Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:32, 18 wrz 2015

Do góry
Wszytko obejrzałam
Red baron w kompozycji zachwycający
Mała Eleczka 22:18, 18 wrz 2015

Do góry
Ah załuje ze nie miałam juz kasy pod iglica piekna ta obiecja, trzeba ja wiosna zakupić
Mały ogród Kasi 22:16, 18 wrz 2015

Do góry
Hi hi Kobieta z kilofem

Moje wysoko szczepione umbry tez od Botanika. Będzie Pani zadowolona! Juz za chwileczke, juz za momencik sie ładnie wybarwią.

A roznica pomiedzy nigra a pissardi podobno zawuażalna wyłacznie dla wytrawnych znawców

I dobrze ze juz dylematy drzewkowe załatwione, teraz juz tylko bedzie radosć sadzenia
Moja codzienność - ogród Oli 22:08, 18 wrz 2015

Do góry
Wszystkie zakatki piekne, ale mnie urzekła rabata z jeżowkami i red baronem
Ogród z łezką II 22:03, 18 wrz 2015

Do góry
Kaśka wracaj!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:00, 18 wrz 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
To Wy z Kasią z jednej wsi? Ja bym codziennie przybiegała cukier pożyczyć żeby się napatrzeć

Tak ale Ty tez zawsze mozesz wpaśc po cukier
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:59, 18 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Marzenko widzialam Alana w ogrodzie do kwadratu, czy jak ja mam slonce do 14 tej a potem juz ciem czy takie stanowisko nadaje sie dla rozy ?

Wg mnie wystarczy słonce do 14,
Mój Alan jest marny jeszcze ale licze na jego urode w trzecim sezonie czyli za rok...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:57, 18 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Marzenko
Mogłabyś pokazać swojego miscanta adagio? plisss

Dopiero je kupiłam, mają 20 cm wysokości i 5 ździebełek..będa dopiero widoczne gdy zebrinusy ustąpią im miejsca, czyli za rok. Listki maja bardzo podobne do gracillimusa tylko sa mniejsze. I chyba kwitna zawsze , bo nawet moje malutkie okazy juz maja kwiatki
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:55, 18 wrz 2015

Do góry
Popcarol i Milka wszystkich zachęcam do odwiedzenia Wojsławic. Przypominam , ze świeto traw jest 27 wrzesnia w niedziele.

Ja będę na pewno bo juz zamowiłam trawy a zamierzam jeszcz eposzaleć z zawilcami i hortensjami

Gdyby ktoś był chętny na zółte liliowce prosze o info dostarczę do Wojsławic.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:52, 18 wrz 2015

Do góry
Piotr_ napisał(a)
Jak zawsze podziwiam twój ogród jest cudny i taki ułożony
Sam w sobie jest tajemniczy i magiczny zakochałem się w nim

Przestań bo bede zazdrosna o mój ogród
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:50, 18 wrz 2015

Do góry
Lojalna, Ensata, Milką, Margo widze, ze lawenda odbija. Jeszcze raz opryskam ja na grzyba i zobaczymy jak sobie poradzi?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:48, 18 wrz 2015

Do góry
Monika76 napisał(a)
Madżenko podpowiedz mi co mam zrobić z moimi hortensjami ogrodowymi aby kwitły tak jak u Ciebie a nie miały masę liści i zero kwiata. Czy je jakoś osłaniasz? Podpowiedz proszę.

Moniko chyba podstawa sukcesu jest zakup odpowiednich gatunkow hortensji ogrodowych. Kupuj Przede wszystkim hirtensje z serii everbloom i endless summer. Te kwitna nie tylko na starych pędac, ale co wazne na tegorocznych. Zatem nawet po mrożnych zimach jest szansa na obfite kwitnienie.

Jesli zapowiadaja ostre zimy zwiazuję łyse pedy hortensji, kopczykuje torfem kwaśnym, liscmi a następni daje agrowłókninę i na to maty z traw. Ale najgorsze dla hortensji wg moich obserwacji sa przymrozki wiosnne, gdy paczki zaczynaja sie rozwijać i zetnie je przymrozek. Zimy lepiej znaszą gdyż są uśpione. Zatem hortensje nalezy pozno odkrywać wiosna i w razie zapowiedzi mrozów wiosna nalezy je okryć.

Ale na szczęscie przez trzy ostanie zimy u mnie poradziły sobie bez okrywania, tylko w maju i kwietnu przy silnych mrozach. (od -5 ) okrywałam je na noc.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:42, 18 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Gatunki hortensji poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

Na szczęscie ostatnie trzy zimy były łaskawe i moje hortensje ogrodowe rosna bez okrywania i kwitna jak szalone
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:41, 18 wrz 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
ja jeszcze dodam, że w najcieplejszych rejonach te hortensje nie przemarzają, ale tylko w ciepłych, zacisznych zaułkach, gdzie ściany oddają ciepło
tak u nas obserwuję
tam gdzie wiatr wieje to i odczuwalny mróz jest większy - nie będzie kwitnienia
mam 3 sztuki, 2 kwitną, a trzecia, pierwsza w rzędzie, na którą wiatr wpada, nie kwitnie w tym roku

Stare hortensje, dobrze ukorzenione rzadko przemarzają we Wroclawiu
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:40, 18 wrz 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Marzenko mam głupie pytanie.
Czy jak w październiku kupię róże z gołym korzeniem, to mogę je tak normalnie posadzić. Nie zmarzną mi ?

Jak bardzo dobrze pójdzie, to będę mogła wykroić na jesień jeszcze miejsce na mini różankę. A jak pójdzie tylko dobrze, to na wiosnę

Róże z gołym korzeniem własnie dopiero po 15.10 mozna sadzic. Od razu trzeba je okopczykować a wczesniej namoczyć na 24 godziny i dobrze podlać

Ps. Po cukier i słodzik mozesz zawsze wpadać

Świnka chora.... Jutro musi dostac zatrzyk, kręgosłup ma chory..
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:10, 18 wrz 2015

Do góry
Kochani na wszystkie pytania odpowiem wieczorem. Nie wyrabiam...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:09, 18 wrz 2015

Do góry
Wprawdzie w planach sie juz przy piątej stronie pogubiłam ale podoba mi sie to planowanie

Ja osobiscie uwazam że kwadraty z trzmieliny będziesz dłuzej formowała , niz z bukszpana lub cisa. Dodatkowo rosna intensywnie w sezonie - wypuszczaja pojedyncze długie pedy co powoduje ze wygladaja wciąż poczochrane. Jesli chesz ciagle latac z niżycami to sadż.... Suchodrzewu nie lubie.... Głosuje za cisami. Takie małe beda tanie a piękniejszych kostek nie zrobisz niz z cisa i rzadko je tniesz
Miejsko & sielsko 06:57, 18 wrz 2015

Do góry
Sympatyczne spotkanko u Malkul o ejrzałam. Buziam
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 06:54, 18 wrz 2015

Do góry
Czekam na efekt pergoli . Dzisiaj już będzie wieczorem?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 06:48, 18 wrz 2015

Do góry
Świetna rabata trawkowa. Czekam na Am w bukszpanach. Zmieszczą się?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies