Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród bez reguł 13:42, 22 sty 2021

Do góry
Wczoraj w słońcu świeciły pnie brzóz

A na trawniku w parku złożono łąkę kwietną Bardzo jestem jej ciekawa

Ogród w remoncie 13:18, 22 sty 2021

Do góry
Kiedyś miałam taki plan podziału tej rabaty

Chyba wolałabym teraz mniejsze te plamy. Tam jest bardzo dużo terenu.

Zieleń, drewno i antracyt 13:14, 22 sty 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

To sobie spokojnie na jej spadek poczekam

Taką aksamitkę kupiłam. W opisie ma kolor kremowobiały, wysokość 35-50cm. Mogę się podzielić nasionami. Chciałam kupić cynie w tym kolorze, ale pomyliłam zamówienie.

A ja w ramach ucieczki od pomarańczu kupiłam kremową nasturcję
Ogród w remoncie 13:13, 22 sty 2021

Do góry

Od strony sosen

I od kwaśnej rabaty

Ogród w remoncie 13:03, 22 sty 2021

Do góry
Jestem z obiecanymi rysunkami.
Napisałam dłuuugaśny post i mi wcięło

Do rzeczy
Wrzucę najpierw plan

Mam nadzieję, że widać.
Mniej więcej wiem co chcę na rabatach bliżej ogrodzenia. Będzie tam epimedium, paprocie(narecznica czerwonozawijakowa lub paprotniki ewentualnie.) Wszystko to dużymi pasami, plamami. Chciałabym by w ciągu sezonu zawsze było tam coś kwitnącego, zdobiącego ale to już będę obserwować i ewentualnie dodawać. Problem mam z tą środkową częścią. Jest to jakby ostatni klocek w układance. Rośnie tam ten sosnowy niwak i dwa świerk i to na pewno zostaje. Jest tam też dereń jadalny ale z nim jeszcze nie wiem. Nie jest zbyt ładny a poza tym jeden i słabo owocuje. Nawet lubię jak kwitnie bo wczesną wiosną a w zasadzie na przedwiośniu już coś się dzieje. Nawet myślałam czy nie dać mu jeszcze towarzysza/towarzyszy ale nie wiem.
Przy niwaku, bardziej od strony ronda zaznaczyłam na planie beczkę na deszczówkę. Jest ona wkopana ok. 50cm pod powierzchnią. To miejsce w ubiegłym roku np często było dość mokre. Nie zawsze mamy chwilę by wypompować tę wodę z beczki i wtedy wiadomo. Nigdy nie stała tam ta woda ale mokro bywało. Warunkuje to nasadzenia w tej okolicy.
Ponieważ jest to rabata środkowa i ma praktycznie z każdej strony sąsiedztwo innych rabat myślę, że powinna choć trochę nawiązywać do nich. I tu jest gwóźdź programu. Nie wiem jak to połączyć.Z oświetleniem, nasłonecznieniem też jest tam różnie. Najbardziej jasna, można powiedzieć nawet słoneczna jest ta część w okolicy niwaka. Reszta to półcień. Najbardziej cieniście jest po prawej stronie planu, pomiędzy sosnami a świerkami i przy kwaśnej rabacie. Nie jest to taki ciemny cień zupełnie ale jednak.
Mam trochę roślin rozmnażanych bądź kupionych z myślą o tym miejscu. Są to paprocie, carexy np Ice Dance, Gold Band, Variegata, bodziszki korzeniaste. Jesienią kupiłam sporo bo 15 szt dereni Kelseyi, mogę je tam gdzieś dać. Mam sporo host, brunnery, kopytnik.

Wrzucę trochę fotek

Tu od strony różanki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:49, 22 sty 2021

Do góry
Llea napisał(a)

Jeszcze myslałam nad trzecią opcją pociągnięcie tego trójkąta aż do kolejnego rogu działki, ale wtedy to już w ogóle nie było by trawnika na froncie a rabata miałaby 126m2 co ja tam zasadzę?!

Nooo, mnie też by to kusiło, drzewa posadzisz.
Ale jeszcze mi się tliło zrobienie skośnego ogrodu do tej skośnej linii, ale na razie nie mam czasu o tym myśleć i za dużo byłoby do zmiany. Opcja 3 w grze
Tajemniczy Ogród 12:43, 22 sty 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Cudne to zdjęcie z tego postu, nie będę cytować coby się nie powtarzać))

Grunt to dobry marketing )) Tak ogólnie, to chyba w żadnym ogrodzie zdjęcia w południe nie wychodzą dobrze. Ja żeby dobre zdjęcie zrobić w lato to tak o 6-7 musiałabym na cienistej i na przodzie, a z boku pomiędzy 9 a 10 bo wtedy cień domu tak nie przeszkadza lub późnym wieczorem.

Prawda? Ja tam tego nie kryję, czasem wrzucam też zwykłe brzydkie ujęcia robocze, ale mam radość jak jest pięknie i to utrwalam.
Mam to szczęście, że rosną te duże brzozy i sosny, i rzeczywiście cieniste rabaty to gdzieś 70 procent mojego ogrodu. Niestety w zeszłym roku musiałam wyrwać rosnącą od południa wielką czeremchę amerykańską i stworzyła mi się brzydka wyrwa, bo gdy rosła nawet w południe było ok. Czekam teraz aż urosną trzy magnolie Alexandriny żeby znów było ok.
Ach, jak mi się już chce wiosny!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:42, 22 sty 2021

Do góry
Będę poszerzać rabatę, widok z tarasu i salonu. Domalowane to bordowe drzewo, pod spodem niskie hortensje i obwódka z carex. Z racji, iż już w innym miejscu z tyłu domu będą trzy śliwy wiśniowe Pissardi, tutaj nie wiem czy kolejna sztuka taka sama bordowa nie będzie za dużo, może coś doradzicie? Wysunę je bardziej do przodu. Czy wielopienne byłoby ok, np świdośliwa czy dereń kwiecisty? Jakie inne drzewo by tutaj pasowało? Proszę o pomoc Wymiary tego miejsca 3x3,30.

Idąc w prawo miskanty zostaną wysunięte do przodu i wypośrodkowane pomiędzy drzewami. Przed tujami tam gdzie obecnie są wrzosy posadziłabym czegoś dużo jednakowego, takie plamy kolorystyczne - tutaj jest szeroko na 2,5m. Pomóżcie please patrząc na to obiektywnie jak te plamy ułożyć. Wcięcia lubię i będzie konsekwentnie do reszty ogrodu

Tam gdzie donice planuję ten wyżwirowany placyk zaaranżować z lustrem, dołożyć klony palmowe - limonkowy i bordowy, jest tam zacisznie i dodatkowo nie cały czas jest pełne słońce (też będzie szerszy 3x3,3). Dodatkowo zieleń i tak wszystko rozmieszczone, aby pięknie się odbijało w lustrze. Po drugiej stronie placyku z donicami jest symetrycznie posadzone.

Tak było przed poszerzeniem:

Ogród bez reguł 12:29, 22 sty 2021

Do góry
Prace ręczne oczywiście nadzorowane i sprawdzane przez Najwyższą Izbę Kociokontroli Żeby kaszany nie było

Ogród bez reguł 12:21, 22 sty 2021

Do góry
I już po śniegu... W poniedziałek rano było -14C. We wtorek padał deszcz. W środę - lód pod wodą. Od wczoraj +8C. Znów jest szaroburo, ponuro dość, ciśnienie na poziomie podłogi w piwnicy . Byle do wiosny

Nasionka już zaczęłam nabywać, zamówienie w Irlandii też złożone. Znak, że wiosna się zbliża. Zaczynam rysować i planować nowy warzywnik. Jak zawsze, za dużo pomysłów, za mało miejsca Znów trzeba iść na zgniły kompromis

Książka Danusi jest ze mną od wtorku Danusiu, dziękuję za Twój wpis Sama radość Pięknie wydana, cudne zdjęcia, dużo mądrości

A ponieważ są tu również chlebomaniaczki , polecam nową książkę chlebową. Dobrze napisana. Chwilowo wstrzymuję się od wypróbowania przepisów (oj, ta dietka... ), ale na wszystko przyjdzie pora

Zespół niespokojnych rąk leczę szydełkiem. Są tu prace dużego i całkiem małego kalibru. Dobrze, że pod ręką jest mała bratanica

Zieleń, drewno i antracyt 10:29, 22 sty 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

Taką aksamitkę kupiłam. W opisie ma kolor kremowobiały, wysokość 35-50cm. Mogę się podzielić nasionami. Chciałam kupić cynie w tym kolorze, ale pomyliłam zamówienie.

Haha, taką samą kupiłam, tylko moja zwie się Kilimanjaro Ja nie lubię pomarańczowych, jeszcze
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:17, 22 sty 2021

Do góry
Pani Danusiu poniżej załączam rzut działki. Na czerwono zaznaczyłam nowo powstające rabaty. Na tyłach będę poszerzać rabatę. Na froncie dwa moje rozwiązania wyrysowania rabaty wzdłuż chodnika. Pozostałe rabaty narysowane już istnieją. Przyznam się szczerze, że nie wiem jak to rozwiązać. Trójkąt powstały ma 8x8m wiec wydaje się duży.

Jeszcze myslałam nad trzecią opcją pociągnięcie tego trójkąta aż do kolejnego rogu działki, ale wtedy to już w ogóle nie było by trawnika na froncie a rabata miałaby 126m2 co ja tam zasadzę?!

Zieleń, drewno i antracyt 09:53, 22 sty 2021

Do góry
Kokesz napisał(a)
Podjechałam dziś na rekonesans do O.
Były piękne, wielkie ciemierniki
Cena też była niezła...79zl

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:53, 22 sty 2021

Do góry
Dziekuje Wam za odzew. Cały mój ogrod to proste linie. Nie ma łuków ani zawijasów. Poniżej przesyłam kilka zdjęć z innych części ogrodu. Będą one przechodzić metamorfozę w tym roku ale linia rabat będzie nadal prosta.

Nasadzenia mam głównie, iglaki, trawy, hortensje i róże. Trochę drzew (buk, katalpa, klon, wisnia, laurowisnia). Cisy mi się bardzo podobają, ale mam je w jednym miejscu juz dwa lata i urósł może 2cm.... coś mi nie ida, chyba ze miejsce im nie służy. Najchętniej wszędzie bym wsadziła cisy. Najlepiej radzą sobie u mnie rozplenice, juz po jednym sezonie z mikronów osiągnęły srednice 1,5m.

Na froncie wzdluż chodnika rosna wisnie osobliwe, po drugiej stronie chciałam nawiązać jakoś kształtem, ale nie za wszelką cenę. Zależy mi aby to był ogrod elegancki. Tak widziałam ogrod Danusi nie tylko bukszpanowy jest jedna z moich inspiracji, natomiast niestety moja druga połowa nie lubi bukszpanów, stąd też pomysl cisów wydaje się kompromisem

Okno pierwsze z prawej to właśnie okno z kuchni i widok z niego o ktory mi się rozchodzi. Skos / trojkat trawnika jest spory, myślę że może mieć jakieś 8x10m.

To jest mała rabatka zaraz przy samej furtce.

To jest stare zdjęcie rabaty, ale rośliny te same tyle ze sporo większe sa teraz

Na Danusi szkicu z daleka perspektywa nasadzenia weszły na chodnik... także raczej odpada taki układ.
Mały podmiejski 00:53, 22 sty 2021

Do góry
Dziękuję dziewczyny za odzew i uwagi, każda jest dla mnie bardzo cenna
Projekt nr 2 najmniej mi się podoba – odpada. Zostaje póki co 1 (półkole dodaje miękkości i jest najardziej klasyczny) i 3 (podoba mi się jak dzieli ogródek w poprzek dwoma ekranami największych rabat w środkowej części, zresztą nr 2 też dzieli ale na trzy części), chyba że wymyślę jeszcze zupełnie coś innego ale na razie weny i inwencji brak.
Anda no cały czas chodzi mi po głowie trochę taki styl formalny, przemawia do mnie, ale nie do końca taki "sztywny". Pomysł w założeniu dobry żeby rabata półokragła była w świetle okna, ale taras chchiałam podzielić na dwie cześci jakimiś donicami, może przepierzeniami, a nawe niższymi meblami- do mniejszej prowadziłyby mniejsze drzwi tarasowe, a do drugiej te duże (zaznaczyłam na rysunkach linię podziału). Jeżeli zrobiłabym półokragłą rabatę w świetle dużego okna to ścieżkę z lewej strony musiałabym przesunąć i wówczas wyjdzie mi ona poza obrys mniejszej części tarasu i nie byłoby z niej zejścia do ogródka.
Inka74 które narożniki zaokrągliłabyś a które nie? Nie mogę sobie poradzić z tymi krągłościami, te które zaznaczyłam, czy inne? A może w nr 3 nie zaokrąglać skoro wszystko w nim takie kanciaste, a krąglić tylko w nr 1?
I jak poprawić kształt placyków – masz koncepcję?
Masz racje projekt na kartce to jedno, a co na żywo to na żywo więc nastawiam się na kolejne zmiany i rysunki choć teraz próbuję znaleźć jakiś punkt wyjścia, który będę w razie potrzeby modyfikować. Dziś śnieg całkiem stopniał (było 12 stopni), jutro albo w weekend wyjdę na zewnątrz i spróbuję sobie wyobrazić moje koncepcje na żywo.
Dziękuję za podpowiedź (Asia Makadamia), inspiracja bardzo fajna, świetny widok na brzózki (wnętrze w moim stylu, nawet żyrandol mam bardzo podobny). Podpis dodałam, fotkę też, może teraz będzie łatwiej mnie odszukać – dzięki za rady.
Sylwia_slomc, nie widziałam tej serii. Dzięki, zabieram się za oglądanie.

Acha, jak widziałyście fotkę domu nie mam jeszcze tarasu, w każdej chwili mogę zmienić jego kształt, może tu coś podziałać?
Bukiety 23:49, 21 sty 2021

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:17, 21 sty 2021

Do góry

Danusiu, a te dwa małe jasne stożki po prawej to bukszpany? Jaka odmiana? Szukam takich jasnych stożków od dawna...

ps: Dziękuję pięknie za autograf to bardzo miłe, że znalazłaś czas by zrobić nam ten osobisty prezent. Moc piękna i inspiracji w Twoich książkach, czekam na kolejne pozycje.
Mirkowy ogród (początki) 22:52, 21 sty 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Mirko!
piękny widok, brzózki to sadziłaś czy już tu były, nie pamiętam
Trawy uzupełniają tą piękność
Kolejno zagospodarujesz rabaty, zawsze podziwiam Cię w zapale.

Ciekawe czy mrozy nam odpuszczą? śnieg topnieje też się obawiam
Bez śniegu źle, a mrozy tylko do 10 st mogłyby być, wówczas rośliny bezpieczne ale ze śniegiem.
Ogródkowe perypetie:) 22:38, 21 sty 2021

Do góry
i taki jegomość.. widać?
Ogródkowe perypetie:) 22:24, 21 sty 2021

Do góry
Była zima i po zimie.. zostały tylko zdjęcia. Dobrze, że Jasiowi zrobiłam kilka, bo przy tej zmianie klimatu nie mam pewności, że ją będzie pamiętał.. cóż..
Miło powspominać..
Moje stałe towarzyszki widoczne z okna

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies