

Alijko, tutaj cieplutko, fajnie, w nocy popadal deszcz, rosliny zostaly porzadnie podlane
W styczniu sprzatalam w ogrodze, wygrabialam spod tuj resztki. Postanowilam i z nich zrobic terra prete...Tak wygladaly po okolo 6 tygodniach

A dzisiaj juz jest z nich ladna, czarna i pachnaca ziemia...Jeszcze troche,mysle ze tydzien, dwa bedzie perfekcyjna.Wtedy ja wyniose na rabaty
Pozdrawiam i dziekuje za mile slowa
Bawarka 21:13, 29 mar 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)
Hoje. 3 sztuki, ladne, duuuze, rozne Na te polowalam juz od dluzszego czasu, mam nadzieje ze zakwitna u mnie
[/img]

Ależ to oczywiste, że zakwitną u Ciebie. U Ciebie zakwitną na pewno nawet te co kwitną raz na 100 lub 200 lat! Pewnie zakwitły by też i te co nie powinny
U mnie ostatnio w domu wszystko zdycha... .

Pięknie u Ciebie, wiosna w pełni

Ściskam
Karolina
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies